Kaikki sileeks? Vai säästäiskö sittenkin?

Äiti, saanko mä jäätelön, kysyi pieni Veera alle kouluikäisenä. Ei kulta minulla ole nyt rahaa, vastasi äiti lempeästi. Ja mitä tapahtui? Alahuuleni oli alkanut väpättää ja suuret kyyneleet olivat nousseet silmiini, kun olin hädissäni kysynyt, että ”onko ne nyt ihan kokonaan loppu, ihan iäksi? Eikö meillä ole enää ikinä yhtään rahaa?”, jatkanut nyyhkyttämistä. Siinä oli sitten mamma saanut rauhoitella sylissään ja selittää, että ei hän nyt sitä tarkoittanut, vaan, että juuri nyt ei ole rahaa lompakossa ennen kuin käydään kylällä asiolla ja samalla pankissa.

Kuten tarinasta huomaa, niin raha-asiat huolettivat minua jo melko pienenä ja samanlainen olen edelleen. Aina on pieni pelko takamuksessa, että riittääkö rahat nyt varmasti. Pelko seuraa mukana siitäkin huolimatta, että tiedän palkkani riittävän kaikkiin pakollisiin menoihin. Tällaisena raha-asioista stressaajana lähdin mielelläni mukaan Indiedaysin ja S-Pankin yhteistyökampanjaan, jossa minä, Iina, Maj ja Uino etsimme keinoja arjen säästöihin.

PSST. Koska tää teksti on pitkä kuin nälkävuosi, niin vinkkaan malttamattomille jo tässä, että postauksen lopussa on kilpailu!!

20121111-161744.jpg

Hoidan raha-asiani kunnolla ja säntillisesti aina palkkapäivänä. Eli tarkoittaa sitä, että kuun viimeinen päivä minulla on hirveä kiire päästä rahoistani eroon ja maksankin joka ikisen olemassaolevan laskun heti tilipäivän aamuna.

Mutta siihen tilipäivään se mun säntillisyys sitten loppuukin. Sen jälkeen mä käytän jäljellä olevat rahani sen kummemmin miettimättä ja suunnittelematta kuinka pitkälle ne riittävät. Ja totuushan on aika julma ja kylmä usein jo viimeistään parin viikon päästä palkanmaksusta.

Alkukuusta syödään huoletta ravintolassa, napataan taksi kun on kiire ja ostetaan vaikkapa se pusero jota edellisen kuun lopussa niin kovasti himoitsi. Loppukuussa puolestaan syödään töissä lounaaksi pussikeittoja ja kieltäydytään kaverin leffakutsusta, kun tilinsaldo näyttää saldoa surkea. Veikkaan vahvasti, että mä en suinkaan ole ainoa lajissani, vaan moni tunnistaa oman rahankäyttäjä persoonansa edellä kuvaillusta.

Nyt muutaman viime vuoden aikana, kun olen saanut hilattua tuloni uran alkuaikojen pienituloisuudesta jonnekin lähelle alempaa keskituloa, on alkanut miettiä, että rahansa saisi varmasti riittämään paremminkin, kun hieman jalostaisi sitä asiaan kohdistamaansa huolta ja pelkoa järjeksi ja suunnitelmallisuudeksi. Mihinkään toimenpiteisiin en kuitenkaan ollut vielä päätynyt mietinnöistäni huolimatta, joten lähdin innolla tapaamaan S-Pankin pankkineuvojaa.

Ystävällinen Anne otti minut iloisena vastaan Porin Sokoksella sijaitsevassa S-Pankin toimipisteessä. (On muuten kivaa, kun pankin aukioloaika ei rajoitu juuri oman työpäivän ajalle, vaan nuo S-Pankin toimipisteet sijaitsevat useimmiten kauppojen kuten Prismojen ja Sokoksien yhteydessä ja ovat auki niiden kanssa yhteneväisin aikatauluin) Me alettiin sitten Annen kanssa yhdessä miettiä, että miten mä pystyisin hieman järkevöittämään rahankäyttöäni ja ehkä jopa säästämäänkin.

Iso osa mun rahoista menee erilaisten lainojen ja luottojen lyhennyksiin. On opintolainaa, kameralainaa, luottokortti ja parit isompien hankintojen (kuten sänky ja keittiönkalusteet) osamaksut. Ja sehän tarkoittaa sitä, että maksan joka kuukausi monta kymppiä korkoja ja erilaisia kuluja. Tyhmää.

Mä mietin ensin, että mahtaako se pankkineuvoja nyt katsella mua silleen tuomitsevasti ja torua mua huonosta asioiden hoidosta niin kuin hammaslääkäri teki mun ollessa lapsi löytäessään reikiä hampaistani. Mutta onneksi asia ei ollut lainkaan niin, vaan asioista juteltiin tosi mukavassa hengessä ja tuntui, että mua ja mun tarpeita oikeasti kuunneltiin ajan kanssa. Se on tärkeetä tällaselle stressaajalle.

20121111-161739.jpg

Tutkittiinkin sitten ensimmäisenä S-Pankin erilaiset luotto- ja lainamahdollisuudet, sillä tultiin siihen tulokseen, että päästäkseni erilaisten pikkusummilta tuntuvien, mutta yhdessä aika paljon rahaa nielevien osamaksujen niskan päälle, kannattaisi ne yhdistää ottamalla yksi luotto, jolla ne kaikki maksetaan kerralla pois. Sitten olisi vain se yksi kuukausittain lyhennettävä luotto.

Tämä tarkoittaisi koroissa ja kuluissa säästämisen lisäksi sitä, että lyhennyssummassakin pääsisi tarvittaessa hieman pienemmällä summalla, mikä puolestaan helpottaisi rahojen riittämistä muutenkin. Tämä asia jätettiin kuitenkin toistaiseksi vielä hieman hautumaan, sillä haluan ensin katsoa, että mitä saan aikaiseksi veronpalautuksilla.

Mutta välittömiäkin toimenpiteitä säästämisen aloittamiseksi tehtiin. Minulla ja murulla on ollut jo parin vuoden ajan yhteinen taloustili S-Pankissa, minne olemme koittaneet molemmat siirtää rahaa ruokaostoksia varten, mutta usein niitäkin molemmat hoidellut ihan omilta erillisiltä tileitä. Nyt kuitenkin päätettiin, että aktivoidumme taas tuon yhteisen tilin käyttämisessä, sillä silloin ruokakuluistakin pysytään paremmin kärryillä. Lisäksi S-Pankin kortilla saa heidän omissa paikoissa maksaessaan maksutapaetua.

Vaikka maksutapaetu ja Bonukset eivät tunnu aina ostohetkellä kovin isolta asialta (senttejä sinne tai tänne), niin nekin on kuitenkin sellaisia pikkuisia puroja joista sitten huomaamatta kasvaa ihan ”oikeaa rahaa”. Avasin meille nyt S-Pankkiin sellaisen tilin, johon ei ole yhtään maksukorttia, enkä myöskään pysty nostamaan tililtä rahaa verkkopankissa. Voin ainoastaan laittaa sinne rahaa, nosto pitäisi hoitaa fyysiesti pankissa.

Anne sitten naputteli rasteja ruutuun koneellaan siihen malliin, että nyt sekä S-Bonukset, että maksutapaedusta kertyvät rahat menevät tuonne tilille, jonka saldon kasvua voin ihailla verkkopankista, mutta rahan käyttäminen sieltä vaatii jo vähän enemmän.

Eräs tuttavapariskuntamme on kertonut toimivansa samoin ja he ovat ottaneet tavaksi nostaa rahaa tililtä vain kerran vuodessa. Ja joka vuosi siellä on kuulema ollut useamman sadan potti odottamassa. Ihan huomaamattaan he ovat siis säästäneet rahaa vaikkapa ulkomaanmatkaan tai joululahjaostoksiin.

20121111-161841.jpg

Noista S-Bonuksista muuten vielä sen verran, että pankkineuvoja vinkkasi minulle, että nyt heidän verkkopankkinsa uudistuttua, myös kuukauden bonuskertymää on mahdollista tarkastella verkkopankissa. Se on aika hyvä ominaisuus sen vuoksi, että jos kuukauden viimeisenä päivänä huomaa, että bonuskertymästä puuttuu vaikkapa neljä euroa, jotta Bonukset nousisivat seuraavalla tasolle, voi kipaista kauppaan hakemaan vaikkapa ne ruokatarpeet jotka oli ajatellut hakea vasta seuraavana päivänä. Voi siis onnistua taktikoimaan lisäeuroja tuollakin tavalla! 😀

Noiden pankkitoimenpiteiden lisäksi tein hieman suunnitelmaa millaisilla pienillä muutoksilla mun rahat ei lentäis pussista ihan niin kiivaalla tahdilla ja ”huomaamatta”. Laadin itselleni mm. budjetin paljonko saan käyttää rahaa viikon aikana lounasruokailuun ja yleensäkin työeväisiin. Ja koska on tietty summa joka pitää riittää viidelle päivälle, niin on tietysti järkevää tehdä viikon eväsostokset heti alkuviikosta kerralla koko viikolle.

Huomattavasti järkevämpää kuin syöksyä joka päivä kauppaan tai ravintolaan kiljuvan nälän kurniessa vatsaa. Sillä tavoin sinne huiskahtaa helposti ihan liikaa rahaa, kun haalii mukaansa vähän sitä sun tätä ja herkkujakin tekee mieli. Tästä on siis helppo säästää useampi kymppi kuussa.

Yksi heikkouteni on lehdet. Mä ostan ihan järjettömät määrät lehtien irtonumeroita ja ne ei tosiaan oo ihan halpoja ja niitä kertyy kotiin ihan karmeat pinot. Nyt iPadin hankkimisen myötä olenkin vaihtanut muutamien lehtien fyysiset versiot tabletilla luettaviin. A) ovat yleensä useamman euron paperilehteä halvempia ja B) paperin määrä kotona vähenee.

Ja tosiaan nyt on laskutoimitukset menossa noiden aiemmin jo mainitsemieni osamaksujen ym. suhteen, joten kun ne hommat saan hieman taltutettua veronpalautuksilla ja mahdollisesti loput yhdistämällä, pääsen tilanteeseen, jossa rahaa jää kuussa laskujen ja lyhennysten jälkeen enemmän, jolloin voi pienen summan siirtää säästöönkin. Ja se puolestaan tarkoittaa sitä, että seuraavan sellaisen hankinnan kohdalla, missä ennen olisi ehkä pitänyt turvautua osamaksuun, onkin ne rahat kenties jo säästössä valmiiksi! Jee, mun talous pelastuu ja stressi helpottuu! (ainakin toivotaan niin ;D)

20121111-161748.jpg

Mutta, se siis minun raha-asioistani. Toivottavasti jaksoitte lukea. Nyt olisi kuitenkin teidän vuoronne. Minä nimittäin saan lahjoa jonkun teistä 100 € S-ryhmän lahjakortilla!

Mikäli tuo 100 € lahjakortti sopisi mukavasti juuri sinuun lompakkoosi, niin kerro kommenttiboksissa omat arjen säästövinkkisi ja olet mukana arvonnassa. Aikaa osallistumiseen on tämän viikon loppuun saakka, eli vastaa sunnuntaihin 18.11. klo 23.59 mennessä. Muista nimimerkki ja sähköpostiosoite! Lukijoiden säästövinkkejä tullaan julkaisemaan myös Indiedaysin S-Pankin brändisivulla, jonne pääset TÄSTÄ!


215 Comments
  • Larre
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Useamman tilin käyttö on minun paras säästövinkkini. Kun rahan laittaa eri tilille on kynnys sen nostamiseen aina suurempi. 🙂

  • Minttu
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Opiskelijan arki on silkkaa säästämistä. Oon huomannu, että parilla yksinkertasella jipolla saa kuussa ainakin sen pari kymppiä säästettyä: käyn syömässä yliopistolla niin usein kuin mahdollista, sillä opiskelijaruoka on a) halpaa ja b) hyvää, ja jätän ostamatta kahvia kuppi kerrallaan kahviloista. Kahvin keittäminen kotona on paljon halvempaa kuin latte lähikahvilassa, joten siitäkin saa säästöä. Varsinkin kun on tämmöinen kahvikissa…

  • johku
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    säästän aika paljon kun pyöräilen työmatkat:)

  • Samira
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Ei tämä nyt mikään huikean erikoinen vinkki ole, mutta usein tulee ruokakaupassa napattua koriin niitä punaisilla ja keltaisilla tarroilla varustettuja tuotteita. Varsinkin lihahyllyn rasioissa niistä tulee ihan mukavat säästöt pitemmällä aikavälillä. Ja voi ainakin yrittää uskotella itselleen, että taaas tuli pelastettua jotain pian vanhentuvaa joutumasta roskikseen 🙂

  • Johanna
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    1.Yritän aina harkita tavaran tai vaatteen kohdalla, ennen ostamista, onko minulla tälläista jo tai vastaavaa. Ainahan ei tarvitsisi olla ihan just. Kausivaatteiden kohdalla päätän, että käytän näitä kaikkia niin paljon, että joudun edes kerran kaudessa pesemään. Joitain hameita nyt ei tarvi tavan käyttökerran jälkeen pestä. Usein huomaan, että näitähän releitä on kertynyt jo aika paljon. Tietysti joskus voi vähän muodistaa, ja sitten pitäisi luopua vanhoista, ennenhankkii uusia. Sitten jos kaipaa vaatekaappiin uutta ilmettä, niin päättää ettei käytä niitä vaatteita joita aina käyttää, vaan siirtää ne pois ja kaivelee syvemmältä vaatekaapin uumenista. Taas löytyi uutta! Vaikka se on ollutkin jo kaapissa. Mielestäni, tai ainakin minulla, tämä säästää rahaa vaikka meneekin ehkä myös vaatekaapin hallinnan puolelle 😉

    2.Toinen säästötapa on se, että en osta mitään varastoon. Paitsi ehkä joskus superhypertarjouksesta, vaikka niitäkin aina tulee uusia. Monta kertaa esim. jokin kosmetiikkaputeli tuntuu tyhjältä, mutta sieltä riittääkin vielä puoleksi vuodeksi. Olen mieluummin pari päivää ilman. Ja sitten kiva ottaa heti ostamisen jälkeen uusi tuote käyttöön, eikä laittaa jemmaan, johon se pahimmassa tapauksessa unohtuu.

    3.Kaappien siivoamisella oma materialistisuuteni realisoituu, ja huomaan, että minulla onkin jo yhtä ja toista ja paljon, eikä tee mieli uutta materiaa. Samalla koti on siistiytyy 🙂

  • Lotta
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Meilläkin käytössä tuo sama systeemi, että yhteinen s-tili talousostoksiin ja toinen tili, jonne bonukset ja edut kertyy. Arjen säästöjä syntyy monesti etenkin lihaosastolla, jossa tarkkailen alennuslapuilla merkittyjä tuotteita. Kaupassa käydään pari kertaa viikossa ja ostetaan kerralla enemmän, jolloin heräteostojen määräkin on pienempi. Kahden kissan taloudessa olen huomannut säästöjä syntyvän myös laadukkaan ja riittoisan kissanhiekan käytöllä. Halpishiekkaa kuluisi vähintään tuplat, vaikka se kertaostoksena edullisempi olisikin.

  • Hannakka
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Parhaat säästöt syntyvät pienistä teoista. Kuljen työmatkat pyörällä, kävellen tai lenkkeillen (säästö Helsingin seudulla noin 50e/kk), käytän työpaikan salia (säästö noin 60 euroa/kk), käyn leikkauttamassa hiukset opiskelijakampaamoissa (säästö Helsingin seudulla noin 15 euroa/kk), ostan vaatteita kirpputorilta (säästöt monia kymppejä kuukaudessa), myyn vanhoja vaatteita kirpparilla (tuottoa 200 euroa kerta). Pieniä tekoja, joihin kaikki pystyvät! 🙂

  • Eve
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Itse yritän (/yritämme) säästää seuraavilla tavoilla;

    1. Jos myyntiin tulee jokin trendikäs juttu (vaate, meikkituote, tai vaikka KÄNNYKKÄ), en osta sitä samantien, vaan odotan vähän aikaa – nykyään trendit tulee ja menee niin tiuhaan, että vähän jos malttaa niin kohta ne saa 30-50%:n alennuksella (ja vähän kun odottaa niin tulee tehtyä vähemmän heräteostoksia)

    2. Ostamme lihaa, kanaa, leipää ja vähärasvaisempaa jauhelihaa ”punaisella lapulla” pakkaseen jemmaan vähän ebnemmän kerrallaan – näin kotoa löytyy AINA jotain, mistä rueta tekemään ruokaa.

    3. Käymme kerran viikossa ”kunnolla” kaupassa isommilla marketeilla – hakemassa siis kerralla viikon ruokatarpeet. Toki maitoa ym. tarpeellista haetaan sitten lähikaupasta tarpeen mukaan.

    4. Ostan ja myyn vaatteita/kenkiä kirppiksillä ja vaihdan vähemmälle käytölle jääneitä kamppeita tuttujen kanssa, korjaan itse vaatteita ja käytän kenkiä suutarilla ennen kuin heitän ne roskiin.

  • Maarette
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Ruokakaupassa kannattaa ehdottomasti hyödyntää puna/keltatarroilla varustettuja tuotteita. Itse nappaillen usein lihaa ja poistuvia tuotteita yms.

    Yks hyvä keino on myös se, kun miettii, että tarvitsenko ihan OIKEASTI jotakin tuotetta vai pärjäänkö sillä vanhalla. Toimii.. 🙂

    Ja jos on ostamassa jotain kalliimpaa, hintojen vertailu on paikallaan ja myös kannattaa kyttäillä tarjouksia tarkkaan.

    Kaikenlainen kosmetiikka ja pikkusälä kannattaa tilata ulkoimailta verkkokaupoista/ebaystä, säästää todellakin pitkän pennin.

    Kauppojen aletangot kannattaa kytätä myös tarkkaan ja poistokorit yms. Tästä saa melkin jo omanlaisensa taiteenlajin, melkoista tarjoushaukkailua sanoisinko 😀 Ja ehdottomasti toinen tili, mihin voi siirtää rahaa jemmaan, jos nyt sattuu jäämään ylimääräistä!

