Taloutemme uudet tavoitteet

Muutama viikko sitten paljastin Indiedaysin ja S-Pankin yhteistyökamppiksen ensimmäisessä videopostauksessani mm. Sen kuinka kurjalta jääkaapimme usein näyttää kuun loppupuolella, kun tilipäivään on vielä pari päivää aikaa. Kerroin myös kuinka S-Pankin ruokatili on helpottanut arjen rahankäyttöä parisuhteessamme. Voit halutessasi katsoa ensimmäisen videon TÄÄLTÄ.

Vaikka yhteinen tili tekeekin asioista sujuvampia, ei se tarkoita, etteikö raha-asiat edelleen tuottaisi välillä ongelmia ja kiistaa puolison kanssa. Viime videolla haastoinkin minua ja Tommia tässä kuussa hieman suunnitelmallisempaan rahan käyttöön tavoitteena, että kuun viimeisinä päivinäkin jääkaapista löytyisi muutakin kuin valo. Mikä onkaan tilanne nyt muutama viikko myöhemmin? Entä mitä haluaisimme seuraavaksi muuttaa yhteisissä raha-asioissamme? Mm. Nämä asiat selviävät tältä uudelta videolta.

Moni teistä onkin jo osallistunut S-ryhmän 100 € lahjakortin arvontaan kertomalla edellisen kampanjapostauksen kommenttiboksissa oman taloutensa talousjärjestelyistä ja yllättänyt minut sillä miten sopuisasti te tunnutte raha-asioita hoitavan. Minä odotin enemmän draamaa ja tarinoita riidoista. 😀 Monella tuntui vastausten perusteella jo olevan taloudessa yhteinen tili arjen hankintoja varten tai useat ruokatilin avaamista ainakin harkitsivat.

Vielä ehdit 2.6. saakka osallistua tuon 100 € lahjakortin arvontaan kertomalla kommenttiboksissa teidän taloutenne järjestelyistä raha-asioiden suhteen. Videolta selviää mihin me Tommin kanssa erityisesti kaipaisimme vinkkejä itseämme paremmilta talousguruilta. Muistathan osallistuessa nimimerkin ja sähköpostiosoitteen! 


38 Comments
 • käyttäjä-12262
  Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

  Meillä säästettiin matkaan siten, että molemmat pistivät palkkapäivän yhteydessä 20 € ”matkakassaan” ja samaa kassaa kerryttivät myös satunnaiset kolikot, pullonpalautusrahat ym. Ikuisuudenhan tuolla tavoin kokonaista matkaa säästäisi, mutta puolessa vuodessa jo pelkistä kaksikymppisistä oli kertynyt 240 €, mikä taas on jo suureksi avuksi esim. hotellikuluissa. Eli koko matkan summaa ei meidän tavalla varmaankaan saisi säästettyä mutta matkakuumeen iskiessä voimalla, on tuosta pienestäkin, muutamassa kuukaudessa säästetystä summasta yllättävän paljon iloa. 🙂

 • santra
  Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

  Meillä on omat käyttötilit ja säästötilit sekä yhteinen säästötili, millekään yhteiselle taloustilille ei olla tunnettu tarvetta. Asumiskulut ja suuremmat ostokset, esim. huonekalut ja matkat, maksetaan puoliksi, ruokakaupassa käy ja maksaa se, joka ehtii. Joskus ollaan laskettu paljon ruokaan menee rahaa kuussa ja suunnilleen saman verran ollaan molemmat maksettu. Todennäköisesti vähän vaihtelee, että kumpi maksaa missäkin kuussa enemmän ruoasta, mutta eiköhän se ainakin vuositasolla suunnilleen tasan mene. Rahat on kuitenkin siinä mielessä yhteisiä, kun naimisissakin ollaan, eikä kumpikaan meistä niin tarkka omista rahoistaan ole, että sentilleen tarvitsisi menoja jakaa. Omat laskut ja muut ostokset kumpikin tietysti huolehtii itse.

