City-tontun töppöset

Olen jo vuosia elätellyt ohuesti toivetta, että löytäisin itselleni jostain kirpparilta oikeat lapikkaat, mutta  harmikseni niitä ei ole koskaan ole tullut vastaan muuta kuin jotain isoja äijien kokoja. Punaiset huopikkaat taas kuuluivat olennaisena osana lapsuuden talviin, mutta töppösmäinen pyöreäkärkinen malli ei oikein näin aikuisiällä enää ole tuntunut kovinkaan kiinnostavalta, vaikka huopikkaiden lämpö ja mukavuus kovasti edelleen kiehtovatkin. Näitä ajatuksia päässäni jo useamman talven pyöriteltyäni ei liene yllätys, että ensireaktioni Töysän Kenkätehtaan kehittämiiin Arctips-huopalapikkaisiin oli innostunut VAU!

veera6

Sain Re:fashionin ja Arctipsin yhteistyökampanjan myötä valita itselleni huopatöppöset ja siihen nähden kuinka paljon ja usein julistan rakkauttani punaisia kenkiä kohtaan, ei värivalintani tule varmasti kenellekään yllätyksenä.

Suomessa käsin valmistettavia huopalapikkaita on saatavilla kahta eri mallia ja värejä tästä itselleni valitsemasta Classic-mallista löytyy seitsemän. Lyhytvartisempaa Saga-paulapieksua puolestaan valmistetaan kolmessa värissä. Jokainen pari valmistetaan tosiaan perinteikkäässä kenkätehtaassa alusta loppuun saakka käsin. Arctipsin huopalapikkaita tehdään viiden suutarin voimin ja kenkiä valmistuu päivässä n. 30 paria. Huopikkaiden materiaalina käytetään kevyttä ja hengittävää 100% merinovillaa, joka pitää varpaat lämpimänä talven pahimmissakin tuiskuissa.

suutari Antti Myllymäki

Kotimaiset jalkinevalmistajat alkavat olla uhkaavasti katoavaa lajia, mutta Töysässä porskutetaan edelleen perinteisin menetelmin ja saman Mäkelän suvun omistuksessa kuin tehdasta perustettaessa 1932. Menetelmät ja mallikin on perinteinen, mutta Toysän tehdas oli ensimmäinen joka keksi yhdistää kaksi perinnettä, lapikkaan ja huopikkaan. Näin perinteet siis saavat uudenlaista jatkoa nyt 2000-luvulla.

veera1

Ja kuten kuvasta näkyy, niin mainiosti taipuu huopalapikas vuoteen 2013. Tultuani kotiin ensimmäistä kertaa Arctipseilla tassuteltuani totesin heti eteisestä murulle, että kunhan kenkähaaste päättyy, voi olla, ettei mun jalkaan eksy talvella enää mitään muuta kuin nämä uskomattoman mukavat ja pehmoiset tonttutöppöset. Ne on niin helppo ja nopea vetäistä jalkaan ja passaavat niin pillifarkkujen kuin talven vakiovaatteen, neulemekonkin kanssa.

Olen viimeiset talvet käyttänyt ahkerasti eräitä 90-luvun punaisia Pomarfinnin nahkasaappaita, mutta nyt niistä alkaa aika jo jättää pohjien halkeamisen vuoksi, joten nämä Arctipsit tulivat loistavaan saumaan paikkaamaan punaisten pakkassaappaiden tarvetta. Minun vakio talviasuni kun tosiaan on villamekko ja punaiset saappaat. 😀

veera4

Minä, Noora ja Jonna saimme tämän kampanjan myötä tehtävän tuunata nuo Arctipsit haluamallamme tavalla. Koska itse mietiskelin pitkään tämän Classic-mallin ja hieman lyhyemmän ja mustilla varren ympäri kiedottavilla nauhoilla koristettujen paulapieksujen välillä, halusin tuoda näihin omiini kontrastia lisäämällä niihin hieman mustaa.

Eurokankaasta löysinkin sitten mielestäni aivan täydellisesti Arctipsien henkeen sopivaa pampulanauhaa 3 € metrihinnalla. Virittelin pampulanauhasta koristukset tuohon kengän varren sauman alle. Näissä omissa koristuksissani on se näppärä juttu, että ompelin nauhaan nepparin, joten ne voi laittaa kenkiin aina halutessan ja ottaa pois, jos fiilis vaatii pelkistetympää tyyliä.

Ostin samalla myös heijastinnauhaa, josta ajattelin tehdä näitä, ja miksei muitakin saappaitani, varten helposti varteen sujautettavat heijastimet talven pimeitä varten.

veera3

Kuva suutarista: Arctips, muut kuvat: Milla Grönman Photography

 


5 Comments
 • nasu86
  Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

  on kyllä ihanat huopikkaat ja upeet kuvat taas 🙂

 • Ani
  Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

  Älyttömän hienoja, mutta tuo hinta… 🙁 Tottakai käsityö maksaa, ja suomalainen käsityö on hieno asia, mutta köyhä mikä köyhä niin ei yksinkertaisesti vain ole vara, vaikka talvitöppösiä kuinka olenkin vailla. 2,5 kilometrin työmatka helmikuun -30 asteessa kävellen ei varsinaisesti lämmitä…

  • Maddaleena
   Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

   Osaliistu kisaan, onnetar on oikullinen ja arvaamaton 😀

   • Outi Reuter
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Noillapa olisi mukava sipsutella tonttuillessa kaduilla ja hangilla;)

 • marika nyholm
  Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

  Ihanan kauniit jo ihan itsessään ja tuunattuna aivan ihanat. Olen pienestä asti halunuut huopikkaat mutta ei ole tullut hankittua. Jospa nyt onnistaisi ja saisin sellaiset. Vihdoinkin. Hyvää joulua kaikille!

Post A Comment