  • Anna
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Mulla on ollut säästövinkkinä pari prosenttia isompi veroprosentti. Se ei vielä arkeen vaikuta, mut saa sitten puolihuolimatta säästettyä johonkin isompaan. Miehen palkka tulee yhteiselle s-tilille ja sieltä sopivasti riittää ruokaan ja bensaan ja päivittäistavaraan.

    Kimppakyyti, harkitut ruokaostokset, kotiruoan tekeminen ja kaiken mahdollisen kilpailuttaminen on kans käteviä päivittäissäästökeinoja.

  • Heijji
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Kimppakyydit ! Mulla tulee päivittäin työmatkaa edestakas 120km, viikossa siis 600km !! Sillä säästää jo kummasti,kun kyydit jakaa viikoittain kolmen työkaverin kanssa 🙂

    Ja kun meill’ lyhennetään asuntolainaa, laitetaan aina 50-100e ylimääräistä lainanhoitotilille, niin tulee säästettyä vuodessa kiva summa johonkin isompaan juttuun tai matkaan meidän tapauksessa ! Olen ollut ennen holtiton tuhlari, mutta onneksi meidän perheessä asuu nykyään Herra Säästöpossu <3

  • Heidi
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Ruokakuluissa säästää myös hyödyntämällä ostamansa raaka-aineet loppuun asti. Ihan liikaa heiteään täysin käyttökelpoista ruokaa roskiin, vaikka pienellä mielikuvituksella ja viitseliäisyydellä hävikistä saa taiottua loistavaa kotiruokaa.

  • Lotta
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Mulla on menossa säästämiskausi, sillä 10 kk päästä koittavat häämme 🙂 Toki yritän myös muuttaa elämäntapaani niin, että jatkossakin saisin säästöön rahaa. Mulla on myös tuo lehtien ostelu hieman karannut lapasesta, mutta nyt olen saanut sitä vähennettyä niinkin helpolla ja ilmaisella asialla kuin kirjastossa käynti! Kun laukussa on joku ihana kirja, niin ei edes tee mieli ostella hömppälehtiä. Toinen säästökeinoni on ehdottomasti kotona pysyminen. Kuulostaa oudolta, mutta mitä vähemmän ostoskeskuksissa vietän aikaa, sitä vähemmän sinne kulutan rahaa. Kannattaa siis mieluummin käydä lähikaupassa ostamassa marjapiirakka-ainekset ja kutsua kaverit kotiin kahville, kuin lähteä ostoskeskuksiin kuluttamaan aikaa.

  • KaisaE
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Ehdottomasti suurin menoerä tässä taloudessa on ruoka. Ollaankin nyt boyfrendin kanssa pyritty siihen, että käydään kerran viikossa kaupassa. Siinä säästyy aika summat rahaa, kun miettii yhden päivällisen kauppalistan sijaan seitsemän samanlaista. Ruokaakaan ei mene niin paljon hukkaan kuin silloin, kun kaupassa käydään kiireessä illalla ja ostetaan vaan jotain. Sit huomaakin, että kappas, kaapissa olikin puolet näistä aineista mitä kaupasta juuri ostettiin.

    Toinen vinkki. Käydään viikottain leffassa, ja eiss ne liput on kalliita. Ostetaankin nykyään 10kpl sarjalippusettejä, niin oih kun yhden lipun hinta tippuukin kivasti.

  • Janninna
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Olen kamalan huono säästämään yhtään missään, mutta hyödynnän kyllä ota kolme maksa kaksi ja muita vastaavia tarjouksia sellaisten tuotteiden kohdalla, jotka eivät pääse menemään pahaksi ja joita joka tapauksessa tarvitsen jossain vaiheessa lisää. Ja kun tuhlaan kaikkeen muuhun, niin voin lohduttautua ainakin sillä, etten polta tupakkaa ja juhlinkin niin harvoin, että siihen uppoava raha vuositasolla on ihan pikkuruinen kärpäsenkakka!

    Hankin S-kortin vajaa vuosi sitten ja osuusmaksua on jäljellä vielä ~30 euron verran. En millään malta odottaa, että saan sen hoidettua ja pääsen ihan oikeasti kerryttämään niitä bonuksia!

  • Tuuli
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Kun on vuosikaudet elellyt jossain kaukana köyhyysrajojen alapuolella, oppii säästämään pakostikkin. Kirpputoritkin ovat monesti turhan kalliita, joten säännöllinen kierrätyskeskusten ilmaisosastojen sekä poistorekkien penkominen pitää vaatevarastot riittävinä. Kasvisruokailuun siirtyminen on iso säästö niin itselle kuin ympäristölle; esim. soijatuotteet on edullisia ja riittoisia lihaan verrattuna!

    Olen kai oppinut säästämään liiankin hyvin, kun ennen olisin mieluiten ostanut vaatteita uutena, mutta vaikka nykyään joskus olisikin varaa ostaa jokin uusi vaate, päätän jättää sen ostamatta koska olen varma että voin löytää vastaavan käytettynä 🙂

  • Saraseeeni
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Ei opiskelija taida muuta tehdäkään kuin säästää, vaikka kylläkään mitään ei jää säästöön!

    Mutta oma hauska vinkkini on, että jos haluaa juurikin säästää tai rahaa ei muuten ole paljon, mutta tekisi lähteä shoppaamaan, niin suuntaa kirppiksille! Yhtälailla saa mönkiä ja tonkia tuotteita, sovitella, tehdä löytyjä, harjoittaa shoppailuterapiaa, mutta paljon pienemmillä tuhoilla lompakossa. 🙂

    Lisäksi kirppiksiltä ei löydä samallatavalla tuhatta ja yhtä asiaa, mitkä haluaisi heti, vaan se on usein yksi tai kaksi asiaa, joskus ei mitään. Mutta itse se shoppailuntarve tulee kiertäessä laimenemaan. 🙂

  • lolita
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Itselläki tuntuu rahat aina katoavan taivaan tuuliin, ja jo kuun puolessa välissä on yleensä huono omatunto kun suunnittelemani käyttövarat on jo palanu ja loppukuu mennäänki sitte luotolla, ja velkakierre on valmis.. No tässä kuussa oon nyt ottanu käyttöön tavan, että tallennan kännykän kalenteriin summan, joka on vielä loppukuulle jäljellä! Puhelin on sellainen että kalenterimerkinnät näkyy aloitusnäytöllä, ja siis näen koko ajan et kuinka paljon rahaa on viel käytettävissä..tää toimii, koska sydän muljahtaa aina kun sitä summaa pitäö rukata alaspäin jonkun ostoksen vuoksi 😀 ruokatili on poikakaverin kanssa yhteinen, eli lähinnä ne on sitte muita, turhiakin ostoksia joita joudun kuukausisummasta vähentelee.

  • Elisa
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Minä en ole todellakaan oikea ihminen vastaamaan tähän sillä enemmän tarvisin niitä säästövinkkejä kun antaisin. Mutta ainoa mihin minä säästän on reissaaminen. Josta pääsemme siihen että minä tarvitsen jonkun porkkanan, miksi minä säästän. Jos sellainen on, niin säästäminen on PALJON helpompaa ja mukavampaa, eikä kirpaise.

    Minun tapani on että minulla on kaksi tiliä, säästö ja käyttötili. Joka palkastani laitan 100e/200e säästötilille ja yritän pitää se siihen vielä loppukuussakin.

    Toinen säästövinkki on sellaiset pienet asiat kuten kaupassa edullisen merkin valitseminen, kirpputoreilta vaatteiden ostaminen uusien sijaan, kimppakyydillä töihin matkaaminen. Sellaisia pieniä juttuja.

  • Reetta
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    100€ sopisi minun lompakkooni koska muutin juuri poikaystäväni luokse ja ruokaostoksiin menee viikossa enemmän kuin ikinä luulin (tietysti riippuu ostoksista) ja en ole pystynyt kuukausiin rahapulassani ostamaan itselleni juurikaan mitään ja ja 100€ selviäisin yhden kauppareissun sekä saisin hiukan sijoittaa itseeni. 🙂

  • patentti
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Tärkeintä on juuri se, ettei mene kauppaan nälkäisenä, vaan mieluummin suunnittelee että mitä ostaa etukäteen. Poikkean tästä vain siinä tapauksessa että jokin on oikeasti hyvässä alennuksessa, mutta muuten tällä mennään.

  • Viola
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Ostelen ruokakaupasta niitä -30 prossan vanhenevalla päiväyksellä olevia ruokia. Muutenkin katson mitä on tarjouksessa ja hyödynnän niitä.

    Erikseen on säästötili, josta en nosta – kuin sitten hätätapauksessa.

    Kävelen ja pyöräilen paljon, olen tosi nuuka käyttämään bussilippuani täällä Helsingissä 🙂

    Ostelen paljon kirpputoreilta, mikä varsinaisesti ei ole säästämistä, jos sitten intoutuu…. mutta en juurikaan ostele normaalihintaisia vaatteita.

  • Laapa
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Budjetointi on pop! Haastetta joskus tuo siinä pysyminen 😉 mutta kyllä se auttaa!

    Laapalaura(at)gmail.com

  • anninka
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Säästäminen on vähän vieras sana kun itse on koti-äiti ja mies opiskelee, ja lapsiakin neljä. Noh, meillä on juuri tämä s-ryhmän bonuskortti, kun kaikki ostokset, ruuat, bensat, vakuutukset jne., keskittää, niin yllättäin jossain kohtaa kuuta tilille tipahtaa ihan kivasti rahaa eli tulee säästettyä ihan kuin vahingossa! Muuten sitä säästää esim. laittamalla ruoan itse ja kirppiksiltä ostamalla ja jättämällä auton pihaan ainakin lyhemmillä matkoilla 🙂

  • Laura
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Ostan paljon palveluita grouponin ym. diilipalveluiden kautta. En kuitenkaan mitään sellaista, mitä en olisi aiemmin jo harkinnut hankkivani tai tarvitsevani. Satsaan muutenkin enemmän palveluihin kuin tavaran haalintaan, kokemuksista jää useimmiten mukavat muistot, kun taas kalliidenkin merkkisaappaiden laadusta on hankala olla varma. 🙂 Yksi parhaista säästövinkeistäni on kiire: harrastan paljon, ja vaikka siihenkin kuluu jonkin verran rahaa, kuitenkin vähemmän kuin kaupoilla kierrellessä.

  • Taina
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Oma työmatkani on 130 kilometriä päivässä. Julkisilla liikkuminen tekisi päivistä ympäripyöreitä, joten kimppakyydit on mahtava vaihtoehto säästää bensakuluissa. Meillä on kolme kimppakyytiläisen rinki, joten ajovuoro osuu omalle kohdalle korkeintaan pari kertaa viikossa. Toinen keino itselläni on se, että yritän käydä mahdollisimman harvoin kaupassa. Aina ennen kun lähdin ekana päivänä ostamaan maitopurkkia ja leipää, toisena perunoita ja kolmantena juustoa, loppusumma oli kuitenkin joka kaupassakäynnillä yli 20 euroa, kun mukaan tarttui kaikkea muutakin. Vaatii tietysti sitä, että ruokaostoksensa suunnittelee aika tarkasti, mutta muuten olen iloinen. Kaupassakäynti on niin ärsyttävääkin :).

  • Anne
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Mun ehkä omalla kohdalla tärkein säästö vinkkin on ollut se, että oon päättänyt summan jonka on aina(!) oltava tililä ns pohjakassana ja siihen ei saa koskea jos ei oo absolut hätätilanne. Toinen vinkki on, että laittaa palkkapäivänä automaattisesti tietyn summan menemään toiselle tilille, esim matka- tai säästötilille.

  • Iidas
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Näin opiskelijana sitä tulee kyllä säästettyä oikeastaan ihan kaikessa. Itse ostan paljon tuotteita punaisilla -30% -lapuilla varustettuina (erityisesti jauhelihaa ja broileria) ja isken niitä sitten pakastimeen. En koskaan osta kaupasta muovipussia, vaan otan aina omat kassit mukaan – säästänpä sillä pikkuisen rahaa ja luontoa. Tulevan viikon ruokalista kannattaa tosiaan suunnitella etukäteen ja tehdä tarkka ostoslista, josta ei saa lipsua! Näin voi välttyä turhilta heräteostoksilta.

    Itse säästän myös sillä, etten osta koskaan kalliita vaatteita, sekä ostan aina ihan peruskosmetiikkaa ja ihonhoitojuttuja. Lisäksi ostelen vaatteita ja asusteita lähinnä kirpputoreilta.

    Kulkupelinä pyörä on ihan ehdoton!

  • Marjukka
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    1) Budjetointi. Minulla on tarkka vuosibudjetti, kuukausikohtaisesti. Seuraan myös kuluvan kuukauden menoja. Nämä on kaikki excel-taulukossa, joten näen koko ajan, missä ollana menossa. Sinne on myös helppo lisätä joku suunniteltu isompi menoerä, näkeen sen vaikutuksen tulevaisuuteen.

    2) Ei ruokahävikkiä. Ei tee/osta liikaa, käyttää kaiken ennen kuin ehtii esim. pilaantua.

    3) Ostan leivät pääosin leipomon omasta myymälästä, jossa ”pikkuvikaista” tosi edullisesti. Eihän se leivän ulkonäkö makuun/terveellisyyteen vaikuta, vaikka olisikin vähän muotopuoli.

    4) Kausituotteiden hyödyntäminen. Kalaa saamme naapurilta, sieniä metsästä. Ja kun vie niitä sieniä toiselle naapurille, sieltä tulee usein takaisin esim. vihanneksia tai joskus jotain kynttilöitä tms.

  • Santra
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Ostan aleista esim. lihat ja ruokatarvikkeet ja käytän paljon pakastinta. Myös joulukoristeet kannattaa ostaa aina joulun jälkeen, ne saa jopa 80 % halvemmalla.

  • Niu
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Ite oon huomannu ettei (ainakaan minun) kannattais koskaan mennä nälkäisenä kauppaan, koska silloin tulee ostettua helppoja, nopeita, ja melkein poikkeuksetta, kalliita eväitä sen kunnon ruuan sijaan. Se muutama euro minkä säästää esim. valmiin annossalaatin (~5e) ostamisen ja itsetehdyn salaatin valmistamisessa (~5e, mutta ruokaa riittää useammalle syöntikerralle), tuntuu kummasti, kun opintotukien varassa vielä joutuu elämään.

    Jos käyttötilin saldo näyttää joka kuun alussa suurinpiirtein samaa, on helpompi huomata jos rahaa onkin kulunut kuussa enemmän kuin normaalisti. Käytännössä siirrän käyttötililtä rahaa säästötilille heti, kun jostain ”ylimääräistä” rahaa on tullut (satunnaiset työt) ja isommat ostokset ostan suosiolla säästötililtä, sillä opintotuilla ei uusia huonekaluja tai lomia ostella ja tämmöisiä menojahan varten olen rahaa sivuun siirtänyt.

  • Maki
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Teemme ruokaostokset kaksi kertaa viikossa, yleensä maanataina viikolle ja sit torstaina viikonlopuksi. Suunnitellaan etukäteen ruuat mitä tehdään, syödään samaa ruokaa 2-3 päivää.

    Tili tulee kaksi kertaa kuussa ja silloin tulee aina maksettua laskuja pois mitä on tullut. Miehen kanssa maksetaan sitä mukaa kumpi kerkeää ensin.

    S-tili on täälläkin käytössä siten, etä rahat kertyy ostoksista sinne ja sitten kun tulee jotain isompaa ostettavaa, käytetään niitä. Viimeksi ostettiin uusi tietokone ja kamera bonus-rahoilla. Koetamme keskittää ostoksia S-ketjun liikkeisiin, mutta toki muitakin käytämme.

    Itse olen luonteeltani säästäväisempi kuin mies. Minulla usein jää tilin tultua ja laskujen maksun jälkeen sen tilin loput käytämättä. Asiaan auttaa myös se, että asumme pienellä paikkakunnalla missä ostosmahdollisuudet ovat rajalliset. Ei tule ihan jokä viikko tai edes kuukausi lähdettyä 50 km päähän ostoksille. Mies käyttää ”ylijäävät” rahansa harkintansa mukaan. Näin olen saastänyt tililleni ”hätävara”rahoja.

  • Kissis
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Nojuu kyllä todellakin sopisi.

    Voi kun mulla oliskin joku tosi hyvä säästövinkki hihassa. Eron ja oman asunnon ostamisen jälkeen rahat on olleet aika vähissä aina ja ainoa säästövinkki on lähinnä itselle ollut, että älä tuhlaa. 😀 Valitettavasti aika useinkin just palkkapäivän jälkeen raha alkaa poltella…noh. Mutta. Pyrin ainakin ostamaan jatkuvasti kuluvia asioita silloin, kun ovat hyvässä alennuksessa. Kyylään kaupassa wc-paperialennukset, silmämeikinpoistoainealennukset, käytän paljon alekuponkeja…kaippa noin ainakin muutaman euron aina säästää. 🙂

  • Siw
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Mulla on sama tyyli, että heti palkkapäivänä maksan kaikki laskut heti pois niin näkee sitten heti että paljonko jää oikeasti käytettäväksi (joskus nimittäin kaikkien laskujen yhteenlaskettu summa on hiukan yllättänyt…). Mun säästövinkki on sellainen, että laskujen maksun jälkeen jakaa jäljelle jääneen summan neljälle viikolle ja miettii että jos jokaiselta viikolta nipistää vaikka kympin tai kaksi pois niin siitä saa jo hiukan rahaa säästöön. Laitankin yleensä palkkapäivänä säästötilille n. 100e (joskus enemmän joskus vähemmän, osa-aikatöissä kun olen) ja yritän olla ottamatta sitä sieltä takaisin loppukuusta. Kynnys siirtää se raha takaisin käyttötilille tuhlattavaksi on nimittäin aika suuri ja epäonnistumisen fiilis taattu jos näin pääsee kuitenkin käymään! Lisäksi jos kuun aikana tuleekin joku yllättävä pakollinen menoerä (tyyliin koiran lääkärikäynti tms.), löytyy siihen sitten ainakin osa rahoista jo valmiiksi eikä tarvite omista ruokarahoista ottaa.

  • Meri
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Teen ruokalistan aina muutamaksi päiväksi eteenpäin ja pyrin käymään vain kaksi kertaa viikossa kaupassa. Myös käteisen käyttäminen kannattaa – jotenkin sitä harkitsee ostoksia enemmän, kun konkreettisesti näkee rahan vaihtavan omistajaa, eikä vain höyläile kortin kanssa menemään!

