Reisiharjoja ja hiuslisäkkeitä

Suora katse kameraan ja kasvoilla vakava ilme; menneiden aikojen muotokuvissa ei todellakaan hammasrivistöjä esitelty eikä kameran takana häärinyt kuvaaja maanitellut mallejaan sanomaan muikku. Aina 1900-luvun alkupuolelle saakka valokuvaamossa käynti oli varakkaiden puuhaa ja se oli kaikin puolin arvokas tapahtuma johon valmistauduttiin huolella. Naiset parantelivat kampauksiaan hiuslisäkkeillä ja miehet muotoilivat viiksensä viimeisen päälle.

Millaista oli 1800-luvun lopun miesten parta- ja viiksimuoti ja millaisia lettejä ja nutturoita näkyi naisten päässä? Entäpä mikä oikein oli viiksisuojus ja mikä oli miesten suosituin asuste muotokuvaukseen mennessä? Mm. näihin kysymyksiin saa vastauksen, kun käy tutustumassa Satakunnan Museossa esillä olevaan Onks tukka hyvin, näkyykö viikset -valokuvanäyttelyyn. Näyttelyssä on esillä 1800-luvun lopun muotokuvien lisäksi myös erilaisia kampausten teko- ja viiksien hoitovälineitä.

20120928-190012.jpg

Kuvat: Satakunnan Museon kokoelmat, SatM

Kävin itse katsomassa näyttelyn kuvia tällä viikolla, kun teimme aiheesta juttua Sovituskoppiin. Itseäni innosti erityisesti miesten todella monipuolinen viiksi- ja partamuoti uskomattomine variaatioineen. Melkoisia reisiharjoja ja pääskysen pysrtö -viiksiä oli kyllä nähtävillä!

Näyttely on esillä 4.11. saakka, mutta se miksi halusin vinkata asiasta juuri nyt, on se, että tän viikonloppuna museolla on Porin päivän kunniaksi mahdollisuutta kuvauttaa myös itsensä 1800-luvun muotokuvien hengessä. Yleisökuvausstudio on avoinna sunnuntaina klo 12-14.30 ja 15-17. Kuvaan voi mennä yksin tai vaikkapa pienellä kaveriporukalla. Itse ajattelin houkutella murun kanssani ilottomaan pariskuntakuvaan. 😀

Mikäli mielit mennä kuvattavaksi, niin ota huomenna, lauantaina puhelin käteen ja varaa oma aikasi museolta numerosta (02) 621 1063. Kuvauksen hinta on 7 € ja mukaan saa tietenkin sitten oman valokuvaprintin. Studiosta löytyy erilaista asiaankuuluvaa rekvisiittaa kuten päähineitä, kävelykeppejä, viittoja jne.

Paikalla on myös WinNovan parturikampaajaopiskelijoita jotka tekevät halukkaille kamapauksia, viiksien muotoilua tai vaikkapa amerikkalaisen parranajon. Noista palveluista veloitetaan 5 € tarvikemaksu.

Mulla on itsellä jo puhelimessa hälytys huomiseksi, että muistan varata oman kuvausaikani! Tää on kivaa! 🙂


Tags:
No Comments

Post A Comment