Hiirulaiset ja vaivasenluu

Alkuvuodesta asti hyllyssä malttamattomana odottaneet Marc by Marc Jacobsin hiiriballerinat pääsivät vihdoin perjantaina ulos boksistaan ja ulkoilemaan aurinkoon. Punaisten hiirulaisten kaveriksi vaatekaapista kaiveltiin kaikkea vanhaa ja tuttua.

housut-Vero Moda (saatu)/pusero-Kaiio, Sokos/kengät-Marc by Marc Jacobs/korvikset-Lindex/aurinkolasit-Dolce & Gabbana (saatu)

Mies kommentoi hiirulaisista, että häntä häiritsee tuollaiset kengät joista näkyy varpaanvälit. Näyttää kuulema liian pieniltä. Onhan se kyllä toisaalta vähän hassun näköist, mutta oma oikean jalana vaivasenluun alkuni kyllä kiittää juurikin tuollaisesta hyvin avoimesta ballerinan mallista. Niinpä, kyllä luitte oikein, vaivasenluu. Kuinka aikuista, niin sitä aina kuvitteli nuorempana, että se on vain joku vanhojen mummojen vaiva. Mutta niin vaan on itselläni nyt jo muutaman vuoden ajan ollut huomattavissa, että varvas on hieman kääntynyt sisään päin ja tyvinivel siten pullottaa hieman ikävästi.

Olen muutamaltakin läheiseltä vanhemmalta naiselta nähnyt mitä vaivasenluut voivat pahimmillaan olla, joten otin asian suht vakavasti jo heti huomatessani ensimmäiset oireet. Osaksi tästä syystä on esimerkiksi korkokenkien käyttö jäänyt aiempaa paljon vähemmälle ja yritän muistaa tehdä välillä varvasjumppaakin. Myös monet kengät ovat saaneet lopulliset lähtöpassit huomattuani niiden ärsyttävän tuota niveltä.

 Enimmäkseen ongelmia on lähinnä juuri erilaisten avokkaiden kanssa. Monissa ballerinoissa ja korkokengissä kengän reuna asettuu juuri hinkkaamaan tuota korkeimpana töröttävää kohtaa nivelestä ja sellaiset jalkineet saa unohtaa sitten ihan kokonaan. Mutta hyvänä puolena voitakoon todeta, että tämä on väkisinkin hieman hillinnyt kenkäshoppailua ja on siten ehkä pelastanut minut hukkumasta kenkiin. 😀

Hiirulaiset kuitenkin siis onnekseni ovat kaverit vaivasenluun pentuni kanssa ja siitä on sitten hintana tuo varvasvälien vilkkuminen.

Olin jo ihan unohtanut talven aikana miten ihanat nuo viime kesänä usein päälläni nähdyt Vero Modan housut ovat. Malli on ihan täydellinen. Voi kun sais näitä joka värissä!

Mut mites tää vaivasenluuhomma, olenko mä yksin ikäryhmässäni ongelman kanssa vai löytyykö kohtalotovereita?  Tai jos ei vielä vaivaa, niin huolestuttaako asia yhtään? Mietittekö millaisia kenkiä tulee käytettyä?


Tags:
19 Comments
  • Hanne
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Kohtalotoveri täällä hei.
    Sain omani työkengistä, käytin töissä turvakenkiä jotka eivät kyllä hiertäneet mutta olivat hivenen liian leveät. Nyt käytän mielummin matalia kenkiä ja ihan tennareita. Ei sillä, en halua huidella korkealla 😀
    T. Hanne, 23-v ja vaivaisenluut on jo.

