Kuusi vinkkiä parempiin kuviin

-Yhteistyössä Olympus-

Kamera-aiheeseen liittyen ajattelin koota tähän postaukseen muutaman kuvausvinkin, jotka ovat relevantteja kuvasitpa sitten järkkärillä, kännykällä tai vaikka retrosti filmipokkarilla. Tässä siis muutama perusjuttu, joihin huomiota kiinnittämällä saa kuvistaan pienellä vaivalla mielenkiintoisempia ja parempia.

1. Mene lähemmäs. 

…Ei kun mee vaan vieläkin lähemmäs. Jalat ovat monesti kuvaajan paras zoomi. Joku kaukana oleva pikkuinen patsaan kikkare kuvan keskellä lomakuva-albumissa ohitetaan pysähtymättä. Todennäköisesti jalkoja käyttämällä lopputulos on astetta kiinnostavampi. 

Yllä olevan kuvaparin eka kuva on varmaan ihan jees, jos haluaa näyttää karusellin kokonaisuudessaan, mutta tilaisuuden aihe oli kuitenkin mallien päällä nähdyt mekot ja niiden Linnanmäki-kuosi.

2. Valitse kuvaasi pääkohde.

Usein sitä haluaisi saada yhteen kuvaan kaiken ja kuvataan laajoja yleiskuvia, mutta lopputulos onkin sekasotku, missä esiin ei nouse mitään. Valitse siis kuvaan selkeä pääkohde, joka kiinnittää katseen.

Yleiskuva pöydästä on vaan sotkuinen eikä sittä katsoessa mikään näytä tärkeältä. Kerrosvadin ollessa pääosassa näyttää kokonaisuus kirkkaiden värien vuoksi herkulliselta ja katse hakeutuu tarkkailemaan mitä kaikkia muita herkkuja kuvasta voi bongata. 

3. Huomioi valon suunta

Hyvä ja helppo olosuhde kivan näköisiin henkilökuviin on paikka, jossa valolla on selkeä suunta. Vasemman puoleisessa kuvassa valo tulee ikkunasta rappukäytävään, oikean puoleisessa ollaa portikongin suulla. Molemmissa tilanteissa kuvaan muodostuu selkeät valo- ja varjopuoli, jotka antavat kohteelle muodon. 

4. Kokeile muutakin kuin keskustasommittelua

Niin toimiva kuin perinteinen keskustasomittelu monessa tilanteessa onkin, niin käyhän se loma-albumi tylsäksi ilman vaihtelua.

5. Hyödynnä kolmiulotteisuus

Edellinen kuva, jossa malli oli kuvattu suoraan seinää vasten, oli hyvin kaksiulotteinen. Kuvaamalla tässä tapauksessa tuota seinää ”pitkin”, muuttuu kuva kolmiulotteisemmaksi.

6. Kuvakulmalla on väliä.

Selfiehommissa kaikki taitaa tän kuvakulman merkityksen jo tajuavan, mutta suosittelen lämpimästi kiinnittämään huomiota kuvauskorkeuteen muussakin kuvaamisessa. Kyykisty, nouse jakkaralle, kokeile muutakin kuin silmän tasalta kuvaamista ja löydät varmasti uutta fiilistä kuviisi!

Kiinnostaisiko hieman syvemmällekin menevät vinkit? Onko mielessä jotain mihin kaipaisit kuvaamisessa neuvoa? Saa laittaa kysymyksiä ja ideoita kommenttiboksiin, niin jos kiinnostusta tällaisiin postauksiin löytyy, voisi niitä tulla jatkossakin.

Viimeisen kuvaparin kännykällä kuvattuja selfietitä lukuunottamatta kaikki kuvat otettu Olympus PEN-sarjan kameroilla. Lue lisäinfoa mallista PEN E-PL7 tästä postauksesta! 

 

 

 

 


7 Comments
 • Diudiu
  Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

  Olihyviä vinkkejä.Tulen toteuttamaan niitä jes.

 • Salla / HappyHeels
  Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

  Tämä aihe kiinnostaa, joten näitä vaan lisää kiitos 🙂 Mä kaipaisin apua tarkentamiseen esim. maisema/kaupunkikuvissa, eli kuvan saamiseen teräväksi halutulta laajemmalta alueelta. Myös ulkoisen salaman ja heijastimien käytöstä henkilökuvaamisessa olisi mahtava saada joitain perusvinkkejä.

  Kiitos jo näistäkin, tarpeeseen tulivat varsinkin vinkit 3-5 🙂

 • Vierailija
  Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

  Ihan superhyviä vinkkejä!:) lisää näitä! Kiitos

 • Vierailija
  Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

  Hyviä vinkkejä, kiitos!

 • Marie
  Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

  Kiitos vinkeistä! Ja kyllä niitä jatkossakin lukisin mielelläni. 🙂

 • NepNep
  Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

  Kerrohan, miten minä pullero näyttäisin hyvältä ryhmä/muotokuvissa, jotka ottaa ammattilainen/ei ammattilainen? Kun joku tähtää kameralla, tekee mieli mennä piiloon.. 😀 Lopputulos on usein karmaiseva, vaikka luonnossa/peilissä näytänkin oikeastaan ihan hyvältä! 😮

  • Veera
   Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

   Ah, täähän oliskin hyvä aihe postaukseen, poseerausvinkit! Mä laitan hautumaan. Se ottaa vähän enemmän tekstiä kuin yhden lauseen kommenttiboksivastaus.

Post A Comment