Näin otat helposti kuvia ilotulituksesta!

-Kaupallinen yhteistyö Olympuksen kanssa-

Nyt ainakin kaikki Olympus-kuvaajat kuulolle! Uudenvuodenaatto ilotulituksineen ja tähtisädetikkuineen on mitä loistavin hetki treenailla kamerastasi mahdollisesti löytyvää pitkän valotusajan Live Composition -toimintoa. Ja jos et tämän toiminnon sisältävää kameraa vielä omista, niin lue silti ja ihastu.

Live Composite on helppo käyttöinen tapa kuvata pitkiä valotuksia ilman ylivalottumista. Sen sijaan, että kameran suljin olisi yhtäjaksoisesti auki, Live Comp ottaa useita valotuksia peräkkäin kooten ne yhdeksi kuvaksi. Kuva valottuu lisää vain, kun kuva-alalle tulee jotain vaaleampaa kuin aiemmin. Ja mikä parasta, kuvan kehittymistä voi seurata näytöltä ja lopettaa valotuksen sitten, kun kokee otoksen valmiiksi. 

Näin saa siis näppärästi otettua kuvan vaikkapa juuri niistä ilotulituksista siten, että kuva-alalle mahdollisesti sommitellut muut valaistut elementit (esim kaupunkinäkymä) eivät ylivalotu. Ainoastaan taivaalle uuteen kohtaan tai edellistä kirkkaampana lentävät ilotulitteiden kuviot valottavat kuvaa lisää ajan kuluessa. 

Live comp löytyy ainakin seuraavista kameroista:

– PEN E-PL10

– PEN E-PL7, -8 ja -9, PEN-F

 – OM-D E-M10, -Mark II ja Mark III

– OM-D EM5 Mark II

– OM-D E-M1 ja – Mark II

 

Esimerkkikuviin ei nyt järjestynyt ilotulitusta, mutta led-valomiekan ja tähtisädetikkujen loiste kyllä demonstroivat asian. 

Kuinka Live Comp sitten toimii? Ihan ensiksi, tarvitset pitkien valotusten vuoksi jalustan. Live Comp -toimintoon pääset käsiksi asettamalla kameran kuvausohjelmalle M ja valitsemalla ”valotusajaksi” Live Comp. Pyörität siis suljinaikaa pidemmäksi ja pidemmäksi aina niin kauan kunnes 60 sekunnin valotusajan jälkeen tulee vaihtoehdot Bulb, Livetime ja lopuksi Live Comp.  

Live Compin ollessa valittuna pääset Menu-nappia painamalla suoraan oikeaan valikkoon, missä valitaan yhden valotuksen pituus. Sopiva valotusaika riippuu tietenkin vallitsevan valon määrästä, kuten myös ISO-herkkyyskin. Eli vähän testailua vaatii, jotta juuri optimaalisimmat asetukset löytyy. 

HUOM!  Uusimmissa kameramalleissa (PEN E-PL 9 ja 10 sekä O-MD E-M10 MK III) Live Comp -toiminnon käyttö on tehty entistä helpommaksi! Katso kuva yllä.

AP-kuvaustilassa (Advanced photo) pääset nopeasti käsiksi moniin toimintoihin kuten panoraamakuvaukseen, monivalotukseen ja myös tähän postauksessa käsiteltyyn Live Composition -kuvakseen. Käännä valintakiekko asentoon AP, valitse Live Comp ja ryhdy kuvaamaan. Kamera hoitaa ISO-herkkyyden ym. asetusten valinnan automaattisesti. Superhelppoa! 

Näissä postauksen esimerkkikuvissa, jotka on otettu PEN E-PL7:lla, ISO-herkkyys on vaihdellut välillä 250-400, aukko on kaikissa f13 ja Live Compin yhden valotuksen suljinaika 1s. 

Vaikka homma kuulostaisi omiin korviin ihan heprealta suljinaikoineen ja iso-herkkyyksineen, niin rohkeasti vain testailemaan. Live Comp -kuvien harjoittelusta saa vaikka kivan ohjelmanumeron illaksi lasten tai kavereiden kanssa. Ja tosiaan kuten edellä mainitsin, uudempien kameroiden AP-tilan kanssa kuvailu onnistuu hurjan helposti. 

Meilläkin oli äidin kanssa tosi hauskaa, kun kokeiltiin millä tavalla piirtyisi parhaat sydämet ja miten kirjoitella kauneimmin vuosilukuja ilmaan. Hyvällä yhteistyöllä saatiin sitten jokunen ihan nätti ruutu aikaiseksi ja kiva UV-kortti somessa jaettavaksi.

Loppuun näiden kuvien syntyä hieman rautalangasta vääntäen. Alla olevaa viimeistä kuvaa tehdessä olen siis pistänyt Live Comp -valotuksen päälle ja kävellyt ensin kuvan vasempaan reunaan pimeässä. Sinne päästyäni napsauttanut valon päälle ja piirtänyt sillä ensimmäisen sydämen. Sitten valo suljettuna siirtynyt keskemmälle kuva-alaa laittanut valon päälle ja piirtänyt ilmaan toisen sydämen.

Minä en kuvassa juurikaan näy, koska en tummissa vaatteissani ole tuonut kuvaan mitään aiempaa valoisampaa ja vaaleampaa. Hopeanväriset kenkäni ovat kynttilän vieressä hieman valottuneet kuvaan.

Sitten olen kävellyt rauhassa pois ja tilalle tepasteli äitini, joka sytytti tähtisädetikun maassa olevasta kynttilästä ja kirjoitti sillä vuosiluvun. Mammakaan ei kuvassa näy em. syystä. Lumi, mihin kynttilän valo lankeaa, on hyvä esimerkki siitä miten Live Comp -ei polta tuota kohtaa puhki, vaikka kokonaisvalotusaika on kuvassa ollut noin parin minuutin luokkaa.

Samalla systeemillä siis voi koittaa illalla vangita myös niitä upeita ilotulituksia. Treenaa ennakkoon vaikka juurikin tähtisädetikkujen tai minkä tahansa valonlähteiden kanssa. Kännykän valollakin saa aikaiseksi monenlaista!

 

PS. Vielä tänään 31.12.2019 puoleen yöhön saakka aikaa tarttua PEN E-PL10 -tarjoukseenSaat kamerasta 50 € alennuksen ja 25 mm 1:1.8 muotokuvaobjektiivin (arvo 379 €) kaupan päälle!

 

EDIT: Päivitetty kameratarjouksen tiedot.

EDIT 2: Postausta päivitetty Advanced Mode -toiminnon tiedoilla 30.12.2019


2 Comments
  • Hennaeer
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Kiitos Veera tästä! Ostin vuosi sitten tuon pen 8 itselleni joululahjaksi mutta kuvailut jäänyt pariin kertaan kun iskee turhautuminen. Nyt onneksi uv reissussa kuvauksen päälle ymmärtävä kaveri ja tietty se kamera eli kerrankin voi saada kivoja kuvia raketeista. Kiva kun jaksat vääntää rautalangasta 🙂 mahtavaa vuoden vikaa ja kaikkea hyvää alkavaan vuoteen!

  • Vierailija
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Ilotulitukset peruutettu.  Kamerat takaisin kauppaan hyödyttöminä.

Post A Comment