OLYMPUS PEN – Kamera, joka mullisti elämäni

-Kaupallinen yhteistyö, Olympus

Tänä vuonna viettää 10-vuotissynttäreitään eräs tuote, joka muutti sittemmin myös minun arkeani. Vuonna 2009 nimittäin julkaistiin Olympuksen ensimmäinen PEN-kamera, E-P1. Viime viikolla pyöreitä täyttävä PEN-sarja sai myöskin uuden tulokkaan, kun markkinoille saapui E-PL10. 

Valitsin kolmesta värivaihtoehdosta omakseni tämän tyylikkään mustan. Muut värit ovat valkoinen ja kaunis hiekanruskea. Kamerassa kiinni sen mukana tuleva 14-42 mm zoom-objektiivi.

Minun ja PENin tiet kohtasivat ensimmäisen kerran, kun vuonna 2011 pääsin tutustumaan tuolloin markkinoille tulleeseen PEN E-P3 malliin. Voi kuulostaa ylisanoilta, kun totean, että tuo kamera muutti elämääni, mutta kun se todellakin teki niin. Ja minäpä kerron miksi.

Minä ja PEN E-P3 Wienissä kesällä 2011. Se oli rakkautta ensikuvauksella.

Olin tuolloin jo ammattikuvaaja ja kanniskelin siis painavaa peilijärjestelmäkameraa kaikki työaikani, ei järkkärin mukana kuskaaminen tuntunut enää vapaa-ajalla mielekkäältä. Markkinoilla olleet kaikenmaailman pienet kompaktikamerat eivät kuitenkaan kiinnostaneet tippaakaan, koska niiden pitkälti automatisoidut ominaisuudet eivät vastanneet omia kuvaustarpeitani.

Niinpä mulla ei useinkaan ollut kameraa lainkaan mukana vapaa-ajalla tai lomareissuilla. Olisin halunnut kuvata, mutta painavien kamojen raahaaminen ei vaan maistunut työn ulkopuolella. Ja tämä on se kohta missä Olympus ja PEN astui kuvaan, ratkaisi em. ongelmani ja sai siten minut jälleen innostumaan kuvauksesta. Valokuvaamisesta tuli oikeasti taas kivaa eikä pelkkää työtä.

Rooma. Käytän matkakuvissani usein Pin hole -taidesuodinta. Uudessa E-PL10:ssä osan taidesuotimien voimakkuutta voi säätää.

Viimeiset kahdeksan vuotta onkin siis PENit olleet olennainen osa käsilaukkuni sisältöä niin matkoilla, keikoilla, juhlissa kuin blogihommissakin. Erityisesti olen nauttinut katukuvauksesta matkoilla. On mielenkiintoista tarkkailla ihmisiä ja taltioida pieniä arkisia hetkiä itselle vieraassa ympäristössä.

Rooma, 2014.

Berliini, 2016.

On ihanaa, että matkoillekin on voinut huoletta pakata kameran lisäksi useamman objektiivin eri tarpeisiin sen sijaan, että joutuisi arpomaan, että minkä yhden sitä viitsisi mahdollisesti kantaa.

PENin kanssa käyttämäni objektiivit sujahtavat helposti jopa housujen taskuun, joten ne ovat reissatessakin aina helposti käden ulottuvilla ja vaihdettavissa tilanteen mukaan. Se tekee kuvaamisesta nautinnollista ja inspiroivaa, kun mukana kulkee aina pätevä, mutta kevyt, kalusto.

Viime viikolla tästä mulle kovin rakkaasta kamerasarjasta ilmestyi uusi PEN E-PL10 -malli ja sain sen käsiini heti tuoreeltaan Kööpenhaminassa.

Vuosien myötä on vain ominaisuudet parantuneet ja monipuolistuneet. Ja olenpa päässyt itsekin mukaan kehitystyöhön Olympuksen suunnittelutiimiä tavatessani! Oli aika siistiä päästä kommentoimaan suunnitelmia ja kertomaan omia toiveitaan kameran suhteen.

Itselleni PENissä supertärkeitä ominaisuuksia on mm. 180 astetta kääntyvä näyttö aka. selfienäyttö ja tietenkin sen monipuoliset wifi-toiminnot ja bluetooth-yhteys. Langattoman yhteyden ansiosta onnistuu kuvata itse omat asukuvani ja etenkin matkoilla on kätevää, kun kuvat saa siirrettyä sekunneissa kamerasta puhelimeen.

