Holy window shopping

 Kuten jo aiemmin sanoin, niin Rooma-jutut eivät ole vielä ohi vaikka lomalta arkeen paluu onkin jo suoritettu. Yksi itselleni mieleenjääneistä jutuista oli ehdottomasti Pantheonin lähikortteleista löytyvät monet monet uskonnolliset vaatekaupat.

20120911-195847.jpg

Ihan parin korttelin sisällä oli jopa neljä taikka viisi katolisia pappeja ja nunnia palvelevaa myymälää joiden näyteikkunat pursusivat upeasti kirjailtuja papinkaapuja, blingbling ehtoollismaljoja, kokoontaittuvia paimensauvoja ja paljon paljon muuta. Oli pakko tuijotella kaikki ikkunat läpi.

20120911-195901.jpg

Näyttävien seremonia-asujen lisäksi tarjolla oli tietenkin myös uskonmiehille ja naisille sopivia arkisempiakin työ- ja vapaa-ajanvaatteita. Alla olevassa kuvassa ilmeisesti sisarten suosimia yöpaitoja ja kerrastoja. Neitseellistä ja mukavaa.

Mutta täytyy kyllä sanoa, että etenkään naiset eivät katolisen kirkon muodin mukaan juuri väreillä iloittele. Mustan mekon päälle voi talvella kietaista harmaan neuletakin ja viimassa pusketaan harmaassa tai mustassa villakangastakissa. (kuulostaa ihan meidän suomalaisten talvipukeutumiselta. :D) Paavi, piispat ja kardinaalit puolestaan saavat verhoutua toisinaan väreihinkin.

20120911-195855.jpg

Via Di Santa Chiaran ja Via Dei Cestarin nurkat olivat tarjonnan puolesta varsinainen nunnien ja sisarten shoppailusuora ja siellä näkyikin paljon ostoskassit kädessä heiluvia mimmiporukoita.

 

Juteltiinkin parin sisaren kanssa yhden liikkeen edustalla ja kyselimme tietäisivätkö naiset mikä liike on itsensä Paavin vaatettava liike. Sisar Rita sanoi sen olevan Via Dei Cestarilla sijaitseva De Ritis, mutta internetin mukaan ainakin Paavin valtakauden ensimmäiset vaatteet ovat tulleet jo yli kahdensadan vuoden ajan Gammarellistä.

Löysin ehow.comista artikkelin, jossa kerrottiin, että aina kun konklaavi kokoontuu valitsemaan uutta Paavia, valmistaa Gammarelli Paavillisen vaatesetin monessa eri koossa valmiiksi niin, että valittiinpa Paaviksi kuka tahansa ehdokkaista kuka tahansa, voi hän heti sujahtaa oikean kokoiseen virka-asuun.

20120911-195911.jpg

Itseäni jäi lähinnä mietityttämään, että saakohan noista kaupoista kuka tahansa mennä tekemään ostoksia. Olisinko siis voinut hakea itselleni vaikkapa kardinaalinpunaiset sukat taikka koristeellisen ”pannumyssyn” kahvipöytää koristamaan, se jäi reissulla selvittämättä. Mutta sisaret joiden kanssa keskustelimme, tarjoutuivat kyllä viemään meidät johonkin heidän lempikauppaansa, joten uskoisin, että tavallinenkin tallaaja voi tehdä tuolta pyhiä vaateostoksia, jos katolisen kirkon muoti viehättää.


16 Comments
  • Valpuri
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Hih, lempishoppauspaikkani Roomassa. 🙂 Kirkollinen muoti on katolisissa maissa myös paljon suomalaista halvempaa. Tuollainen tavallinen musta papinpaita, jossa on valkoinen sokeripala edessä (pantapaidaksi kutsuttu), maksaa Roomassa puuvillaisena 10-20 euroa, puuvillasatiinisena n. 30 euroa. Paras ostokseni on ollut 25 eurolla kolme lyhythihaista puuvillapantapaitaa. Suomessa paidan hinta on noin 50 euroa. Pahin katolisen pastorifashionin puute on mielestäni se, että katolisessa puvustossa ei löydy irtokauluria, jonka voi kiinnittää vain rintakehän alueelle esim. mekon alle.

