”Ei nää hommat oo akoille”

"Olisko täällä ketään oikeeta myyjää paikalla?" kysyi useampikin keski-ikäinen mies saapuessaan kameraliikkeeseen ja nähdessään tiskin takana minut, tuolloin hieman päälle parikymppisen naisen. "Oikealla myyjällä"  tarkoitettiin tietenkin miestä, tuota jumalolentoa, joka tietää kaikesta kaiken ja pesee ylivertaisuudessaan naiset kuusnolla.

Teekkari Laura Kulmalan tällä viikolla esille tuoma Metsä Groupin rekrytyypin "ei näihin hommiin ole naisia ennenkään otettu" ajatusripuli sai minut miettimään missä ja millä tavoin olen itse elämässäni kohdannut sukupuolisovinismia ja kyllähän noita tarinoita tuli mieleen vaikka ensimmäinen ajatus olikin, että "huh, onneksi mua ei ole koskaan noin räikeästi syrjitty". Mutta kyllä sitä vaan muistui mieleen paljon tilanteita joissa on sanallisesti tai sanattomasti tehty selväksi, että jonkin asian tekeminen esimerkiksi kuuluu tai ei kuulu minulle koska olen nainen ja itse olen noita tilanteita kohdannut ensisijaisesti juurikin töissä ja asiakkaiden toimesta. Työnantajien puolelta en onneksi muista kokeneeni sukupuolesta johtuvaa syrjintää tai muutakaan typeryyttä.

Mutta sukupuolisyrjintää ja stereotypisiä rooleja pitää hengissä, moni muukin asia kuin vain ääneen lausutut "ei tänne akkoja kaivata/ei tässä hommassa naiset pärjää/naiset vain häiritsisi firman miesten keskittymistä" ym. suorat tyrmäykset. Minä aloinkin miettiä miten noita perinteisiä rooleja pidetään koko ajan yllä ihan huomaamatta perusarjessakin ja myös me naiset syyllistymme siihen aivan itse.

"Tänne tarvittais nyt pari vahvaa miestä kantamaan tämä sohva"-tyyppisiä lausahduksia on tullut päästettyä suusta joskus itsekin, vaikka ympärillä olisi myös läjä naisia. Jättämällä sen sohvan kantamisen välittömästi "vahvojen miesten" tehtäväksi, kokeilematta edes itse, vahvistaa taas kerran sukupuolirooleja joiden mukaan miehet ovat vahvoja eivätkä naiset pärjää ilman heitä. Saman avunpyynnön voisi siis seuraavan kerran muotoilla ihan vaan ilman, että samalla korostaa eroja sukupuolten välillä. "Ehtiskö joku auttamaan mua tän sohvan kantamisessa?" ja toiseen päähän voi sitten tarttua kuka tahansa voimainsa tunnossa oleva olento riippumatta siitä mitä häneltä löytyy haarojen välistä.

Entä kuinka monessa perheessä auton ajaminen ja vaikka tankilla käynti on aina automaattisesti miehen homma ilman, että aiheesta edes keskustellaan? Miksi se on niin? Ai siksikö, kun "miehiä nyt yleensä kiinnostaa autot enemmän"? Asia voi tuntua mitättömältä, mutta mitä useammassa pienessä asiassa me naiset heittäydymme vain apukuskiksi, sitä helpommin joudumme samaan roolin myös isommissa asioissa kuten työelämässä. Emme voi vaatia muita kohtelemaan meitä tasa-arvoisesti, jos emme itse aktiivisesti pyri pois miesten- ja naisten -hommat -jaottelusta. Sieltä kotoa se lähtee, jos äiti ei ikinä käytä vasaraa eikä isä usko, että hän edes osaisi, niin sieltä kasvaa taas uusi sukupolvi tyyppejä, jotka sanoo kesätöitä hakevalle naiselle, että "ei oo kyllä yleensä naiset meillä työkaluja käyttäneet". Ja ei, mä en nyt näillä esimerkeilläni oikeasti tarkoita vain auton ajamista ja työkalujen käyttöä, vaan asenneilmapiiriä ihan laajemmin.

