
03.01.2016 Let’s talk about money – 10% tuloista vaatteisiin
Nyt olisi vuorossa hieman tilastoja vuodelta 2015. Minä nimittäin onnistuin pitämään koko vuoden ajan kirjaa kaikista vaatemenoistani. Listasin kuukausittain ostamani vaatteet, kengät ja asusteet.
Ja mitä tilastot sitten sanovat?
Laskujeni mukaan vuonna 2015 vaatteisiin, jalkineisiin ja asusteisiin käyttämäni rahasumma oli 9,6 % bruttotuloistani. Kävin tutkimassa tilastokeskuksen tietoja ja kävi ilmi, että vuonna 2012 suomalaisten kotitalouksien menot kyseisessä kategoriassa olivat keskimäärin 4,4%, joten minä siis törsään pukeutumiseen selkeästi keskivertokuluttajaa enemmän. Tokikaan en olisi tarvinnut näin tarkkoja laskelmia tiedostaakseni asian olevan näin. 😀
Jos pilkotaan hieman osiin, niin koko pukeutumiseen käytetystä summasta noin 15 % kului aluspukeutumiseen (rintaliivit, alushousut, sukkahousut, sukat, muotoilevat alusvaatteet) ja 22,5 % kokonaissummasta käytin kenkiin. (Määrällisesti ostin kenkiä huomattavasti vähemmän kuin joskus menneinä vuosina.) Laukut, korut ja muut asusteet söivät kokonaiskakusta 12,2 %.
EDIT: Lisäyksenä vielä sellainen nippelitieto, että kovin kalliita eivät yksittäiset ostokseni olleet koko vuonna. Kallein yksittäinen hankinta vaate- ja kenkäkategoriassa olivat Michael Korsin mokkasaappaat joille tuli suutarintyöt mukaan laskettuna hintaa n. 180 €.
En ole näin tarkkaa laskentaa tainnut suorittaa minään aikaisempana vuonna, mutta ihan mututuntumallakin sanoisin euromääräisesti käyttäneeni tänä vuonna hieman enemmän näihin ostoksiin kuin aiemmin, mikä on seurausta tulojen kasvamisesta ja sen myötä tapahtuneesta ostosten keskihintojen noususta. Prosentuaalisesti arvioisin kuitenkin käyttäneeni jotakuinkin saman verran rahaa pukeutumiseen jo pidemmän aikaa, vaatteet olivat itselleni tärkeitä myös pienituloisena opiskelijana ja viimeiset eurot saattoivat mennä ennemmin kenkäpariin kuin ruokaan. 😀
Vaikka vaatteisiin kulunut osuus tuloista tuntuu itsestänikin melko suurelta, niin en silti sen kummemin kadu asiaa tai siitä itseäni soimaa. Järjestys on aina ollut se, että tärkeät maksut hoidetaan ensin ja jäljelle jäävät voi törsäillä miten lystää. Omassa elämäntilanteessani (lapseton, autoton, pienet asumiskulut) kulutan rahaa sumeilematta itseeni: ostan kivoja vaatteita, syön usein ulkona ja käytän herkästi esim. yksityisiä terveyspalveluja.
Tämän vuoden mittaisen kirjanpidon jälkeen olen kuitenkin ajatellut, että tuosta rätit ja lumput -kassasta voisi hyvin nipistää ja kasvattaa sillä rahalla kuukausittaista säästösumman määrää. Tämän vuoden tavoitteena onkin siis siirtää muutama prosentti tuloista vaatekaapin sijaan säästöihin!
Kukaan muu tehnyt tilastoja omasta kulutuskäyttäytymisestään?
Ebsis
Posted at 00:00h, 30 marraskuunOlen myös pitänyt lukua miten kulutan rahojani. En kuitenkaan näin tarkasti, mutta voisin kyllä yrittää tehdä sen mielenkiinnosta mitä sieltä paljastuisi. Muuten kannattaa kunnolla katsoa vaatekaappiin ja miettiä mitä vaatteita, kenkiä ja asusteita oikein käyttää. Ja niitä mitä ei tule käytettyä voi myydä ebayssa tai kirpputorilla. Siten saa rahaa ja voi ostaa jonkun uuden retaleen taas käyttöön.
Veera
Posted at 00:00h, 30 marraskuunMä en viime vuonna saanut jostain syystä aikaiseksi yhtään kirpparirysäystä vaikka yleensä olen vähintään kerran vuodessa tehnyt kaappien siivouksen. Nyt olisi siis aika taas ottaa itseä niskasta kiinni ja naputella vaikka blogikirppis pystyyn.
Raili
Posted at 00:00h, 30 marraskuunJoo 🙂 laitappa pystyyn blogikirppis . Mulla on rahaa menny vaatteisiin ihan liikaa nyt kun alkoin seuraamaan sun hyviä vinkkejä . Ennen katos pärjäs niillä verkkahousuilla 🙂 Tänäänkin sorruin Marimekkoon. Mutta oikeesti mä oon niin tyytyväinen ett löysin sut 🙂 jotenkin olin ihan hukassa noiden vaatteiden kanssa,en osannu yhdistellä mitään.ja rakastan näitä äitiyshousuja.