    • Veera
      Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

      siis apua? Liian leveistä kengistä? :0

  • n
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    No joo todellakin löytyypi! Miulta leikattiin 15 vuotiaana vasemman jalan vaivasen luu ja nyt ku olen 24 niin kohta edessä toinen leikkaus,on kasvanut takaisin ja kipeä. siksipä tennarit ja baltsut&lenkkarit ovat tosi jeba! Ja onneks lenkkareita nykysi löytyy miljoonissa eri kuoseissa ja väreissä ja ah ovat nii mukavat kuha ei purista:D

    • Veera
      Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

      eli ajatukseni siitä, että tää on vaan aikuisten ja vanhempien ihmisten vaiva, oli siis virheellinen, jos sullakin on ollut jo noin nuoresta. Itseä just pelottaa, että jos tää pääsee joskus niin pahaksi, että pitäis ihan leikata. Siks tässä koitan muistaa jumppailla ja valita kenkiäni fiksummin, mut saa nähdä auttaako.

  • emmien
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Täällä ikää 34v ja löytyy myös vaivaisenluu toisesta jalasta. Pahiten se oireilee rakkaista tennareista (???), vaikka kengät ovat oikean kokoiset. Vaivaisenluu ilmestyi aikoinaan, kun käytin kooooorkeita korkoja päivittäin. Koroista nivel ei enää ole moksiskaan, mutta noita tennareita vieroksuu.

    • Veera
      Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

      mä en edes uskalla ajatella millainen tilanne olis jos olisin ollut ahkerampi korkojen käyttäjä.
      Toi on kyllä inhottavaa, jos just jotkut oikein rakkaat kengät tekee huonoo. Onneksi tennareita on maailma pullollaan niin jospa löytyis uusia ja vähemmän vaivasenluuta häiriköiviä.

  • ellenne
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Minä taas olen 33 ja vaivaisenluut on molemmissa jaloissa, olleet jo ainakin 15 vuotta. Sen olen jo hyväksynyt että kenkäostoksilla pitää olla tarkkana, liian kapeita kenkiä ei vaan voi ostaa. Ja nykyään tarkkailen jo saumojakin, jos ne painavat yhtään sovituksessa niin ei voi ottaa kenkiä kotiin.

    Mummokengät ovat siis tulleet tutuiksi. Pieni korko on ok ja esim. O.I.S.:n comfort line kengät passaavat minulle. 🙂

    • Veera
      Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

      juu, saumat on paha homma! Itsekin joutunut monet kengät hylkäämään juuri sen takia, että on joku typerä sauma just tota mollukkaa hinkkaamassa. 😛

  • Monsku
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Jaahas, olisikohan miun varpaan pitkäaikaisen kipuilun syynä sitten juurikin vaivaisenluu… Kipu on ollut kausittaista, on saattanut olla pitkiäkin taukoja ja sitten taas on alkanut jumalaton tuska. Ja nyt kun aloin varvasta tarkemmin tutkia niin onhan se mitä vähän vinossa.
    Tämän kirjoituksen kannustamana varasin heti ajan hoitajalle. Olisin voinut tietty tehdä niin jo aiemminkin, mutta kun, mutta kun…
    Kiitos tästä postauksesta.

    • Monsku
      Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

      Niin, ja ikää itselläni on 26 vuotta, eli ei niin hirmuisesti. 😛

      • Veera
        Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

        toivotaan, että syy kipuun löytyy! Vaivasenluutkin on just sellasia vaivoja josta ei kauheesti puhuta vaikka ovat ilmeisesti aika yleisiä, joten ei välttämättä älyä että on sellainen itsellekin muodostumassa jos ei asia oo mistään tuttu.

  • hanna
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Eläpä viitsi, mulla on vaivasenluu vaivannut jo reilun pari vuotta ja olen vasta 21 😀 Mulla ei korkkarit ole juuri koskaan jalassa, siitä kiitos juhlattomuudelle elämälleni, mutta yhdet tennarit kaivan joka kevät kaapista ja ensimmäisen viikon jälken muistan miksi ne joka kevät/kesä jätänkin vain 2krt/1kk -kengiksi. Ne ovat nätit, mutteivät millään tavalla hyvät kävellää. Jos eivät olisi mun ainoat kauniit tennarit pistäisin ne vaihtoon mahd. pian! Onneksi jumppa ja leveäkärkisemmät kengät auttaaja kivut katoaa suht. nopeasti 🙂

    hanna
    http://www.hannamariav.com

  • Ansku
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Täältä löytyy kohtalotoveri, paitsi tyvinivelet ova kasvaneet molemmissa jaloissa aika suuriksi. Ongelma alkoi Vagabondin ballerinoista, kun hiersivät juuri tuota nivelen kohtaa. Ja nyt on sitten ihan kunnon vaiva 🙁