Vaikka kuinka halutaan ajatella, että Suomi vuonna 2015 olisi hurjan tasa-arvoinen paikka, niin kyllä meillä on vielä paljon tekemistä ja asenteiden muuttamiseen tarvitaan meitä kaikkia. Jokaisen pitää miettiä itse omaa käytöstään, että rajataanko esimerkiksi me naiset itse itseämme siihen stereotypiseen naisen rooliin ja annetaan toiminnallamme hyväksyntä sille, että kaikki hommat ei meille kuulu. Kun lupa tähän roolitukseen annetaan pienissä asioissa, on se helppo siirtää suurempiin linjoihinkin.

Samaan aikaan meidän pitää olla valmiita myös puuttumaan tilanteisiin joissa huomaamme syrjivää tai halveksuvaa käytöstä. Minulla on onneksi aina ollut vierelläni  sekä siviilissä, että työelämässä, paljon ihmisiä, jotka ovat luottaneet osaamiseeni ja puolustaneet sitä hetkinä jolloin itse olen jäänyt vain haavi auki miettimään, että oliko se ovesta sisään astunut törppö nyt ihan tosissaan. Esimerkiksi postauksen alussa kuvailemani tilanne meni usein niin, että miesmyyjä ohjasi pakeilleen pyrkineen, ja minut alentavasti ohittaneen henkilön nimenomaan minun pakeilleni sanomalla vaikkapa, että "meillä itse asiassa Veera on perehtynyt juuri tähän aiheeseen". Ja niin on kivesten voimaan luottanut pösilö joutunut kohtaamaan naisen aiheessa, jossa ei uskonut kuin vain miesten pärjäävän. Ja parhaassa tapauksessa tuo pösilö onkin huomannut, että hommahan hoitui epäilyksistä huolimatta hienosti ja seuraavalla vierailullaan jo uskoo kaikki "oikeiksi myyjiksi" sukupuoleen katsomatta.

Juu, ei se ehkä noin suoraviivaisesti se asennemuutos tapahdu, mutta jos ei edes yritetä niin ei mitään tapahdu varmasti.

Milloin sinä viimeksi kohtasit syrjintää sukupuolesi vuoksi? Entäpä tunnustatko huomaamattasi pitäväsi yllä stereotyppisiä sukupuolirooleja?

 


Tags:
15 Comments
  • Viole
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Yhdessä työpaikassani sukupuolijakauma oli 50/50. Olin omistajasta seuraava, esimiesasemassa ja minulla oli vuosien asiantuntijuus alasta. Päivittäin törmäsin siihen, että työapaikalle tulevat asiakkaat saattoivat tervehtiä minua, mutta riippumatta siitä, oliko miespuolinen työntekijä vapaa vaiko ei, asiakkaat jonottivat hänelle. Monesti alaiseni joutuikin ojentamaan asiakkaita, että tästä on tämä pomoni paikalla ja hän tietää asiasta enemmän. Itse en jaksanut heitä ojentaa, mutta osoitin kyllä ammattitaitoni muutoin. Naamat venähtivät aina. Nuori nainen asiantuntijana on vaan niin kummallinen juttu, että jopa naiset hämmentyivät.

    Toisaalta nykyisessä työpaikassani naisia n. 90 %. Talossa olevat miehet joutuvat tekemään ns. miesten töitä, kun naiset eivät esim. halua nostaa raskaita esineitä tai mahdollisesti liata käsiään. Itse teen kaikkia töitä riippumatta siitä, kelle ne muka kuuluvat. Ei ole naisten tai miesten töitä, on vaan tietynlaista laiskuutta ja yritteliäisyyden puutetta. Toivottavasti tulevaisuudessa on toisin.

    • Veera
      Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

      niinpä, joillekin vaan ei ”nainen ja asiantuntija” mahdu päässä samaan lauseeseen kuin korkeintaan jos on kyseessä tuoanlaitto tai pyykinpesu. 😀

  • Annika
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Minä olin työssä, jossa palvelin välillä ulkomaisia miesasiakkaita. Monta kertaa jouduin hakemaan miespuolisen pomoni paikalle, kun haluttiin miehen palvelua. Monesti pomo oli siinä vain välissä ja kyseli meiltä naisilta kuinka käytännöt menee.

    Kun poikamme oli vajaan vuoden vanha, olimme appiukon synttäreillä. Siellä joku sukulaismies päivitteli kuinka mieheni ”joutui” syöttämään poikaa. Sanoi että ”minä en kyllä koskaan ole joutunut syöttämään”.

