Valovoimaa ja pehmeää bokehia edullisesti

Kirjoittelin valokuvausaiheesta viimeksi viikko sitten ja nyt taas! No, tiedän siellä olevan tästäkin aiheesta kiinnostuneita. Nyt olisi vuorossa yksi objektiivivinkki mikrojärkkäreillä kuvaaville.

Olen jo pidemmän aikaa kaipaillut hieman lisää valovoimaa kameralaukkuuni f/1.8 -lasien rinnalle, mutta en vielä toistaiseksi ole ollut halukas laittamaas asiaan ihan hirveitä summia rahaa. 

Tutustuin siis suurella mielenkiinnolla kokeiluun saamaani Sigman mikrojärkkäreille tarkoitettuun 30 mm f/1.4 -objektiivin, joka on vain n. 300 € hintainen (Ja nyt tarjouksessa esim. Rajalassa 229 €). Tykästyin linssiin siinä määrin, että päädyin sen itselleni hankkimaan. Kaikki tämän postauksen kuvat siis otettu tuolla lasilla.

Kaivopuistossa järjestetty Puppy Parade on ehkä paras tapahtuma maailmassa! Sadoittain ellei tuhansittain söpöjä koiria kuvattavaksi ja paijattavaksi. Cute overdose!

Sigma MFT 30mm f/1.4 C DC DN -objektiivi on siis tarkoitettu Micro Four Thirds -kiinnityksellä varustetuille peilittömille järjestelmäkameroille. Sopii siis mm. Olympuksen PEN- ja O-MD -sarjojen kameroihin, joita itse käytän, ja esimerkiksi Panasonicin peilittömiin mikrojärkkäreihin. 

Polttovälinsä puolesta objektiivi sopii loistavasti etenkin potrettikuvaukseen. (30 mm vastaa Olympuksen peilittömien 2x kroppikertoimella 60 mm.) Itse olen tässä muutaman kuukauden aikana, jonka lasi on minulla ollut, käyttänyt linssiä mm. omiin asukuviin (esimerkkinä vaikka nämä mekkokuvat) ja duunikeikoilla henkilökuviin. Valovoimansa vuoksi se on ollut oivallinen lisä kameralaukkuun myös dokumentaarisilla juhlakuvauskeikoilla. Kun ilta alkaa kemuissa hämärtyä, mutta vielä haluaisi pärjätä ilman salamaa, antaa suurin aukko 1.4 vielä hieman lisää pelivaraa. 

Olen etenkin muotokuvauksessa todella lyhyen syväterävyyden ystävä. Mitä blurrimpi tausta, sitä parempi. Ei toki sovi aina ja kaikkeen, mutta ison osan kuvistani olen huomannut kuvaavani hyvin isoilla aukoilla, etenkin jos rauhalliset taustat ovat kuvaustilanteessa kiven alla. 

Mitä tämän 30 millisen Sigman bokehiin (= epäterävän alueen "esteettinen laatu/luonne") tulee, niin se on aivan todella pehmeää. Epäterävällä alueella värit sekoittuvat toisiinsa kauniisti liukuen kuin akvarellimaalauksissa. Monen muun käyttämäni linssin (esim.töissä  Canonin EF 50mm 1.4 tai Olympus 45 mm 1.8)  bokehin luonne taas on hieman enemmän öljyvärimaalauksen kaltainen, jotenkin "rakeisempi".  En pysty sanomaan kumman tyyppisestä bokehista pidän enemmän. Molemmille on omat tilanteensa. Mutta supersoftin bokehin ystäville tämä Sigman lasi on kyllä todella omiaan.

Jos aukon merkitys syväterävyyteen on vielä vähän tuntematon asia, niin yllä oleva kuvapari havainnollistaa asiaa melko hyvin. Mitä suurempi aukko (eli pienempi f-luku), sitä lyhyempi alue alue kuvassa näkyy terävänä. Tämän kyseisen linssin suurimmalla aukolla 1.4 terävä alue rajoittuu yhteen ainoaan aidan tankoon. Aukolla 4.5 terävää aluetta on jo huomattavasti pidemmästi. Ja kun aukkoa edelleen pienennettäisiin saataisiin vieläkin suurempi osa kuva-alasta teräväksi.

