Olympus-kameran käyttöönotto

-Kaupallinen yhteistyö Olympuksen kanssa-

Kun otat käyttöön jonkin uuden laitteen, niin käsi sydämelle, jaksatko lukea käyttöohjetta? Ainakaan jos se on pidempi kuin kaksi sivua? Niinpä, en minäkään. Sitä pitää vaan alkaa painelemaan nappuloita ja toivoo parasta.

Tämän yleisen vaivan nimeltä käyttöohjelaiskuuden vuoksi kokosin tähän postaukseen vinkkejä yhden itselleni hyvin tutun vehkeen käyttöönottoon. Kun siis kaivat paketista upouuden Olympus-kameran, niin tässä muutama asia, jotka kannattaa tsekata!

Lataa akku, kiinnitä objektiivi ja laita muistikortti paikoilleen

Kierrä objektiivia ihan reippaasti kunnes se selvästi napsahtaa paikoilleen. Mikäli näytössä näkyy vain mustaa (vaikka linssinsuojus on otettu pois), ei objektiivi ole ihan kunnolla kiinni. Eli irrota ja kiinnitä uudelleen. Objektiivin lukitus vapautuu  kamerarungossa olevaa pyöreää nappulaa painamalla.

Kiinnitä kaulahihna

Olen monen monta kertaa neuvonut tätä asiaa ihmisille kuvien kera ja asennellut uudelleen väärin ja pitämättömästi kiinnitettyjä hihnoja, joten tsekkaa oikea tapa näistä kuvista.

Mikäli kaulahihna tuntuu turhalta, niin suosittelen pientä rannehihnaa. Se on hyvä varmistus kameraa kädessä pitäessä, mutta ei vie juurikaan tilaa laukussa. Itse tykkään käyttää nimenomaan rannehihnoja.

Valitse kieli

Kun käynnistät kameran ensimmäistä kertaa pyytää kamera valitsemaan kielen. Haluatko valikot suomeksi vai englanniksi? Vahvista valintasi painamalla OK. Suosittelen jotain itselle tuttua vaihtoehtoa. Vaikka tuohan se toki mukavaa lisäjännitystä kuvaamiseen, kun yrittää arpoa, että mitäs se ”tiedostomuoto” tai ”salama” olikaan puolaksi!

Kuvassa ympyröitynä valikoissa liikkumisen kannalta oleelliset nappulat

Aseta päivämäärä ja aika

Käynnistettäessä kameraan on hyvä heti asettaa myös päivämäärä ja aika. Mikäli tämän kohdan ohittaa, tulee kamera vinkumaan puuttuvista tiedoista aina käynnistettäessä.

Ja ei pelkoa, nämä päivämäärätiedot eivät tule näkymään kuvissa niin kuin ysärin pokkarikameroiden kuvien alareunoissa loistavat numerot! 😀 Päivämäärä- ja aika tallentuu vain metatietoihin jotka siis näkyvät kun tiedostoja tarkastelee koneella.

Nyt kamera on siis käyttövalmis. Helpoiten ja nopeimmin kuvaamiseen pääsee toki käsiksi täysautomaatilla (valintakiekossa vihreä AUTO), mutta suosittelen lämpimästi, että jo heti aluksi uskaltaudut kokeilemaan myös muita kuvausohjelmia.

Esim. P on myös automaattinen kuvausohjelma, jolloin kamera valitsee kuhunkin tilanteeseen sopivan aukko/aika -yhdistelmän, mutta voit kuitenkin tehdä paljon säätöjä myös itse (esim. valotuksen korjaus, eli kuvan tummentaminen tai vaalentaminen, valkotasapaino, ISO-herkkyys). Kannustan aina aloittelijoitakin valitsemaan tämän kuvausohjelman täysautomaatin sijaan.

Vasemman puoleinen otettu täysautomaatilla. Kamera haluaa vaalean ympäristön vuoksi valottaa kuvan liian tummaksi. Oikean puoleinen kuva otettu kuvausohjelmalla P korjaamalla itse valotusta plussalle.

Vihreä täysautomaatti on siis kuvaamisen kannalta vähän sama asia kuin istuisit satasta ajavan auton kyydissä voimatta itse ohjata. Toivot vain, että auto menee sinne minne toivot. Välillä täysautomaatilla napsitut kuvat onnistuvat hienosti, jossain olosuhteissa puolestaan kohtaa pettymyksiä. P-asennossa voit kuitenkin jo ns. käännellä rattia ja painella jarrua tai kaasua ja näin ollen enemmän hallita millaisen kuvan haluat saada aikaiseksi.

Sitten kun opettelet kuvaamaan manuaaliasetuksilla, voitkin ajaa ihan juuri sinne minne tahdot itse valitsemallasi vauhdilla. Ah, mikä mahtava metafora tämä olikaan! 😀

MUUTAMA MUU VINKKI ASETUKSIIN

Kuten sanoin, kamera on noiden edellä mainittujen valmistelujen jälkeen jo ihan käyttökunnossa. Mutta, jos kameran sielunelämä kiinnostaa hieman tarkemmin, niin lukaise myös seuraavat valinnaiset asetusvinkit!

Kuvan laatu

Suurimman JPG-tiedoston laatu on lähtökohtaisesti asetettu olemaan Fine. Mutta, jos haluat kuvata kaikista parasta JPG-laatua, niin voit vaihtaa suurimman kuvakoon laaduksi Superfine. Tällöin kamera ei pakkaa tiedostoa niin paljon. (Ja luonnollisesti kuvia mahtuu kortille hieman vähemmän kuin laadulla Fine.)

