Apua kameran valintaan – PEN vai OM-D?

-Kaupallinen yhteistyö Olympuksen kanssa-

Olin toissaviikonloppuna Kuva & kamera -messuilla esittelemässä Olympuksen kameroita ja siellä sai taas kerran keskustella todella monen asiakkaan kanssa aiheesta PEN vai OM-D. Niinpä ajattelin koosta pienen postauksen aiheesta avuksi teille, jotka kenties olette uuden kameran hankintaa harkinneet, mutta eri Olympus-mallien erot mietityttävät. 

Lähtökohta on se, että sekä PEN että OM-D -kamerat ovat ihan täysiverisiä järjestelmäkameroita, peilittömiä sellaisia. Kaikki niistä taipuvat siis monenlaiseen kuvaamiseen vaihdettavien objektiivien ja monipuolisten ominaisuuksiensa ansiosta. 

Myös kuvien nopean siirtämisen puhelimeen tai tablettiin ja kaukolaukaisun mahdollistava wifi-ominaisuus löytyy kaikista tällä hetkellä markkinoilla olevista malleista.

Kuvassa vasemmalla OM-D E-M10 MK II ja oikealla työkamerani OM-D E-M1 MK II

Ihan ensimmäisenä muutama sana siitä mitä kameroita itse käytän. Ammattikuvaajan hommat hoidan pääasiallisesti Olympuksen lippulaiva-rungolla, joka on OM-D E-M1 MK2. 

Vapaa-ajalla kuljetan mukanani ehdottomasti mieluiten pientä PENiä, josta itselläni on ollut nyt muutaman vuoden ajan käytössä malli E-PL7. Uusin E-PL9 kuitenkin ilmestyi juuri muutama viikko sitten!

Näiden välistä minulta löytyy myös työkameraani pienempi ja kevyempi OM-D E-M10 MK2. Tuota kameraa olen käyttänyt esim. kakkoskamerana työkeikoilla. Olen jonkin verran käyttänyt tuota kymppiä myös vapaa-ajalla ja blogikamerana, mutta aika usein huomaan kuitenkin ennemmin tarttuvani PENiin, kun olen lähdössä johonkin, sillä etenkin reissatessa haluan kameran vievän mahdollisimman vähän tilaa. 

Mutta niihin selkeimpiin eroihin siis!

Vasemmalla PEN E-PL7, oikealla OM-D EM10 MK II

Koko

Tuossa yllä tulikin jo ensimmäinen. PEN on selkeästi Olympus-perheen pienin jäsen. Jos olet todella pienten laukkujen ystävä ja haluat kamerasi olevan pieni ja kepeä, suosittelen ensimmäisenä tutustumaan PEN-sarjaan.

Vaihtoehtoisesti, jos kaipaat, että kamerasi on kooltaan ja malliltaan enemmän järjestelmäkameramainen kuin pienen pokkarin tyypinen, niin OM-D:t ovat hieman isompia ja niihin on saatavilla mm. lisäotekahvoja, joilla otetta kamerasta saa muokattua vieläkin tukevammaksi. Itselleni tukeva ote ja kunnon kahva kameran rungossa on todella tärkeää tehdessäni töitä, mutta vapaa-ajalla pienikokoinen kamera vie aina voiton.

Näytön kautta kuvaaminen on helppoa ja voit käyttää kosketusnäyttöä

Näyttö vs. etsin

PENeillä kuvataan suoraan näytöstä katsoen, OM-D-rungoista löytyy myös etsin. Jos siis koet etsimen itsellesi ehdottomaksi, suuntaa katseesi suoraan OM-D -sarjan  kameroihin, joilla voit kuvata sekä näytöltä että etsimen läpi katsoen.

Jos selfiet ovat iso osa kuvalamistasi, niin PENien 180 astetta kääntyvä näyttö antaa loistavat mahdollisuudet siihen. 

PENin 180 astetta kääntyvä näyttö on ahkeran selfiekuvaajan paras kaveri!

Käytettävyys

Kaikki valokuvaamisen perussäätömahdollisuudet löytyvät tietenkin kaikista malleista, mutta säätönamiskoiden määrässä ja asettelussa on hieman eroja. Suurimpana erona se, että PENeissä säätörullia on yksi ja OM-D -rungoissa kaksi. 

Jos kuvaat lähinnä eutomaattiasetuksilla tai puoliautomatiikalla (aukon esivalinta, suljinajan esivalinta), niin sillä yhdelläkin pärjää aivan mainiosti. Mutta etenkin manuaaliasetuksilla kuvatessa OM-D:n kaksi säätörullaa nopeuttaa toimimista selkeästi. Toisesta voi säätää aukkoa, toisesta aikaa. Tai mitä toimintoja sitten päättääkin niihin ohjelmoida.