  Kovin ihmeellisiä säästökikkoja meillä ei ole, ihan vaan s-bonukset ja plussa-pisteet menee yhteiselle säästötilille ja mä siirrän joka kuussa sinne pienen summan ja mieskin välillä. Ja aina jos on jotain ylimääräistä rahaa tai veronpalautuksia tms., niin sitten niistä molemmat livautetaan säästöön. Mut kyllä sinne vähitellen on ihan mukavia summia kertynyt ja tosiaan mekin on niitä käytetty matkustamiseen.

  Tällä hetkellä me tosin asutaan väliaikaisesti eri maissa, joten kulutkin jakaantuu vähän toisin kuin normaalisti eli molemmat maksaa itse asumisensa ja ruokansa, jaetaan vain joitakin vakuutusmaksuja yms., mutta eiköhän me palata vanhaan malliin, kun taas ollaan samassa maassa.

 • Minna
  Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

  Ihana video, kun näkyy just semmonen parisuhteen arki millasta se oikeestiki on, eikä oo mitenkään siloteltua hommaa 😀

  Mutta siis, meidänkin pitäisi varmaan hankkia sellanen yhteinen tili. Nyt ostokset hankitaan vuorotellen omilta tileiltä ja yritetään pysyä tasoissa, mutta köyhiä opiskelijoita kun kumpikin ollaan, välillä toisella on rahaa enemmän kun toisella ja koko ajan jompi kumpi (yleensä minä) on velkaa toiselle ja niitä pitää sitten maksella opintotukipäivänä takaisin. Eli ei kauhean hyvin suunniteltu tämä meidän talous, kun ostokset muutenkin pitäisi tehdä kunnolla kerran viikossa ja viikon aikana hakea välttämättömät asiat, eikä tehdä niin kuin me nyt tehdään, että käydään kaupassa pahimmillaan joka päivä ostaen silloin vain ne ruuat mitä sinä päivänä aiotaan syödä… 😀

 • Mira
  Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

  Meillähän asiat menevät niin, että s-pankin tili löytyy, jonne kertyneet bonukset käytetään kaksi kertaa vuodessa (yleensä) bensoihin. Eli kun lähdemme ei autottomina ihmisinä laina-autolla sukuloimaan, on kiva kun löytyy ilmaiselta tuntuvaa bensarahaa. 🙂

  Ruokamenot maksetaan suunnilleen puoliksi. Omat tilit siis on kummallakin ja aina kun toinen käy kaupassa jää toinen tavallaan velkaa joka sitten vähenee toisen käytyä kaupassa. Mitenkään orjallisesti ei tätäkään siis tehdä eli ei jaeta sentin tarkkuudella todellakaan. Jos ulkona tulee käytyä syömässä, nämä menevät yleensä tyylillä joka toisen kerran tarjoaa toinen, joka toisen toinen. Kaikki yhteiset kulut maksetaan puoliksi (vuokra, sähkö yms).

  Miehen tupakoita ja juominkeja en maksa, mutta eipä hän maksa mun meikkejäkään.

  Eipä näistä asioista ole riitaa aikaiseksi saatu. 🙂

 • oili
  Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

  Rahaa on ku roskaa joten eipä tartte miettiä! LOL.

 • Miira
  Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

  Emme ole mieheni kanssa koskaan riidelleet rahasta, mutta olemme kummatkin aika säästäväisiä. Parhaita rahaa säästäviä vinkkejä ovat itselleni olleet seuraavat:

  – suunnittele viikon ruokalista aina etukäteen ja tee ostokset sen perusteella

  – vältä/vähennä ulkona syömistä ja juomista

  – siivoa vaatekaapit ja silitä/huolla kaikki vaatteesi ennen kuin ostat yhtään uutta vaatekappaletta

  – käy läpi kenkäsi ja vie suutariin ne, jotka kaipaavat uusia korkolappuja tms. ennen kuin ostat yhtään uutta paria

  (Kakkoskohta on aika itsestäänselvä ja tylsäkin, mutta kun laskin, paljonko ravintolakäynteihin kuukaudessa keskimäärin meni rahaa, tuli niitä vähennettyä melko radikaalisti.)