    Ainoat rajoitukset shoppailussa koskevat sukupuolta. Katolisessa kirkossa nainen ei voi olla pappi. Sen vuoksi nuo pappien vaatteet valmistetaan miesten kokoon. Itse kyllä sujahdan hyvin pienimpään miesten paitaan – ja mieheni ostaa ihmeellisesti paitoja paitsi itselleen myös ”ystävälleen”. Paidoissa on tietty napitus väärin päin naisten näkökulmasta. Toisaalta materiaalit, mallit ja laatu ovat tosi korkealuokkaisia. Ja ennen kaikkea hinta! Suomalaisissa ev.-lut. paidoissa on joitakin eroja yksityiskohdissa verrattuna noihin katolisiin paitoihin, mutta käytännössä niistä ei ole mitään haittaa. Meitä Roomassa virkapukuostoksia on monia! 😉

    Kylläpä tämä muotipostaus innosti! Haluaisin oman tyyliblogin pappien pukeutumisesta! 😀

  • Valpuri
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Ja se piti sanomani vielä, että kyllä noissa kaupoissa vähän katsotaan, kuka ostoksia tekee. Ei minulla olisi naisena asiaa papinvaateostoksille. Tai ainakin myyjä hienovaraisesti tiedustelee, miksi tällaisia ostoksia tehdään. En ole koskaan halunnut itse ryhtyä kaupoille, ihan kunnioituksesta. Sen sijaan mieheni saa tehdä ostoksia ihan vapaasti, vaikka eri kirkkokuntaa ollaankin. Luulen, että paljon on myös kaupasta kiinni. Osa Rooman uskisvaatepuodeista pitää tiukempaa seulaa, osa myy samasta tiskistä sytkäreitä ja pantapaitoja kenelle tahansa. 😀

    • Veera
      Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

      Kiitos kauheesti loistavasta lisäinfosta. Näin me arveltiinkin, et varmaan noilla kaupoilla riittää asiakkaita ihan ympäri maailmaa .

  • Nimetön
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Olipa mielenkiintoinen postaus! En ole itse koskaan miettinytkään mistä nunnien ym vaatteet tulevat. Ainakaan ei käynyt mielessäkään että kävisivät itse shoppailemassa niitä! Ajattelin varmaan että luostarin vaatehuoneesta niitä vaan pengotaan kuten armeijan varastosta 😀

    • Veera
      Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

      Haha. Nunnillahan tosiaan vois tosiaan olla vaan sellanen yhteinen vaatehuone täynnä kaapuja ja villatakkeja. 😀

  • Nata
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    oli ehkä blogimaailman erikoisia ja hämmentävin ja hauskin postaus ever! kiitos veera tästä!

  • Nata
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    oli ehkä blogimaailman erikoisin ja hämmentävin ja hauskin postaus ever! kiitos veera tästä!

    • Veera
      Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

      Olkaa hyvä! Kiva välillä kirjoittaavähän odottamattomammistakin aiheista. : )

  • Marjukka
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Mielenkiintoinen postaus!

    Ja kiitos Valpurille lisäinfosta.

    Ja Veera, esittelepä Rooman ostoksesi, oma lentoni Roomaan lähtee viikon kuluttua…

    • Veera
      Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

      Esitelty! 🙂

  • Kaista
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Tämä postaus oli todella miellyttävä yllätys! Olisin varmaan mennyt tuonne väijymään sellaisia pitsikoristeisia valkoisia mekkopaitoja, joita katolisilla alttaripojilla, mitä ne ny o, näkee telkkarissa… Ne ovat minusta suloisia!

    Sitten luin Valpurin kommentin ja ajattelin että no, jos nyt vähän kunnioitusta kuitenkin. Ettei vain sellaista Bon-Scott-on-niin-hot-siinä-videossa-ajattelua 🙂

    • Veera
      Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

      No voishan sitä käydä testaamassa tuuriaan, että möisivätkö mutisematta vai tulisiko kunnon kuulustelu. : D

  • Taustaseuraaja
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Todella hauska postaus, ihan mahtava idea! Olenkohan missään törmännyt tähän aiheeseen, oli oikeasti kiinnostavaa lukea. Cool cool!

    • Veera
      Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

      Jee! Kiva kuulla. 🙂

  • Maddaleena
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Nyt mua vähän harmittaa, etten lähtenyt niitten nunnien kanssa kauppaan. Olisi varmaan ollut mielenkiintoinen kokemus. Ehkä seuraavalla kerralla?

    • Veera
      Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

      Seuraavalla Rooman reissulla mennään väijymään samoille nurkille jos löytyis personal shopping guidet. 😀

Post A Comment