  • Esssie
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Itse avasin Nordeassa ASP-tilin, johon voin siirtää joka kuukaus rahaa ja joskus kun siellä on sievoinen summa (ensiasunnon hinnasta 10%) Nordea lainaa loput. Helppoa ja kivaa vaikkei ihan lähivuosina olisikaan ostamassa asuntoa sillä kuukausittainen talletusvaatimus on aika pieni.

  • ikki
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Kaupassakäynti kerran viikossa säästää kummasti. Sekä se, että tekee useamman päivän satsin kerralla esim töissä nautittavaksi – kuten minä (punajuurisosekeittoa). Näkkäriä vaan mukaan lisukkeeksi.

    Ja tuo ominkäsin tekeminen. Niin joululahjat kuin muutkin näperrellään neuloen, ommellen pieniä mekkoja, puseroita ja tunikoita. Pikkuleipiä ja muuta.

    Konsti jolla myös säästä itselleni sen ”ihanan laukun tahi kengät jotka löysin” 🙂

  • Noraa
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Jännä lukea tätä postaustasi kun itsekin olen töissä s-pankki pisteessä. 🙂 Mutta oma säästövinkkini on juuri tuo, että bonukset kerryttää säästötilille ja käyttää muuten s-etukorttia maksamiseen ja hyödyntää maksutapaedun. Me laitetaan poikaystävän kanssa molemmat 50€ kk yhteiselle säästötilille ja yhtäkkiä sinne kertyykin ihan kiva summa niin helpolla. 🙂 muutenkin periaatteeni on vaan etten elä ainakaan miinukselle, joka on ollut tosin hieman hankalaa tässä oman asunnon ostamisen ja muuton aikaan. 🙂

  • Vim
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Mulla on tapana nostaa kerran kuussa tietty määrä käteistä, jolla yritän pärjätä koko kuukauden. Kun maksaa käteisellä, rahan käytön hahmottaa paremmin eikä tule tehtyä niin paljon heräteostoksia. Maksan käteisellä kaikki ruokaostokset, lähes kaikki vaateostokset, ravintola- ja baarikäynnit jne. Käytän korttia vain jos teen jonkun suuremman, pitkään harkitun ostoksen, eli oikeastaan todella harvoin. Käteisen käyttö on joidenkin mielestä ehkä hankalaa ja vanhanaikaista, mutta mä olen tottunut siihen ja se sopii mulle. Rahaa säästyy tällä taktiikalla helposti, vaikka tuloni eivät todellakaan ole isot.

  • Piijuli
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Kun on pienet tulot, niin olen huomannut, että kaksi tiliä on verraton juttu. Kun rahat tulee tilille, siirrän suoraan laskujen maksun jälkeen rahaa toiselle tilille. Perustilille jää käyttövaraa lähiviikolle ja toisella tilillä on tuleville viikoille. Kun tilin saldo on vähäinen, niin ei tuu ostettua turhuuksia. Tällä systeemillä on vähän kertynyt joulurahaakin, että saadaan ehkä kinkku pöytään 🙂 ja lahjojakin pojille.

    100€ ei ois yhtään paha juttu näin joulun alla. Tuntuu että kaikki on kalliimpaa joulua edeltävänä aikana :/

  • Ansku
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Olen keskittänyt ostokseni juurikin s-ryhmän kauppoihin ja käyn kaupassa vain 2 kertaa viikossa, näin bonuksia kertyy ja ”turhia” ostoksia ei tule juuri osteltua kun kauppakerrat pitää aisoissa 🙂 Pienistä puroista syntyy suurempia, niinhän se menee 🙂

  • Sara
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Enpä tiennyt tuosta verkkopankin uudistumisesta! Hyvä juttu! Pitääpä käydä katsomassa aina kuun lopussa, hyvä vinkki!

    Oma säästövinkkini semmoinen että laitan aina kaikki kolikot mitkä lompakkoon kertyvät säästöpossuun, siihen sinne kertyy kiva summa rahaa jota en edes ajattele. Toinen vinkki on että olen tehnyt pankissani semmoisen ”säästösopimuksen” että joka kerta kun ostan jotain kortilla 1 euro siirtyy automaattisesti säästötililleni. Ja kyllä se säästötili aika nopeetakin tällä tavalla kasvaa 🙂

  • Kaisa
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    1. En osta kaikkea, mitä mieli tekee, vaan harkitsen, tarvitsenko haluamaani tavaraa/palvelua ihan oikeasti. Yleensä en. Jos harkinnankin jälkeen tuntuu että tarvitsen/haluan sen ehdottomasti, vertailen ja etsiskelen rauhassa, ajan kanssa, jolloin saatan tulla toisiin ajatuksiin ja todeta, ettei se olekaan niin välttämätön. Toisaalta, saatan löytää sen harkinta-ajan jälkeen halvemmalla toisesta liikkeestä, tai vaikkapa alennuksesta. Tai käytettynä.

    2. Laitan ruokaa edullisista ja sesonginmukaisista raaka-aineista. En käytä puolivalmisteista ja välttelen eksoottisia ja harvinaisia, kaukaa tuotuja aineksia. Ostan viimeisen päivän tuotteita alennuksesta. Syön lihaa vain harvoin. Käyn vain harvoin ulkona syömässä/kahvilla/kaljalla ja silloinkaan en törsää. Kerään talteen kupongit, joilla saa kaksi pääruokaa yhden hinnalla tmv. ja menen kaverin tai puolison kanssa. Ja näistäkin huolimatta syön terveellisesti ja ruuastani suurin osa on luomua tai ainakin suomalaista.

    3. Käyn kirppareilla ja käytän ahkerasti huuto.nettiä, tori.fi:tä ja nettikirppareita, sekä ostamiseen että myymiseen. Ostin esim. esikoislapselleni kaikki vauvatarvikkeet ja vaatteet käytettyinä, samoin äitiys- ja imetysvaatteet.

    4. Siirrän joka kuukausi pikkusumman talletustilille.

    5. En koskaan lähde törsäämään sen kunniaksi, kun palkka tai tuki on tullut tilille. Kulutan aina harkiten. Hurvitteluun ja nautiskeluun on ihan toiset keinot kuin shoppailu.

    6. Emme puolisoni kanssa koskaan osta toisillemme synttäri/joulu/merkkipäivälahjoja. Maailma hukkuu jo muutenkin tavaran paljouteen ja energian tuhlaus on järjetöntä. Sen sijaan hemmottelemme toisiamme kivoilla palveluksilla, kuten antamalla toisen nukkua pitkään (vapaana vauvanhoidosta), herkkuaamiaisella, laululla, hieronnalla tms.

  • päivi
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Yritän juuri itse maksella turhan paisuneita luottokorttilaskuja vähän reippaampaan tahtiin pois, joten säästövinkit ovat minullekin tervetulleita. Tiedän sen tunteen, että kun loppukuusta tili on ollut nollilla ja seuraava palkka tulee, niin tekee mieli ostella vaikka mitä ihan vaan siitä ilosta että rahaa on taas käytettävissä.

    Kannattaa seurata tarkkaan rahankäyttöään vaikka parin kuukauden ajan. Niin tiedät, mihin ne yksittäiset eurot aivan huomaamatta hupeneekaan ja mitkä ovat omia heikkouksiasi. Jos vaikka vaatekauppaan hulahtaa budjetoimatonta rahaa, niin vähennä vaate- ja kenkäkaupoissa pyörimistä. Jos et näe, mitä ihanuuksia siellä on, niin et osaa kaivata niitä. Järjestä sen sijaan oma vaatekaappisi uudelleen ja ylläty mitä kaikkea kivaa sieltä löydätkään.

    Itselläni suurin rahareikä on ruoka. Tykkäämme syödä hyvin. Ruokalaskua saa pienennettyä yksinkertaisesti sillä, että suunnittelee useamman päivän ruokalistan etukäteen ja hankkii ainekset kerralla, niin ei tule osteltua joka päivä jotain ylimääräistä kaupassa käydessään. Ja jos tykkäät juoda viiniä viikottain, niin hanki käyttöviinit Alkon sijaan jostain ulkomaisesta nettikaupasta. Parhaassa tapauksessa saat lempiviinisi kotiinkuljetettuna puoleen hintaan (veroista ja tulleista ei tarvitse huolehtia, ne ovat myyjän eikä ostajan vastuulla, tästä löydät pitkiä keskuteluja viinifoorumeilta).

  • Mari
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Tuo osamaksu-kirous on niin tuttua! Nyt oonkin päättänyt, etten osta enää mitään kapistusta osamaksulla, ellei muu elinkeino sitä nyt ihan välttämättä vaadi. Ei ne korotkaan vielä mitään, mutta ärsyttää, kun on käytännössä käyttänyt hirveän suuren osan palkoista jo ”etukäteen” vain siksi, että on halunnut tavaran X heti eikä ole malttanut säästää.

    Mutta sitten itse kilpailukysymykseen. Mulle paras keino säästää oli juurikin tuo toiseen pankkiin avattu erillinen tili, jonne ei ole edes maksukortteja ja jonne siirtyy suoraan palkastani 200€ joka kuukausi. Meillä tällaisen mahdollistaa onneksi työnantajan henkilöstökassa.

  • Jonesy
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Paras arjen säästövinkki on kyllä ehdottomasti pihi ja säästeliäs puoliso. Puoliso ei kuitenkaan ole mikään Roope Ankka, vaan rahaa käytetään sitten vähän laadukkaammin ja isompiin ostoksiin, mutta hemmotellullekin (lue: ruoalle) jää aina tilaa.

    Muutoinkin lähinnä sitä vain miettii yhä useammin: onko tämä ehdottoman tarpeellinen? Voisiko tämän löytää jostain käytettynä?

    Hyödynnän huuto.netiä aivan valtavasti esim. elektroniikan suhteen, sillä sieltä voi tehdä uskomattomia löytöjä, jopa design-puolella! 🙂

  • Pipari68
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Laitan hyvinkin rahat menemään samanlailla kuin sinä. Ainoa, miten saan säästettyä, on se, että tilipäivänä tililtä menee AUTOMAATTISESTI 200 euron siirto säästötilille. Säästöjen on tarkoitus olla aina seuraavaa matkaa varten, mutta tiukan paikan tullen sieltä maksetaan myös ihania, ”must have”-hankintoja. Pääsen siirtelemään varantoja verkkopankista (liian helpostikin) varsinaiselle tilille, mutta haluan, että ne on käytettävissä heti silloin kun tarvitsen ne.

  • Elina
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Meidän taloudessä on opiskelija (minä) ja yrittäjä (mieheni), plus nirso herkkupeppu hauvvamme. Suurin menoerämme asuntolainan jälkeen on ruoka, johon saa kulutettua suuria määriä. Me emme syö ”tonnikalaa ja makaroonia” ja euroja säästyy huomattava määrä, kun suunnittelemme ruokamme n. viikoksi etukäteen. Ehkä hieman klisee vinkki, mutta sitäkin toimivampi! Ja tietysti keskittäminen kannattaa!

  • Anni
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Tämäpä sopii minulle hyvin. En ole koskaan ollut kauhean säästäväinen ihminen, mutta nyt kun joudun muuttamaan olen alkanut säästämään rahaa uusien tavaroiden hankkimiseen.

    Näen itsessäni samaa. Palkkapäivänä maksan ensin kaikki tarvittavat laskut pois, jotta tiedän paljonko minulla on kuukaudessa käytettävänä ruokaan ja muuhun hömppään. Tämään jälkeen jaan rahan päiväkohtaisesti. Eli kuinka paljon saa tuhlata rahaa päivän aikana. Ruokaostokset jaottelen yleensä puoliksi niin monelle päivällä kun tiedän syöväni siitä yhdestä annoksesta.

    Olen tehnyt selken exel taulukon budjetistani. Taulukko on tänävuonna kesä – joulukuun ajalta. Tämä on myös hyvä keino nähdä paljonko rahaa itse kuluttaa. Ja näkee myös eron paljonko rahaa menee esim heinäkuussa kun lokakuusa. Budjetin ja rahan seuranta toimii samalla tavalla kun ruokapäiväkirja. Kun tietää, että joutuu kirjaamaan asiat ylös ei tuhlaa taikka ruokapäiväkirjan tapaan syö sitä ylimääräistä keksiä.

    Kaikenpuolin hyvä teksti!

  • Katriina
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Kauppalista ja yksi kunnon kauppareissu viikossa. Lastenvaatteiden kohdalla yritän käyttää kaikki ale-kaudet mahdollisimman hyvin (vaikkeivat ne silti edullisia ole – mutta näin sitä pettää itseään).

  • nipsuu
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Itse pidän kuukausimenoista excel-taulukkoa, johon olen lokeroinut esim ruoan, pakolliset menot, kosmetiikan, baarittelut ja shoppailut. Yritän aina samana päivänä käydä päivittämässä päivän menot. Tästä näkee kivasti paljonko rahaa menee mihinkin (osaan esim. säästää ruoasta helposti) ja samalla kun listat kasvaa, alkaa loppukuusta kauhistella, että eihän nyt enää voi ostaa mitään :D…

  • Pulla
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Paras säästövinkkini taitaa olla se, että miettii tarkkaan esimerkiksi vaateostoksen kohdalla, onko se _todella_ tarpeellinen, vastaako hinta laatua jne. Kausi- ja heräteostoskelua fiksumpaa on täydentää vaatekaappia aikaa kestävillä ns. klassisilla vaatekappaleilla, jotka on valmistettu hyvistä materiaaleista. Sellaisille tuotteille löytyy luultavasti sitten vielä tulevaisuudessakin ostaja, jos haluaa päivitystä. Ja jos esim. joku trendiväri himottaa, mutta ei halua laittaa rahojaan vaikkapa smaragdinväriseen mekkoon kyllästymisen pelossa, voi sen sijaan sijoittaa samanväriseen kynsilakkaan.

  • -SEV-
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    8-hengen taloudessamme, josta puoliso opiskelee täyspäiväisesti ja talous on taidetta joka kuukausi.

    Kerran viikossa isot ruokaostokset ja katsomme KILOHINNAN joka tuotteen kohdalla. Näin olemme säästäneet ja saaneet tehtyä useamman ulkomaan matkan pienellä pihistelyllä arjen ruuista ja olemalla tarkkana kaupassa.

    Onnellisuutta ei mitata rahassa eikä materialla!!

  • Nora
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Itse olen elämäntapapihistelijä. En tykkää shoppailla enkä tahdo kotiini lisää sälää. Ahdasta on muutenkin. Säästän lähinnä sillä että jätän turhuudet hankkimatta. Vihreän kortin tuoma maksutapaetu on taas muutama euro lisää kotiinpäin.

    Käytännössä jos joskus tahdonkin ostaa jotain kalliimpaa (esim. skootteri) niin rahat siihen löytyy valmiiksi eikä tarvi ottaa lainaa. Vastapainona on sitten kalliit harrastukset.

  • Joni
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Meidän taloudessa on käytössä myös yhteinen s-tili. Lisäksi ajattelin siirtää ”päätilini” s-pankkiin nimenomaan edullisimpien luottokulujen ja parempien peruskorkojen takia (käyttötilissa taidettiin maksaa korko päivän saldon mukaan eikä kuukauden alimman saldon niinkuin muissa pankeissa).

    Kuten joku sanoikin niin nuo -30% tarran tuotteita tulee ostettua. Lisäksi pyritään käymään kerran viikossa kaupassa ja ostamassa viikon ruuat kerralla. Ei tule käytyä kotimatkalla siinä paikallisessa hieman kalliimmassa kaupassa ostamassa ruokaa (ja kenties jotain suklaapatukkaa pahimpaann älkään ;). Lisäksi meillä ei ole merkkiuskollisuutta ja katsotaankin hinta/laatu-suhdetta aika paljon.

    Omat laskut pyrin maksamaan aina palkkapäivänä, tai samantien vain jos rahat riittävät.

    Isot/kalliit ostokset pyrin nykyään ottamaan osamaksulla jos kulut ovat pienet (esim puhelimet saa kytkynä sen hetkisellä hintatasolla korottomalla osarilla).

  • Ixu
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Aika pa sitä itsekin tuppaa olemaan juuri ennen rahapäivää, mutta neljän lapsen äitinä olen jo sentään oppinut ostamaan ruokaa pakastimeen niin ettei tule sellaisia päiviä jolloin juodaan vaan kraanavettä ja syödään kynsiä. Kaupassa käyn 2-3 kertaa viikossa, yleensä kahdesti mutta joskus maitopurkit kaapissa vähenevät nopeammin kuin normaalisti joten pitää se kolmaskin kerta käydä. Elintarvike hyllyillä bongailen niitä oransseja alennuslappuja. Ihan syömäkelpoista ruokaa ja säilyykin pakastimessa. Eineksiä en juuri osta mutta kiireisten päivien varalle ostan joskus puolivalmisteita kuten havajinpata-aineksia jota muuten jatkan aina 1,5 desillä tavallista riisiä sillä muutoin ruoka on turkasen suolaista omaan makuuni. Ja noin jatkettuna se yksi pussillinen riittää viidelle syöjälle. (Nuorimmainen on vielä alle 3 kk ikäinen joten ei vielä tarvitse kiinteää pöperöä)

    Toinen ja kolmas kohta jossa säästellään rahaa on se että enempi vaatteista ostetaan kirpputoreilta ja rikkinäisiä vaatteita korjaillaan. Ja korjauskelvottomat päätyvät materiaaleiksi seuraaviin projekteihin. Matonkuteiksi tai paikkamateriaaleiksi.

  • Riikka
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Lapsiperheessä ruokaan saa menemään paljon rahaa, joten paras konsti säästää on suunnitella ruokalistat. Käyn kerran viikossa kaupassa ja pyrin ostamaan viikon ostokset kerralla. Näin vältytään myös heräteostoksilta. Ruoantähteet tulee myös käytettyä tarkemmin, kun tietää, että seuraavaan kauppareissuun on vielä päiviä.

    Leivon myös monta kertaa viikossa, esimerkiksi leivän loppuessa leivon pikaiset ohrarieskat, joita ei tarvitse edes kohotella ;). Säästän aikaa ja rahaa.