 • Siilikissa
  Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

  Lähetänpä muuten tuon isännän ihanjustkohta baariin. 😀

 • kata
  Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

  Meillä on molemmilla omat tilit, joille palkat tulevat. Miehen tililtä menee lainanlyhennykset ja vakuutusmaksut kuukausittain. Minä maksan pääsääntöisesti laskut ja ruoka ym menot.

  Mies käy toisinaan myös ruokakaupassa ja maksaa isompia hankintoja (lämmitysöljy, remontointi, autojen korjaukset ym).

  Sitten kun rahat on loppu, se maksaa jolla sattuu olemaan.

  Molemmilla on rahastosäästötilit ja eläkesäästötilit. Oman rahastosäästötilini tuotot juuri myin, jotta saan maksettua yhden ison jutun

 • Marika
  Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

  Yhteinen tili ja yhteiset menot. Molemmilla lisäksi omat tilit niitä ihan omia juttuja varten, mutta esimerkiksi kummankin vaatteet on yhteisiä 🙂 Säästöön menee joka kuukausi matkaa varten, tilipäivänä automaattisesti, samoin lapselle pieni summa. On niistä aikanaan riideltykin, mutta ikä (vai se, että molemmat tienaa suunnilleen yhtä paljon) tuo viisautta.

 • Pasi
  Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

  Miksi sä haluat ostaa muumihammastahnaa? Käytätkö yleensä sitä?

 • Hensu
  Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

  Ihana video! Meillä on käytössä ihan vanhanaikainen säästövinkki: maksa aina käteisellä kun on mahdollista. Tällöin huomaa rahanmenon konkreettisemmin paljon paremmin kuin korttia höyläten. Lisäksi lompakossa pyörivät pikkukolikot voi helposti syöttää säästöpossulle jonka voi käydä tyhjentämässä pankissa yhteiselle säästötille. Viimeksi kun kävin tyhjentämässä talletusautomaatilla possun, oli se niellyt yli 80 euron edestä kolikoita.

 • Iiris
  Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

  Meillä on nelihenkinen perhe (kaks pientä lasta). Molemmat siirrämme palkastamme (mä nyt kotihoidontuesta) osan s-tilille, josta maksetaan kuukauden ruoat. Ja toinen osa siirretään asuntolainatilille josta maksetaan lainanlyhennykset, vastikkeet yms. Meillä on ollut aika sama palkka koko ajan molemmilla, niin ei ole mitään riitaa summista edes tullut. Loput käteenjäävät jää omaan käyttöön (äidin rahat äidin ja lasten käyttöön, isän rahat remontti yms. käyttöön).

 • Johanna
  Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

  Meidän perheessä mies tuo rahat ja vaimo kuluttaa ne. Lähinnä kylläkin ruokaan 😀 onneksi en pidä shoppailusta kovinkaan paljon! 🙂 Mutta silloin jo kun mentiin naimisiin, sovittiin että minä huolehdin siitä, että rahat riittää ja katson että laskut on maksettu ja ruokaa on kaapissa. Ei tää ihan poikkeukseton oo, mutta pääosin näillä mennään. Meillä on sit erikseen ihan tavallinen tili, johon ei oo korttia. Sinne laitetaan säästöön, jos tuoista jää ylimääräistä. Harmittavan harvoin jää, mutta jos jää niin siellä ne oottaa sit pahan päivän varalle… joka usein on jo seuraavassa kuussa 😉 Mutta haaveita ja tavoitteita on. Ehkä mekin vielä joskus saadaan rahaa säästöön niin paljon että voitais matkustaa. Nyt kun mä oon kotiäitinä, niin tulot sen verran pienet, ettei se taida ihan lähiaikoina toteutua. Tsemppiä kaikille talouden hoitoon! 😀

 • Miia
  Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

  Olemme asuneet avomieheni kanssa yhdessä noin vuode, ja sitä enne kun asuimme yksin, teimme usien yhdessä ruokaa. Ruokaostokset toimii meillä niin että menemme kauppaan joko yhdessä tai erikseen. siellä sotetaan sitten yhteiset ruokatarvikkeet, omat herkut, omat hygieniakamat ja jos toinen vaikka haluaa jotain erikoisempaa leipää niin ostakoot sitten itselleen jne.

