Elämäni rakkain Barbie

Olen niin monen näyttelyn kohdalla miettinyt, että ”tuo pitää kyllä mennä katsomaan” ihan vaan huomatakseni kuukausien livahtaneen ohi ilman, että olisin saanut aikeeni toteutettua. Nyt Kansallismuseon Barbie-näyttelyn kohdalla päätinkin, että hoidan homman nyt heti alta pois, enkä jätä suunnitelmaa minnekään kesälomalle roikkumaan. Tänään käytiin sitten Einon kanssa ihastelemassa kaikki yli 400 esillä olevaa Barbie-nukkea. Ja olipas kyllä oikea hyvän mielen näyttely!

Alkuaikojen Barbien kohdalla ihastelin etenkin upeita asuja. Barbiella oli tyyli todellakin hallussa jo aivan alusta saakka ja etenkin 60-luvun asut olivat mielestäni todella hurmaavia. 

Nostalgiamielessä odotin kuitenkin eniten niitä oman Barbie-iän nukkeja. Ja kyllähän sieltä 80- ja 90-lukujen taitteesta löytyi tutun näköisiä tyyppejä. Jollakin mun ystävistä oli tämä nilkkoihin asti ulottuvilla hiuksilla varustettu Totally Hair Blonde Barbie. Ja hitsi se tukka oli melkoinen pörrö nuken pyörittyä lelulaatikoissa. 😀

Myös nämä alla olevat asut ovat ihan tuttuja! Benetton-Barbiet muistan ainakin Barbie-lehden sivuilta, joka minulle tuli joskus 80-luvun lopulla. Ja tuo Perfum Pretty Barbiekin oli jonkun ystäväni kokoelmissa ja muistan ihailleeni tuota asua ihan hulluna! Olisin halunnut samanlaisen itsellenikin. 

Mietin jo museoon astuessani, että olisipa näyttelyssä oma suosikkini…. Ja olihan se! Voi sitä lapsellista riemua mitä koin nähdessäni tämän turkisviittaan puetun neidon vitriinissä.

Minä muistelin saaneeni tämän Magic Moves Barbien 6v synttärilahjaksi, mutta lappu sanoo nuken vuodeksi 1989… (Googletin, nukke on tullut markkinoille vuonna -85, eli olen hyvinkin voinut siis saada tämän vuonna -87 kuten muistelen) Tämän nuken selässä oli nappula, jota painamalla nuken kädet sai liikkumaan tukkaa kohti.

Pakkauksessa tuli mukana mm. hiustenkuivaaja ja hiusharja, joten Barbie ikään kuin föönasi tai harjasi itse hiuksiaan. Mukana oli myös pahvinen meikkipaletti ja Barbien malliportfolio kuvineen. (Pakkauksen sisällön näkee täältä)

Tämä oli kaikista Barbeistani hienoin, ja se joka minulle on selvästi jäänyt mieleen. Sain samalla myös hienot ruokasalin kalusteet (pöytä, tuolit ja astiavitriini) ja astiat, joten tämä käsiään huitova neitonen istui aika paljon illallisilla naapurin tytöltä löytyneen Kenin kanssa. Miten pieniä ne ruokailuvälineet olivatkaan! 

Barbie-nukkejen kohdalla on keskusteltu paljon niiden epärealistisesta vartalosta ja siitä, että se aiheuttaa lapsille ulkonäköpaineita, mutta en ainakaan itse muista koskaan ajatelleeni Barbien ulkonäöllä olevan juurikaan tekemistä ihmisten kanssa. Lähinnä Barbiet olivat ihania aikuisia, joilla saattoi leikkiä ihan eri tavalla kuin millään vauvanukeilla. Mutta silti ne olivat vain nukkeja, eivät mitään roolimalleja.

Barbeilla leikittiin tyttö-/poikaystävä -kuvioita, kolmiodraamoja, repiviä kissatappeluita ja monenlaisia seikkailuja. Ja jossain kohtaa itse leikkimistä tärkeämmäksi tuli vaatteiden suunnittelu ja ompelu. Barbie ja pikkusiskonsa Skipper saivat käsissäni jos jonkinmoisis muotiluomuksia.

Poikaystäväleikeistä puheen ollen… Yhdessä näyttelyhuoneessa oli myös Barbeja leikkejä varten ja osuin siellä tällaisen intiimin hetken keskelle. Taustalla melko pyörtyneen näkösestä neitosesta päätellen tässä saattoi myös olla jonkinlainen kolmiodraama meneillään. 😀

Eri vuosikymmenien ns. perusbarbien lisäksi näyttelyssä on todella paljon eri teemojen nukkeja pop-tähdistä kuninkaallisiin. Tässä pari ikonista leffahahmoa.

Minusta otetut kuvat: Eino Nurmisto

Tämä oli kyllä tosi kiva näyttely! Hyvä yhdistelmä omia nostalgiahepuleita ja itselle uusia juttuja. Suosittelen näyttelyä kaikille, joiden elämään Barbiet ovat joskus kuuluneet.

Millainen oli sinun lempi-Barbiesi?


10 Comments
 • Sande
  Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

  Voi olen ihan unohtanut tämän näyttelyn, joskus siitä lehdestä luin. Mun suosikki oli aikoinaan palmikkobarbie (mikä lie virallinen nimi), sillä oli hiukset nilkkoihin asti ja sellainen vaaleanpunainen hiusten kikurrinkone mukana. Kaveri leikkasi omalleen polkkatukan 😯

  • EmiliaMaria
   Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

   Sellainenkin oli tuolla näyttelyssä! Käytiin kälyn kanssa tuolla pari viikkoa sitten. Olipa kyllä oikein mahtava näyttely. 

