Kerro mökkiunelmistasi ja voita Laiturilla -kirja!

En ole vielä oikein missään vaiheessa alkanut haaveilla omakotitalosta tai ylipäätään minkäänlaisesta omistusasunnosta. Vuokralla asuminen keskellä kaupunkia sopii minulle erittäin hyvin. Muutaman viime vuoden ajan olen kuitenkin huomannut ajatuksieni aina välillä kääntyvän siihen miten ihanaa olisi, jos kesällä olisi käytössä pihaa. Unelmoidaan Tommin kanssa miten ihanaa olisi kauniina kesäpäivänä grillata ulkona niin omaa nahkaa kuin eväitäkin. Olenkin jo moneen kertaan lausunut sanat ”olispa ihanaa, jos olis joku pieni mökki”. Toisinaan yllätän itseni jopa selaamasta netistä lähiseutujen mökkitarjontaa.

Kesäasuntohaaveilijana kiinnostuinkin heti, kun kaverini, toimittaja Tanja Hakala, kysäisi haluaisinko tutustua hänen yhdessä työparinsa Johanna Lehtisen kanssa tekemään Laiturilla -kirjaan. Alaotsikolla Kesäkoteja rannikkolla ja saaristossa kulkeva opus on takakantensa tekstin mukaan tehty juurikin ”kaikille haaveilijoille, joiden sydämestä kuuluu palanen merelle ja mökkeilylle”. Laiturilla kokoaa kansiensa väliin yksitoista mökkiä ja huvilaa kauniiden kuvien ja asukkaidensa kertomien tarinoiden kera. Mukana on myös mm. sisustussuunnittelijoiden vinkkejä mökkien sisustamiseen ja asiantuntijoiden ohjeita mm. siihen kuinka sopu säilytetään suvun yhteisellä mökillä tai millaisia lupa-asioita on otettava huomioon, jos haluaa muuttaa mökilleen pysyvästi.

Kirja on saanut paljon hyviä ja ihastelevia arvioita ympäri internettiä ja akkainlehtiä. Eikä suotta. Laiturilla on todella hyvin ja laadukkaasti toteutettu kirja virheettömine ja täydellisen harmoonisin sisustuskuvineen. Mutta siinä se ehkä tulikin miksi minä en aiheesta kiinnostuneena sitten kuitenkaan ehkä ole ihan kirjan kohderyhmää. Mä kaipaisin etenkin mökkihommista puhuttaessa vähän jotain rosoa. Omissa mielikuvissani ja haaveissani kesäasunto ei ole vaalea ja trendikäs uusin huonekaluin kalustettu arvohuvila, vaan se on hieman elämää nähnyt pikkumökki, jossa on myös väriä. (yllä näkyvä turkoosivoittoinen surffihenkinen pikkumökki oli oikeastaan ainoa väriä tarjoillut kohde koko kirjassa).

En sano, etteikö kirjassa olisi mukana myös jokunen hieman ajan patinaa nähnyt persoonallinen kesäunelma, mutta koska kirjan linja noudattelee tämän hetken sisutusblogeistakin tuttua eteerisen vaaleaa kodinhengetärten idylliä, on nekin kohteet tietenkin esitetty kirjan visuaaliseen linjaan täydellisesti istuvana. Mökit ja huvilat ovat siis kirjassa toki erilaisia, mutta kaltaiseni rönsyilevästä Huvikumpu-estetiikasta kiinnostuneen ”sisustajan” silmään ne näyttävät kaikki kirjassa kovin samalta, niin virheettömiltä.

Itse en siis Laiturilla -kirjan sisustushommien suhteen ollut ihan kohderyhmää mieltymysteni vuoksi, mutta luin teoksen silti mielelläni. Hyvin kirjoitetut tarinat, joissa kerrotaan kunkin kohteen asukkaiden fiiliksistä ja mökkiunelmien toteutumisesta ovat tunnelmallisia ja tuovat elämän makua kuvien keskelle.