  Toinen maksaa kaiken, ja n kerran viikossa kootaan molempien lompakoista kuitit ja käydään läpi, ”kirjanpitoa” pidetään koneella. Toinen voi olla kerralla satakin euroa ”velkaa” ruokaostoksista yms.

  Riidanaiheistamme raha-asiat ovat kyllä yleisin syy. Varsinkin kun raha on meillä usein tiukassa minun ollessani sairaspäivärahan varassa ja Avomieheni työkkärin tarjoamassa työkokeilussa.

  100 €n lahjakortti tulisi siis tarpeeseen 🙂

 • Majkku
  Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

  Meidän perheessä molempien palkat (tai tällä hetkellä miehen palkka ja minun kotihoidontukeni) tulevat samalle tilille. Säästöjä siirrellään sitten S-tilin puolelle, johon kartutamme autorahastoa. Ostoksista kertyy sinne mukavasti lisäksi S-bonusta, joten ehkä auto vielä tämän vuoden puolella saadaan hankittua!

  Kaikki taloutemme yhteiset menot menevät siis yhteiseltä tililtämme. Raha-asioista ei juurikaan ole riitaa tullut ja isoista hankinnoista neuvotellaan aina yhdessä. Paljon esim. lasten vaatteista hankitaan joko käytettyinä tai sitten alennuskoreista.

  Eniten rahaa menee ruokaan ja perheeseen syntyy pian kolmas pikkuinen, joten sadan euron lahjakortti olisi enemmän kuin tarpeellinen.

 • parturipirjo
  Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

  itse olen työtön joten miehen tuloilla melkein mennään , ei voi oikein hirveästi rahasta riidellä kun rahat on miehen.

 • Tarkan euron nainen
  Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

  Excel, suunnittelu, budjetointi ja harkinta ovat ne taloudenhoidon perusasiat. Koko vuodelle on tehty kulubudjetti perheen yhteisistä menoista (asuminen, ruoka, vakuutukset, autokulut, matkat, huonekalut, kodin hankinnat jne.). Excelissä on myös mahdollisuus budjetointiin ja toteuman seurantaan henkilökohtaisista menoista. Kumpikin perheessä siirtää yhteiselle taloustilille kuukausittain tietyn (budjetin osoittaman) summan. Kulubudjetissa on huomioitu myös yhteisen puskurisäästön kerryttäminen, jotta hajonneen pesukoneen tilalle ostettavaan ei tarvitse kummankaan kaivaa kuvetta. Osa yhteisestä puskurirahasta on määräaikaisella tilillä ja osa nostorajoitteettomalla tilillä. Omat rahat kumpikin käyttää ihan just niin kuin parhaaksi näkee, kunhan muistaa siellä S-baarissa vilauttaa sitä vihreää korttia:)

 • tompsu
  Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

  tienaan töissä enemmän kuin avokkini osa eläkkeellä, mutta emäntä yrittää säästää tekemällä ruokaa itse ja lopettamalla tupakanpolton.rahasta tulee tosi harvoin riitaa, onpa riittänyt pariin viikonloppu reissuunkin vuodessa.

 • Antti
  Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

  Hyvä neuvo on mennä töihin, niin ei tarvi miettiä kumman merkkistä hammastahnaa ostaa. Bonukset ei ole ilmaista rahaa vaan ne on teiltä kassalla jo veloitettu. Tarjousten kerääminen ja hintavertailu kauppojen välillä säästää enemmän rahaa kuin abc:lle ja prismaan keskittäminen.