    • Veera
      Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

      tollasessa tilanteessa sen pomon olis vaan kuulunut sanoa asiakkaalle, että tässä ei kahta ihmistä asiakaspalvelijaa kerralla tarvita ja osoittaa asiakkaalle, että on ny asioitava sun kanssa ja piste. Tollanen välikätenä olo ihan pelleilyä. 😛

  • Henna
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    En ole vielä onneksi joutunut kohtaamaan työelämässä syrjintää/ennakkoluuloja sen takia, että olisin nainen. Tai en ainakaan mitään niin vakavaa, että se olisi jäänyt mieleeni. Yritän muutenkin parhaani mukaan rikkoa näitä stereotypioita esimerkiksi opettelemalla näitä ”miehisiä” taitoja kuten kalan perkaamista ja veneellä ajamista. Minusta on hienoa hämmentää mieskansaa näillä ”taidoillani”, joita minun ei kuuluisi osata vain sen takia, että olen nainen 😀 Miesten ilmeet ovat vain kaiken sen kalalta haisevien käsien arvoiset 😀

    • Veera
      Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

      Ja sitten vielä kun joskus päästäis tilanteeseen, että ei tarttis puhua ”miehisistä taidoista”, olis ihan vaan taitoja. 😀

  • Emmi L.
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Huippukirjoitus! Mä en kanssa muista mitään törkeää sukupuolisoimista, mutta toi autolla ajaminen ja tankkaaminen on musta ihan käsittämätön juttu monille naisille. Miksi se ajokortti on sitten edes hankittu, jos sitä autoa ei osaa tankata eikä ajaa. Meillä on kotona toitotettu myös sitä, että pitää osata rengas vaihtaa tarvittaessa.

    Emmi L.
    http://happyfeetingblogi.blogspot.com

    • Veera
      Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

      mulla oli muutama sellanen kaveri, jotka ei tyyliin ekaan kahteen vuoteen kortin saamisesta olleet ikinä tankanneet, koska ”iskä aina hoitaa sen”. Arghh!!! Myöhemmin sit varmaan iskän tilalle vaihtunut vaan poikaystävä/puoliso.

  • Sanjana
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Kyllä vähän hapottaa tuo sukupuolitöiden jakaminen. Pöh, minä ajan meillä ainakin saman verran autoa kuin mieheni, renkaat voin vaihtaa yhtä hyvin itsekin kuin yhdessä, mies voi tiskata, tehdä ruokaa ja siivota yhtä lailla kuin minäkin – olkoonkin, että minä teen ruoan useammin, MUTTA vain siksi, että minä tykkään siitä 😀
    Minun lapsuudenkodissa oli kyllä miesten ja naisten työt, isäni ei varmaan koskaan ole luutunnut tai pessyt vessanpönttöä, mutta toisaalta äitini tekee kyllä ”miesten hommiakin”. Se onkin aina nauranut, että talossa on naisten työt ja yhteiset työt, kun joutuu mukaan niihin renkaat vaihtoihin ja talon remontteihin kuitenkin.
    Työpaikallani kouluavustajana ärsytti kyllä, kun minut naispuolisena laitettiin aina avustamaan käsityönopettajaa – mitä hittoa, oon ainakin yhtä huono siinä kuin miespuoliset kouluavustajat, jos en huonompikin! 😀 nimimerkillä en ole ikinä saanut ehjää sukkaa neulottua….

    • Veera
      Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

      minä puolstaan pyykkään meillä enempi, mut en kans siksi, että se ois just naisen homma. On vaan jaettu niin et tommi hoitaa enempi ruokapuolta ja mä sit tasapuolisuuden nimissä enempi niitä pyykkihommia.

      Toi käsityö-esimerkki on kans just hyvä. Että miksi se edelleen onkin niin, että käsityöt tytöille ja puutyöt pojille??? Perkele.

  • Parkkis
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Voi hitsi, tää keskustelu on aina niin absurdia. Miehet on sitä mieltä, että tätä ei tapahdu ja naiset on eri mieltä. Ja pitääkin olla, koska onhan tämä totta. MetsaGroup laittoi facebookissa, että he eivät katso sukupuolta, kun palkkaavat, mutta kyllähän ne oikeasti rekrytoinnista vastaavat henkilöt (usein miehiä), huomioivat sukupuolen. Olen siis opiskellut puualaa, ja ihan yleistä oli, että työhaastatteluissa kysyttiin, että ”tuletko miesten kanssa toimeen?”. Niinkuin ne olisi jotain eläimiä tai eivät puhuisi samaa kieltä. Ja työntekijät puhuu ”naistyöpisteistä” ja ”tohon ei yleensä palkata naista- pisteistä”.