 • Piia
  Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

  Minulla oli myös magic moves (sanottiin sitä Mannekiini- Barbieksi) ja vaaleanpunainen Parfum pretty (aka Parfyymi-barbie. Molemmat isä toi Amerikasta. Oi että ne oli hienoja!

 • Ellusi
  Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

  En muista sen oikeaa nimeä mutta itse kutsuin sitä persikka barbieksi. Sen mekko kun oli suuri ja muhkea ja väriltään ihana persikka. Oma äiti ompeli minulle samaisen mekon koulun kevätjuhliin, kun niin kovasti halusin olla kuin se persikkabarbie. Kangasta metsästettiin ympäri kaupunkia kunnes vihdoin oikea väri löytyi verhokankaasta. Voi sitä riemua! Ihanaa oli olla yksi päivä ihan oikeana barbiena.

 • ElinaM
  Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

  Mun ehdoton suosikki oli tummahiuksinen Benetton barbie-sarjan Marina <3 Sain itse valita sen synttärilahjana ja muistan miten ensin kävin tiukkaa mietintää lelulehden parissa ja sitten paikallisen Etolan leluosastolla 😀 Sen keltainen pörröturkki ja kauniit kasvot veivät voiton. Myöhemmin se esitti leikeissä usein Kaunareiden Tayloria, vaaleahiuksisen barbin ollessa tietysti Brooke. Tummahiuksinen Ken oli itsestään selvästi Ridge ja kissatappelut kuuluivat asiaan!

 • meg
  Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

  Mun suosikki oli (ja on tietysti edelleen) Glitter hair Teresa. Sillä oli koukkukädet ja mahtava etuheitto, ja muistan edelleen miltä se hiuksiin kammattava glittervoide tuoksui. Toinen suosikki on äidin vanha (vuodelta -76!) oleva barbie, jolla on siimasta tehdyt hiukset ja ihanan persikkaiset huulet.

  Vitsit että haluaisin käydä tuolla näyttelyssä, täytyy yrittää järjestää reissu Helsinkiin kesällä.

 • Vierailija
  Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

  Mä en ikinä ollut barbifani, mutta sisarukset ja naapurintyttö tykkäs niin niillä sit piti leikkiä. Kauheeta ihmissuhdedraamaa niillä oli jatkuvasti, minkä lisäksi paras leikki oli uittaa niitä ulkona kahluualtaassa – kauhee sitä märkien barbihiuksien hajua! Muistan värkänneeni uimapukuja puhjenneista ilmapalloista. Ainoa barbi mistä itse pidin oli Mermaid Fantasy -barbi, se oli tarpeeksi poikkeava mun makuun ja sopi luontevasti vesileikkeihin. Sainpahan myös ensimmäisen seksivalistukseni barbileikeistä, sillä minua vähän vanhempi naapurintyttö demostroi tietenkin myös petipuuhat nukeilla 😀

 • Käyttäjä1278
  Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

  Olen kesällä menossa tyttärentyttärien 4v ja 6 v Barbeja ihailemaan. Itse olen lähes kuusikymppinen ja muistan nuo aivan ensimmäiset Barbit. Siihen aikaan Barbi oli tosi kallis tulotasoon verrattuna eikä läheskään jokaisella perheellä ollut siihen varaa. En minullekaan ole tullut mieleen että Barbit olisivat muokanneet naiskuvaani jotenkin, ihan nukkeina ajattelin🙂

 • Aa
  Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

  Minulla taisi olla 90-l alulla ihan perus-Barbie ja Ken, tulivat ehkä jopa samassa laatikossa…? Molemmilla oli iltajuhla-asut, Barbien mekko oli tiukka ja helmasta röyhelöinen, Kenillä hopeansininen vaalea puku kera liivin ja vaaleanpunainen keinonahkakravatti. Se oli jotenkin ihan tajuttoman tyylikäs joten jäi myös mieleen. 😀

  Mulla oli myös aiemmin lahjaksi saatu Stefi (?) -nukke joka oli ikään kuin Barbien kopio. Tottakai Barbie ja Stefi tappelivat Kenistä. Siihen asti kunnes sain isoveljeltä aidon Mustanaamio-figuurin (tämän kasvettua yli mustis-iästä) ja Barbie rakastui Mustikseen palavasti ja jätti Kenin. Ken oli melko murtunut koska Mustanaamio oli nipin napin Barbieta napaan asti oleva pikku-ukko jolla oli suuri valkoinen arabihevonen (sain sen sopivasti samana aiakaan synttärilahjaksi kun veljeni kiinnostus Mustanaamio-figuuriin lakkasi) JA taistelutiikeri! Ken ei oikein ikinä päässyt siitä yli ja lopulta hirttäytyi.
  …Oon ihan ääretömän iloinen mun vanhemmista jotka ymmärsivät että näinkin dramaattiset leikit ja kaulakiikussa roikkuva lelunukke ei tarkoita sitä että likka tarvii lataamoa. 😀

  Oliko näyttelyssä Ken-nukkeja lainkaan? Olisi hauska nähdä tämä keikari taas.

  • Sheila
   Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

   Kiitos, nauraa hörötin tälle ääneen :). Voi Ken-rukkaa, eihän sillä ole ollut mitään saumaa Mustikseen verrattuna.

Post A Comment