    Säästämiseen muuten minulla on sama vinkki kuin sinullakin: olen avannut s-pankkiin tilin, jolta ei voi nostaa rahaa tai maksaa ostoksia. Sinne siirrän aina tilipäivänä muutaman satasen. Helposti kertyy säästöä ja pahan päivän tullen rahat saa kuitenkin nostettua pankissa asioimalla.

    Satasen lahjakortti olisi muuten erityisen tervetullut nyt, kun vietän viimeisiä kuukausia hoitovapaalla ja tilinsaldo on aika huolestuttava…

  • Li
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Säästötili toimii itsellä parhaiten, koksa sieltä ei pääse nostamaan rahaa hetken mielijohteesta. Suosittelen!

  • kka1968
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    karkki-, kalja-, herkku-, viini-, teemapäivät ja muina päivinä ei sitten tuotetta lainkaan. Alkaa säästymään sievoinen summa…

  • Sari
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Meillä on ns normiperhe 2 aikuista ja 2 pientä lasta. Teemme ruokaostokset 2 kertaa kuussa isossa marketissa, säästyy aikaa, rahaa ja polttoainetta. Lähikaupasta haemme maitoa tarpeen mukaan. Suunnittelen ruokailumme aina 2 viikkoa eteenpäin ja käytän/täytän pakastinta myös sen mukaan. Siirryimme puuron keitton aamuisin (puolet vettä ja puolet maitoa) niin säästämme aamupalassa aika pitkän pennin ja jaksamme lounaaseen asti. Leivän (joka on nykyään todella kallista) kulutus putosi melkein puoleen kun siirryimme puuroon.

  • Nanna
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Mulla on vähän sama taktiikka kuin sulle, tilipäivänä laskut heti pois. Säästämisen kanssa onkin sitten niin ja näin… mulla on ikiaikainen säästökirjallinen tili pankissa, mihin yritän siirtää aina edes pari kymppiä. Niitä rahoja ei pääse nostamaan muuta kuin pankin tiskiltä, joten ne pysyy siellä himpun paremmin 🙂 nyt sieltä löytyi osa Kreetan matkarahoista 🙂

  • Annika
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Yksinkertainen vinkkini on se, ettei osta mitään ”ihan kivaa”, vaan säästää siihen mikä on oikeasti tarpeellista. Nyt kun omat tulot tippuivat siirtyessäni työelämästä takaisin opsikelijaksi, olen joutunut syynäämään tosi tarkkaan mihin pennoset riittävät. Itse olen saanut säästettyä joka kuukausi 300€ pelkästään sillä, että laitoin luottokorttini jäähylle eli en edes kanna sitä lompakossa mukanani. Paha tapani kun oli vinguttaa Visaa juuri niiden ”onpa kiva, tahdon tän”-ostosten kohdalla, joita en edes niin kovasti oikeasti ole tarvinnut.

  • Irina - White & Fresh
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Mun vinkki on se, että ettii mahdollisimman hyviä vinkkejä rahankäyttöön ja säästämiseen, sillä itse olen ehkä maailman huonoin hoitamaan raha-asioitani. Sopisiko vinkiksi se, että älkää tehkö niin kuin minä teen? 😉 Ehkä pitäisi itsekin marssia jollekin talousneuvojalle, sillä nuo saamasi vinkit vaikuttivat todella järkeviltä ja saivat ainakin minut miettimään, miten voisin kohentaa omaa taloustilannettani.

  • S-J
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Minä olen päättänyt, että haluan nauttia elämästä. En aio sen erikoisemmin säästää.

    Tosin tietysti on elettävä oman rahapussin sisällä ja silloin on pientä säästöä tehtävä. Suurimman säästön teen varmaankin ruokaostoksissa. Yritän ostaa tarjouksessa olevia tuotteita ja teen valintoja halvimman merkin mukaan. Tietysti välillä saa kalliimmastakin ottaa 🙂

    Hintoja ja mainoksia seuraamalla saa aika hyvin talouden tasapainoon! Onnea sinulle säästämiseen 🙂

  • ii
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Olen maailman huonoin säästäjä, sitä mukaan kun rahaa tulee sitä myös menee! virhehankintoja tulee välillä tehtyä, mutta onneksi olen ottanut tavaksi myydä kirpputorilla tavaraa pari kertaa vuodessa niin se tuo aina lisätienestiä (ja samalla pääsee eroon itselle tarpeettomista asioista joilla voi taas olla arvoa muille). Mutta eniten millä säästän on se että olen oppinut olla menemättä nälkäisenä kauppaan ja harkitsemaan eri merkkien välillä että missä kannattaa kallista laatua ja milloin rainbowkin käy vallan mainiosti. Esimerkiksi kun moccamasterilla keittää niin kahvi on sellainen että rainbowkin maistuu hyvälle. Tarkkaavaisuudella ja harkinnalla kaupassa voi säästää aika pitkän pennin.

  • Sr
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    S-tili on nimenomaa mun ”säästötili” jolla yleensä ostan joululahjat ja -ruuat. Ja toki toimii kivana vararahastonakin 🙂

  • Annaelisa
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Pyrin tekemään aina alkuviikosta ison satsin hyvää ja terveellistä ruokaa, josta saan eväät muutamaksi päiväksi töihin. Sitten perjantaina voi palkita itsensä esimerkiksi ihanalla sushi-lounalla, kun on ensin pihistellyt. Ruokakaupassakin pyrin entistä enemmän kiinnittämään huomiota hintalappuihin, enkä vaan lapa kärryyn kaikkea mitä tekee mieli. Viini-iltoja ystävien kanssa kotona, koko pitkä ilta baarissa tulee yllättävän kalliiksi. Pyrkimyksenä myös on, että ”saan ostaa vain jos oikeasti rakastan”, eli hutiostosten välttäminen. Huh, tulipa monta – näkyisipä pankkitililläkin!

  • -Karoliina
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Pistitpä pahan kysymyksen! Oma tilanne on sama kuin sulla, ja yleensä laskujen jälkeen ei paljoa ole jäänyt rahaa tuhlattavaksi. Yleensä puolesta välistä kuuta syön ”kenkiäni” mitkä olen ruoka rahoilla ostanut. Yksi asia mistä olen nyt ehkä säästänyt on se, että heitän heti selailun jälkeen H&M ja ellos lehdet roskiin, niin ei tule sieltä tilattua ja yritän jotenki pysyä nettisivuilta pois. Ei tule ostettua niitä heräteostoksia sieltä vaan sitten menee kauppaan kun tarvii jotain! Mut eihän shoppailuholisti pääse karvoistaan mihinkään, nyt tilailen muilta sivuilta… ja pitäis aina maksaa heti ostokset eikä laskulla..

  • Nimetön
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Mä säästän paljon sillä, että syön opiskelijaruokalassa. Muutenkin vältän kahviloissa ja ravintoloissa käymistä, ne on erikoistilanteisiin vaan. Ja yleensä kaupassa mietin tarkkaan, onko tää juttu nyt välttämätön ja tulinko mä tätä ostamaan. 🙂

  • Dina
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Sähköpostiosoite unohtui äskeisestä kommentista. (:

  • ElisaElisa
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Mun paras vinkkini on ollut jo äitini vinkki (vaikka olenkin mielestäni vienyt sen ihan uusiin ulottuvuuksiin): Köyhällä ei ole vara ostaa halpaa. Minusta kenelläkään meistä ei ole vara ostaa halpaa: Krääsää nurkissa ei kestä lompakko, ei luonto eikä hermot! Itse olen nykyisin laatutietoinen dyykkari/kirppistelijä, ja kaupasta pyrin ostamaan vain harkiten ja laatua (vaatteissa en aina onnistu, sisustuksessa kyllä). Mulla oli juuri päällä UFFilta ostettu villamekko, huutonetistä ostetut vanhat suomalaiset nahkasaappaat, dyykattu turkishattu ja 400 euron hintainen nahkatakki. Kaikki oli laadukasta ja hyvää. Hennesille minulla ei ole enää mitään asiaa, Gina tricotille ei ole koskaan ollutkaan!

  • Sofia
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Oon ihan mahdoton shoppailija, mutta vertaan kyllä hyvin tarkkaan hintoja ja usein tuleekin tilattua kosmetiikkaa ja vaatteita ulkomailta. Paljon halvemmat hinnat suomeen verrattuna. En ikinä osta kosmetiikkaa heräteostoksena vaan kaluan netistä ne parhaat vinkit ja kokemukset, ennen kuin tuhlaan rahani kalliisiin tuotteisiin. Pohdin todella pitkään miettiessäni tarvitsenko oikeasti jotain. Kalusteet ja muut sisustukseen liittyvät pyrin ostamaan aina käytettyinä. Pihinä en millään halua ostaa kallista uutta. Rakastan tuunata ja kunnostaa vanhaa ja siinä usein säästääkin jo reippaasti.

  • Anuliini
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    En omista autoa vaan pyöräilen tai kävelen, kierrätän tavaroita sekä huonekaluja sukulaisten ja ystävän kera, kerään marjoja ja annan lahjaksi enimmäkseen laatuaikaa sekä elämyksiä kuin mitä turhaa krääsää!

  • Emm
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Ostan lähes kaikki vaatteeni kirpputoreilta. Teen paljon ruokaa itse, isoja annoksia ja pakastan loput. Myös töissä on mukana yleensä omat eväät.

  • ellenelle
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Mä yritän aina tilipäivänä nostaa 300-400 euroa ruokaostoksiin ym. Ettei käy niin että kortilta ”vaan menee” kun ostaa sitä ja tätä ja tota…

    Heti huomaa laskussa kun joskus ei ole muistanut ottaa käteistä vaan maksaakin vaikka kaksi viikkoa kortilla

  • iwi
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Itse maksan myös laskut pois heti tilipäivänä. Lisäksi ostan vaatteet melkeinpä aina alennuksesta, ja olen säästänyt paljon myös sillä, etten mene vaatekauppoihin käymään ”huvin vuoksi”. Ei tule ostettua mitään uutta ja yleensä melko tarpeetonta läheskään yhtä usein kuin ennen 🙂 En myöskään käy kovin usein ulkona syömässä vaan teen ruokaa kotona.

  • esberalda
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Ruokakauppaan otan mukaan kangaskassin, sillä tavoin säästän luontoa ja rahaa.

  • Epe
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Yhden arjensäästövinkin muistan elävästi jostain sarjakuvasta tai lastenleffasta – kaikki pikkukolikot (esim.20snt ja pienemmät) purkkiin, ja purkki aina kuukausittain pankkiin 🙂 Itse olen joskus vienyt täyden säästöpossun, ja saanut siitä kerralla lähemmäs sataa euroa tililleni. Ja kun niitä pikkuhiluja nyt kuitenkin käyttää harvemmin maksamiseen, niin ehtiväthän ne purkissa napottamaan.

    Toinen säästövinkkini on googlettaminen – yllättävän monelle tuotteelle (esim. kuivashampoolle jne.) löytyy halvempi, ja yhtä toimiva vaihtoehto (edelliselle esimerkille ruisjauhot). 🙂 Lisäksi youtube on täynnä varsinkin kauneudenhoitoon liittyviä säästöneuvoja!

  • Suski
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Voin tunnustaa, että olen hirveän huono raha-asioiden kanssa. Pyrin maksamaan laskut palkkapäivänä ja pohdin samalla mihin tarvii kuun aikana rahaa. Jos on jtn reissuja tiedossa, nostan kyseisen summan tililtä käteiseksi jemmaan, jolloin tilin saldo on realistisempi.

  • annnu
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    ruokakauppaan vaan pari kertaa viikossa, ostoslistan kanssa ja maha täynnä 🙂

  • Vem
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Seurasin ensin paljonko mulla menee kuukausittain vaatteisiin rahaa. Esim. S-pankin verkkopankissa on tulojen ja menojen seuranta -työkalu, joka jakaa tilitapahtumat kategorioihin, eli ei tarvitse ite kirjata kaikkea ylös. Päätin vähentää kuukausittaista summaa parilla kympillä, ja se onnistui ihan muutamassa kuukaudessa. Pelkästään se että on joku budjetti koko ajan mielessä, vähentää ostosten määrää.

  • Marjavee
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    No koska sentissä on miljoonan alku, ja limpparin ja noh (alkoholinkin) kuluttajan, aina kun vien pulloja kauppaan laitan panttirahanverran säästötilille rahaa, itsellä ainakin ihan kivasti kerääntyy. 😀

  • Elina
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Mun paras säästövinkki on kyllä tuo kuukausittaisen budjetin teko ja viikon ruoka- ym. ostosten tekeminen kerralla. Pakko myöntää, että Excel-taulukointi tai muu ei meikäläiseltä oikein onnistu, olen kai vähän turhan boheemi sellaiseen.. 😀 Mutta lasken silti tarkkaan summat, jota voin mihinkin käyttää, niin tili ei tyhjene ihan yllättäen.

    Ensi vuodeksi suunnittelin kuitenkin vaatostosten suhteen jonkinnäköistä listausta. Olisi ihan terveellistä nähdä ne omat ostokset (ja kuluneet rahasummat.. hui!) yhdellä listalla.

  • aurora
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Kiitän vieläkin itseäni, kun kolme vuotta sitten ostin aitoa nahkaa olevat saappaat. Paras sijoitus tähän mennessä, kestäneet kolmet talvet (toki hyvällä huollollakin on ollut osuutta asiaan)! Uusia ei ole tarvinut ostaa.

  • Teiza
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Mun paras säästövinkkini on käteisen käyttäminen! Kortilla maksaessa ei rahan kulumista juurikaan tajua, mutta käteinen hupenee lompakosta ihan fyysisesti ja hankintoja tulee harkittua tarkemmin..

  • hanma
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Parhaiten rahaa säästyy kun jo silloin palkkapäivänä siirtää summan rahaa säästötilille, mieluiten sellaiselle, johon ei ole korttia. Sitten voi rauhassa käyttää ne loput tilille jääneet rahat (tai yrittää säästää niistäkin – joskus kisaan itseni kanssa, saanko tässä kuussa enemmän säästöön kuin edellisessä – aika koukuttavaa!)

    Myös sellainen tili, josta saa nostaa vain muutaman kerran vuodessa toimii, kunhan sinne malttaa siirtää rahaa. Ei tule houkutusta nostaa sieltä mitään, ja kertynyttä summaaon mukava seurata.

  • Sooppo
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Mun top 3 -säästövinkit: 1) heti palkkapäivänä x euroa tilille, josta rahaa saa vain pankkiin kävelemällä ja tiskiltä nostamalla. 2) Rahat ruoka- ja päivittäistavaraostoksiin palkkapäivänä S-tilille (tai muulle erikoistilille), josta maksetaan _kaikki_ ko. lajin ostokset. Rahan on riitettävä. 3) E-possupalvelu (Nordea) käyttöön, eli jokaisesta korttiostoksesta menee itse haluamasi summa automaattisesti säästöön. Ostan siis kahvin ja sämpylän 6,90e -> tililtä häviää 9,90e kun 3e menee säästötilille. Bubbling under: Käteisen käyttäminen ja heti kaikki kolikot säästöpossuun.

  • Marjo
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Meillä avokin kanssa ei juuri ylimääräistä rahaa nurkissa pyöri, joten näitä arjen säästö -juttuja on tullut mietittyä. Ja näin meillä toimitaan:

    1. Keskitetään ostokset juurikin s-bonusta kerryttäviin paikkoihin (ruoka ja taloustavarat, osin vaatteet, kosmetiikka, hygieniatarvikkeet, bensa, vakuutukset ym.). Meillä nuo bonukset menevät säästötilille, siellä sitten onkin aina pieni pesämuna yllättäviä menoja tai esim. matkailua varten.

    2. Ruokaostokset tehdään Prismassa kerran viikossa. Suunnittelen viikon ruokalistan etukäteen, ja sen mukaan teen kauppalistan. Tarvittaessa viikon aikana haetaan ”lähikaupasta” esim. tuoreita kasviksia ym. pientä. Nämä ostosreissut teen kuitenkin kävellen, joten mitään heräteostoksia ei viitsi tehdä, kun ei jaksa kantaa. Tämä on pienentänyt ruokalaskua tuntuvasti, ennen saatettiin käydä kaupassa joka toinen päivä autolla, ja tuolloin joka kerta tarttui mukaan jotain pientä listan ulkopuolelta. Vaikka yhden kauppareissun heräteostokset olisivat vain muutaman euron luokkaa, tekevät ne vuositasolla melko ison summan.

    3. Kyttään tarjoustuotteita, ja ostan esim. punaisilla lapuilla varustettua lihaa edullisesti ja pakastan myöhempää käyttöä varten. Tämän ansiosta saattaa välillä mennä useita viikkoja niin että lihahylly voidaan kaupassa ohittaa. Ruokalistaa suunnittelen myös sen mukaan mitä pakastimesta löytyy.

    4. Vältän valmistuotteita / eineksiä. Maksavat tolkuttomasti. Jos esimerkiksi johonkin ruokaan tarvitsen juustoraastetta, ei ole iso vaiva raastaa se itse, sen sijaan että ostaisi kallista valmisraastetta. Älyttömimpiä ovat jotkut valmiiksi pilkotut makkarat / nakit, kellä muka ei veitsi pysy kädessä sen vertaa että pilkkoisi itse? Ikävät hommat kuten raastamiset ja pilkkomiset hoituvat muuten kätevästi vaikka tv:tä katsellessa.

    5. Poimin itse marjat pakkaseen. Pieni vaiva, ja voihan sen ajatella hyötyliikuntana. Ja on ihan ilmaista. Ei tule ostettua niin paljon kalliita hedelmiä kun jälkiruokiin ym. herkutteluun voi käyttää marjoja. Sienetkin kovasti haluaisin itse kerätä, mutta tarvitsisi varmaan ensin hieman perehtyä asiaan, ettei tule ikäviä (ja vakavia) yllätyksiä.

    6. Ostan satokaudella pakastusta kestäviä kasviksia reilusti, koska ovat silloin huomattavasti halvempia. Pilkon, suikaloin tai kuutioin ne valmiiksi ja pakastan sopivina annoksina. Salaatteihin ym. joutuu toki ostamaan tuoreita kasviksia, mutta nämä sopivat mainiosti keittoihin, laatikoihin, patoihin ym. Helpottaa myös ruoanlaittoa kiireisinä päivinä kun kasvikset ovat valmiiksi pilkottuja.

    7. Suosin kaupan omia merkkejä. makuasioita sanoi Musti kun muniaan nuoli, mutta omasta mielestäni ovat ihan yhtä laadukkaita kuin vastaavat tuotteet joissa lukee päällä Saarioinen tmv.