    Monesti myös töissä miehet aina yllättyivät, jos osasi käyttää isoja koneita (tai rohkeni edes yrittää, kun eihän sitä opi muuten) tai jos kantoi jotain raskasta. Minua pienemmät miehetkin kelpuutettiin ennemmin kantoavuksi kuin minut, joka koen olevani melko riski. Osaan ottaa asiat huumorilla, kantakoot itse, jos kerta haluavat. 😀

    Miehet eivät välttämättä ymmärrä tässä keskustelussa myöskään sitä, että ei ole pelkästään tosiaan kyse pelkistä teoista, vaan puheista ja asenteista. Eihän kukaan halua tulla luokitelluksi työntekijänä tietynlaiseksi vain sen takia, että on tiettyä sukupuolta. Mutta monesti vähättelevään asenteeseen liittyy myös jopa halveksivat puheet. Varsinkin jos on nuori, muodokas nainen.

    Tällainen avautuminen.

    • Veera
      Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

      moni mieshän elää sellaisessa kuplassa, ettei sukupuolisyrjintää ole meillä olemassa ja se johtuu ihan vaan siitä, että ei ne sitä itse juurikaan kohtaa. Mut siksi onkin tärkee puhua näistä ääneen siitäkin huolimatta, että joidenkin silmissä leimaantuu vielä sitten stereotypisesti ”vikiseväksi ämmäksi”.

      Ja hitto, tosta halveksivasta puheesta vois kirjoittaa sit ihan oman postauksena.. Se, että mm tuohon eteen on siunaantunut hervottomat pallot, on kyllä aiheuttanut sitä, että paljon epäkunnioittavaa ja alentavaa puhetta on jutunut kuulemaan. 😛

  • Ciara
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Myös täällä on havaittu tällaista käytöstä asiakkaan suunnalta. Olen it-alalla johtavassa asemassa oleva (nuori) nainen, ja sain alaisuuteeni harjoittelijan, alan opiskelijan (mies/poika). Erään kerran sitten kun asiakas ilmaantui toimistolle ongelmansa kanssa ja olimme siinä vastaanotossa tämän harjoittelijan kanssa, niin hänellehän ne asiat alettiin selvittää. Itse hymähtelin siinä vieressä kun parisen viikkoa harjoittelussa ollut ei oikein osannut sanoa juuta ei jaata, ja kysyi käytännössä kaikki asiakkaan kysymykset eteenpäin minulta. Lopulta otin sitten asiakkaan haltuun ja tämä ”joutui” naisen kanssa asiansa selvittämään, mutta ehkäpä sinnekin joku ajatus sitten jäi näistä oikeista myyjistä…

  • Aino S.
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Jumpassa ärsyttää kun sanotaan, että ”te miehet voitte tehdä raskaamman version”. Argh, ihan kuin miehet olisivat automaattisesti paremmassa tikissä ja naiset ei oikeen jaksa kun on niin heikkoja. Ja miksi pitää eritellä esim. naisten ja miesten punnerrus, eikö voi olla vaan helpompi ja vaikeampi versio?

    Viime lauantaina baarissa baarimikko kysyi ystävällisesti laseja kerätessään mistä juttelemme. Aiheena oli feminismi ja meinasimme ajautua sanaharkkaan baarimikon kanssa, ”koska eihän Suomessa ole ongelmia tasa-arvossa.” Oli varmaan muillakin asiakkailla hauskaa, kun tyyppi sai parikin luentoa aiheesta :,-D

    PS. Aloitin hiljattain blogin jonka innoittajana mm. teikäläisen rapakunnossa-blogi on ollut. Liikkuminen kuuluu kaikille <3 Unohdin sun blogit jossain vaiheessa, mutta nyt teen comebacin. Täällä ollaan ja nykyään olen päässyt myös kommentoinnin makuun, beware!

    • Veera
      Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

      oo, meen ehti tutustuu sun blogiin!

      Ja juu, ei tietenkään suomessa ole tasa-arvo-ongelmia. Hitto mikä pässi tyyppi!

Post A Comment