8 vinkkiä Kööpenhaminaan ja 1 loistava kamera

-Kaupallinen yhteistyö, Olympus

Kööpenhamina oli taas ihana. Kävin Köpiksessä ensimmäisen kerran muutama vuosi sitten Tommin kanssa ja nyt reilu pari viikkoa sitten pääsin uudelle visiitille Olympuksen kutsumana. Kuten jo aiemmassa postauksessa kerroin, reissussa oli kyse uuden PEN E-PL10 -kameran lanseerauksesta ja Olympuksen juhlavuodesta.

Tänä vuonna nimittäin juhlitaan  100-vuotiasta Olympusta. Ja sen lisäksi ensimmäisen PEN-kameran julkaisusta tulee 60 vuotta ja ensimmäisen digitaalisen PENin julkaisusta 10 vuotta.

Me hyödynnettiin Iinan kanssa tämä työreissu siten, että kun virallinen osuus oli ohitse, jäimme kaupunkiin vielä toiseksi yöksi ihan vaan lomailu mielessä. Tässä postauksessa muutama Köpis-tärppi Olympus-kuvien kera.

Kuljen ulkomaan matkoilla lähes koko ajan kamera kädessä. Päämäärätön kaduilla vaeltelu kuvia nappaillen on reissatessa lempipuuhaani. Tällä matkalla sainkin sitten kuvata ihan tuliterällä E-PL10:llä ja tosi paljon kuvia tulikin innoissaan otettua. Tässä postauksessa niistä muutamia. 

Suurin osa kuvista on otettu suosikki reissuobjektiivillani joka on 25 mm 1:1.8. Joukossa myös muutama kuva 14-42 mm pannukakku zoomlinssillä. 

Juuri nyt saa siis early bird -tarjouksena tuon 25 mm objektiivin kaupan päälle (arvo 379 €) ostaessaan tuon PEN E-PL10:n! 

Kööpenhaminassa ei vaan voi käydä piipahtamatta ottamassa kliseisiä turistikuvia Nyhavnin värikkäistä taloista. Sää oli harmaa ja sateinen, mutta söpöt talot monissa väreissään näyttivät silti pirteiltä. Nyhavnissa voi pistäytyä myös hyppäämällä paatin kyytiin tunnin mittaiselle kanaaliristeilylle. 

Kävin tuollaisella kierroksella ekalla Köpis-reissullani ja se oli kätevä tapa nähdä mm. kuuluisa Pieni merenneito -patsas ja jokunen linna. Myös kuninkaallinen kirjasto, Black Diamond, on aika vaikuttavan näköinen pytinki vesiltä katsellessa. Opastettu kanaaliristeily on oiva tapa tsekata nähtävyydet etenkin lyhyellä reissulla.

Meinattiin jäädä useamman kerran polkupyörän alle, kun onnistuttiin tötöilemään jossain väärässä reunassa katua. Ehkä seuraavalla kerralla kaupungissa vieraillessa pitää uskaltaa itsekin ottaa alle vuokrapyörä. Citypyörien vuokrapisteitä näkyi ympäri kaupunkia ja myös hotellimme (ja todennäköisesti moni muukin hotelli) tarjosi pyöriä vuokralle.

Yhteiseen ohjelmaamme kuului mm. vierailu Creative Space -nimisessä keramiikkatyöpajassa/kahvilassa. Saatiin kokeilla keramiikan maalausta valiten kukin millaisen kipon, kupin, maljakon, lautasen tai muun halusikaan.

Creative Spacessa on valittavissa noin 300 erilaista keramiikka-astiaa tai esinettä ja käytettävissä yli 80 eri väriä joilla taiteilla oman mielen mukainen teos. Kiva matalankynnyksen paikka mennä kokeilemaan keramiikan maalaamista!

Toki reissuumme kuului myös hyvää ruokaa ja juomaa. Upgreidasimme huoneemme sviittiin, koska emme muuten olisi saaneet huonetta vielä heti aamulla paikalle saavuttuamme. Huoneluokan korotus toi mukanaan mm. rajattomat viinit, shampanjat, kahvit ja virvoitusjuomat. Ja pitihän se pitää huoli, että saadaan rahalle vastinetta, niin tuli tilattua jokunen lasi shampanjaa. 😀

Hotellimme SP34 oli kaikin puolin muutenkin viihtyisä ja palvelu oli aivan priimaa. Kaikille hotellin asukkaille oli joka päivä myöskin ilmainen viinitunti klo 17-18. Mikä nerokas idea! Lämmin suositus siis tälle loistavalla sijainnilla olevalle viihtyisälle hotellille.