    Tässäpä näitä äkkiseltään mieleen tulevia. Toivottavasti on jollekin hyötyä näistä vinkeistä.

  • sannu
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Omassa arjessani säästän tekemällä ruokaostokset lidlissä, enkä mene ruokakauppaan nälkäisenä. Usein myös teen kauppalistan etukäteen ja kaupasta saa ostaa vain listaan kirjoitetut asiat, ei ylimääräisiä heräteherkkuja 🙂 Voi kun sama toimisi vaatekaupoillakin…

  • Anis
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    No se vanha ja tuttu, mutta erittäin hyväksi havaittu – KÄTEINEN. Rahaa kuluu huomattavasti vähemmän, kun maksaa käteisenä. Kortilla vinguttaessa se on jotenkin niin… absurdi ajatus? 😀 että huomaamattaan saa kulumaan ihan hirveitä summia.

  • enni
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Parhaiten omalla kohdalla toiminut säästötoimenpide on ollut käteisen rahan käyttö! Nostan alkuviikosta aina alkavalle viikolle arkimenoihin (ruoka yms päivittäiset jutut) budjetoidut rahat. Käyttötilille jätän, kuukauden tili-tilanteesta riippuen, rahaa jonkin verran harvemmin ostettavia juttuja, esim. vaatteita varten. Helpottaa kun näkee miten paljon on viikolle vielä rahaa katsomalla lompakkoon! 🙂

  • SN
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Itse tykkään käyttää käteistä, koska siten pienten kahvittelujen kustannuksen huomaa helposti kukkarossa. Tapana on myös laittaa aina kaikki kolikot säästöpossuun, jolloin helposti kuukauden parin aikana kertyy ”ylimääräistä” parikin sataa euroa.

    Palkkapäivänä on tapana laittaa heti rahaa säästöön joko säästötilille tai ASP-tilille ja maksaa vuokrat yms. pois, jolloin voi hyvillä mielin käyttää pieniin turhuuksiinkin rahaa.

    Lisäksi seuraan tarkkaan ruokien päiväyksiä ja yritän käyttää kaikki ruoat jääkaapista ennen kuin ne pilaantuvat. Taloudessani ei ole autoa, mikä säästää myös valtavasti.

  • Salla
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Mun loistava ja toimiva säästövinkki o kauppojen välttely. Mää en pysty hillitsemää itteeni ees Lidlissä (niimppal se raha siel tilil polttelee!), joten passitan pihin mieheni maitokauppaan eikä sielt mukaan sitten yleensä muuta tulekaan. Jännäste sitä ruokaa on aina kaapista löytynyt ja jottai syämist keksiny, ei tartte ihan joka päivä käydä ostamas kallei aineksii (jonka siis tekisin ruokahifistelijänä ihan mielelläni kyl!). Joskus sit voi uudet tissiliivitki ostaa ja ilahduttaa miäst, mut ei saman päivänä sit millää sooseil ja kurmeepöperöil juhlita! 😀

  • Puppa
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Vältä baaria ja jos tupakoit, lopeta polttaminen. Tällä säästää piiitkän pennin. Jos nämä asiat on jo kunnossa, löytöjä voi tehdä kirpparilla. Yhteiskyyditykset töihin tai vaikkapa pidemmillä matkoilla säästää rahan lisäksi myös luontoa.

  • käyttäjä-5319
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Teen hintavertailuja, varsinkin kalliimmissa hankinnoissa ja säästään rahaa etukäteen, ettei tarvitse maksaa korkoja lainoista tai osamaksuista. Teen paljon ruokaa kotona, joten harvoin tulee syötyä kalliisti ulkona.

  • TP
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Mene ruokakauppaan joko lähellä kaupan sulkemisaikaa tai avautumisaikaa. Tällöin hyllyissä on eniten -15 % päiväystuotteita punaisilla lapuilla merkattuina. Osta niitä kerralla niin paljon kuin lompakko sietää ja laita pakkaseen. Parhaimmillaan voit saada huomattavalla alennuksella kerralla esimerkiksi liharuoat koko kuukaudeksi.

    Muutoin kannattaa seurata menojaan esimerkiksi Excel-taulukolla, käydä kaupassa vain kerran viikossa tiukasti listaan pitäytyen, kieltäytyä kaikesta ylimääräisestä huvista jne.

  • pexp
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    vaikka itse yritän säästää ostamalla halpaa ruokaa, niin tupakointi vie siitäkin sitten terän. harvoin ostan mitään kallisa puettavaa. Halvimmista kaupoista katsellaan.

  • maisa
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Oman arjen säästövinkkini on kirjanpito, niin aina on tiedossa kuinka paljon on mihinkin käytettävää. ei tule niitä ikäviä yllätyksiä. Tietysti on hyvä olla vähän pahanpäivän varalle taskussa. Tykkään käydä kirppareilla ihan vaan ajankuluksi katselemassa vaikka ei mitään ostettavaa olisikaan.

  • Sofie
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Yritän itse tehdä kuukauden jokaiselle viikolle oman budjetin, ja mietin esimerkiksi etukäteen mitä ostan kortilla ja mitä käteisellä. Esimerkiksi ruokaostokseissa pysyy paremmin mukana jos nostaa tietyn määrän käteistä vain ruokaostoksiin, eikä vinguta korttia tietämättä kuinka paljon tilillä on rahaa jäljellä.

  • Kirps
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Itse nostan palkkapäivänä seuraavan kuukauden ruokarahat käteiskippoon, josta niitä on helpompi säännöstellä. Tosin siltikin viimeinen viikko meinaa aina mennä puurolinjalle…

  • Gwen
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Ei minulla oikeastaan ole mitään sen kummempaa säästövinkkiä, mutta aina kun saan jostain rahaa, tai ostan ja saan rahaa takaisin pistän säästön sen verran, että saan kaiken pakollisen haettua silloin kun sen tarvitsen=)

  • Karoliina
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Tsui! Palkkapäivänä maksan pakolliset laskut, lainan lyhennykset yms. ja sitten siirrän 3/4 rahoista säästötilille. Napakalla budjetilla huristelen taas seuraavaan palkkapäivään. Ruokaostokset suoritan yleensä alkuviikosta yhdellä kertaa. Jos välillä tekee mieli hummailla tai muuten vain hemmotella itseä, niin pystyn siirtämään rahaa takaisin käyttötililleni. Tosin tässä piilee se kaikkein tärkein kikka. Koska säästötilini on eri pankissa, menee rahojen siirtämiseen pari päivää, eli ehdin hyvin harkita onko humputtelut OIKEASTI niin tärkeitä kuin ne sillä hetkellä tuntuvat. 🙂

  • A
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Ihan yksinkertasesti rahaa aina palkkapäivänä vähän sivuun pahaa päivää varten:) Ja kun käy kaupassa nii yritän vaan välttää kaikkia houkutuksia:D

  • mirmi
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Meillä menee juurikin bonukset säästöön, keskitetään ostoksia ja hyväksi keinoksi itselleni olen havainnut sen, nostan käteistä tietyn määrän esimerkiksi viikon ajalle ja tiliin ei saa kajota. Rahaa kuluttaa aivan eri tavalla kun se on siinä nähtävillä ja käsissä. Ja tietysti näitä ”pikku” juttuja, esim. omat kauppakassit mukaan ja kilo/litrahintojen vertailu 🙂 välillä kyllä lipsahtaa heräteostoksiin ja turhuuksiin…

  • Kaloriina
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Kuulostan varmaan ultra-martalta, mutta ostan mahdollisimman paljon ruokaa tarjouksesta (sekä punalappuisia että sisäänvetotarjouksia) ja nämä hankinnat yhdistän ilta/päivälenkkiin ettei tule autokuluja. Tarjoustavaraa ostan myös pakkaseen ja teen suurimman osan ruoasta itse. Lisäksi vältän osamaksuostoksia ja vertaan hankkimieni tuotteiden hinnat tarkkaan.

    Lisäksi palkkani menee toiseen pankkiin kuin se tili, jossa minulla on pankkikortti. Tuolle korttitilille siirrän tietyn summan kuukaudessa – se rajoittaa kummasti turhia heräteostoja.

  • Mimmu
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Soitan aina yli 50 euron tavaraostoksissa äidilleni tai miehelleni ja yritän heille perustella ostoksen. Usein perusteita miettiessäni ymmärrän, tarvitsenko tavaraa oikeasti vai haluanko vain sen. Näin vältän pahimmat shoppailuhurman ylilyönnit.

  • riikkama
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Vältän viimiseen asti heräteostoksia. Jos käyn vaatekaupoissa kiertelemässä ja löydän esim. kivan takin, en osta sitä siltä seisomalta, vaan käyn kotona kurkkaamassa vaatekaappiini. Lähes aina olen sitä mieltä, että onneksi en ostanut mitään 😀

  • Heidiliini
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Paras säästövinkki on käydä kaupassa vain kerran viikossa. Aamuisin on myös paljon ”alelapullisia” ruokia saatavilla. Niissä on usein kuitenkin vielä pari päivää käyttöaikaa, ne voi käyttää myöhmminkin kun ne pakastaa. Näin olen usein saanut myös esimerkiksi hieman ”laadukkaampaa” lihaa peruslihan tilalle =)

  • Henna
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Tää nyt ei kai varsinaisesti oo mikään vinkki, mutta mä säästän ihan hirveenä kauppalaskussa kun lakkasin syömästä niin paljon 😀 Eli kävin läpi kuitteja ja mietin ostoskorini sisältöä vähän tarkemmin. Käyn kaupassa nyt n. kerran viikossa (ehkä toisen kerran hakemassa leipää/maitoa) ja se on riittänyt hyvin. Bonarina vielä painokin on pudonnut, kun jätän kaupassa kaikka kalliit herkut hyllyille…

    Je nettikauppakielto! Mitään ei saa tilata netistä, siihen menee liikaa fyffee. Ainoastaan fyysisesti saan kävellä kauppaan ja shoppailla siellä 🙂 Sekin toimii yllättävän hyvin…

  • Allina
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Jaa säästövinkkejä?

    Kun seurustelee tulevan insinöörin kanssa niin

    a) exel-taulukot tulee tutuiksi (ruokamenot kirjataan sinne)

    b) laskut maksetaan heti eikä viidestoista päivä

    c) tulemme siihen lopputulokseen, että arjen pyörittäminen ja rahan säästäminen sujuu kuin itsestään kun vähän viitsii suunnitella etukäteen tulevaa viikkoa-kuukautta

    Paras säästövinkki?

    ”Köyhän ei ole vara ostaa halpaa”, eli ei se määrä vaan se laatu.

  • Anni
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Opiskelen tällä hetkellä, joten suurin osa tuloistani menee vuokran maksuun ja ruokaan. Jotta rahat riittäisivät kuukaudeksi, yritän käydä kaupassa max. 2x viikossa, jotta säästyisin houkutuksilta. Minulla on ystävien kanssa ”ruokapiiri”, joten kokkailemme yhdessä vähintään 2xviikossa ruokaa, tulee edullisemmaksi tehdä kerralla enemmän ruokaa ja samalla näkee tärkeitä ihmisiä, ainaisen baareissa notkumisen sijaan(missä rahaa vasta palaakin). Suosittelen!

  • Sini
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Edellinen sen sanoikin, köyhällä ei ole vara ostaa halpaa! (Tän ku aina muistaskin.)

    No ihan virallisesti.. Tililtä lähtee kerran kuussa summa säästötilille, käytössä on myös S-pankki ja bonukset kertyvät sinne.

    Lisäksi käytössäni on kortiton varatili, jonne siirrän aina jos jotain ylimäräistä jää edellisestä tilistä. Kasvatan sellasta ”hätävararahaa” sinne.

  • ss
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Ostan harvoin vaatteita. Toinen on myös, että ostaisi vain tarpeeseen. Lisäksi jos on mahdollista, pyrin käymään töissä esim. kolme kertaa kuussa, jotka käytän sitten jhk extraan kuten kampaajalle.

  • santra
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Siirrän joka kuussa säästötilille tietyn summan, vähän riippuu tuloista, että miten ison, mutta vähitellen sinne kertyy kuitenkin mukavasti hätävaraa tai rahaa, jolla voi ostaa isomman jutun ilman osamaksuja. Ja sitten ne ihan perinteiset, oma kassi kauppaan mukaan, kilo/litrahintojen vertailua ja ruuan itse tekemistä.

  • Ouimi
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Opiskelen ja asun opiskelijaasuntosäätiön yksiössä, mutta rahat on tiukalla, sillä vuokra on yli 470 euroa ja opintotuki alle. Täten elän säästöilläni, joita olen ahkeralla työssäkäynnillä hankkinut. Toki käyn kesätöiden lisäksi jouluna ja mahdollisuuksien mukaan töissä myös muuten opiskelujen ohessa. Säästän sillä, etten ostele vaatteita tai kenkiä kovin usein. Sen sijaan kulutan rahaa suomalaiseen ruokaan, ostan aina valion maitoa ja suomalaista atrian lihaa ja suomalaisia vihanneksia ja hedelmiä. En käy juuri koskaan ”ulkona syömässä” eli ravintoloissa. Toisaalta joskus kiireessä ja nälissäni haen mäkkäristä pirtelön. Säästän käyttämällä kaupassa kauppakassia, en osta muovipussia. Lisäksi palutan tyhjät pullot. Sähköä säästää sammuttamalla valot huoneesta, kun ei siellä ole ja vetämällä johdot seinistä, kun laitteita ei käytä. En myöskään omista tv:tä tai kameraa enkä pyykinpesukonetta (käytän asuntolan omaa). Silloin kun ostan pyrin ostamaan laatua, jotta saan rahoilleni parempaa vastinetta.

  • Sannu
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Joskus jos edessä on isompi hankinta, johon tarvii säästää, siirrän rahaa äidin tilille ja pyydän ne sitten takaisin kun koko summa on kasassa. Äidiltä ei rahoja saa etukäteen ilman todella hyviä perusteluita! Eli ei mitenkään.

  • Lila
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Varsinkin pienemmissä ostoksissa kannattaa laskea senttejä ja huomioida pyöristykset. 1, 2, 6, 7 pyöristetään alaspäin, joten näihin numeroihin loppuva summa kannattaa maksaa käteisellä, kun taas ylöspäin pyöristettävät summat kortilla. Kannattaa myös koettaa ostaa esim. perunoita ja irtokarkkeja irtomyynnistä niin, että hinnaksi jää vain 2 (tai 3) senttiä. Tällöin ostos on käytännössä ilmainen, jos vain menee kassatädiltä läpi.

  • Tuulia
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Yksi sana: budjetti. Minulla jää opintotuesta muutama kymppi käteen vuokran jälkeen, joten elän säästöilläni ja näin ollen budjetti on aivan pakollinen. Budjetissani on tilaa vain ruualle ja laskuille. Ei vaatteille tai baari-illoille. Jos alitan kuukausibudjettini niin raha menee sivuun hätätilanteita varten, jos vaikka jotain yllättävää sattuu.

  • iviivi
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Mun säästövinkki on se, että harkitsee ns”turhanpäiväsiä” ostoksia eli asioita mitä ilman voi hyvin elää ostoksia päivän tai pari. Monissa kaupoissa on mahdollisuus varata tuotteita muutaman päivän. Välillä käy niin ettet enää muista niitä tuotteita päivän tai parin päästä ja rahat säästyy 🙂

  • Cinnabaria
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Tällä hetkellä hoitovapaalla elelevänä kotiäitinä täytyy todeta, että niistä omista menoista on ollut ihan pakko karsia. En tosiaankaan voi kuvitella ostelelevani itselleni kuukausittain jotain kivaa, toisaalta tämä kotiäiteys on omalta osaltaan jonkinlaista säästämistä, kun ne omat menot rajoittuvat yleensä kodin ja puiston välille, eli houkutukset ovat vähäisiä. Tosin nettikauppojen kuolaukset ovat asia erikseen.

    Säästämisessä olen havahtunut siihen, miten paljon rahaa menee ruokaostoksiin. Ennen kaupassa käytiin melkein pävittäin ja loppusaldo oli yleensä vähintään se 30 e. Olenkin alkanut tarkkailla hieman enemmän sitä mitä syödään. Pyrimme tekemään kerran viikossa tarkkaan mietityt ruokaostokset ja pienet täydennysostokset sitten myöhemmin. Teen myös oikeastaan kaiken ruuan itse ja valmisruokaa ei satunnaista maksalaatikkoa lukuunottamatta käytetä.

  • AnniH
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Työttömänä ei ole varaa hummailla, mutta ainoa asia mistä en tingi on ruoka.

    Ruuan pitää olla hyvää ja laadukasta. Voin sitten pihistellä muista jutuista 🙂

    Ennen jaksoin juosta tarjousten perässä, mutta nyt ostelen ruokakaupasta mitä

    mieli tekee.

    Pysyn budjetissani jollain ihme tavalla.

    Isompia hankintoja mietin viikkotolkulla ja siltikin saatan vielä epäröidä.

