Jos pitäisi valita yksi ainoa objektiivi..

-yhteistyössä Olympus-

Vaikka maaliskuun alussa toteutetulla Ylläksen reissulla oleiltiinkin 90% ajasta toppavaatteissa tai superseksikkäissä kerrastoissa, niin kyllä siellä osalta löytyi laukusta jotain muutakin vaatetta ja sehän oli tilanne, joka piti tietenkin heti ikuistaa.

Koko reissun aiheena ja syynä oli tutustuminen Olympuksen upouuteen OM-D E-M10 järjestelmäkameraan ja samaan aikaan markkinoille tulleeseen 25mm 1.8 objektiiviin. Itse olen kuvannut kaiken blogimatskun jo muutaman vuoden ajan Olympuksen PEN-sarjan kameroilla ollen varsin tyytyväinen. Yksi asia on kuitenkin joissakin kuvaustilanteissa hieman hiertänyt PENien kanssa, nimittäin etsimen puuttuminen. Näytöltä kuvaaminen on kyllä tullut jo ihan tutuksi, mutta toisinaan vaikkapa kirkaissa olosuhteissa tai tilanteessa jossa ei haluaisi vieressä olevien ihmisten välttämättä vielä näkevän näytöltäsi millaista kuvaa sihtaat, olisi varsinainen etsin äärimmäisen tervetullut.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Uusi E-M10 onkin siis loisto valinta kaikille pienikokoista ja monipuolista järkkäriä kaipaaville, jotka kokevat ehdottomasti tarvitsevansa myös etsimen. Itse olin ekan kerran tuon kameran räpylään saadessani ihmeissäni, että mitä hittoa sen näyttö oikein vilkkuu ja hävittää välillä kuvan, mutta sehän johtuikin vaan siitä, kun mun käsi välillä eksyi etsimessä olevan  sensorin päälle ja kamera vaihtoi kuvan etsimeen. Tuon sähköisen etsimen saa siis tosiaan halutessaan asentoon, jossa kamera tunnistaa kun viet kameran lähelle kavojasi tai kun taas haluatkin katsoa kuvaa näytöltä. Se oli kätevä toiminto ainakin sormikkaat kädessä kuvatessa, niin ei tarvinnut erikseen yrittää osua johonkin pieneen nappulaan halutessaan vaihtaa näytöltä etsimeen tai toisinpäin.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mutta niin, ne asukuvat! Itse en ollut matkalla kyllä kertaakaan tippaakaan edustuskelpoinen, mutta kuvailin mielelläni säkenöivämmältä näyttäneitä ystäviäni. Jonna sopi villapaidassaan ja lapikkaissaan niin somasti kelomökkimme lumiseen pihapiiriin, että testailin häneen kokeiluun saamaani 25mm objektiivia.

Olen suuri kiinteiden linssien ystävä ja sen vuoksi harvoin mihinkään tilanteeseen tulee lähdettyä yhdellä ainoalla lasilla. Olenkin tähän saakka survonut vaikka miten pieneen käsilaukkuun aina vaikkapa yhdistelmän 45mm ja 17 mm. Mutta nyt! Tuo 25 mm 1.8 objektiivi on täydellinen vastaus siihen ”mitä jos voisin ottaa vain yhden objektiivin mukaan” -kysymykseen. Polttoväli on kinovastaavuudeltaan n. 50mm ja sopii loistavasti niin asukuviin kuin erilaisiin tilannekuviinkin.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Siellä saattaa nyt joku miettiä, että miksi ihmeessä mä en sitten tuollaisessa tilanteessa, jossa kyytiin mahtuu vain yksi objektiivi, valitse sitten jotain pikkuzoomia. Tuon E-M10:n kitissähän tulee esimerkiksi mukana varsin pieneen tilaan pakattu 14-42 mm zoom-objektiivi. (alla olevassa kuvassa muuten havainnollistava kuva siitä kuinka pieni tuo 14-42 mm lasi on verrattuna 25 mm objektiiviin) No kyllä minä joskus saatankin valita tuollaisen pikkuzoomin. Se on toimiva yleislinssi esimerkiksi maisemakuviin tai hyvässä päivänvalossa  tehtävään vaihtuvien tilanteiden tallentamiseen. Itse kuitenkin preferoin noita kiinteitä objektiiveja niiden valovoiman ja suuren aukon mahdollistaman lyhyen syväterävyyden vuoksi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kuva otettu 25 mm objektiivilla aukolla 1.8. Lyhyt syväterävyys saa taustan blurrautumaan todella kauniisti, jopa nuo melko lähellä olevat mökin hirret.