Mitä linssin kokoon tulee, niin koska MFT (micro four thirds) -standardin objektiivista on kyse, niin se on tietenkin kepeä ja pienikokoinen. Painoakin on vain 265 g. Mutta, PEN-runkoja ajatellen sekin on loppujen lopuksi aika paljon. Esim Olympuksen polttoväliltään lähin vastaava, eli 25mm 1.8 lasi painaa vain 137 g ja pituuttakin sillä on yli kolme senttiä vähemmän kuin tuolla Sigmalla. Kuulostaa vähäiseltä, mutta pikkuiseen PENiin tuo Sigma tuntuu jo vähän isolta suhteutettuna kamerarunkoon. (oikean puoleinen kuva)

PENin on kuitenkin tarkoitus olla näppärä pikku kamera, joka kulkee helposti mukana, joten ei siihen kannata kovin isoa kakkulaa laittaa roikkumaan. Olen kyllä linssiä PENinkin (EPL-7) kanssa käyttänyt, mutta kyllä se kokonsa puolesta on luontevampi käytettäväksi O-MD-runkojen kanssa. (kuva vasemmalla) 

Sigman linssit saavat minulta ylimääräisen plussapisteen niiden yksinkertaisen tyylikkäästä ulkomuodosta. Objektiivissa on vain pakolliset merkinnät valkoisella, muuten se on hillitysti musta ja sulavalinjaisen näköinen. Myös tarkennusrenkaan tuntuma on käteen varsin miellyttävä ja tarkennus on hiljainen.

Kuten moni muukin linssi, myös tämä on piirtokykynsä puolesta parhaimmillaan muutaman aukon himmennettynä. Tämä hurmaava pikku mies on kuvattu vallitsevassa valossa aukolla 4.0. 

Hieman miinusta linssi saa toisinaan esiintyvästä aika näkyvästä väriaberraatiosta. (Tuo violetti viiva kohteiden ympärillä). Mutta tämänkin ongelman onneksi saa taiottua photarissa melko huomaamattomaksi. Ja kun ominaisuuden tiedostaa, niin löytyyhän tuolta kameralaukusta sitten vaihtoehtoisia laseja käytettäväksi esim tällaisissa vastavalotilanteissa. Eri työkalut siis eri tilanteisiin. 

Linssi on omassa käytössäni osoittautunut siis varsin toimivaksi peliksi ja 30 mm polttoväli täydentää loistavasti Olympuksen omaa linssisarjaa. Myös tuo valovoima 1.4 on sellainen, jota ei tällä hetkellä Olyn omasta linssivalikoimasta löydy. (Itsellä on himotuksissa Olympuksen 25 mm f 1.2, mutta nelinumeroinen hinta on vielä vähän hillinnyt ostoaikeita.) 

Aberraatio-miinuksistaan huolimatta uskalla linssiä kyllä suositella, sillä tämän edullisemmin ei kyllä helposti näin valovoimaista objektiivia löydä. Jos siis kaipaat työkalupakkiisi hieman lisää valovoimaa, rakastat superpehmeää bokehia ja kuvaat paljon esim muotokuvaa, mutta et halua tuhlata hirmuista määrää rahaa, niin tämä lasi kannattaa tsekata!

 


Tags:
4 Comments
 • Maijjuhei
  Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

  Tämäpä postaus osu ku silimä päähän. Hommasin tuossa alkuvuodesta om-d em10 mark2 ja kuvaillu tähän asti vielä kittilinssillä. Kaipaisin valovoimaisempaa yleispätevää linssiä millä on helppo kuvailla esim. sisätiloissa, reissussa tai tapahtumissa ja olenkin haaveillut m.zuikon 25mm f1.8 :sta mutten vielä ole raskinut investoida. Hyvää yhteistyöalennuskoodia odotellessa 😉 Tämä sigma kuulostaa aika hyvältä vaihtoehdolta vai mitä luulet? Canonin 350D:ssä minulla on 50mm linssi, jossa menee hermot kun mitään ei ikinä saa mahtumaan kuvaan eteenkään sisätiloissa ja ulkonakin saa pakittaa puolen kilometrin päähän. Oisko jotain hyvää suositusta?

  Btw pakko tähän väliin myös kehasta, että olit isossa osassa vaikuttamassa valintaani vaihtaa canon olympukseen 🙂 Aattelinki kysästä nyt tästä linssiasiasta kun sulla vaikuttaa tuota tietämystä olevan!

  • Veera
   Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

   Jos meni 50 millisen kans hermot, niin sitten se on sama homma näiden 25 ja 30 millisten kanssa. 😀

   Jos siis jotain laajaempaa kaipaa, niin  olympuksen 17 milliset lasit on tosi monikäyttöisiä  esim reissulaseina. Vaihtoehtoina on valovoimat 2.8 ja 1.8. 

   • Maijjuhei
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Okei, kiitti mielipiteestä, laitetaan mietintään 🙂

 • hannamariavv
  Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

  Kuulostaa kyllä melko hyvälle, mutta itelle vähän liian turhalle! Ja onhan tuo koko nyt valtava jos penin kokoon vertaa. Tällä hetkellä itellä käytössä 45mm ja 17mm, vlogikuvaukseen tekisi mieli hommata vielä laajempikulmainen, ehkä jopa 12mm. Hommasin keväällä uuden rungon, om-d em-5 mark2n ja oon ollut todella tyytyväinen siihen ja tähän linssien komboon. Pieni käsisalamakin ois hakusessa, vaikka näillä pääosin tykkäänkin vallitsevan valon kanssa kuvata (joskus se salama kuitenkin vaan pelastais :D)

  hanna

  http://www.hannamariav.com

Post A Comment