 • Nea
  Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

  Eipä ole täälläkään paljon neuvoja mitä jaella 😀 Minä opiskelen ja rahaa mulla ei hirveästi ole mitä tuhlailla. Avomies käy töissä, mutta hänellä on paljon (omia) laskuja, kuten auton osamaksu. Vuokra maksetaan puoliksi ja sähkön maksaa se kummalla on rahaa. Kaupassa käy myös molemmat, ja ehkä suunnilleen yhtä paljon menee rahaa ruokakauppaan. Avomies on vaan sen verran tuhlaavaisempi(ja kulinaristi), että hän käy ostamassa kerralla yhden päivän ruuat ja saa helposti tuhlattua ainakin 50e siihen, kun taas minä ostan samalla hinnalla ainakin viikon ruuat… Raha-asioista riidellään yleensä vasta silloin kun sitä ei ole 😀 Eikä riidat ole kovin suuria ollu. Olen myös ollut (MINÄ – OPISKELIJA) suhteessamme joskus kauankin se molemmat elättävä osapuoli ja laskut maksava, joten jos joskus sattuisi ero saattaisi hieman v*tuttaa 😀 mutta rahaa se vain on! sitä saa aina lisää. Avomieheni ei myös osaa säästää ollenkaan ja se aiheuttaa välillä ”pinetä ärsyyntymistä”. Hänellä on koko ajan 100 ideaa mihin ”sijoittaa” kun on ylimääräistä, joten heti kun on vähänkään ylimääräistä rahaa nii on jo uudet vanteet autoon, uudet poppivehkeet, uusi kännykkä…blaah…:D

 • Serafiia
  Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

  Siirrämme aviomieheni kanssa saman summan yhteiselle S-pankin ruokatilille.. Kun rahat alkavat sieltä huveta, siirrämme taas molemmat sinne summan, josta olemme yhdessä sopineet 🙂 Muutenkin kaikki kulut menevät puoliksi, mahdollisuuksien eli molempien rahatilanteen mukaan 🙂

 • anne
  Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

  Opiskelijana ei voi laittaa rahaa säästöön, mutta kolikoita kertyy kuukaudenkin aikana yllättävän paljon – jos siis käyttää edes vähänkään käteistä ostoksia tehdessä. Tietyin väliajoin keräänkin jokaikisen kolikon viisisenttisistä lähtien ja ostan niillä sitten seuraavan kerran kun käyn ruokakaupassa. Usein kolikkoja kertyy lähes 20€ verran mikä on suhteellisen suuri summa köyhälle Kela-eläjälle 😀

 • Venla Mannila
  Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

  Meillä poikaystävän kanssa raha-asiat on niin, että se maksaa kummalla sattuu olemaan sillon rahaa. Toki ostan itse omat meikkini ja hän pelinsä, mutta ruoka asioissa näin!:)

 • Ninnuli
  Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

  Meillä keskitetään S-ryhmään. Säästämme bonuksia joulukuulle asti ja maksamme S-tililtä kaikki joululahjat jolloin niihin ei mene ns. ylimääräistä rahaa.

 • Hannu Hainola
  Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

  Me ollaan avattu yhteinen S-Tili, jonne tulee rahaa 4 eritavalla…

  a) Mikäli toinen (tai molemmat) pelaa pelikoneella yhteisillä tai omilla rahoilla, niin kaikki raha mikä menee voiton puolelle niin siitä menee 50% säästöön. Oman puolikkaan voitoista saa molemmat pitää itsellään.

  b) Molemmat laittaa kyseiselle tilille 20€ kuussa.

  c) Meillä ei myöskään oikein toimi tuo kämpän siivoaminen, joten olemme yhdistäneet nämä kaksi asiaa. Meillä on nk. siivouspistetaulukko, jossa on omat sarakkeensa roskien viennille, sängyn petaamiselle, astianpesukoneen täytölle, pyykinpesulle, ruuanlaitolle etc. Jos toinen saa oman sarakkeensa täyteen ennen toista, joutuu toinen maksamaan siihen ennaltasovitun summan tilille (3-6€). Meillä on siinä myös useita tasoja eli mikäli toinen saa vielä toisen tason täyteen ennenkuin toinen on saanut edes ensimmäistä tasoa täyteen, joutuu kyseisen summan maksamaan 3X. Sitten oli vielä kolmas taso, jossa kerroin on jo 9-16 eli pahimmillaan voi joutua maksamaan yli 200€. Meillä tuo toimii… tilille tulee rahaa ja kämppä on kokoajan siistinä 🙂

  d) Pullonpalautusrahat menee lyhentämättömänä tilille.

 • iiiikku
  Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

  Yhdessä käydään kaupassa ja kulut laitetaan puoliksi. Molemmat ostaa kuitenkin omat herkkunsa ja muut sellaiset ruuat mitä toinen ei käytä.