Alla on kaksi kuvaa OM-D E-M10 kamerasta. Ensimmäinen kuvattu 14-42 mm linssillä käyttäen polttoväliä 25mm  ja jälkimmäinen tuolla itseni hurmanneella 25mm kiinteällä lasilla.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pikkuzoomilla suurin mahdollinen aukko 25mm polttovälillä on 4.7. Kuvasin nämä illalla meidän talon hämärällä ullakolla surkeassa hehkulampun valossa, joten jouduin ruuvamaan herkkyydet ISO lukuun 6400. Suuresta isoluvusta huolimatta aukolla 4.7. suljinajaksi tuli 1/5 (eli viidesosa sekunti). Siinä ehtii käsi tärähtää pahemman kerran. (onneksi kuvanvakaaja jonkin verran pelastaa!)

Alla puolestaan sama kohde 25mm kiinteällä lasilla kuvattuna isoimmalla mahdollisella aukolla eli 1.8. Syväterävyyden erot varmasti kaikki huomaavat. Tuolla linssillä kuvatessa saatiin suljinaikakin huomattavasti edellistä kuvaa nopeammaksi (1/30).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Siinä siis syy miksi itse rakastan kuvata kiinteillä linsseillä, niistä kun yleensä löytyy huomattavasti enemmän valovoimaa ja lyhyttä syväterävyysaluetta tykkään käyttää etenkin henkilökuvauksessa. Olenkin suositellut kaikille tällaisen järkkärin hankkijoille, että kannattaa kittilinssin lisäksi panostaa vaikka yhteen valovoimaisempaan kiinteään linssiin. Ja just nyt uskallan sanoa, että jos ostaa yhden niin tuo 25mm on ehdottomasti monikäyttöisin vaihtoehto!

Tässä vielä pari kuvaa Jonnasta jotka havainnollistavat hienosti tuota aukkojen ja syväterävyysalueiden eroja ottamissamme asukuvissa. Kummassa kuvassa huomio kulkeutuukaan paremmin itse pääkohteeseen?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tykkään muuten hirveästi tällaisia asu-/henkilökuvia ottaessa korostaa tuota lyhyttä terävyysaluetta kuvaamalla mallia vaikka juuri tällä tavalla seinän vieressä. Epäterävänä piirtyvä seinä ohjaa pehmeästi katseen itse kohteeseen olematta häiritsevä, mutta kertoo silti myös ympäröivästä miljööstä.

Joku teistä muuten kysyikin aiemmin vinkkejä kuvien sommitteluun, ettei aina tulisi vain nostettua kameraa silmälle ja räpsäistyä. Suosittelen ainakin henkilökuvauksessa kokeilemaan ihan eka vaikka mitä tahansa muuta kuin sitä passikuvamaista keskustasommittelua. Kohdetta enemmän toiseen reunaan ja katseelle tilaa kuten alla, niin kuva on todennäköisesti jo melkoisesti perus passikuvapönöä kivempi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Suurella aukolla kuvatessa kuitenkin melko lähelläkin olevan taustan saa näin nätin pehmeäksi.

Tuonne Re:fashionin Olympus-kampanjasivulle päivittyy tässä kamppiksen ajan kivoja videoita joita toteutimme tuolla Lapissa. Noissa videoissa ja muiden bloggaajien tulevissa postauksissa käsitellään kameran eri ominaisuuksia ja samalla tulee vinkkejä moniin teidän esittämiin valokuvauspulmiin. Esimerkiksi parissakin kommentissa tuskailtu hämäräkuvaus on yhtenä aiheena.