  • Hilma
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Ai mun säästövinkki..ounou, mielummin mulle pitäis antaa sellasia. No yks maailman kliseisin on se että kannattaa stekkaa ne ale-laarit ja tarjouslaput(vaikka nekin on välillä yhtä kusetusta ”osta kaks yhen hinnalla!!” Joopajoo tossa on jo kolmen hinta..) Oikeestaan suoraan sanoen säästää kannattaa jos tietää mihin säästää (kengät,matka,lahja jne), ei mun mielestä oo mitää kivaa säästellä tulleita rahoja johkin pesukoneeseenmikäonehkämenossatulevavuonnatuohikuussarikki, mielummin meen heti shoppailee ne! Terveisin yks kevytkenkänen himoshoppaaja joka ei osaa hallita omaa rahan käyttöö

  • Titta
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Olen yrittänyt säästää monta kertaa, mutta aina käy niin että kuun lopussa joutuu säästötilinkin tyhjentämään kun rahat on huventunut johonkin mystisesti. Ostoksilla ollessani käytän maksuvälineenä aina korttia, jolloin raha todellakin häviää liian helposti eikä ole niin näkyvää, kuin jos maksaisi käteisellä. Pari viikkoa sitten hukkasin lompakkoni, ja jouduin sulkemaan pankki ja luottokorttini. Olen joutunut toimimaan niin, että olen siirtänyt vähän kerrallaan rahaa siskoni tilille, ja hän on käynyt nostamassa minulle käteistä sitä tarvitessani. Kun rahaa ei ole ollut käytössä kuin tietty määrä käteistä, on joutunut kaupassa käydessä oikeasti miettimään mitä tarvitsee, ja vertailemaan hintoja. Esim, tähän asti olen aina tavanomaisesti käyttänyt sunnuntai vehnäjauhoja, mutta nyt huomasin Pirkka vehnäjauhojen olevan huomattavasti edullisempia joten ostinkin niitä. Kassalla oli mukava yllättyä, kun ostokset kustansivatkin niin vähän että jäi paljon ylimääräistäkin vielä. Nyt olenkin päättänyt, että jatkossa nostan esim viikoksi tietyn summan käteistä, jonka on riitettävä perus elämiseen. Saatan tehdä pienen hätävarajemman, josta voin ottaa muutaman kympin lisää jos tulee jokin akuutti tarve käydä ravintolassa syömässä tms, mutta korttia en enää jatkossa käytä ostosten maksamiseen. Katsotaan, tuleeko tästä toivottomasta säästäjästä vihdoinkin kelpo taloudenhoitaja 🙂 Suunnitelmissa olisi myös luopua autosta, koska työmatkan taittaa kävellenkin eikä auto ole todellakaan välttämätön. Siinä säästää lainanlyhennyksen, vakuutusten ja verojen verran. Lisäksi ei tulisi kannettua kaupasta turhaa tavaraa koska ei olisi autoa millä ne kotiin kuljettaisi. 🙂

  • Nilkkuri
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Ruokakauppaan ei saa mennä nälkäisenä! Kummasti tulee ostettua vaikka mitä turhuuksia ja herkkuja, kun ihan kaikkea tekee mieli, jos vatsa kurnii.

  • Sunshine
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Keräämme molemmat mieheni kanssa kukkarosta ”ylimääräiset” kolikot isoon lasipurkkiin talteen. Ja sieltä niitä ei oteta, ennenkuin se on täynnä! Purkin täytyttyä viemme sen pankkiin ja käytämme sen yhteiseen lomamatkaan. Viime vuonna keräsimme noin 500€ pelkistä 0,20-2€ kolikoista! 🙂 eli pienellä saa jo tehtyä suurta 😉

  • Sanni
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Mä pyrin tekemään aina kerralla viikon ruokaostokset ja siinä säästää yllättävän paljon rahaa! Kun suunnittelee ja hoitaa koko viikon ostokset etukäteen, ei kaupassa tule rampattua koko aikaa ja ei tule tehtyä niin paljoa heräteostoksiakaan 🙂

  • Niinainen
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Kirpputorit ovat päivän sana isolla K:lla! Erityisesti lastenvaatteita hankkiessaan kannattaa suunnata kirpparien kiehtovaan maailmaan ja tehdä edullisia ja kannattavia löytöjä. Kaiken lisäksi muksu kasvaa nopeasti ulos vaatteista eli uusiin ei kannata hirveästi satsata. 🙂

  • Niina
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Jos joskus tekee oikein tiukkaa, nostan viikon alussa tietyn määrän käteistä, jonka on pakko riittää viikonloppuun!

  • Jonna
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Meillä kerätään s-bonusta ja keskitetään melko paljon ostoksia juurikin s-ryhmän kauppoihin. Säästöä todellakin kertyy huomaamatta ja hups, tilillä onkin useampi sata euroa tälläkin hetkellä. Laitamme myös säästötilille rahaa säästöön ”pahanpäivän varalle” ja siellä ne pysyvät, ei ole niin pahoja päiviä ollut 🙂 Aiemmin käytiin kerta viikkoon kaupassa, nykyisin epäsäännöllisemmän elämänrytmin vuoksi se on valitettavasti jäänyt, mutta pitäisi ottaa uudelleen käytäntöön. Kauppaan on paha mennä tyhjällä vatsalla, mutta liian täysikään vatsa ei käy, koska silloin ei tee mieli yhtään mitään 😀 Kauppalappua koitetaan käyttää, helpottaa ostosten tekoa huomattavasti.

  • Carita
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Omat säästövinkit ovat yksinkertaisia: teen kaikelle budjetin eli paljon rahaa saan käyttää mihinkin. Loput rahat laitan säästötilille/sijoituksiin. Ostan harvoin vaatteita ym. Ruokakauppaan menen aina kauppalistan kanssa.

  • ElinaT
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Säästövinkkini on omalla kohdalla pakollinen eväiden teko töihin. Yhden lounaan hinnalla saa kotona tehtyä perusruokaa muutamaksi päiväksi mukaan töihin. Ja jos ei sitä samaa jaksa syödä montaa päivää peräkkäin niin pakastimeen vaan valmiit annokset ja siitä on kätevä napata myöhemmin mukaan kun ei muuta evästä löydy! (Tosin joskus olis ihan kiva käydä siellä lounasravintolassakin jos vain pystyisi! :D)

  • jansku
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    vaikka kotona asuvana lukiolaisena rahaa tulee tilille vanhempien mielen mukaan aina enemmän tai vähemmän saldon olevan minimaalisissa lukemissa, koen silti tarvetta hillitä rahankäyttöä. yksinkertainen keino minulle onkin nieleskellä ilmaista kouluruokaa sen verran että turhat välipalaostokset ja ruokataukojen viettämiset pikaruokapaikoissa jäävät pois ja rahaa säästyy kymmeniä euroja ! esim hamppariateria kaksi kertaa viikossa on jo 15 euroa, kuukaudessa lähes 50 🙂

  • Anni
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Itsehän olen kanssa älyttömän hyvä rahankäyttäjä (kaikki menee mikä tulee). Itse nostan aina kaikki rahani laskujen maksujen jälkeen käteiseksi, näin näen aina ostoksia tehdessäni paljonko rahaa minulla on vielä jäljellä, näin viimeistä viikkoa kuukaudesta ei tarvitse elää makaroonilla. Itse myös kannatan tuota s-säästämistä, sinne tilille tulee rahat mutta niitä ei käytä, kaikki bonukset jne. tähänhän loistava konsti miten ne rahat pysyy siellä on unohtaa korttinsa tunnusluku (allekirjoittaneen itse kokeilema ja toimiva)

  • Aija
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Kiva ja helppohan toi S-pankki on ”säästämiseen”.. Mutta ootteko huomannut, että S ja K ketjujen hinnat on myös vähän korkeammat kun esimerkiksi Halpa-Hallilla. Tai ainakin niin niissä mitä itse oon käyttyänyt. Se kun keskitätte vaikkapa juuri mainittuun s-ryhmään niin tehän maksatte tuotteesta ensin vähän korkeamman hinnan kuin Hh:n kaupassa. Sitten saatte korkeemmasta hinnasta jonkun pienen osan takasin. Kun oikeasti säästäisitte halvemmassa kaupassa.

    Tuo on niin huijausta koko säästäminen. Todellisuudessa kaikki on vain kalliimpaa ja siitä saatte osan takasin.Toki onhan se kiva kun raha on näkyvää ja sitä kertyy johonkin..

  • zi-a
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Pitää käyttää kaikki rahat ennen ku ne loppuu!

    Ei ku… pitää miettiä mitä haluu ooikeasti. Vaik olis kallistakin, mut kunhan ei osta ensin viittä halpaa väärää, jos oikeasti haluaa sen kalliin. Koska lopulta sen kalliin ostaa kuitenkin, jos sen oikeasti haluaa.

  • Viivi
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Käydään kerran viikossa kaupassa, ja sillonkin mielellään aamusta kun on paljon päiväystuotteita alennukessa! Niitä sitten pakastellaan, ja on kyllä ihana tunne, kun pakkanen on täynnä lihaa ja leipää – ei kirpaise seuraavilla kauppareissuilla niin paljon.

  • Kikka
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Oma säästövinkkini – joka palkasta parikymppiä tilille, josta rahoja ei saa ulos muutoin kuin kävelemällä pankkiin ja lopettamalla koko tilin. Kolme vuotta on mennyt, enkä ole edelleenkään jaksanut kävellä sinne pankkiin lunastamaan rahojani, vaikka monta kertaa olen suunnitellut hankkivani säästöillä kaikenlaista :).

  • J
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Juuri S-pankki ja etutili, sinnehän kertyy ihan huomaamatta rahaa ja paljon helpommin kuin esimerkiksi Plussa-korttia käyttäessä. Lisäksi se on talouden ns. säästötili, eli pikkuhilut talletetaan sinne ja kuukausittain tietty summa rahaa, jotta oltais vähän lähempänä esimerkiksi Amerikan matkaa. Periaatteena on, että sieltä EI nosteta rahaa. Sitä varten on muut tilit.

  • Jo'
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Palkkapäivänä laskut maksuun ja sitten isohko summa säästötilille. Säästötililtä voin kyllä nostaa, mutta kynnys on suuri, kun tietää, että se on nimenomaan se säästötili 🙂 Eli kuukauden juokseviin menoihin ei paljon huvita sieltä rahaa siirtää, isompia ostoksia voikin sitten maksella kivasti juurikin tuolle tilille kertyneestä potista.

    Säästän myös säännöllisesti pienen summan rahaa toisen pankin säästötilille. Tämä tili ei näy verkkopankissa, joten sen välillä ”unohtaa” ja sitten onkin kiva muistaa, että rahaa onkin lisää 🙂

  • Outis
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Paras säästövinkkini on mennä töiden jälkeen suoraan kotiin ja sieltä lenkille tai salille -> mitä vähemmän kierrän vapaa-aikanani kaupoissa sitä vähemmän nimittäin tuhlaan! Ruoanlaitossakin voi säästää pitkän pennin, jos jaksaa suunnitella viikon menun etukäteen ja ostaa kaiken siihen tarvittavan yhdellä kauppareissulla. Eli taas sama juttu; mitä vähemmän siellä kaupassa luuhaa sitä vähemmän myös ostaa turhuuksia. Ostosten keskittäminen tietyn ketjun myymälöihin (s-etu) kerryttää myös mukavasti bonuksia joka vuosi!

  • Satu
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Suosin kierrätystä sekä omissa että lasteni vaatteissa. En osta mitään osamaksulla. En suosi merkkituotteita, riittävän laadukasta saa myös marketeista. Hyödynnämme ruokatarjoukset ja alennusmyynnit. Leivomme ja laitamme ruoan itse. Syömme harvoin ravintoloissa ym.

  • Tuuli
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Kierrätys kaikessa missä vain mahdollista. Ruokakauppaan aina ostoslistan kanssa, jossa vain oikeasti tarpeelliset tuotteet – eikä heräteostoja. Herkutellaan vain tilipäivänä. Kauppoja kiertelen vain kun on jotain pakko ostaa, koska jos kiertelee muuten vaan, tulee helposti ostettua jotain vaikkei tarvitsisikaan. Alennuspäiviä kannattaa hyödyntää, miksi maksaa tuotteesta täysi hinta, kun sen kohta saa vaikkapa puoleen hintaan. Jos aion ostaa jotain kalliimpaa, säästän siihen rahat ensin ja ostan vasta sitten – en koskaan osamaksulla, jolloin tuotteelle tulee aina lisäkuluja.

  • Loviisa
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Laitan ”ylimääräiset” käteiset aina säästöpossuun, vuodessa kertyy mukava potti kun rahojen olemassaolo unohtuu kun ne EI ole tilillä käytettävissä 🙂

  • Katri
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Mun paras säästövinkki on tehdä koko viikon ruokaostokset kerralla ja omistaa maailman coolein säästöpossu: se tunnistaa ja laskee jokaisen kolikon jonka sinne laitan ja ruudussa näkyy purkin sisällön yhteissumma. Tekee vaan mieli laittaa sinne koko ajan hiluja lisää! 😀

  • Karoliina
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Käy kerran viikossa kaupassa, näin heräteostoksia tulee tehtyä paljon vähemmän 🙂 ja samalla tulee syötyä myös terveellisemmin, kun kaupasta ei tartu herkkuja mukaan viikon mittaan

  • käyttäjä-12262
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Myös minä pyrin tekemään viikon ruokaostokset kerralla, näin heräteostokset pysyvät paremmin kurissa. Asetan myös itselleni kuukausibudjetin ja kuukauden puolessavälissä pidän huolen siitä, että budjetista on vielä puolet jäljellä, että selviän seuraavaan palkkapäivään. Välillä tulee lipsahduksia, mutta toisaalta mielestäni töissä käydään myös sen vuoksi, että välillä voi ostaa jotain kivaa. 🙂 Lisäksi säästämme mieheni kanssa kaikki vuoden S-bonukset tilille ja nostamme ne joulukuussa. Tällä tavoin olemme jo useamman vuoden ajan ostelleet joululahjat. Myös matkustamista varten säästämme vuoden mittaan, siirrämme pienen summan palkasta joka kuukausi + keräämme irtokolikot ja mm. pullojen palautusrahat matkarahastoon. Ja vielä yksi keino mikä minulla toimii ehkä parhaiten; käytän edelleen pääsääntöisesti käteistä. Jotenkin se fyysisen rahan käsittely kortin sijaan saa käytettävän summan tuntumaan konkreettisemmalta. 🙂

  • Nimetön
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Palkasta heti sen tultua osa rahoista toiselle tilille, jonne ei pääse yhtä helposti käsiksi. Myös hintavertailulla voi säästää isoja summia niin ruuassa kuin muissakin tuotteissa. Ruuassa kannattaa myös suosia sesonkituotteita, esim. loppukesästä suomalaisia vihanneksia. 🙂

  • lii
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Palkasta heti sen tultua osa rahoista toiselle tilille, jonne ei pääse yhtä helposti käsiksi. Myös hintavertailulla voi säästää isoja summia niin ruuassa kuin muissakin tuotteissa. Ruuassa kannattaa myös suosia sesonkituotteita, esim. loppukesästä suomalaisia vihanneksia. 🙂

  • Jenni M.
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Leipominen itse kannattaa. Kaupan leipä on aika hinnakasta, konditorian pullista ym. puhumattakaan.

  • Miuku
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Ostan aika suuren osan vaatteista alennusmyynneistä ja tarjouksessa olevia tavaroita ja ruokaa. Sillä säästää jo paljon eikä tarvitse tinkiä kuitenkaan laadusta. 🙂

  • Aikku19
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Palkkapäivänä maksan kaikki laskut, syön ravintoloissa ja shoppailen mutta laitan tilistäni syrjään aina 30 euroa säästöpossuun..nyt jouluna aion viedä possun pankkiin ja ostaa säästöilläni lahjat perheelleni.

  • Dreidel
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Säästötili ja second hand ovat budjettini pelastajat! Suurin osa tavaran tuomasta tyydytyksestä sitä paitsi tulee ennen ostamista, ja katseleminenhan on ilmaista 😉 Turhaa kulutamista ja kodin tavarapaljoutta kannattaa karsia, mutta toisaalta liian kurinalainen ja ankara ei itselleen tässäkään kannata olla.

  • Kristen
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Minulla on käytössä 2 tiliä, joista toiselle on pelkästään pankkikortti ja toinen toimii enemmän säästötilinä. Tuolla käyttötilillä ei yleensä ole mitään isompia summia, joten kalliimpia ostoksia tulee mietittyä yön yli. Pankkikortin luotto-ominaisuutta en ole käyttänyt paria spesiaalitapausta lukuunottamatta.

    Sillä ns. säästötilillä ei ole mitään nostorajoituksia tms., joten olen ohjannut palkat ja muut isommat rahasummat sille tilille. Sieltä siirrän käyttötilille rahaa kerran tai pari kuukaudessa ja pyrin pärjäämään sillä summalla, vaikka tiedän, että jemmassa olisi enemmän rahaa. Siirteli rahaa kummin päin vain, niin yksi keskeinen kuulemani säästövinkki on, että aina pitää maksaa itselleen ensin: säästöön laitetaan tietty rahasumma ensimmäisenä palkan päältä, eikä niin, että katsellaan kaksi päivää ennen seuraavaa tilipäivää, että jäikö säästöön mitään.

  • Pilvi
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Laitan aina lompakosta pienet kolikot (5-50 snt) säästörasiaan. Sinne kertyy muutamassa kuukaudessa useita kymppejä rahaa, eikä kolikoiden katoamista edes oikeastaan huomaa.

  • Satu
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Säästöpossu ja toisen tilin hankkiminen ihan vain säästämistä varten. 🙂

  • Petronella
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Yksinkertaisin keino säästää ja jonka jokainen voi pienellä vaivalla toteuttaa on kauppalistan teko ja viikon ruokien suunnittelu etukäteen.. mietin viikon ruuat yleensä silmällä pitäen mitä on tarjouksessa ja suosin keittoja ja laatikkoruokia joista syö useamman päivän. Näin kaupassa ei tarvitse käydä montaa kertaa viikossa eikä ylimääräisiä herkkuja ja houkutuksia tule ostettua. Ostan myös usein leipää ja lihaa pakkaseen jos tätä on tarjouksessa.

  • papuna
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Mulla on säästötili, johon vanhemmat ovat aikanaan keränneet lapsilisiäni sillä ajatuksella, että olisi opiskeluaikana vähän enemmän raha. Nyt kun sitten opiskelen, olenkin onnistunut kitkuttelemaan ihan kohtuullisen hyvin opintotuella ja kesätyörahoilla, joten säästötili on jäänyt rauhaan. Tai itse asiassa olen jopa pystynyt laittamaan sinne hieman lisää rahaa säästöön. Tuntuu tosi kivalta, että on jotain olemassa sen kuuluisan pahan päivän varalla.

    Käytännön säästövinkki… Jos vertaan opsikelukavereihini, niin luulen säästäväni aika pitkän pennin siinä, että en harrasta tuota alkomahoolia laisinkaan. 😀 Aika usein kun kuulee niitä tarinoita, joissa yhteen iltaan upposi vahingossa satanen jos toinenkin.

  • Mimmi
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Ostosten keskittäminen tuo extraa joka kuukausi. Kaksi tiliä on myös tarpeellinen juttu, koska toiselle tilille voi siirtää rahaa jemmaan ja nostaa vasta oikeaan tarpeeseen.

    Ruokaostoksilla kiinnitän huomiota tarjouksiin ja esim.vaatteissa ja kengissä laatuun, joka yleensä kestää kauemmin käytössä; etenkin kun ostaa ajattoman tuotteen.