    • Veera
      Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

      auts. Mulla itsellä tullut varmaan pikkuhiljaa sen myötä kun koko jalan lesti on hieman levinnyt jalkaterän laskeutumisen myötä ja silti pitänyt samoja kenkiä kuin aiemminkin, joten käyneet siis pikkuhiljaa kapeiksi. Sitten kun ottanut jotkut kengät käyttöön pidemmän tauon jälkeen onkin vasta huomannut, että ovat käyneet liian kapeiksi ja vasta silloin älynnyt huonosti istuvista luopua. 😛

  • Viole
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Vaivasenluuta pukkaa ja siitä pidemmälle vielä vaivaksi tullut ns. levinnyt päkiä. Päkiästä on siis hävinnyt (vaivasenluun myötä) pehmytkudosta, rasvaa tms., joten hermot on pinteessä koko ajan. Mikään muu ei auttanut kuin poikittaiskaarta tukevat pohjalliset, joiden kanssa voin kävellä edes jotenkuten. Viiltävä kipu joka askeleella alkaa jo hieman hermostuttamaan, vaiva on jatkunut tammikuusta lähtien. Reumalääkekuurin jouduin myös syömään. Pystyn käyttämään tällä hetkellä kaksia kenkiä. Ja ikää 35-vuotta. Enkä ole koskaan ollut korkkareiden suurkuluttaja, kävellyt lähinnä matalilla mukavilla kengillä.

    • Veera
      Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

      kuulostaa tosi ikävältä. :/ Onko lääkäri osannut sanoa saadaanko vaivaa helpotettua millään?

  • Kata
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Heippa!
    Mulla leikattiin pari vuotta sitten molemmat jalat. Niissä on rakennevika, jota balettitossut vielä vahvistivat ajan mittaan. Isovarpaat oli vääntyneet 45 asteen kulmaan. Lopullisesti leikkaus ei tuota rakennevikaa voi korjata ja helposti voi uusia, jos ei itse ole valmis tekemään mitään. Sama kai vähän myös muissa vaivasenluutapauksissa. Eikä se leikkaus muutenkaan kiva juttu ole.
    Ystäväni suositteli FTK fysioterapiapaikkaa Helsingissä. Sitä olen myös suositellut lämmöllä eteen päin ja suosittelen nyt sinulle, jos vain suinkin joskus Helsingin reissulla sinne ehdit. Sieltä sain päivittäisen jumppaohjelman jaloille ja minulle tehtiin myös pohjalliset. Tosin ne pohjalliset auttaa siihen rakennevikaan, eikä esimerkiksi ystävälleni, jolla on vaivasenluu, niitä edes suositeltu.
    Mutta pointtini on siis se, että varaa ihmeessä aika FTK:sta, kun seuraavan kerran olet Helsinkiin menossa. Ei toki ole kaikkein halvinta lystiä, mutta mielestäni tähän asiaan kannattaa panostaa. 🙂

    • Veera
      Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

      kiitti vinkistä! Fyssarilla käynti kyllä asian tiimoilta kiinnostais, sillä oma vaiva on vielä sen verran alkuvaiheessa, et jumppahommilla varmaan sais asiaa vielä aika hyvin, jos nyt ei korjattua, niin ainakin etenemistä hillittyä.

  • Tuula
    Posted at 09:56h, 26 lokakuun Vastaa

    Itseäkin on vaivasenluut vaivanneet jo muutaman vuoden ajan. Hoitoalalla työskentelevänä olen jatkuvasti liikkeessä ja siinä on kyllä todella isossa osassa millaiset työkengät on käytössä. Vapaa-ajalla itsekin olen tykännyt käyttää kevyitä ballerinoja ja koen tuon varvasjumpan hyvänä keinona hidastaa vaivan pahenemista.

Post A Comment