Yksityiskohdilla on väliä – Näin otat monipuolisempia kuvia!

-Kaupallinen yhteistyö, Olympus-

Minun tulisi ehdottomasti petrata yhdessä asiassa blogin asukuvien suhteen. Pitäisi muistaa useammin kuvata myös erilaisia yksityiskohtia! Yleensä, jos minua kuvaa joku kaveri, pyydän kyllä kuvaamaan erikseen vaikkapa kengät tai korvakorut, mutta itsekseni jalustan kanssa puuhaillessa se tahtoo helposti jäädä. 

Vaikka asun osat näkyvätkin ihan hyvin myös tällaisissa kokokuvissa tai korvikset vaikka kasvolähiksissä, niin erilaisia kuvia sekoittamalla kokonaisuudesta saa ehdottomasti sekä visuaalisemman että kertovamman.

Olipa kyse sitten asupostauksesta tai vaikka lomakuvista kootusta kuvakirjasta, pysyy katsojan mielenkiinto ja kuvasarjan jännite paremmin yllä, kun mukana on kaikenlaisia ruutuja aina laajoista yleiskuvista pieniin yksityiskohtiin. Jos miljöö on kiinnostava, saa se henkilökuvissakin ihan reilusti näkyä.

Ota siis reissussa sen perinteisen maisemakuvan rinnalle lähikuva vaikka viereisen puun kauniista lehdestä ja täydennä ravintolassa napatun annoskuvan tarinaa ikuistamalla myös ympäröivää miljöötä. Kaverin juhla-asua ikuistaessa nappaa kuva myös upeista kengistä tai mielenkiintoisesta korusta.

Vaikka aina sanotaankin jo yhden kuvan kertovan enemmän kuin tuhat sanaa, niin muutaman tarkoin valitun ja toisiaan täydentävän otoksen avulla sitä kertookin sitten jo melkoisen stoorin.

Samalla kannattaa kuitenkin muistaa etenkin kirjoittajille tuttu ohje ’kill your darlings’ ja uskaltaa myös karsia kuvia reippaalla kädellä, jos ne eivät tuo kokonaisuuteen mitään uutta. Kuvia katsoessa uupuu ja tylsistyy helposti, jos vaihtelua ei ole riittävästi ja samanmoiset kuvat seuraavat toisiaan. (Kaikki meistä on joskus katsonut jonkun tuttavan tuskastuttavan pitkäveteisiä loma-albumeja… :D)

Voidakseen kuvata monipuolisesti, ei kameralaukussa tarvitse kuljettaa hirmuista määrää erilaisia objektiiveja. Jo parilla oikein valitulla ja toisiaan täydentävällä linssillä saa käyttöönsä jo paljon ilmaisuvoimaa. 

Töitä tehdessä mun laukusta löytyy toki hieman enemmän tavaraa, mutta vaikkapa lomamatkoilla tai juurikin blogikuvia kuvatessa, mukanani on yleensä juurikin se pari objektiivia. Toinen polttoväliltään laajakulmaisempi (esimerkiksi 17 mm) ja toinen taas jokin muotokuviin sopiva lasi (tilanteesta ja fiiliksestä riippuen vaikka 30 tai 45 mm).

Pienikokoisten Olympus-kamojen ollessa kyseessä, mahtuu mun PEN E-PL9 ja pari objektiivia näppärästi hyvin pieniinkin laukkuihin. Tyylistä ei siis tarvitse tinkiä heittämällä selkään jotain tylsän näköistä kamerareppua!

Minulta kysellään usein, että mikä objektiivi kannattaisi hankkia kittilinssin (14-42 mm) lisäksi, kun kuvaamisen nälkä kasvaa. Asiaan ei toki ole yhtä oikeaa vastausta, vaan se riippuu sitä mitä itse kukakin enimmäkseen kuvaa. Nyt on kuitenkin menossa kiva kampanja, missä PEN E-PL9:n kanssa saa kaupan päälle 30 mm 1:3.5 makro -objektiivin (arvo 279 €).

Vaikka ’makro’ linssin nimessä tarkoittaakin sitä, että kyseisellä objektiivilla voi kuvata pieniä kohteita hyvinkin läheltä, niin tuo sama linssi sopii loistavasti myös muotokuviin. Yhdellä ja samalla objektiivilla kuvaa siis yhtälailla korujen pikkuruisia yksityiskohtia kuin myös kauniisti piirtyviä henkilökuvia. 

Monipuolisuutta kuviin saa erilaisten rajauksien ja kuvakokojen lisäksi myös leikittelemällä syväterävyydellä. 30 mm objektiivilla saa jo kivasti epäterävää taustaa henkilökuviin. Tai niin kuin yllä, epäterävää henkilöä kamerakuvaan. 😀

Postauksen ensimmäinen kuva on otettu 14-42 mm f/3.5-5.6 kittiobjektiivilla ja kaikki muut 30 mm f/3.5 makrolla.

Jos kamerat ja valokuvaus kiinnostaa, niin lue myös aiemmat Olympus postaukset! Niistä löydät ohjeet mm. Olympuksen wifi-ominaisuuksien käyttöön, vinkkejä parempiin kuviin ja apua kameran valintaan.

 

-Kaupallinen yhteistyö, Olympus-


No Comments

Post A Comment