    Kirpparit ja kierrätykset on hyviä paikkoja, kun etsii jotain, mitä ei ole pakko saada uutena mm.kalusteet, sisustustavarat yms.

  • Wigglytuff
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Suunnittelen ruoat tarjousten ja esim. sen mukaan mitä vihanneksia on milläkin hetkellä kaudessa – sillä tapaa säästää jo paljon. En syö usein ulkona, se vaan käy lompakolle hirveän kalliiksi. Silloin tällöin se on kyllä ihan mukavaa hemmottelua. 🙂

  • Viliina
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    S-kortin avulla kustannamme kaikki joulun extraherkut helposti vuoden aikana kertyneillä bonuksilla yhdessä avopuolisoni kanssa. 😀

    Minulla on myös monen muun tapaan käytössäni sekä ruokatili, jonne molemmat osapuolet laittavat joka kuukausi saman summan rahaa ja josta kaikki ruokatarpeet sitten ostetaan. Ruokakauppaan mennään myös aina kauppalistan kanssa (tai mies menee, koska se osaa seurata kauppalistaa toisin kuin allekirjoittanut…). Säästötilikin löytyy, josta rahaa saa kyllä nostettua, mutta josta pitää kuitenkin aina erillistä vaivaa nähdä rahat käyttöönsä saadakseen.

    Ihan käytännön asioilla se talous pysyy kunnossa. ^__^

  • Monsku
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Säästän ihan normaaleissa arkipäivän ostoksissa, vertaan hintoja, ja hyödynnän tarjouksia ja alennuksia mahdollisuuksien mukaan. Kirpputorien kiertely kannattaa myös, ja kaiken lisäksi se on hauskaa. Karkkien ja herkkujen kohdalla yritän muistaa, miten kalliiksi ne tulevat, mutta välillä tietysti sorrun siitä huolimattakin. Alkoholia en käytä, joten siinä säästyy pitkä penni. 🙂

  • Nimetön
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Vältän turhan tavaran hankintoja. Myyn ja ostan kirppareilta ja kierrätyskeskuksesta. Luen lähikauppojen tarjoukset ja valitsen paikan yleensä sen mukaan vaikka pyrinkin keskittämään ostokseni yhdelle ryhmälle. Teen viikkobudjetin laskujenmaksun jälkeen ja yritän pysyä siinä. Pidän excel-taulukkoa taloudesta.

  • Dr.Sugar/Jinna
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Oma säästövinkkini on se perinteinen; suunnittele etukäteen. Mullahan on jo nyt kaikkien joululahjat etc. laskettuna että tiedän täsmällisen budjetin (mitä noudatan). Samaa tapaa käytän ruoan kanssa. Mietin mitä millekin viikonpäivälle teen ja samalla säästän rahaa kun ei tartte joka päivä käydä kaupassa. Lisäksi laitan joka kuussa rahaa sivuun 🙂

  • kruru-tireto
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Itse otan baariin lähtiessäni vähän käteistä mukaan ja sit illan lopuks kilauttelen kaikki kolikot säästöpossuun. Olen saanut vähennettyä baareissa kuluvaa rahanmäärää ja mukava yllätys kertyy pikkuhiljaa possun mahaan.

  • Sinikka
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Oma säästötapani on vaihtelevan onnistunut. Palkkatöissä olessani(yleensä kesät) siirrän pakollisten menojen, kuten vuokran ja laskujen jälkeen, puolet rahoistani toiselle tililleni eli juuri S-tilille.

    Toisen puolen jätän käyttötililleni. Säästöillä ja opintotuilla tulee hyvin elettyä puolivuotta opiskelijaelämää. Ei tarvitse nostaa opintotukea, kunhan vaan siirtä s-tililta sopivan summan käyttötilille + s-ryhmän ostoksia teen s-tililtä kerryttäessäni maksutapaetua ja bonuksia. Ja on mukava että säästössä on pienikin summa, koska yllättäviä menoja kuten hammaslääkärikäyntejä tai pieniä matkoja ei tarvitse rahan takia siirtää 🙂

  • Lui
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Omat säästövinkkini: palkkapäivänä laskut maksuun ja siirrän rahaa säästötilille, joka on eri pankissa kuin palkkatili, ja jonne ei ole pankkikorttia. Lisäksi laitan ruokarahaa miehen tilille, sieltä maksetaan ruokaostokset. S-pankkiin siirrän talo/remonttitilille tietyn summan. Jos palkkatilille sitten vielä jää rahaa niin sen voi humputella. Ja jos humputtelusta huolimatta palkkapäivää ennen palkkatilillä on rahaa siirrän sen säästötilille.

    En osta vaatteita/asusteita/kenkiä muuten kuin alesta. Ja aleprosentin pitää olla vähintään 50%. Vaatekaupassa työskennellessäni huomasin, että ei ole mitään järkeä maksaa täyttä hintaa kun vaate on parin viikon päästä alerekissä. Lisäksi näin ehtii käydä lyhyemmässä ajassa useamman vaatekaupan läpi jos on kiire (esim. Helsingin reissulla junaa odottaessa kävin läpi 40 minuutissa sekä Sokoksen että Stockmanin tarjonnan).

    En käy kaupoissa turhaan. En selaa nettikauppoja. Eli aika huonoja vinkkejä tyylibloggarille 😉

  • hiu
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Ostan esim koiralle safkat isoissa säkeissä, ja muutenkin kattelen kilohintoja kaupassa.

  • Marja
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Pidän kirjaa kuukausittain reaaliajassa kaikista menoista,

    erikseen on sarakkeet ”laskut”, ”bensa” ruoka, vaate jne. siitä näen aina paljonko olen ”jo” tuhlannut..

  • laurrra
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Oma vinkkini (voi kunpa se kaikessa yksinkertaisuudessaan toimisi käytännössä..) on se, että en mene koskaan (as if) ruokakaupaan nälkäisenä! Silloin tulee ostettua kaikkea hetken mielijohteesta, mutta kotona tajuaa että ruokaa ei 80€:n ostoksista löydy.. Lisäksi pyrin aina suunnittelemaan ruokaostoksia hieman pidemmälle eteenpäin, ettei kaupassa tarvitse ravata päivittäin – silloin kun sinne menee, tulee nimittäin väkisinkin ostettua jotain vähemmän tarpeellista 😀

  • Emmi
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Moikka!

    En ole todellakaan esimerkillinen säästäjä, joudun käymään opintojen ohella maksimimäärän töissä, jotta saan kaiken maksettua. Nyt oon tehnyt niin, että saan laittaa turhuuksiin( vaatteet ja meikit ) 120 euroa kuussa ja joka kuukausi 100e menee säästöön. Toi maksimisumman päättäminen on ollut ihan mahtava juttu mulle, koska oon saanut nyt 300 e säästöön(kuulostaa naurettavan pieneltä, mutta aina ennen oon ollut nollilla kun palkka tulee). Eli kannattaa päättää etukäteen joku budjetti just vaikkapa vaatteiden ostoon, sillon ei tule ostettua niitä ihan ok- paitoja, kun sitten olisikin vain 90 euroa budjettia, jos jotain vielä parempaa tulisi eteen!

  • calypso
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Tilipäivänä teen pienen katsauksen tuleviin menoihin, maksan laskut ja mietin että paljonko tulen tarvitsemaan käyttörahaa kuukauden aikana. Sitten siirrän sillä hetkellä ”ylimääräiseltä” tuntuvat rahat tilille, jolle minulla ei ole korttia, ja josta nostoja tai tilisiirtoja saa tehdä maksutta vain 5 kpl vuodessa. Olen huomannut tämän toimivimmaksi säästämiskeinoksi, sillä jos käyttötilille jää rahaa pyörimään niin se tulee käytettyä kuin vahingossa. Mutta sitten jos tulee jokin suurempi tai yllättävä meno, niin voin ottaa tuolta säästötililtäni tarvittavan summan. Usein teen myös seuraavan tilipäivän koittaessa niin, että jos käyttötilille jäi ylimääräistä rahaa, niin siirrän senkin summan talteen mikäli seuraavassa kuussa ei ole tulossa jotain reissua tai isompaa hankintaa.

    Perusjuttuja on sitten sellaiset niksit, joita voi vaikka pienituloisempana opiskelijana noudattaa, on nämä ettei koskaan pidä mennä kauppaan nälkäisenä. Ja jos löytää jonkun aivan ihanan vaatteen, niin mieluummin jättää sen varaukseen ja miettii asiaa yön yli, kuin että tekee heräteoston eikä sitten kuitenkaan muista tai jaksa palauttaa jos se onkin vain ”ihan kiva”.

  • esmeralda
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Eniten säästän ostamalla vanhoja huonekaluja, joita sitten tuunaan mieleisekseni! Toinen säästökeino on pyrkiä käymään vain kerran viikossa ruokakaupassa hakemassa kukkurakärryllinen ruokaa.

  • Inkku
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Heti tilipäivänä tai sitä seuraavana päivänä käyn ruokakaupassa. Kaupassa metsästän tarjouslihoja kuten kanaa, jauhelihaa, pihvejä, mutta saatan toki ostaa myös normaalihinnalla. Pääasia, että ruokaa tarttuu paljon matkaan. Kauppareissu sijoittuu aina ilta-aikaan, silloin tarjoustuotteita on paremmin hyllyissä. Kotona nämä lihat päätyvät pakkaseen joten voin olla varma, etten joudu loppukuusta elämään pelkällä makaroonilla.

  • Kaista
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Prosenttilaput, kilohintojen tarkkailu, tarjousten seuraaminen ruokaostosten suunnittelussa ja S-ryhmään keskittäminen on arkipäivän juttuja. Isompia on pitkän tähtäimen jutut kuten maalämmön ja tulisijojen valitseminen lämmönlähteeksi omaan taloon.

    Ostosten harkitsemisesta kannattaa tehdä elämäntapa – kun jonkin jutun jättää hautumaan riittävän pitkäksi aikaa, ”pakkosaada”-tarve ehtii mennä ohi. Tämä koskee niin vaatteita kuin suklaapatukoita! Ja kannattaa ottaa ilo irti siitä, että ei ehdi kuluttaa aikaansa kaupoissa kiertelemällä, niistä aina tarttuu mukaan jotain ”tosi halpaa ja kivaa”, jota ilmankin pärjää.

  • moonie
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Kunpa oliskin hyviä säästövinkkejä… No, kirppikset. Ostin uuden vaatekappaleen oikeasta vaatekaupasta eilen ja aloin muistella, milloin viimeksi oonkaan ostanut kledjuja muualta kuin kirppikseltä — varmaan siitä on jo vuosi. Ja löytyyhän sieltä kaikkea muutakin kuin vaatteita.

    Ja dyykkaus on myös järkevää, kaiken suhteen 😀

  • Janna
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Säästäminen onnistuu mulla sellaisilla ihan pienillä asioilla, ruokakauppaan kannattaa ottaa mukaan kangaskasseja eikä ostaa aina uusia muovipusseja, esimerkiks vartalovoiteet ja muut voi ostaa isommissa puteleissa jolloin se yleensä tulee halvemmaksi, ja toki se että myy vanhaa tavaraa pois kirppiksellä!

  • BaByBorkkana
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    BabyBorkkanalla on vain yksi säästövinkki: Vaikka rahaa olisikin niin en mene kaupoille vaan köyhäilen, köyhäilen ainakin kuukauden niin siinä säästyy rahaa, syön vanhempien luona koska he toivovatkin sitä, en osta kuin leipää ja leivälle rasvaa ja leikkeleitä. Kierrän kirppareilla joka auttaa ostohimoon, voin käyttää kirpparilla muutamia euroja, vuokran maksan tietysti ajallaan ja puhelin- ja nettilaskut.

  • Zub
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Ostan vain harvoin ja laadukasta, hyödynnän nettikirpparit, kaikenkarvaset varastojen tyhjennykset ja tavaratalojen tempaukset. Kyttään markettien ruokatarjoukset tarkasti kuin eläkeläismummo ja valitsen sen mukaan mitä syön. En osta osa-maksulla tai kulutusluotoilla, säästää kitkutan kunnes minulla on rahat kasassa; yleensä siinä vaiheessa himo saada jokin esine onkin jo mennyt ohi, ja kas, minulla onkin rahat johonkin pieneen reissuun 😛

  • Maija
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Mulle toimii sellainen, että käyn kaupoissa kiertelemässä silloin, kun mulla ei ole rahaa. Katon usein sillon tarkemmin ja kriittisemmin tuotteita, enkä anna halvan hinnan hämätä. Jos jokin tuote jää kaivelemaan ja mietityttämään, käyn sitä sovittamassa vielä uudemman kerran silloin, kun rahaa todella on. Jos vielä miellyttää, ostan ilman sen suurempia tunnontuskia ja jos ei, jätän huoletta kauppaan muiden löydettäväksi. Kummallinen tapa, mutta mulle toimii 🙂

  • Salka
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    1. Meillä juodaan paljon kahvia. Silloin, kun kahvi on tarjouksessa, sitä sitten roudataan ja kunnolla 🙂

    2. Tekemällä itse eväät töihin.

    3. Käymällä useammin kaupassa. Mielummin ostaa pienen leipäpaketin pari kertaa viikossa, kuin kerran viikossa megapakkauksen joka pahimmassa tapauksessa homehtuu! ( jos rehellisiä ollaan, meidän ei kannattaisi ostaa leipää lainkaan ja leipoa itse esim. sämpylöitä, silloin kun tekee leipää mieli!) Ostoksia kannattaa silti suunnitella ja jos on esim. duunin jälkeen menossa kauppaan, kannattaa soittaa avopuolisolle ja kysyä, onko hän jo käynyt kaupassa jne. ( meillä on hyvin erilaiset työ- ja opiskeluajat, on arjen luksusta syödä arkena avopuolison kanssa saman pöydän äärellä ja tästä ( sekä minun kasvispainotteisesta ruokavaliosta) syystä yleensä teemme ruokamme erikseen.)

  • LE
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Säästän pienissä asioissa. Seuraan tarjouksia, käytän joukkoliikennettä sekä myyn vanhoja tavaroitani eteenpäin.

  • Jennam
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    mun säästövinkki on:

    baareihin ja klubeihin ennen sisäänpääsymaksua + vesilinja + promoottorit. Kyllä muuten säästyy vuodessa nykyään todella suuri määrä rahaa kun vertaa viime vuosiin.. Voisin väittää, että kyseessä on nelinumeroinen luku! Joskus jopa teen niin, että kun lähden kavereiden kanssa ulos, siirrän verkkopankissa säästötililleni 20€. raha katoaa käyttötililtäni, mutta meneekin säästötililleni eikä baarin kassaan. 😉

  • Saara
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Meidän taloudessa laitetaan heti palkkapäivänä omalle tilille sen kuun ruokiin ja laskuihin käytettävät rahat, jolloin vaikka loppukuusta olisikin tuhlannut koko tilin, on silti rahaa ruokaan ja pakollisiin menoihin.

    Iso säästö syntyy, kun ottaa omat eväät töihin valmisruokien /työpaikkaruokalan sijaan. Tietenkin välillä tulee syötyä eineksiäkin, mutta niistäkin voi valita edullisempia (mutta silti ei-niin-törkeän-epäterveellisiä vaihtoehtoja).

    Varsinaista säästämistä helpottaa säästötili, johon ei ole korttia tms. eli jos haluan sieltä rahaa, pitää mennä nettipankkiin.

    Baariin mennessä (jota muutenkin tulee harrastettua tosi vähän) otan vain 15-20e mukaan ja sillä on pärjättävä. Kun taksin korvaa polkupyörällä niin samalla selviää pääkin ennen nukkumaan menoa 🙂

  • brucelius
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    lasken joka kuukausi budjetin, eli mitä menee palkasta mihinkin. tuota budjettia kun viitsii edes hieman seurailla, pysyy talous kunnossa. myös kaikki kolikot laitan aina jemmaan, kummasti sitä huomaamatta kertyy rahaa säästöön ja hätävaraksi. näillä on menty ja näillä mennään 🙂

  • Tiia
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Itse säästän matkakuluissa liikkumalla mahdollisimman paljon kävellen ja pyörällä. Samalla tulee hyötyliikuntaa ja ulkoilua. Pidempiä matkoja reissatessa (kotimaassa) pyrin ensin katsomaan junien ja bussien tarjousvuorot sekä mahdolliset kimppakyydit.

  • sara.
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    me tehdään ruoat aivan alusta loppuun itse eli se näkyy säästönä ruokaostoksissa. samoin lapsilla käytetään kestovaippoja ekologisuuden lisäksi rahansäästösyistä. s-bonukset menevtä suoraan s-tilille säästöön, mistä sitten maksetaan isompia juttuja kuten vakuutuksia.

  • BaByBorkkana
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Mieheni kertoi, että meille on tulossa karu joulu; hänellä ei ole töitä ollut sitten kesäkuun jälkeen, ulkomaalaiset tekee töitä pienellä palkalla niin ei suomalaista kannata palkata sitten normaalipalkalla. itselläni on sairauslomaa tällä hetkellä pahan ihottuman takia, kädet rikki ja pakohaavoilla. Eli nyt suu säkkiä myöten pitää laittaa. Aion tehdä itse kaikki ruuat ja leipomiset ( patonkia, sämpylää, voisilmäpullaa, muffinseja, marjapiirakkaa, pitsaa..) Ostan isoja pakkauksia jotka ovat edullisempia ja laitan pakkaseen pienissä erissä. Mutta silti tulee itku kun en voi antaa lahjoja vanhemmilleni, miehelleni, lapselleni.

  • tiippa
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    vinkini on, että ostaa vaan sen mihin on varaa, jos ei ole, säästää. Eli ei osamaksuja ym., koska silloin tulee kulut päälle.

    Säästää sitten voi pienistä jutuista esim. lehtien ostamisesta ja herkuista 🙂

  • Muunica
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Minun kitupiikkivinkkini on tehdä itse lounassalaatti töihin. Osta kaupasta seuraavat: valmissalaattipussi, laatikko minitomsuja, 1 kurkku, 1 sipuli, 1 paprika. Ruokaisuutta tuomaan 1 Fetapaketti, 1 tonnikala, 1 vuohenjuustopaketti, 1 raejuustopurkki tai pieni valmis kanafile. Tästä riittää kahden päivän salaattiin ja on taatusti halvempaa kuin työpaikan lounasruokalassa. Rapsakka, ihana, tuore salaatti, joka valmistuu nopeasti työpaikan ruokapisteessä. Lisäksi päälle voi ravistaa esim. pinjansiemeniä, hasselpähkinöitä tai kurpitsansiemeniä, joita saa edullisissa pusseissa, joista riittää kymmeniin salaatteihin.