Uskallan siis väittää, että jos tällä hetkellä sisustusblogeissa vallalla oleva tyyli niin sisustamisessa kuin sen esittämisessäkin on sydäntäsi lähellä ja kesäkoti houkuttaa, niin sytyt myös tälle kirjalle. Kirjassa neuvotaan muiden mökille suuntaavaa yllätysvierasta seuraavasti: ”Tuliaiset luovat alusta asti mukavan ja leppoisan tunnelman” ja sanoisinkin, että Laiturilla on teos joka passaa hyvin vaikkapa juuri lahjaksi tai mökkituliaisiksi. Tai sanoisin ehkä että ”huvilatuliaisiksi”. Jos nimittäin paiskaa tuon opuksen jonkun pertti-perusmökkeilijän kätöseen hänen tarjoillessa pallogrillissä kärytettyä B-luokan makkaraa 20 vuotta vanhalla vahaliinalla verhoillun hirsistä kootun pirtinpöydän äärellä, niin saattaa Pertti aatella, että eikö oo hänen mökkinsä muka tarpeeks hieno, kun vieras tämmöisen kirjan vihjeeksi toi. Kohderyhmä on siis selkeä.

Minulla olisi noita kirjoja pari kappaletta ylimääräisenä, kun kustantaja Docendolle oli ilmeisesti sattunut tuplapostitus. Niinpä ajattelinkin, että huomenna alkavan virallisen kesän kunniaksi voisin arpoa nuo kirjat halukkaiden kesken.

Osallistuaksesi Laiturilla -kirjan arvontaan, kerro kommenttiboksissa millainen on sinun unelmamökkisi! Vastausaikaa on torstaihin 4.6. saakka. Muista täyttää myös sähköpostiosoitteesi sille varattuun kenttään, jotta saan yhteyden, jos voitto osuu kohdallesi.

Oma unelmien kesäkotini olisi tällä hetkellä pieni siirtolapuutarhamökki pyöräilymatkan päässä kaupungista! Käynkin kesällä usein kiertelemässä läheisellä Hevosluodon siirtolapuutarha-alueella ja haaveilen omasta pikkuruisesta pläntistä omenapuineen. Mökki olisi ehkä punainen tai vaaleankeltainen ja pihaan tuova portti olisi rautainen ja räsnsistynyt.


Tags:
16 Comments
 • Jossu
  Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

  Minun kesämökkiunelma ( joka siis vain unelma on) olisi tuollainen vaaleaksi sävytetty, vaaleilla ja harmaalla sisustettu pieni mökki veden äärellä, luonnon rauhassa. Matka sinne saisi olla sopivan lyhyt ja mökin piha avara ja toimia olohuoneena ja kesäkeittiönä. Mökin itsessään ei tarvitsisi olla suuren suuri, koska pihalla vietettäisiin suurin osa ajasta. Sauna olisi tärkeässä roolissa ja ranta.

 • Marjukka
  Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

  Minun mökkiunelmani on nimenomaan UNELMA. Ikäni maalla asuneena minulla on liiankin hyvin tiedossa mitä se unelma vaatii, mutta silti haaveilen siitä pienestä mökistä meren rannalla, tai oikeastaan mieluiten saaressa.
  Vähän tilaa, selkeä sisustus, ei yhtään ylimääräistä tavaraa. Ei sähköä tai vesijohtoa vaan öljylamput ja puuhella jonka päällä on iso kattila tiskivettä kuumenemassa, mutta kyllä nopea netti ja puhelin pitää olla, ja rantasaunassa kunnon suihku, sillä unelmoidessa ei tarvitse miettiä realiteetteja 🙂

 • Päivi
  Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

  Unelmieni mökkki olisi rauhallisessa niemen nokassa oleva paikka, jossa saisi toteutta omia unelmiaan sekä puutarhassa että sisätiloissa! Se voisi olla rosoinen vanha mökki tai moderni huvila, kunhan sillä olisi ” oma luonne” ja se tuntuisi omalta lepopaikalta. Siellä pitäisi olla sopivasti puuhattavaa ja lepohetken tullen kaunis näkymä merelle, nimenomaan aavalle merelle!