Minusta ja PENeistä löytyy paljon yhteiskuvia! Uusi E-PL10 on laskujeni mukaan mun viiden PEN-kamera. 

Niin innoissani, kun olenkin aina uuteen kameraan tutustuessani, niin samalla mä hölmö olen myös hieman haikeana. Nytkin mietin Köpiksessä, että ”voi mun E-PL9 parkaa, tuleekohan sille paha mieli, kun palaan reissulta uuden tulokkaan kanssa.” Niin kiintynyt mä aina noihin kameroihini olen!

Paljon onnea siis 10 vuotias Olympus PEN! Parin vuoden päästä juhlitaan sitten meidän yhteisen taipaleen kymppisynttäreitä. Mehän voitaisiinkin rakas PEN lähteä silloin jonnekin ihanalle katukuvausmatkalle yhdessä.. Kuljeskeltaisiin pitkin katuja, tarkkailtaisiin ohikulkevia ihmisiä ja ihasteltaisiin valojen ja varjojen leikkiä. Ihan niin kuin me on aina tykätty yhdessä tehdä.

Kööpenhamina, 2019.

Tuo 25 mm on se objektiivi (kuvassa yllä), jonka valitsen mukaani aina silloin, jos lähden jonnekin vain yksi linssi mukanani. Se on valovoimainen ja sopii polttoväliltään monenlaiseen kuvaamiseen aina maisemista potretteihin.

Löydät muuten paljon selkokielistä lisäinfoa mm. objektiiveista (polttoväli, valovoima jne) ja paljon kuvausvinkkejä mun aiemmista Olympus-postauksista.

EDIT: poistettu linkit päättyneeseen tarjoukseen

EDIT: Uusimman, kesäkuussa 2021 ilmestyneen, PEN E-P7:n esittelyn voit lukea TÄÄLTÄ.


6 Comments
 • etsin-fani
  Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

  Ei etsintä edelleenkään? Onko se vaan niissä vielä kalliimmissa? Tai jonain lisälaitteena, joka maksaa summan x, mistelisin että on ainakin joskus ollut. Olisi muuten kätevä tuollainen pieni kamera.

  • Veera
   Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

   PEN-sarjassa ei ole etsintä muuta kuin PEN-F -mallissa. O-MD sarjasta sitten löytyy etsin. Niistäkin O-MD EM-10 ja E-M5 sarjat ovat melko pienikokoisia.

 • Iina / MouMou
  Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

  Sun kuvausvinkit on kultaa. Aamen. <3

 • MatkailijaHki
  Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

  Niin hyvän myyntipuheen pidit että tilasin kameran kun olen muutenkin haikaillut hyvää ja helppoa kameraa jonka kuvat voisi helposti siirtää kännykkään. Ostin sen itselleni joululahjaksi 🙂
  Saan sen tänään ja olen nyt kahden vaiheilla pääseekö se huomenna mukaan Lontooseen. Olisi kiva kokeilla kuvaamista siellä, toisaalta kännykälläkin saa ihan kohtuullisia kuvia. No pitää miettiä kunhan saan kameran hyppysiini ja aion myös perehtyä jossain vaiheessa sinun kuvausvinkkeihisi!

  • Veera
   Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

   Sinne vaan kamera mukaan reissuun! Alkuun pääsee vaikka automaattiasetuksilla. Perehtyy sitten reissun jälkeen paremmin toimintoihin. 🙂

 • Ei-leen
  Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

  Vau, nuo sun kuvat ovat upeita. Ei vain niiden laatu vaan tuo kohteen valinta ja raajaaminen. Ihan kadehdin ammattikuvaajan silmää, joka huomaa sopivan kohteen. Etenkin tuo suuteleva pariskunta keskiaikaisen rakennuksen vieressä ja tatuoitu mies hieman ränsistyneen talon portailla ja vieressä roikkuu paita kuivumassa (tuo kuva voisi niin olla Aasiasta, mutta vielä hauskempaa että se on Euroopasta). Ja sitten tuo kontrasti värikkään seinän ja oven ja harmaisiin sateenvarjoaan myöten pukeutuneen pariskunnan välillä.

  Ihailen ja ihastelen.

Post A Comment