Suomalaiset suunnittelijat: Jukka Rintala

En ole varmasti ainoa jolle suunnitelija Jukka Rintalan nimi tuo ensimmäisenä mieleen upeat ja näyttävät julkkisnaisten päällä linnanjuhlissa nähdyt iltapuvut. Tiesin toki, että nuo kerran vuodessa otsikoihin nousevat luomukset ovat vain hyvin pieni osa herran tuotannosta, mutta minulle oli silti melkoinen yllätys miten monella tavalla suunnittelija on luovuuttaan vuosien aikana hyödyntänyt eikä uusille aluevaltauksille näy loppua. Jukka Rintala ei ole pelkästään muotisuunnittelija, vaan hän on myös muotoilija, taidegraafikko ja paljon paljon muuta. Tapasin tuon porilaissyntyisen herrasmiehen hänen työhuoneellaan pienen haastattelun merkeissä.

Haastattelu on osa Indiedaysin Suomalaiset suunnittelijat-juttusarjaa. Juttusarjassa me bloggaajat haastattelemme suunnittelijoita joiden vaatteita, on mukana valokuvaaja Daniela Talvitien ensi syyskuussa aukeavan valokuvanäyttelyn kuvissa. Sarjan ensimmäinen juttu suunnittelija Piia Hännisestä luettavissa Jennin Pupulandia blogissa.

Jukka Rintala

Yllätyksekseni Rintalan työhuoneelta mallikappalerekistä pilkisti myös monta paljetti-ihanuutta. Kuultuani paljetti-intoiluni herra puki tuon upean bling bling iltapuvun mallinukelle kuvan ottoa varten.

Vaikka Rintala onkin suurelle yleisölle tuttu pääasiassa uniikki iltapuvuistaan, on hän ennen kaikkea teollinen suunnittelija. Rintala on tehnyt yli kolmekymmentä vuotta kestäneellä urallaan yhteistyötä mm. sellaisten kaikkien tuntemien merkkien kanssa kuin Marimekko, Friitala, Joutsen Finland ja Aarikka.

Tunnettujen yhteistyökumppaneiden lisäksi Rintala suunnittelee naistenvaatemallistoja myös omalla nimellään. Kohderyhmäänsä Rintala ei halua lähteä rajaamaan liian tarkasti. Suunnittelija on usein itsekin mukana messuilla ja tapahtumissa myymässä vaatteitaan ja hän kertookin malliston kiinnostaneen monen ikäisiä naisia. Koska vaatteet valmistetaan käsityönä Suomessa, on niiden hinta kuitenkin sitä luokkaa, että ostajat löytyvät pääasiassa aikuisista hyvin toimeentulevista naisista.

Rintala ei kuitenkaan yritäkään profiloitua vain tietyn kansanryhmän suunnittelijaksi eikä hän tyrmää edes ajatusta suunnitella joskus vaikka lapsille ja nuorillekin. Myös miestevaatemallistolle olisi kysyntää, mutta toistaiseksi Studio Jukka Rintalan miestentuotteet ovat rajoittuneet esimerkiksi solmioihin ja huiveihin. (asuste, jota herra itsekin käyttää paljon pukeutumisessaan).

daniela1

Vaatteiden lisäksi Jukka Rintalan kädenjälkeä on mahdollista nähdä mm. sisustustuotteissa ja -tekstiileissä, koruissa, kelloissa, astioissa ja jopa kaakeleissa. Moni kotimainen yritys onkin saanut kuuluisasta suunnittelijasta ja hänen keveistä ja kauniista piirroksistaan pientä lisäbuustia tuotteilleen. Jokipiin Pellava, Muurla ja A. Tillander nyt joitakin mainitakseni.