  • Jose
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Minä säästän sillä etä teen aina omat eväät töihin. Siihen se sitten jääkin. En osaa säästää. SIKSI nostan aina veroprosenttiani tahalteen korkammaksi jotta tulee kivat veronpalautukset. Se jos joku on helppoa säästämistä kun et edes näe niitä rahoja kun ne on jo menny eikä niitä saa mistää nostettua. :)))

    (kadehdin myös niitä joilla riittää selkäranka säästötilin pitämiseen..)

  • Johanna
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Rahapäivänä maksetaan laskut ja loput rahat jäävät ruokaan ja satunnaiseen huvitteluun. Kuitenkin paras säästövinkki jonka olen koskaan kuullut ja hyväksi todennut on; ”älä mene nälkäisenä kauppaan”. Tämän kun muistaa niin rahaa säästyy 🙂

  • LiisaH
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Aivan ehdoton apu sille, joka haluaa oikeasti saada selkoa, että mihin ne omat rahat oikein katoavat, ja mistä voisi helpoiten säästää, on http://www.balancion.com/

    Ota ja tutustu. Takaan että on hyvä palvelu.

  • tipitii
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Mä olen huomannut parhaaksi säästökeinoksi käyttötilistä erillisen säästötilin. Pidän käyttötilillä yleensä vaan muutamia satasia ja loput jemmaan säästöön. On ihana palkitsevaa lohkaista palkasta iso osuus säästöön, silloin kun tulot ovat vähän korkeammat (suomeksi siis kesällä).

  • Johanna
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    itse laitan aina pikkukolikoita lompakosta säästöpossuun, niistä kertyy yleensä huomaamatta aika iso summa 🙂

  • Anna
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Paras tapaa säästää on budjetointi. Eli tulojen ja menojen suunnittelu etukäteen. Erilliselle säästötilille joka kuukausi tietty summa rahaa tai sitten vaikka aina tietty prosenttimäärä tuloista 🙂

    Ja erilaisten säästöblogien lukeminen tsemppaa ja motivoi!

  • Kitsastelija
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Itse säästän erilaisia tarjouksia bongaamalla ja harvemmin tulee ostettua mitään vaatteita yms. jotka olis normihintaisia. Säästötili on kans tosi hyvä juttu 🙂

  • Kiira
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Itse säästän nimenomaan budjetoimalla. Lasken kuun alussa laskujen maksun jälkeen, mihin kaikkeen on pakko laittaa rahaa (ruoka, hygieniatuotteet yms.) ja kun summasta on suurin piirtein päästy selvyyteen, plussaan siihen vielä jonkun kympin ylimääräistä kulutusrahaa, jonka saan käyttää ihan miten haluan. Loput laitan säästöön ja pyrin siellä pitämään. Ikävä kyllä toisina kuukausina tulee ennakoimattomia laskuja niin, että säästötilille ei kerry mitään muutamaankaan kuukauteen. Mutta taas tilanteen helpottaessa jatketaan potin kerryttämistä.

    Ostan myös ruokaa paljon alennuksista. Entisessä kämpässä pakastin usein viimeinen myyntipäivä -lihoja, kun oli kunnon pakastin. Jääkaapin pakastinlokerossa se ei ikävä kyllä enää onnistu, mutta on tosi kätevä vinkki kaikille lihaa syöville pakastimen omistajille!

    Myös peltipurkki kaapissani lojuu, johon heitän sitten kuun lopulla kaikki kukkaron pohjalla pyörivät kolikot. Toisinaan siellä on kympinkin arvosta tavaraa, toisinaan vain euro tai pari, mutta niistäkin saa kivaa lisää hädän hetkellä.

    Nyt aion myös ottaa käyttöön tilikirjan, tai sen kaltaisen kotiviritelmän. Pysyy paremmin selvillä, mihin ihan oikeasti ne ruokarahat esmes menee ja sitä kautta voi sitten alkaa karsia mahdollista ylimääräistä pois.

  • marjo66
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    bonus+maksutapaetu siirrän “sivuuntilille”, samoin jos uuden tilin tullessa on jotain jäljellä edellisestä. Laskuja varten on oma tili, että pystyy varmasti laskut maksamaan.

    Suurimmalle osalle ruuasta on max-kilohinta, jota enempää en maksa, ja mitä halvemmalla saa sitä enemmän ostetaan kerralla pakkaseen. ja ne joille ei tuota hintakattoa ole, ostan Prismasta ja ruokapuolella ei tehdä normaalihinnoilla heräteostoksia.

    Nykyään on hienoa, kun Prismastakin on tullut vaatekauppa, melkein kaikki löytyy jo sieltä ja ihan inhimillisillä hinnoilla.

    Tuplabonuskuukaudella säästetään kaikki mahdollinen ostettava, kuivaruokakaappi täytetään ja jouluostokset hoidetaan ja pidetään huolta, että tulee täydet bonukset.

  • Peppinen
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Käytän paljon s-etukorttia, ostan Prismasta kaikki vaatteet, kengät, kosmetiikan , tietotekniikan, kirjat.. ja kaikki mitä tulee noin 1000 euron kuukausiostoksistani menee tilille:)) Jännittää jo vietävästi kuinka paljon siellä mahtaa ollakaan ensi vuoden syyskuussa kun tulee vuosi liittyessäni s-ketjun asiakkaaksi.

  • Mintsu
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Ostokseni keskitän etukortti-kauppoihin, ostan tarjouksista, laitan pienet kolikot säästöön ja niistä kertyy piankin mukava summa vaikka jonkun laskun maksuun 🙂

  • Suvi
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Säästän yksinkertaisesti vain olemalla pihi. Ostan yleensä ruokakaupoissa siltä halvemmalta merkiltä, tiputan pikkuhilut säästöpossuun, kannan kaupungilla mukananani jotain pientä evästä ettei nälän yllättäessa tarvitse turvautua pitsaan ja ostan vain vaatteita, jotka on ihan täydellisiä enkä voisi elää ilman niitä.

  • Maija
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Ruokakaupassa kilohintoja tuijottamalla säästää. Jos on pakastin, niin esim. leipää kannattaa ostaa se edullisempi perhepakkaus (jota näin sinkkutaloudessa ei normioloissa ehdi syömään ennen pilaantumista), ja pakastaa osa.

  • Patricia
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Säästän varmaan eniten sillä, että teen kotona kasvispainotteista ruokaa ja syön koulussa sitten lihaa/kalaa/kasvisruokaa fiiliksen mukaan. En osta myöskään juurikaan alkoholia vaan pidän sen juhlahetkiin varattuna (ja esimerkiksi baariin otan vain tietyn määrän käteistä mukaan ja juon myös vettä välissä). Yritän aina miettiä tarvitsenko jotain todella ja jätän kaiken ”ihan kivan” surutta kauppaan… Jos joku kalliimpi juttu tuo oikeesti mielihyvää satsaan siihen satunnaisesti – kunhan suuret linjat pysyy tasapainossa! 😉

  • Sari
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Minä en ole mikään säästäjätyyppi, joten kun rahaa tulee tilille maksan pakolliset menot, siirrän oman osani asumiskuluista erilliselle tilille, josta asumiskulumme menevät. Joka kuukausi menee rahastoon hieman. Lopun sitten käytän niinkuin hyvältä tuntuu.

    Jos kuitenkin mietitään missä säästän verrattuna kalliimpaan vaihtoehtoon niin teen ruoat itse perusraaka-aineista, syömme harvoin eineksiä tai valmiita ruokia. Juomme vettä ja maitoa, harvoin mitään muuta. Sähkö, puhelinliittymät jne on kilpailutettu, jotta niissä en maksaisi turhasta.

    Vaatteita ostan käytettynä, myyn pieneksi käyneet eteenpäin. Teen jopa lastenvaatteilla voittoa.

  • SariV
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Itse asiassa pelkästään se, että on S-ryhmän omistajajäsen on silkkaa säästöä.

    Meillä kertyy huomaamattamme rahaa joka kuukausi S-tilille ja se raha ei ole meillä mitenkään erityisesti käytössä tai se ei siis näy missään, joten siellä on kasvamassa hyvä pesämuna pahan päivän varalle.

    Jos et siis vielä ole S-ryhmän omistajajäsen, niin liity hyvä ihminen.

    Tässäkin kuussa on tuplabonus, joten tässä kohdin tulee meidän taloudessa vielä erityisesti keskitettyä ostokset ko. ketjun marketteihin yms. Ja tässä kuussa tankataan autotkin vielä viimeinen päivä, jotta tulee tuplat hyödynnettyä.

  • Serafiia
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Yhtenä säästökeinona on siirtää joka kuukausi tietty summa rahaa S-pankin tuottotilille. Käyttötarkoitus muuttuu elämäntilanteen mukaan, joskus se on häätili, joskus autotili ym. 🙂 S-tuottotilin korko kasvaa portaittain, joten mitä enemmän rahaa sattuu olemaan säästössä, niin sitä enemmän saa myös korkotuloja itselleen…

  • Karo
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Olen maailman huonoin säästäjä, rahaa ei siis juuri jää koskaan säästöön sellaiselta, joka ostaa kaikki ihanat vaatteet, kengät, korut ja laukut, mutta joitakin kikkoja on siihen, miten ne rahat saa edes riittämään ja siihen shoppailuun jää enemmän rahaa.

    1. Teen aina eväät töihin valmiiksi (jos en tee, käyn syömässä jossain raflassa kalliisti.

    2. Vien aina kaikki vanhat vaatteet kirpparille myyntiin kun en enää niitä käytä.

    3. S-tililtä en ole vielä koskaan nostanut rahaa, se on mun hätävara. siellä on bonuksia kertynyt ainakin yhden kuun tilin verran, eli jos tulee oikea hätä, siellä on rahaa. Käyn kaupassa s-ryhmän marketeissa ja tankkaan abc:llä, joten sillä kerrytän hätätilille rahaa.

    4. En tiedä luottokorttini tunnuslukua. Jos tietäisin, niin sitä olisi helppo käyttää, pystyn vain siirtämään luotolta rahaa tililleni, jos oikeasti rahaa tarvitsen. Eli eipä tule käytettyä luottoa juuri ollenkaan.

  • Milla
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Käyn kirjastossa lukemassa ja lainaamassa lehtiä ja kirjoja sen sijaan, että ostaisin ne itselleni.

  • Catti
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Olen hyvin paljon kuin sinäkin, maksan säännöllisesti palkkapäivänä kaikki laskut pois ja sitten vaan meno on villiä. Voi ostaa mitä vaan lopuilla. Yritän toki kaikenlaista, esimerkiksi juuri eväissä säästämistä ja niiden etukäteen ostamista ja perusjuttuja, halvemman valitsemista kaupassa jne. Mutta vaikeaa se on. Aina tuntuu tulevan sellaisia hetkiä kun muka saa ostaa jotain kalliimpaa, saa ostaa lounaaksi jotain muuta kuin oli eväänä jne.

  • Polly_50
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Pidän kirjaa tuloistani ja menoistani, ja yritän välttää heräteostoksia. Olen aika impulsiivinen ihminen, joten kun näen jotain kivaa mitä haluaisin, niin päätän harkita asiaa ensin pari päivää ennen kuin annan itselleni luvan ostaa sen. Yleensä se alkuhuuma katoaa yhtä nopeasti kuin on tullutkin, ja näin turhat tavarat jäävät kauppaan.

    Pohdin myös usein, että mitä tavaraa voisin hankkia käytettynä, ja tarvitseeko ylipäätään aina kaikkea omistaa, vaan voinko sen sijaan tarvittaessa lainata joltakin muulta.

    Ruoassa säästän mm. suosimalla kaupan omia halvempia merkkejä, sillä niiden sisältö on yleensä melkein yhtä laadukasta tavaraa kuin tutummilla brändeillä. Teen myös ruokaa isomman määrän kerralla ja pakastan loput annoksina. Ostan myös edullisemmin tuotteita joiden päiväykset ovat vanhenemassa, mutta jotka ovat silti ihan syömäkelpoista tavaraa ja pakastan ne. Säästän myös tekemällä omat eväät töihin, sillä ulkona syömiseen saa uppoamaan uskomattoman pitkän pennin kuukaudessa jos ei ole tarkkana..

    Kaupassa käydessäni käytän siihen aina hieman aikaa ja ajatusta, sillä kilohintojen ja kalliimpien/edullisimpien brändien tuotteiden vertailu kannattaa. Valmiissa kauppalistassa pitäytyminen vaatii välillä aikamoista itsekuria herkkuhyllyjä tai vaaterekkejä ohittaessa, mutta on yllättävän palkitsevaa lopulta. Yleensä pidän tarkkaan mielessä asian jota varten haluan säästää, ja punnitsen mielessäni, että tulenko onnellisemmaksi siitä jos saan nyt ostaa jotain hetken huumassa, vai olenko tyytyväisempi karttuvasta säästötilistäni.

    Myös käteisen käyttäminen pankkikortin sijaan vaikuttaa ainakin omaan kulutuskäyttäytymiseeni merkittävästi. Käteistä rahaa ei tule tuhlattua niin helposti, ja pienempiä ostoksia tulee harkittua enemmän. Itse ainakin saan tuhlattua yllättävät määrät rahaa juuri niihin pieniin ostoksiin: erikoiskahveihin, edullisiin korviksiin jotka näin sattumalta kaupassa, karkkeihin, ja kaikkeen muuhun pieneen ja söpöön, joka ”ei maksa juuri mitään” sillä hetkellä, mutta tekee kuukaudessa ison reiän lompakkooni..

    Näillä keinoilla olen saanut säästettyä jo ihan mukavasti tulevaa haaveilemaani lomamatkaa varten. Vielä varmaan olisi varaa nipistää jostain, mutta en osaa elää kovin askeettisesti, vaan säästämisestä huolimatta pitää asenteeni rahaan ja sen kuluttamiseen säilyä rentona. Ehkäpä seuraavaksi voisin kuitenkin opetella kilpailuttamaan sähköni ja vakuutukseni, sillä olen kuullut että silläkin tavalla pääsee myös kukkaronsa herraksi..

  • Miraauh
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    piilota rahaa johonkin ja unohda se…. oivoi.. nimimerkillä kokemusta on

    Noo mulla ittelläni toimii ihan ne rasiat johon oon kirjottanu tyyliin tatskaraha / matkaraha / mitä ny keksinkään. Siinä kun näkee sen mihin se raha menee ni auttaa hillitsemään itsensä:D

  • Vilma
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Yksi sana: skype. Säästää huomattavasti puhelin laskuissa kun voi puhua ja viestitellä just niin paljon kun haluaa ihan ilmaiseksi.

    Kauppalista kannattaa kans, ei tuu ostettua kaikkea ylimäärästä sälää, kun tarvittava lukee lapussa. Näin ainakin ite pystyn käymään kaupassa nälkäsenäkin.

  • Sting
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Mulla kans toimii käteisen käyttäminen. Jotenkin tuloo tuhlattua vähempi kun näkee ihan oikeesti kuinka ne kympit katoaa. Jotkut sanoo että niiltä katoo kaikki kolikot helposti turhuuksiin, ite oon ihan toista lajia. Kolikoilla ei tuu maksettua mitään koskaan ja siks niitä jääkin sitten possuun säästöön.

    Nyt aion alottaa puolen vuoden tehosäästökuurin ja pistän ihan kaiken ylimääräisen säästötilille kuun alkaessa. Kun tekee kotona ruokaa ja kutsuu kaverit kylään, on meno melkein kun ravintolassa paitsi rahaa säästyy ja tunnelma on korkeammalla. Muutenkin jo se, kun vaihtaa sen latten normikahviin niin rahaa säästyy ihan vahingossa. Takseja ei tarvi käyttää kun kulkee julkisilla tai ottaa liikunnan kannalta ja kävelee/pyöräilee. Kun tekee lounaan töihin ite säästää siinäkin etenkin ravintolaan verrattaen, mutta yleensä myös jos vaan hakee lähikaupasta jotain pientä einestä. Tämmösistä pienistä valinnoistahan se rahan riittäminen ja säästyminen on kiinni. Jokainen varojensa ja säästökohteidensa mukaan.

  • siu
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Oma parhaiten arjessa toteutuva säästökeinoni/vinkkini lienee kaupassa käyminen 1-2 kertaa viikossa ja ennalta tehtyä ostoslistaa noudattaen. Aluksi saattaa tuntua hankalalta arvioida esim. viikoittaista maidonkulutusta, mutta ainakin meidän kahden hengen taloudessa tuo toimii. Toki joskus nappaan ostoslistan ulkopuolelta jotain tarjoushedelmää tai vaihdan kanat tarjouksessa sillä erää olevaan jauhelihaan.

    Karkit ynnä muut herkut kannattaa myös jättää kauppaan, ne on yllättävän kalliita! Itse satsaan ennemmin vihanneksiin ja hedelmiin, vaikka ne saattaisivat tuntua kalliilta.

    Välillä ihmetellään, miten opiskelijoilla riittää rahaa ryyppäämiseen ja täytyy sanoa, ettei itsellä ainakaan riitä. Säästän huimasti rahaa, kun en juo baarissa/edes kotona.

  • Elina
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    ”Itse asiassa pelkästään se, että on S-ryhmän omistajajäsen on silkkaa säästöä. — Jos et siis vielä ole S-ryhmän omistajajäsen, niin liity hyvä ihminen.”

    😀 Voi teitä. Suomessa on kallista ruokaa, ruokakaupat käärii rahat siitä hyvästä että laittavat tuotteet hyllyyn samalla kun tuottajat ovat polvillaan, ja ruokakauppojen kilpailutilanne on kaiken kaikkiaan aivan käsittämätön. Sitten ollaan kiitollisia kun vihreellä kortilla saa joskus 5 euroa ”bonusta”.

    Ei kuulkaa ne kaupat sitä hyvää hyvyyttään tee. Saisivat lopettaa naurettavat bonuspisteet ja -kortit ja alentaa hintojaan. Mutta eivät näin tee, miksköhän… 😉

Post A Comment