 • Raijis
  Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

  Minun unelmamökkini on pikkuruinen rantasauna ihan veden äärellä, suojaisassa poukamassa, ja sen terassilla voi alkukesästä seurailla vesilintupoikueiden elämää…

 • elisa
  Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

  Mökkiunelmaan kuuluu ei kovin iso hirsimökki, vaalea sisustus mutta ei ollenkaan moderni, joen tai järven ranta, mansikkamaa… <3

 • Riikka
  Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

  Ihana arvonta! Tuo kirja olisi saatava anopille, joka juuri remontoi mökkiään. Siellä siis itsekin saan aikaa viettää ;). Unelmien mökki olisi perinteinen järvenrantamökki ilman isompia mukavuuksia. Sähkövalot ja muutama pistorasia piisaa, mutta ei tarvitse olla talviasuttava siis. Haaveilen omasta huvikummusta, jossa väriä olisi ja saisin toteuttaa hulluimmatkin sisustusideat. Iso sauna olisi plussaa ja oma hiekkaranta <3

 • Tuuli
  Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

  Unelmamökkini sijaitsisi rauhallisella paikalla kallioisella järven rannalla, metsän ympäröimänä. Rannassa olisi sauna, laituri ja vene. Sijainti ja ympäristö taitavat omassa mökkkiunelmassani olla ykkössijalla. 🙂 Itse mökki olisi puuta ja väritykseltään ympäristöön sopiva, ja kotoisasti mutta selkeästi sisustettu. Pihassa terassi, grillauspaikka ja ehdottomasti riippukeinu. Lisäksi pieni pläntti nurmea pihapelejä varten, muuten piha saisi olla luonnonmukainen.

 • katariina
  Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

  Unelmieni mökkini on järven rannalla,mökin lisäksi rannassa erillinen saunamökki jossa voi istua iltaa ja tarvittaessa majoittaa vieraita. Mökillä ei tarvitse olla sähkön lisäksi muita mukavuuksia,mökillä pitää olla aito tunnelma ja tekemistä 🙂

 • Tuija
  Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

  Meidän unelmamökki on parhaillaan joutumassa remontin kohteeksi. Miehen isän rakentama pikkuinen mökki pienen järven rannalla siityi meille tänä keväänä, ja nyt yritetään muokata tästä omanlainen ja hieman nykypäiväisempi. Ihan kaikkea emme kuitenkaan aio muuttaa, jotta mökki pysyisi mökkinä. Juokseva vettä ei ole eilä tule, sähköä saadaan nyt aurinkovoimalla. Eli ideoita tuosta kirjasta voisi löytyä

 • SusannaS.
  Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

  Mökin pitäisi ehdottomasti olla järven rannalla silloin se olisi täydellinen.

 • sikkuralla
  Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

  Unelmieni mökki on meren rannalla, valoisa, vaalea kesäkoti, jossa on jonkin verran luksusta (esim. juokseva vesi). Iso terassi ja palju, rantasauna. Sellainen rentoutumisen tyyssija, jossa ei liikaa rehkitä 🙂

 • Vaula
  Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

  Itselläkin on haaveissa mökki, etenkin kun oma piha on niin pieni ja keskellä muita taloja.
  Haaveilen vesistön äärellä olevasta pienestä mökistä, joko ilmeeltään modernista tai sitten suloisen vanhasta. Olisi ihanaa omistaa täydellisen rauhoittumisen paikka keskellä täydellistä luonnon rauhaa 🙂

 • Heli
  Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

  Unelmieni mökki on järven rannalla, noin tunnin ajomatkan päässä kodistani. Mökki on kaunis, valoisa ja siisti.

 • Tuija
  Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

  Oma mökki olisi kyllä ihana omistaa. Unelmieni mökki olisi järven rannalla ja sisustukseltaan rento mummola tyylinen. Sähköt täytyisi olla, mutta ilman juoksevaa vettäkin pärjäisi.

 • Siruli
  Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

  Minun unelma olisi vanha mummun-mökki. Punamullalla maalattu ja valkoiset ikkunanpielet. Seinät maalaisin sisältä valkoiseksi, jotta olisi valoisaa ja huonekalut hankkisin kierrätyskeskuksesta. Mukavuuksista kyllä tykkäisin: vesi ja sähkö ihan ehdottomasti. Mökki saisi olla meren rannalla helppohoitoisella pihalla. Mistä näitä unelmia oikein tulee 😀

 • Kati
  Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

  Tämän hetken unelmamökkini on talo jonka juuri saimme ostettua 😀 Se on mahrottoman ihana -48 vuoden rintamamiestalo järkyttävän ihanaisella puutarhalla :3

Post A Comment