Jos muuten OM-D E-M10 vaikuttaisi kameralta, joka voisi viihtyä sinunkin käsissäsi, niin käy heti osallistumassa arvontaan Olympuksen FB-sivulla!

Loppuun vielä yksi maistiainen Lapin reissun videoistamme, joita siis luvassa lisää lähipäivinä!

 Jos jo innostuit kamerasta, niin pääset ostoksille alla olevasta kuvalinkistä . OM-D E-M10 + 14-42 mm objektiivi nyt yhteishintaan 799 € !buy-em10


9 Comments
 • Sari
  Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

  Kiitos Veera!

 • MouMou
  Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

  Onneksi ollaan tultu eteenpäin niistä ajoista, kun kukaan ei tajunnut linsseistä mitään, vaan se blurrattu tausta tehtiin kuviin tökerösti kuvanmuokkausohjelmalla! 😀

 • hannamaria
  Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

  Itse ostin hiukan ennen joulua itselleni joululahjaksi OM-D EM-5 -kameran ja viime viikkoon asti kärvistelin siinä tulleella kittilinssillä, mutta palkkojen tultua ja Rajalan Manic Mondayn osuttua sopivasti päällekäin ajattelin viimeinkin sijoittaa uuteen 45mm f/1.8 -putkeen. Itsekin olen enemmän kiinteiden linssien ystävä ja vanhassa Canonissani mulla oli 50mm linssi ja pärjäsin sillä erittäin mainiosti, joten ajattelin nyt hinnan osuttua kohdalleen kokeilla vastaavaa putkea. Vielä olisi tarkoitus paremmassa rahatilanteessa (kun ei muutto kolkuttele ovella…) ostaa vaikkapa 25mm tai 12mm linssi.

  BTW, olin itsekin ensin hiukan pihalla että mitä se kuva joskus häviää siitä näytöltä ennen kuin tajusin että taas tuli vietyä kämmen etsimen kohdalle… Ei jokainen ole nero syntyessään 😀

  hannamaria

  http://www.hannamariav.com

 • käännytetty
  Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

  Pakko se kai on tunnustaa, että näiden sinun Olympushömpötyspostausten vuoksi myin vanhan uskollisen Canonini ja ostin Olympuksen. Kiitos, kyllä kannatti!

 • imlacking
  Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

  Vaikka kameran värillä ei niin väliä olekaan, niin toi musta-hopea/harmaa on paljon kivemmän näköinen kun se pelkkä musta :).

  Vaikuttaa kyllä tosi kivalle. Mulla on itsellä ollut nyt reilun vuoden Olympus PEN mini E-PM1, harmittaa vaan etten oo siihen saanut vieläkään ostettu pidempää (40-150mm) objektiivia ja Verkkokauppa.comista ei saanut enää settiä jossa oli toi objektiivi, laukku ja muistikortti.

 • Sanna
  Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

  Moikka!

  Ja kiitokset vielä suosituksesta, oon ollut erittäin tyytyväinen tohon ostamaani OM-D E-M10 kameraan! Olisinkin nyt kiinnostunut laajentamaan objektiivi valikoimaani, ja kysynkin nyt, että olisko toi 17mm hyvä ton perus 45mm objektiivin rinnalle? 🙂 Kiitos jo etukäteen!

  • Veera
   Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

   vastaus on kyllä! Itselläni on useimmiten mukana kulkeva (puhun nyt vapaa-ajasta, en työstä) linssikombo on 45mm ja 17mm. Niillä pärjääkin sitten jo oikeastaan kaikki tilanteet. 🙂

 • Maijjuhei
  Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

  Heippa!

  En saanu tämän postauksen kuvia näkymään Operalla enkä Chromella. Johtuneeko muutosta? 🙂 aattelin ilmottaa

  • Veera
   Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

   Joo, vanhemmista postauksista puuttuu kuvia paljonkin. Lisäilen niitä aina sitä mukaa, kun linkkailen vanhempiin postauksiin.

Post A Comment