 • Riikka
  Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

  Me muutettiin aikoinaan yhteen opiskeluaikana, kun oltiin vielä kohtuullisen köyhiä. Tuolloin kävi nyrppimään, kun maksettiin vuorotellen kaupassa ja mies onnistui pitkälti ajoittamaan sen niin, että minun vuoro oli aina maksaa, kun oli sadan euron ruokalasku ja sitten sen vuoro, kun oli 30 euron ruokalasku. Se vielä kehui, kun ruokaan menee niin vähän rahaa – meiksä kun maksoi sen 500 euroa kuussa ja herra vain sen reilun satasen. No, tästä riideltiin kyllä pari kertaa kunnolla, mutta meni se sitten perille. Siihen aikaan yritettiin maksaa ns. puoliksi yhteiset menot ja sitten omat menot erikseen.

  Sittemmin on aikaa kulunut ja kun pukeudutaan jo välillä ihan vahingossa samanlaisiin vaatteisiin (liikuntavermeet onneksi lähinnä, ei niinkään muut) ja muutenkin ollaan kuin kaksi vanhaa varista, niin rahasta ei kyllä osata enää riidellä. Jos toinen törsää ihan tolkuttomasti, niin siitä voi tulla sanomista, mutta tätä ei tapahdu oikeastaan oikein koskaan. Saan ehkä joskus hieman väsyneen silmäyksen uudesta mekosta, mutta sama se. Osaan kyllä harkita ostamiseni ja luotan siihen, että miehenikin osaa.

  Meillä on yhteinen lainatili ja lainoja maksetaan molemmat pois niin paljon kuin kukkaro kestää. Loput rahat käytetään remonttiin, ruokaan, laskuihin, muuhun tarpeelliseen. Säästöön jää hyvin vähän, mutta tuo remontin tekeminenhän on säästöä itsesään, muka. Mutta nykyisin on käytössä sellainen ”yhdessä maksetaan, yhdessä kaadutaan” -linjaus. Ei siis enää mitään tasajakoa, vaan sellaista kaikki on kotiin päin -ajattelua. Molemmilla on siis tuon yhteisen tilin lisäksi omat tilit. Jos toiselta rahat loppuu, toinen tasaa jne.

  Tämä ei tietenkään toimisi, jos toinen olisi mahdoton tuhluri ja toinen syntymäpihi. Meillä tämä ainakin tällä hetkellä toimii hyvin. Peritään kuitenkin toisemme (on vain eläinlapsia), niin mies saa sit lopulta ne mun mekotkin 😀

 • Dreidel
  Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

  Meillä on rahaa nihkeästi, joten se maksaa joka pystyy. Joskus tulee nurinaa rahankäytöstä, mutta se on kyllä turhaakin turhempaa.

 • Kaneliina
  Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

  Meillä on just nyt talouden järjestelyt aika sekaisin. Itselle on pukannut paha peliriippuvuus, mennyt noi 6000 euroa tän vuoden puolella mistä kärsii kumpikin osapuoli suhteessa. Nyt oon onneks myöntänyt ongelmani ja koitetaan saada asiat kuntoon. Raha-asioissa on hyvä olla avoin ja sopia yhteiset säännöt, niin mekin nyt tehtiin. Toivottavasti saadaan tää talous nyt kasaan ja kuntoon vielä, mun mokailuista huolimatta. Raha-asiat on aika tabu ja niihin liittyvät ongelmat aika häpeällisiä, mikä on kyllä aika tyhmää. Liittyyks tää enää tähän ollenkaan? 😀 Anyway, meillä mies nyt hoitaa kaiken rahaliikenteen sattuneesta syystä ja mä oon enemmän kuin onnellinen jos rahat riittää edes pakollisiin laskuihin just nyt 🙂

 • Arja
  Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

  Meillä on miehen kanssa molemmilla omat tilit. Olemme täysin erilaisia rahankäyttäjiä (minä se pihi) ja alkuaikoina riitaa tulikin helposti, koska minä stressasin rahajuttuja aina kuukausien päähän ja mies eli ”enemmän hetkessä”.