PENin yhtä säätörullaa pystyy käyttämään joko peukalolla tai etusormella. OM-D:n mahdollistavat nopeat säädöt.

OM-D:ssa on näytön lisäksi etsin. Siinä on myös enemmän funktionäppäimiä, joihin voi ohjelmoida haluamiansa toimintoja.

Ohjelmoitavuus

OM-D-kamerat sisältävät huomattavasti enemmän kustomointimahdollisuuksia. Niin säätörulliin kuin funktionäppäimiinkin saa ohjelmoitua toiminnot kussakin kuvausohjelmassa oman halunsa mukaan. Tämä harvoin koskettaa aloittelevia kuvaajia, mutta perehtyneemmälle harrastajalle varsin hyvä juttu ja helpottaa ja nopeuttaa kuvaustilanteista toisiin siirtymisiä. 

Äänet

PENeistä saa toki tarkennuksen merkkipiipityksen pois, mutta OM-D -kameroissa hiljennettyä saa myös sulkimen. Jos siis tiedät tarvitsevasi kameraa usein esimerkiksi hautajaisissa tai huopatossutehtaalla, on jokin OM-D -malleista parempi vaihtoehto.

Objektiivien käyttö

Kameran valintaan liittyy jossain määrin myös objektiivit. Mitä isompia ja painavampia objektiiveja tarvitset ja käytät, sitä järkevämpää on valita myös kookkaampi kameran runko, eli OM-D PENin sijaan. 

Karkeasti vetäisin rajaan niin, että PRO-sarjan linssien kanssa valitsisin OM-D;n ja PEN-mallien kanssa käyttäisin etupäässä M.Zuiko ja M.Zuiko Premium -linssejä, jotka siis PRO-linssejä pienempiä ja kevyempiä. Mutta kaikki Olympuksen OM-D ja PEN -objektiivit käyvät siis ristiin.

Sääsuojaus

Jos kuvaat paljon luonnossa ja epävakaissa olosuhteissa, suosittelen kameraksi esim. OM-D E-M5 MK2:sta, joka ei PRO-linssien tapaan pikku sateita ja pakkasia säikähdä. 

Siinä siis selkeimpiä eroavaisuuksia. Tiivistetysti vetäisin asian yhteen ehkä niin, että jos sinulle on tärkeää etenkin pieni koko, kuvaat enimmäkseen perusarkea ja lomakuvia ja olet kenties vasta siirtymässä kännykällä kuvaamisesta kameroiden maailmaan, niin suosittelen tutustumaan PEN-sarjaan.

Jos taas olet astetta totisemmalla harrastusmielellä liikenteessä ja sinulla on jo mielessä vaativampia kuvauskohteita kuten eläimet, urheilu tai luontokuvaus säiden armoilla tai ihan vaan koet tarvitsevasi etsimen, niin ota vertailuun eri OM-D-mallit. 


5 Comments
 • Minnea
  Posted at 00:00h, 30 marraskuu Vastaa

  Tää oli hyvä teksti! Meillä on Olympuksia PENistä (hihii) tuohon lippulaivamalli OM-D:hen, ja vaikka PEN on kätevä kokonsa puolesta, niin käteen OM-D tuntuu vaan jämäkämmältä ja varmemmalta. Ja en tiedä kuvittelenko vain, mutta samalla objetiivilla otettu kuva näyttää aina hippasen paremmalta miehen OM-Dllä otettuna kuin omalla PEN E-PL7:lla 😀 

  • Veera
   Posted at 00:00h, 30 marraskuu Vastaa

   Joo onhan se toki jämäkämpi, kun koko ja malli on ihan eri. Mutta itse just tykkään siitä, että duuneja kuvatessa ja vapaa-ajalla on ihan eri fiilis. PENillä voi näppäillä jotenkin vapaammin ja rennommin kuin työkalustolla. 

 • Marjutti
  Posted at 00:00h, 30 marraskuu Vastaa

  Pärjäiskö tuon PEN E-PL7 kanssa aloittelijoille tarkoitetulla valokuvauskurssilla? Ostin vuosi sitten tuon kameran ja olen aivan saapas sen kanssa. Haaveilen viikon mittaisesta kurssista, mutta siellähän on tietysti kaikilla valtavat kamerat kaikilla mausteilla, apuva 😱

  • Veera
   Posted at 00:00h, 30 marraskuu Vastaa

   No just sen kameran kanssahan se on hyvä mennä kurssille, mikä itsellä on. Ihan samat valokuvauksen perusasiat toimii ihan kaikkien kameroiden kanssa. Kurssille vaan rohkeasti!

   • Marjutti
    Posted at 00:00h, 30 marraskuu Vastaa

    Kiitos tsempeistä! Meinas ihan tulla semmonen ”en kuitenkaan opi mitään” -alemmuuskompleksi, mutta aion silti mennä, varmasti kuitenkin opin jotain =D

Post A Comment