Olympus-päivämme illallinen nautittiin Michelin tähden omaavassa 108-ravintolassa. Kuvan kauniilta puulautaselta tarjoiltu annos oli vähän kuin astetta parempi pottumaito. Siinä oli ainakin perunaa, jotain juustoa ja hasselpähkinäöljyä ja herran jumala, että se oli hyvää. Olisi tehnyt mieli nuolla tuo kippo.

Näissäkin kuvissa näkyy hyvin 25 millisen linssin tarjoama lyhyt syväterävyys. Etualan ja taka-alan saa suurta aukkoa käyttämällä blurrautumaan todella nätisti. Objektiivi sopii loistavasti niin potretteihin kuin myös tällaiseen katukuvaukseen ja vaikkapa maisemien taltioimiseen.

Näin joulun alla keskustassa oli useammassakin paikassa menossa joulumarkkinat. Niiden lisäksi kävimme myös parissakin joulukaupassa hiplailemassa joulukoristeita. Itse en ole kummoinenkaan jouluihminen ja irvistelinkin hieman Iinan minua kimalluksen ja tonttujen keskelle raahatessa. Mutta kuinkas siinä sitten kävikään.. palasin reissusta monta joulukoristetta laukussani!

Iinan postauksesta näkee paljon kuvia runsaasta Det Gamle Apotek -kaupasta, joka on ehdottomasti jokaisen jouluttajan vierailukohde Kööpenhaminassa. 

Epäterävyysalueella olevien pallojen kimalluksista näkee miten kauniin boken 25 millinen linssi tarjoaa. Boke siis tarkoittaa juurikin kuvan terävyysalueen ulkopuolisten alueiden esteettisyyttä. Eri objektiiveilla tulee hyvinkin eri näköistä jälkeä ja epäterävien alueiden valopisteet piirtyvät näin eri objektiiveilla myös eri muotoisina.

Näin nättiä bokea tekee siis tuo reissuilla aina mukanani kulkeva25 millinen 1:1.8 -objektiivi. 

Ihastuin ensimmäisellä Kööpenhamina-käynnilläni kovasti ihanaan Torvehallerne-kauppahallikokonaisuuteen. Niinpä halusin sinne tälläkin kertaa ihastelemaan ja ihmettelemään tunnelmaa ja tarjolla olevia herkkuja. Lounaaksi nautittiin tanskalaisten kovasti suosimat smørrebrød-leivät. Iso peukku kauppahallista löytyvälle Hallernes Smørrebrød -ravintolalle.

Mä olen kala-allergikko ja pelkään kaloja, mutta kaupan kylmäaltaissa pötköttävät eväkkäät silti jotenkin kiehtovat minua. Etenkin tuolla Torvehallernen kalakaupoissa kaikki fisut oli aseteltu esille jotenkin todella kauniisti, niin innostuin kuvailemaan jäämurskassa köllöttäviä fisuja useammankin ruudun verran. 😀

Nämäkin kuvat samalla 25 millisellä linssillä otettu ja sävyt tarjoaa kamerasta löytyvä pin hole -taidesuodin, jota usein käytän matkakuvissani.

Siinä Iina-muru juuri siirtää kuvia puhelimeensa mokkaisessa kameralaukussa köllöttelevästä kamerastaan. E-PL10:ssä on bluetooth- ja wifi-yhteydet, joiden ansiosta kuvat siirtyvät O.I. Share sovellusta käyttäen näppärästi langattomasti kamerasta vaikka puhelimeen tai tablettiin. 

Joulukoristeiden lisäksi emme reissussa juurikaan shoppailleet. Jätettiin vaatekaupat väliin ihan suosiolla ja keskityttiin kameran kanssa kaduilla maleksimiseen ja joulukauppoihin. Ihan viime hetkillä ennen lentokentälle lähtöä satuttiin kuitenkin hotellimme lähellä pieneen Project 4 -nimiseen putiikkiin. Ihasteltiin siellä useampiakin kenkiä ja tarjolla oli myös paljon kivoja asusteita tanskalaisilta merkeiltä.

