Lisää valoa pimeyteen

Siitä asti, kun sairastin sen hirmuisen sängynpohjalle vieneen flunssan kuun alussa, olen ollut aivan totaalisen uupunut. Mä vaan nukun ja nukun. Vedän kevyesti 12-15 tunnin yöunet, olen muutaman tunnin hereillä hoidellen päivälle aikataulutetut tehtävät ja kun pääsen takaisin kotiin vajoan taas unille. Olen viimeisen viikon aikana nukkunut keskimäärin 16-18 tuntia vuorokaudessa. Olen aina ollut ihan kova nukkumaan, mutta tää ei kyllä ole millään tasolla normaalia.

Tässähän on sitten ongelmana myös se, että viimeisetkin rippeet ruokarytmistä katoaa, myös ihan sellainen perusasia kuin juominen jää huonolle tolalle, kun vähäisenä hereilläoloaikana ei tule lipitettyä tarpeeksi vettä vuorokauden tarpeisiin ja sekin lisää väsymystä ja huonoa oloa. Olen siis melkoisessa huonon olon limbossa.

Tiedostan, että suureksi osaksi asiaan vaikutta tuo ulkona vellova pimeys. Vaikka kuinka laitan itselleni herätyksiä aamulle/aamupäivälle, niin mun kroppa on siinä täydessä pimeydessä ihan sitä mieltä, että ei ole mitään järkeä nousta ylös. Mä olen valveilla ne ajat kun mun on pakko, muulloin tunnen, että ei ole syytä olla hereillä. Kai tämä jotain kaamosväsymystä on. 

Kaamosväsymyksen ja -masennuksen hoidoksi suositellaan mm. ulkoilua, säännöllistä uni- ja ruokarytmiä, mutta entäs kun ei pääse edes siihen pisteeseen, että jaksais huolehtia tuollaisista? No sitten otetaan tekniikka avuksi ja katsotaan löytyisikö yöpöydälle mahtuvasta vekottimesta ensiapua, jotta pääsisi sitten tuonne ulkoilemiseen, hyvään unirytmiin sun muihin itsehoitokeinoihin saakka.

 

kuva: Philips

Kävin tänään ostamssa tuollaisen Philipsin Wake up Lightin. Anttilassa oli sopivasti Philipsin tuotteista -20% ale, joten tämä edullisin karvahattumalli maksoi alle 50 €. Olen toki lukenut, että ihan varsinainen kirkasvalolamppu olisi huomattavasti tehokkaampi, mutta ne olikin sitten jo huomattavast kalliimpia ja mielestäni jotenkin ahdistavia kirkkaudessaan. Liikaa kontrastia tähän todellisuuteen. Ei pysty. Niinpä siis kokeillaan tätä valon vaikutusta nyt ensin tällaisella herätysvalolla. 

Olen ainakin kuullut paljon kehuja näistä vehkeistä ja moni kaverinikin kertoo sarastusvalon helpottaneen aamujaan. Voi kun se auttaisi minuakin! Jos edes pikkuisen saisi huijattua näitä talviunisia aivojaan aamuisin kuvittelemaan, että maailmassa on pilkahdus valoa. 

Asentelen lampun yöpöydälleni tänään, pistän sen valaisemaan huomisaamuani ja toivon parasta. Huomenna ei todellakaan kärsisi nukkua koko päivää, sillä ennen joulunviettoon lähtöä olisi vielä hurjasti tekemistä. Joululomalta olisi kiva palata siistiin kotiin, joten megasiivous olis paikoillaan, lahjoja olis paketoitavana ja matkalaukkuja pakkailtavana. Ei lamppu parhaimmillaankaan toki ihmeitä tee, mutta jos sen avulla saisin edes muutaman tunnin lisää aikaa päivääni niin olis jo jees. 

Kellään kokemusta herätysvalosta? Onko ollut apua? Omia kokemuksiani voin kertoa jahka niitä kertyy.

PS. Edellisessä postauksessa olleen Zizzin alekoodin voimassaoloaikaa jatkettiin, joten vielä ehtii -20% ostoksille!


4 Comments
 • tuitu
  Posted at 00:00h, 30 marraskuu Vastaa

  Mä sain viime vuonna lahjaksi heräämisvalon. Philipsin myöskin. Se on pelastanut mun aamut. Mun arkityöaika alkaa jo klo 7.00 ja jos viikonloppuna on töitä niin pitää olla jo klo 05.00 hereillä. Ja vihaan aikaisia aamuherätyksiä. Muutamaan otteeseen olen joutunut nyt välppäämään radiokanavan toiseen kun aamu rupesi ärsyttämään väärän musiikin vuoksi 😀 Tsemppiä aamuihin. Tää kaamosväsymysmasennus on järkyttävää…

  • Veera
   Posted at 00:00h, 30 marraskuu Vastaa

   mä valitsin halvimman mallin, jossa ei oo ees radiota. En lainkaan kaipaa jotain aamulähetysten kälättäjiä ja hihittäjiä makuuhuoneeseeni. 😀

 • aak
  Posted at 00:00h, 30 marraskuu Vastaa

  Mä oon jo useamman talven selviytynyt tuon kapistuksen avulla pimeistä aamuista, pois en antais! Aika harvoin herää ihan supertukkiunesta vaan on jo vähän aiemmin alkanut heräilemään sarastavaan valoon. Mulle riittää se ykköstaso valolle, mutta siitähän sais viritettyä vaikka kuinka kirkkaan ”auringon” sänkynsä viereen posoottamaan. Ja pointsit kivasta herätysäänestä josta ei saa sydänkohtausta jos sattuukin heräämään siitä tukkiunesta…

  • Veera
   Posted at 00:00h, 30 marraskuu Vastaa

   Mä kans heräsin nyt ekana aamuna ihan jo siihen valoon, aika kauan ennen herätyskelloa!

Post A Comment