You did what?! -gourmeeta kahvinkeittimellä

Mä ihailen suunnattomasti ihmisiä joilla on uskallusta ja energiaa toteuttaa hullujakin ideoitaan ja unelmiaan. Koskaan ei voi tietää kuinka älyvapaa idea loppujen lopuksi ottaakin tulta alleen ja lopputuloksena saattaa olla jotain aivan eeppistä.

Juurikin tuollaisesta ennakkoluulottomuudesta ja omiin ideoihin uskomisesta on kyse tällä viikolla kauppoihin ilmestyvässä (tiistaina 9. päivä pitäisi olla kaupoissa) You did what?! -nimisessä ruokakirjassa.

Ja että mitäkö hullua, ennakkoluulotonta ja eeppistä on ruokakirjassa? Niitähän ilmestyy nopeammalla tahdilla kuin laiskat tyypit vaihtaa sukkia. No tässä opuksessa nyt sattuu olemaan sellainen pikkuisen ennalta-arvaamaton tekijä, että kaikki kirjan gourmet-herkut on valmistettu Moccamasterilla. Kyllä, se on se kahvinkeitin. Ja sillä on siis tehty ruokaa, gourmet-sellaista. Luit oikein.

Idean isä, kuopiolainen valokuvaaja Antti Karppinen, ehti pyöritellä ajatusta kahvinkeitin-keittokirjasta useamman vuoden ennen kuin alkoi sitä oikeasti toteuttamaan. Sopivasti sekopäistä, mutta samalla ammattitaitoista tekijäporukkaa löytyi Antin omasta kaveriporukasta ja niinpä pojat pistivät Moccamasterit tulille.

Kirjasta löytyy kuusi kolme ruokalajin menua joiden seasta löytyy mm. sellaisia ruokalajeja kuin ylikypsä porsaankuve, etanat yrttikastikkeessa, tryffeli-perunatortilla, suklaafondant ja ruusuvedessä marinoidut hedelmät. Huh huh. Itse en osaisi valmistaa tuollaisia herkkuja ainakaan liedellä Mahtaisiko Moccamasterilla sujua helpommin?

En itse ole innokas ruoanlaittaja enkä todennäköisesti tule koskaan yrittämään edes kaurapuuron keittämistä kahvinkeittimella, saati sitten että pannussa porisisi valkosuklaamousse. Mutta tämä ei suinkaan tarkoita sitä, ettenkö olisi innostunut kirjasta jo ensi kertaa siitä kuullessani. Kun joitakin viikkoja sitten pääsin kurkistamaan kirjan painovalmiiseen materiaaliin, en voinut olla hihkumatta riemusta.

You did what?! on täysverinen gourmet ruokakirja, mutta siinä samalla, tai ehkäpä jopa ennen kaikkea, se on hulvaton tarina tuon järjettömältä kuulostavan projektin tekemisestä. Reseptien lisäksi kirjassa on paljon Making of -kuvia ja monta sivua hauskaa luettavaa erilaisten Huom! Obs! Achtung! -huomautusten muodossa.

Tässä maistiaisiksi parit lainaukset teoksesta. Itse ainakin hihittelin kirjan teksteille.

”Suklaa on tunnetusti lempimisen korvike. Pelihenkiset treffikokkailijat jättävät tästä menusta jälkkärin tekemättä ja keksivät pääruoan päälle muuta tekemistä.” (Ruokakirja jossa ehdotetaan jälkiruoaksi paneskelua, ei voi olla ihan huono. 😀 )

”Cannellonikeksi on kätevää pyöräyttää rullalle esimerkiksi teroituspuikon ympärille. Teroituspuikon puuttuessa saman asian ajavat vasaran kädensija, adventtikynttilä sekä aina kätevä etusormi-keskisormi-yhdistelmä.”

”Olemme itse testanneet ja varmistaneet, että äyriäispastan valmistus onnistuu myös

yhdellä tavallisella kahvinkeittimellä. Lopputuloksesta tulee lähes yhtä herkullinen, mutta valmistusaika pitenee sen verran, että intiimi illallistunnelma latistuu mukavasti seuralaisen kyllästyessä kuoliaaksi. Suosittelemme kädenlämpöisesti investointia kaksipesäiseen kahvimankkaan.”

20121008-200124.jpg

Veikkaan, että tästä opuksesta voisi hyvinkin tulla tämän syksyn hitti kirjamarkkinoilla. Itse ainakin keksin useammankin tyypin joiden paketista teos voisi jouluna kuoriutua. Eli ainakin osa lahjapulmista siis jo ratkottu.

Ja vaikka tuolla aiemmin sanoinkin, etten itse ole niin kotonani keittiössä, että uskaltautuisin noita ohjeita kokeilemaan, niin aloin nyt sitten kuitenkin miettiä, että pitäisiköhän kuitenkin toivoa Moccamaster joululahjaksi.. Niitä kun saa nykyään vaaleanpunaisinakin! 😉

Lisää You did what -meiningistä voit lukea YDW-nettisivuilta ja Facebook-sivuilta. Niiden takaa löydät mm. kirjan takana olevien hemmojen esittelyt, kirjan trailerivideon ja linkkejä juttuihin joita kirjasta on tehty. Mm. Ilta Sanomien nettisivuilta löytyy video, jossa näkee YDW-keittiömestari Akin Moccamaster-kokkailuja ihan livenä. Suosittelen tsekkaamaan!


3 Comments
 • MouMou
  Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

  TYKKÄÄN! <3

 • Minna
  Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

  Musta kuulostaa jotenkin todella ällöttävältä että kahvinkeittimellä kokkais 😀 hyi, nehän on saastasia…

 • Chenille
  Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

  Hahaha! Ihan huippu! Kyllä suomalaiset vaan keksivät kaikkea!

Post A Comment