Löysinkin sieltä itselleni uudet täydelliset nahkahanskat. Ihan sellaiset ”paljaat” nahkahanskat kun ovat mielestäni vähän tylsät, niin nämä Markbergin neuleella piristetyt versiot ovat paljon enemmän mun tyyliset. Ja mikä parasta, näissä on kosketusnäytön käyttöön soveltuvat etusormet ja peukut. Onnistuu siis myös kameran kosketusnäytön käyttö hanskat kädessä.

Tässä kaksi kuvaa otettuna 25 millisellä linssillä samasta kohdasta portin takaa vain tarkennettuna eri kohteisiin.

Tämä reissu tuli kyllä niin hyvään saumaan. Oltiin Iinan kanssa jo pitkään puhuttu, että pitäisi ehtiä tekemään edes joku yhden yön minireissu yhdessä. Niinpä olikin ihan täydellistä, että joku muu järkkäsi meille syyn, niin saatiin aikaseksi lähteä reissuun. Olympus-päivän jälkeen meille jäi vielä puolitoista päivää aikaa hengailla keskenämme. Oli ihanaa, kun ei ollut kiire mihinkään eikä mitään kummempaa suunniteltua ohjelmaa. Kierreltiin ympäri kaupunkia, syötiin ja juotiin hyvin ja iloittiin kun kerrankin sai viettää aikaa ystävän kanssa kahdestaan ihan rauhassa. Oltiin jopa niin reippaita, että toisena aamuna käytiin hotellin kuntosalilla. Ekana aamuna meillä oli darra innostuttuamme siitä huoneen hintaan kuuluneesta shampanjasta. Hirmuisen tehokas kahden yön reissu siis: töitä, pään nollausta skumpalla ja vielä liikuntaakin!

 

Tähän E-PL10:iin muuten saatiin vihdoin ja viimein yksi jo pidemmän aikaa monien toivoma ominaisuus. Sulkimen saa nyt halutessaan kokonaan äänettömäksi. Aiemmin tämä silent mode on  löytynyt vain OM-D -kameroista, mutta nyt voi kuvata hipi hiljaa myös PENillä. Se on varsin oiva ominaisuus esim erilaisilla tilaisuuksissa ja juhlissa.

Tarkennuksen merkkiääni ja sulkimen ääni pois, niin voi kuvata huoletta miettimättä häiritseekö jotain hiljaista ja herkkää tilannetta. 

Minä valitsin itselleni mustan kameran kuten aina. En jotenkin vaan osaa kuvitella käteeni muun värisiä kameravehkeitä. Mutta moni osaa ja valkoinen onkin ollut PENien suosituin väri Suomessa jo pitkään. Mustan ja valkoisen lisäksi E-PL10:stä on saatavilla kaunis hiekanruskea. Mikä olisi sun suosikkivärisi?

Nyt ehtii vielä tilata kameran pukinkonttiin ja tarttua kiinni tuohon Olympuksen juhlavuoden kunniaksi tarjoamaan etuun. Early bird -tarjouksena PEN E-PL10:n ostaja saa 50 € alennuksen kamerasta (norm. 749 €) ja lisäksi tässä jo monessa kohdassa mainitsevani 25 mm 1:1.8 objektiivin (arvo 379 €) veloituksetta.

Tämän kamerarungon ja kahden objektiivin setin hinta nyt siis vain 699 € (norm. 1128 €). Jos kaipaat kameraa itselle tai pukinkonttiin, niin klikkaa itsesi tästä verkkokauppaan.

 


Tags:
2 Comments
  • JohannaM
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Kiinnostuin tuosta Creative Space-paikasta. Olen menossa huhtikuussa Kööpenhaminaan, mahtavatko he lähettää valmiita kulhoja Suomeen? 

    • Veera
      Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

      Me ainakin saamme omat kulhomme, mutta mä en itse asiassa tiedä hoitaako niiden toimituksen Creative Space vai Olympuksen tyypit.. Kannattaa siis kysäistä asiaa vaikka Creative Spacen somekanavissa. 

Post A Comment