  Mutta meillä on myös yhteinen tili, jonka kautta siirrämme rahaa toisillemme. Ja jos toinen lainaa isoja summia toiselta, se merkitään paperille. Isot ostot pyritään hankkimaan yhdessä, se maksaa jolla sillä hetkellä on rahaa, mutta toinen maksaa oman puolensa myöhemmin.

  Ja paljon on auttanut se, että ollaan opittu toistemme tyylejä. Eli mies tietää, miten mulle kannattaa puhua, jos haluaa ostaa jotain. Eli pitää alkaa kaukaa ja antaa aikaa. Ja taas minä olen oppinut luottamaan siihen, että rahat kyllä piisaa, joka kuu tulee palkka eikä maailma lopu, vaikka joudun ottamaan luottotililtä.

 • osynlig
  Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

  Hmm, ehkä näiden tasaisin väliajoin ilmestyvien kamppispostausten myötä vielä joku päivä sais aikaseks marssia sinne pankkiin sitä yhteistä ruokatiliä avaamaan… Eli toisin sanoen vaikka ollaan jo jokunen vuosi saman katon alla ton pojan kanssa asuttu, niin sitä ei vielä ole. Mitään s-pankin tiliä en kyllä aio periaatteesta ottaa käyttöön ikinä, jurppii nää kilpailua vääristävät bonus-rakennelmat sen verran (ei SOK tai Kesko tai muutkaan sitä rahaa ilmaiseksi pois anna bonusten muodossa, kuten joku jo tuolla aikaisemminkin kommentoi)

  Mutta palatakseni alkuperäiseen kysymykseen niin ruoka- ja muut yhteiset menot koitetaan säännöllisesti tasata ainakin jotenkuten, muuten molemmat hoitaa omat juttunsa ja autonsa jne. Kävin jo pankissa rahastosäästämisen aloittamisesta keskustelemassa, mutta juuri yrittäjäksi ryhtyneenä ex-opiskelijana ei sitä mistä säästää vielä ole juurikaan ehtinyt kertyä, opinto- ja autolainatkin on maksettava pois jos ei muuten keksi mihin rahansa laittais haha. Kai siihen asuntoon pitäis pikkuhiljaa jotain alkaa keräämään nimenomaan rahastosäästämisellä, toi poika aloitti jo, mutta tähän mennessä ne muutamat sataset jotka mulla palkoista menneet säästöön ovat järjestään käytetty matkusteluun, niin myös tänä kesänä. Matkarahat oon saanu kasaan laittamalla heti palkkapäivänä automaattisesti menemään tietty summa toiselle tilille, niin sitä ei ikään kuin huomaa, tämä on ainoa vinkki minkä osaan antaa 😉

 • myykkis
  Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

  Hm. Meillä ei varsinaisesti riidellä rahasta, keskustellaan joskus kylläkin. Välillä jopa painokkaasti. 🙂 Mutta kyllä se niin menee, että se maksaa jolla on rahaa. Eikä se ole kokoajan se toinen osapuoli…

 • alexandra
  Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

  minä ja kulta olemme nyt näiden eri bloggaajien kirjoittamien ruokatili postauksien takia mietitty jos meidänkin pitäisi tuommoinen hommata! helpottaisi arkea huomattavasti vaikkei meillä nyt erityisemmin ole ollut ongelmia raha asioiden järjestelyissä.

  kultani ja minä jaamme maksettavat asiat 40/60, niin että minä maksan nuo n. 40% kuluista ja hän sitten ne loput n. 60% ihan vain sen vuoksi että olemme molemmat kokeneet sen luontevaksi että enemmän tienaava maksaa sitten yhteisistä asioista hieman enemmän. maksamme molemmat kuitenkin omat shoppailumme, eihän se olisi reilua jos kulta joutuisi maksamaan monista kengistäni 😀

 • Tiina
  Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

  Koko yhteiselomme aikana emme ole missään vaiheessa riidelleet rahasta tai talouteen liittyvistä asioista.