Tämä asetus löytyy MENU-valikosta.

MENU -> MUKAUTETTU VALIKKO (hammasrattaan kuvake) -> välilehti F -> (resoluutio) ASETUS -> Vaihda L F asentoon L SF.

 

Tarkennuksen merkkiääni

Argh, itsellä ainakin menee aina ihan hermo, jos saan käteeni kameran, jossa on päällä tarkennuksen merkkiääni. Se piippaus on erityisen häiritsevää esimerkiksi kirkossa, kun kesken vihkimisen useampi vieras alkaa zoomailemaan kameroineen kera piipityksen. Itse siis otan omista kameroistani tarkennuksen äänen aina pois päältä.

Jos ääni on sinustakin turha ja ärsyttävä, saat sen pois MENUn mukautetusta valikosta.

Paina MENU -> siirry valikossa alaspäin kohtaan MUKAUTETTU VALIKKO -> siirry välilehdelle C2 -> YLIN KUVAKE (alla kuvassa) on tarkennuksen merkkiääni -> klikkaa edelleen oikealle ja vaihda toiminnon kohdalla oleva PÄÄLLÄ asentoon POIS ja hyväksy painamalla OK.

Ah, mikä ihana hiljaisuus!

Lämpimät värit

Toinen asetus, jonka itse tykkään aina käydä uuden kameran saadessani muuttaa pois tehdasasetuksista, on automaattisen valkotasapainoasetuksen ”pidä lämmin väri”. Tuo asetus nimittäin toisinaan saattaa aiheuttaa fiilistä, että kuvat ovat hieman keltaisempia kuin pitäisi.

Lämpimät sävyt toki imartelevat esimerkiksi henkilökuvissa, mutta jos kuvia ottaessa useinkin tulee tunne, että ovat omaan makuun liian kellertäviä, niin kannattaa käydä klikkaamassa tämä asetus pois päältä. Näin automaattista valkotasapainoa käyttäessä kamera pitää neutraalit värit lämpimien sijaan.

Löytyy paikasta: MENU -> MUKAUTETTU VALIKKO -> Välilehti F (WB/Väri) -> WB AUTO Pidä lämmin väri -> valitse POIS

Huom! PEN E-PL9:ssa tämän saa muutettua myös kuvaustilassa WB AUTO -asetuksen kohdalla Info-nappulan kautta. Vanhemmissa malleissa onnistuu vain tuolta Menu-valikon kautta.

 

EDIT: Mikäli oman kamerasi menu-valikossa tuo mukautettu valikko (hammasrattaan kuvake) ei ole aktiivisena, etkä siis pääse siihen, on se ensin aktivoitava. Se tapahtuu menu-valikon alimmassa asetusvalikossa (jakoavaimen kuva). Sieltä valittava custom menu/mukautettu valikko aktiiviseksi.

 

Asetusvalikko (tämä koskee nyt varsinkin PEN E-PL9:ä)

OK-nappulan alta avautuva valikko on PEN ysissä hieman muuttunut aiempiin malleihin verrattuna. Oletuksena sieltä nimittäin avautuu aiempaa pienempi osa toiminnoista.

Mikäli haluat OK-nappulan avaavan selkeämmän ja monipuolisemman oletusvalikon, voit käydä vaihtamassa sen Menun mukautetun valikon välilehdellä C1. Ylin kohta, Ohjausasetus (Control Settings). Vaihda kuvausohjelmien asetus asentoon LV-SCP (Super control panel).

Mutta tämä on siis ihan makuasia, kummanlaisesta valikosta enemmän pitää. Vaikka pitäisikin OK-nappulan alla suppeamman valikon, niin laajemman Super Control Panelin (kuvassa) saa tarvittaessa päälle kuvassa (alla) ympyröidystä nappulasta.

Kasvojen tunnistus

Toinen tehdasasetuksena päällä oleva ominaisuus, jonka itse otan aina pois käytöstä, on kasvontunnistus. Tykkään ihan itse valita käyttämäni tarkennuspisteen ja olen kokenut kasvojen tunnistus -toiminnon aina häiritseväksi.

Kasvojentunnistus löytyy helposti Super Control Panelin keskeltä. Siinä se naurunaama hekottaa oikein antaumuksella (katso kuva yläpuolella). Klikkaa itsesi OK:lla sen asetuksiin ja valitse OFF, niin olet jälleen itse tarkennuksesi herra!

Mikäli kamera vielä puuttu, mutta et tiedä mikä olisi sinulle se oikea, niin apua valintaan PENin ja OM-D:n välillä saat TÄSTÄ POSTAUKSESTA.

EDIT: Uusimman, kesäkuussa 2021 ilmestyneen, PEN E-P7:n esittelyn voit lukea TÄÄLTÄ.


2 Comments
  • lettu
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Kiitos tästä postauksesta! Itse aloittelen kuvaamista Pl-8:lla ja pitäisi saada histogrammi näkösälle kuvaa otettaessa. Mitenkäs tämä onnistuu? 🙂 Voi kun olisikin mukava saada joku Pen-kurssi, sillä käymälläni valokuvauksen alkeiskurssilla lähes kaikilla on Canon tai Nikon ja niiden valikkoa käydäänkin tarkkaan läpi, mutta itse joudun käyttämään enemmän aikaa/vaivaa opiskeluun.

    • Veera
      Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

      Histogrammin saa näkyviin Info-nappulaa painamalla.

Post A Comment