Monessa mukanaolo ei kuitenkaan vaikeuta suunnittelijan keskittymistä ja ilmaisua, vaan omien sanojensa mukaan hänellä on kaikissa tekemisissään selkeät linjat joita hän noudattaa. ”Tärkein juttuni on piirtäminen ja näkyvät linjat ja viiva”, kertoo  Rintala. Suunnittelijan vahvoista viivoista muodostuvat piirrokset siirtyvätkin usein täysin sellaisenaan erilaisiin tuotteisiin. Työhuoneellaan mies esitteli minulle mm. tuoreita Lindströmille suunniteltuja likaa hylkiviä ravintolapöytäliinoja. Tuossa mallistossa ravintoloiden kovaan kulutukseen soveltuvat tekniset materiaalit on yhdistetty kauniisiin ja tyylikkäisiin painokuoseihin. Mies mainitseekin kaikissa tekemisissään tärkemmiksi ominaisuuksiksi laadukkaat materiaalit, kestävyyden ja ajattomuuden.

behindscenes

Mutta entä sitten ne lehdistön lemmikit, eli julkkisten päällä nähdyt iltapuvut? Itseäni kiinnosti, että miten noita pukuja yleensä lähdetään suunnittelemaan, antaako asiakas tarkatkin ohjeet vai onko Rintala oman näkemyksensä läpi jyräävä suunnittelijadespootti? Rintala vakuuttaa kuuntelevansa asiakkaan toiveet tarkkaan. Aina on kuitenkin myös niitä rohkeita, jotka uskaltavat antaa suunnittelijalle täysin vapaat kädet toteuttaa visioitaan, mutta usen iltapukuasiakkaalla on ainakin suuntaa antavia toiveita esimerkiksi värin suhteen. Tärkeimmät pukusuunnitelman lähtökohdat ovat  kuitenkin aina sen tilannut  henkilö, ja käytettävä kangas.

Rintala ei siis suinkaan ole asiakkaistaan vieraantunut diiva, vaan hän kertoo edelleen hoitavansa kaikki sovitukset asiakkaan kanssa itse. Hän ei siis ole suunnittelija, joka tyytyy ainostaan piirtämään suunnitelmia paperille henkilökuntansa toteutettaviksi, vaan henkilökohtainen kontakti asiakkaan kanssa on tärkeä tekijä puvun täydellisen istuvuuden ja onnistumisen kannalta.

behind

Moneen ehtivän suunnittelijan vauhti ei ole hiipumassa tänäkään vuonna, vaan uusia aluevaltauksia on edelleen luvassa. Rintalan kauniita siveltimenvetoja voi nykyään hankkia myös kotinsa seinälle joko taulun taikka sisustustarran muodossa. Tyylikkäät sisustustuotteet on toteutettu yhdessä Art4U:n kanssa. Herran sisustuspuolen osaamista pääsee ihastelemaan myös ensi syksyn habitare-messuilla, jonne on tulossa hänen suunnittelemiaan tuotteita useammallekin osastolle. Tillanderille suunnitelluissa koruissa oli kyse kymmenien tuhansien eurojen arvoisista uniikkikoruista, mutta tulevaisuudessa voi olla luvassa myös kuluttajille suunnattuja koruja, mm. kihlasormuksia.

Uusia mediahuomiota saavia iltapukujakaan ei tarvitse odottaa itsenäisyyspäivään saakka, sillä juuri eilen julkaistiin uutinen, jonka mukaan Rintala suunnittelee juontaja Ella Kannisen puvut Tangomarkkinat-laulukilpailuja varten.

Jukka rintala

Muistan ihailleeni Rintalan kauniita piirroksia jo joskus vuosia sitten nähtyäni niitä jossakin kirjassa. Nyt hänet tavatesani pääsinkin sitten todistamaan kuinka tuollainen tyylikäs hahmo syntyy aivan hetkessä muutamalla kynän vedolla.

Oma selkeä tyyli on helppo säilyttää, kun ei liikaa tuijota muiden tekemisiä. Rintala kertoo toki seuraavansa myös muiden  taitavien muodinluojien tekemisiä, mutta varoo keskittymästä niihin liikaa, etteivät muiden työt alkaisi vaikuttaa omiin suunnitelmiin. Rintalan mukaan moni nuori suunnittelija sortuukin huomaamattaan kopioimaan toisten töitä ja sehän tietenkin hidastaa uuden syntymistä. Rintalan linjojen ja viivojen kohdalla on kuitenkin helppo todeta, että tällä miehellä on täysin oma vahva tyylinsä, joka toimii uskomattoman monenlaisissa yhteyksissä.

1. ja 5. kuva: Veera eli minä | Muut kuvat: Daniela Talvitie
Danielan kuvissa Meikki: Helena Rubinstein/Laura Anderson | Hiukset: Redken/Tom Wennerstrand | Mallit: Anette M. & Johanna/Paparazzi

2 Comments

Post A Comment