  Olemme olleet yhdessä lähes seitsämän vuotta, naimisissa neljä ja lapset ovat alle kouluikäisiä. Olemme 30-vuotiaita, mies töissä ja opiskelee töiden ohessa, minä olin aiemmin kotiäitinä, nykyisin opiskelen.

  Olemme säästäneet, sijoittaneet (eläketili, osakkeet), pihistelleet, mutta koskaan ei olla riidelty talouteen liittyvistä, ei edes kiistelty.

  Meillä ei ole yhteistä tiliä. Minulla on kaksi tiliä, joka toinen on säästämistä varten. Miehellä on muistaakseni neljä tai viisi tiliä. Yhteen tiliin tulee palkka ja se toimii käyttötilinä, yksi tili toimii sääsötilinä, jne.

  Olemme pitäneet kirjaa taloudenpidosta mm. kirjaamalla tuloja ja menoja Excel -taulukoihin, sekä pitämällä kirjanpitoa maksetuista laskuista.

  Aina olemme saaneet (suurinpiirtein) sen, mitä olemme halunneet. Perusasioista ei ole tarvinnut tinkiä koskaan. Ainakaan minusta ei ole koskaan tuntunut siltä, että olisin jostain jäänyt ilman.

  Olemme molemmat saaneet kotoa hyvän ja terveellisen suhteen rahaan, säästämiseen, sijoittamiseen, laskujen maksamiseen, pankkiasioiden hoitamiseen sekä taloudenhallintaan.

  Mielestäni järjenkäyttö ja suunnitelmallisuus ovat kaiken a ja o raha-asioissa.

  Tietysti on myös suhteutettava tulot suhteessa menoihin, yli varojen ei saisi koskaan elää!

  -Tiina

 • Minttu
  Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

  Nykyisin olen jokatoinen viikko pojan kanssa kahdestaan ja rahasta on aika tiukkaa, kun vielä opiskelen kaiken kukkuraksi. Luovuutta käyttämällä on kuitenkin selvitty eteenpäin; käteisenä ruokarahat, joten näkee paljonko oikeasti on varaa kuluttaa milloinkin.

 • Millie from Finland
  Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

  Molemmilla eri tilit, minä pääasiassa hoidan ruokaostokset, mutta mieskin välillä. Laskut maksetaan lähinnä niin, kumpi ehtii tai kummalla on enemmän rahaa silloin. Ruokatili on mielessä käynyt, mutta asialle ei olla tehty mitään.

 • hannamaria
  Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

  Nollasummabudjetointi helpottaa taloudenpitoa kummasti. Toimii näin: Lähtökohtana kuukauden nettotulot (100%). Tehdään laskelma siitä, kuinka paljon menee pakollisiin menoihin vuositasolla ja jaetaan se kuukautta kohti. Pakolliset menot esimerkiksi meidän tapauksessamme ovat 60% nettotuloista. Tämä summa siirretään sitten heti palkkapäivänä ns. taloustilille, josta hoidetaan laskut ja muut pakolliset maksut. Seuraavaksi siirretään 10% tuloista lyhyen tähtäimen säästötilille (lomakassa) ja 10% tuloista pitkän tähtäimen sijoituskohteeseen (rahasto). Loput 20% tuloista jää tilille, ja ne saa tuhlata IHAN MIHIN VAAN HALUAA. Nerokasta! Edellä mainitut prosentit ovat siis vain meidän esimerkkimme, ja jokainen voi itse päättää prosenttiosuudet sille, minkä verran säästää ja minkä verran tuhlaa (tietysti omien tulojen rajoissa).

 • SariV
  Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

  Raha – se pakollinen paha, jolla maailma pyörii.

  Voisko palata takaisin oravannahkoihin tms 😉

  No ei kai.

  Meillä käytössä omat käyttötilit, mutta täydet käyttöoikeudet on molemmilla toisten tileihin. Lisäksi on täysin eri pankissa säästötili, joka on muuten kätevä, kun se ei näy siinä nettipankissa, joten ei sitä edes osaa ”laskea rahaksi”. Hätätilanteissa toimii arjen pelastajana.

  Lisäksi kaikki mitä kertyy S-tilille on plussa, eräänlainen säästötili siis sekin.

Post A Comment