Veera
Posted at 00:00h, 30 marraskuunPitääks mun sanoo nyt että olen pahoillani vai että ole hyvä? 😀 Mut oikeesti kiva jos oot löytänyt täältä blogista inspistä! Ja ehkä mä ainakin osan kamppeista voisin laittaa myyntiin vaikka blogin fb-sivun kautta.
Lenin
Posted at 00:00h, 30 marraskuunKannatetaan!
j
Posted at 00:00h, 30 marraskuunNythän on hyvä asia että ihmiset kuluttaa. Saadaan suomi taas nousuun :). Näin mä ainakin ajattelen jos esim. Omatunto Kolkuttaa.
Veera
Posted at 00:00h, 30 marraskuunPitäis vaan ehkä koittaa panostaa entistä enempi kotimaisiin tuotteisiin… Mutta palveluja käytän kyllä kiitettävästi! 😀
Iina M.
Posted at 00:00h, 30 marraskuunEn vielä, mutta tänä vuonna voisin. Huikea idea! 🙂
http://moumou.fi
Veera
Posted at 00:00h, 30 marraskuunkannustan! Siihen listaamisen jää vähän koukkuun. Listasin kosmetiikatkin!
ellennelle
Posted at 00:00h, 30 marraskuunOnko sinulla käytössä joku ohjelma millä pidät kirjaa tuloista ja menoista? Pitäisi itsekin paremmin seurata mihin sitä rahansa laittaa, tulisi ehkä järkeä tähänkin menoon. Raha tuntuu valitettavasti liian helposti katoavan hyppysistä kun esim. ruokakaupassa lisää pikkuisen tuota ja pikkuisen tätä ylimääräistä. Yllättävän nopeasti pienistä virroista kasvaa isompi virta.
Veera
Posted at 00:00h, 30 marraskuunEi, nämä vaateostokset kirjasin ihan vaan kännykän muistioon samoin kuin kosmetiikatkin. Vakiomenot kuten asuminen, puhelin, netti, lääkkeet ym on toistuvia kuluja, joten ne on helppo laskea. Ja sitten lopuista en pidä kirjaa, sinne ne rahat katoaa ravintoloihin ja ihanaan elämään. 😀
Listailija itsekin
Posted at 00:00h, 30 marraskuunMä olen pitänyt kirjaa vaatehankinnoistani (pl. sukat ja alushousut) jo vuodesta 2011, kun valmistumiseni jälkeen sain ekan ”oikean” työn ja vaateostosten määrä parantuneessa taloustilanteessa kasvoi merkittävästi. Merkinnät teen ihan kynällä ja paperilla. Kirjaan ylös myös vaatteesta luopumisen syyn, eli että onko se kulunut käytössä puhki vai päätynyt kirppikselle. Samoin merkkaan tietyllä värillä ne vaatteet ja asusteet, joille on kertynyt useita käyttökertoja, eli ovat osoittautuneet oikeiksi hittiostoksiksi.
Tarkoituksena on seurata omaa ostoskäyttäytymistä ja kehittyä samalla paremmaksi kuluttujaksi. Kehitystä onkin tapahtunut: nykyään ostan harvoin mutta laadukkaampaa ja pääsääntöisesti jokainen ostamani juttu päätyy kovaan käyttöön eikä jää vaatekaapin nurkkiin lojumaan.
Veera
Posted at 00:00h, 30 marraskuunooo, kuulostaapa hyvältä järjestelmältä! Mulla toisaalta tää blogikin toimii vähän sellaisena, että täältä näkee mitkä vaatteet on supersuosikkeja. Mut toi koodaussysteemi olis kyllä kans hyvä..
Sanjana
Posted at 00:00h, 30 marraskuunUijui blogikirppis ois ihanaa! Sulla on monia tosi kivoja vaatteita ollut lukuvuosien aikana 🙂 mulla ei opiskelijana merkkivaatteisiin usein oo varaa, toki panostan aina ku voin. Tosi vähän tulee uutena ostettua tosin, onnea on hyvät kirppikset. Joulukuussa tosin sain lahjaksi kahdet suomalaiset merkkikengät, mii like!
kaenuulaenen
Posted at 00:00h, 30 marraskuunSattuipa sopivasti, itse pidin myös testimielessä viime vuoden kirjaa vaate- ja kenkäostoksistani. Tiesin kyllä olevani varsin maltillinen kuluttaja. Minulla meni tuloistani n. 3,5 % vaatteisiin ja kenkiin, eli alle keskivertokuluttajan. Sama ois tavoitteena ensi vuodellekin, joten taidanpa jatkaa tilastointia!