Hei hei mutsi, mä en oo syöny mun lääkkeitä – Tapahtui pikku vahinko

 

Postaus sisältää mainoslinkkejä. Mainoslinkint merkitty *-merkillä.

Minulle kävi helmikuussa pieni vahinko. Unohdin ottaa pillerin ja sitten toisenkin. Jossain kohti havahduin siihen, etten ollut syönyt mielialalääkkeitäni moneen moneen päivään.

Mutta tiedättekö mikä tästä unohdusasiasta teki omituisen? Se, että en jostain syystä saanut yleensä minulle Venlafaxinin unohtuessa iskeneitä vierotusoireita.

Normaalisti jos lääkkeenoton väli on vuorokauden sijaan venynyt vaikkapa puoleentoista vuorokauteen, olen jo huomannut asian tietynlaisesta päänsärystä. Välin venyessä pidemmäksi on mukaan tullut mm. raajojen pistely ja puutuminen ja sähköiskutuntemukset päässä. Lääkkeen unohtamisen on kyllä siis huomannut hyvin nopeasti.

Mutta, nyt pääsinkin kaikista ”viekkareista” kuin koira veräjästä. En ollut suunnitellut lopettavani lääkitystä juuri nyt, mutta totta kai olen toivonut voivani tehdä sen joskus. Ennen viimeisintä masennusjaksoani olin esimerkiksi enää hyvin pienellä lääkeannoksella ja keräsin rohkeutta senkin alasajoon. Kirjoitin aiheesta mm. vuonna 2016.

Mielialalääkkeiden lopetus

Nyt ei siis tullut kerättyä rohkeutta, eikä mietittyä lääkkeiden lopettamisen ajankohtaisuutta, vaan yhtäkkiä vaan tajusin, että nyt olisi kuin ihmeen kaupalla ihan huomaamatta fyysiset lopetusoireet taklattu. Niinpä ryhdyin miettimään, että mitä jos nyt uskaltaisi vihdoin kokeilla olla ilman.

Ja kyllä, vaikka tässä nyt puhunkin lääkityksestä ihan vain omana päätöksenäni, niin olen toki keskustellut asiasta myös lääkärin ja terapeuttini kanssa. Mulla on kuitenkin niin pitkä kokemus masennusoireista ja lääkityksestä, että kun ei ole mistään useamman lääkkeen cocktailista kyse, niin mun oma olo ja tahtotila on se ainoa mittari, jolla asiaa voidaan arvioida.

Nyt siis olo on useamman viikon lääkkeettömyyden jälkeen ainakin vielä hyvä. Totta kai tässä miettii, että vaaniiko jossain nurkan takana uusi romahdus? Olenko valmis kulkemaan ilman tuota ”kävelykeppiä”? Pärjääkö mun pää jo ihan omillaan?

Venlafaxinin lopetus

”Harmaa nollakausi”

Mutta jotenkin mua usein aiemmin vaivannut pelko on kaikonnut. En uskalla haaveilla elämästä, jossa en enää koskaan tarvitse mielialalääkkeitä. Taipumukseni masennukseen on kyllä nyt parissakymmenessä vuodessa käynyt selväksi. Mutta en myöskään enää ajattele, ettenkö voisi välillä myös voida niin hyvin, että pärjään ilman lääkkeeseen nojaamista.

Minusta tuntuu myös siltä, että olen nyt nähnyt niin monta synkkää kuoppaa joihin mieleni on vajonnut, että en jaksa enää pelätä niitä. Niitä tulee ja menee. Välillä elämä on synkkää paskaa ja sitten yllättäen se on niiden kuoppien välissä jonkin aikaa vähemmän paskaa.

Nyt on meneillään sellainen harmaa nollakausi, kuten sitä itse kutsun. Elämä ja olo ei tunnu mitenkään iloiselta ja aurinkoiselta enkä koe juurikaan onnentunteita. Mutta en ole myöskään enää siellä mustassa vedessä jonka pyörteet imevät mua pohjaan.

Venlafaxin lopettaminen

 

Tuntuu siis oikeastaan aika hyvältä hetkeltä opetella eloa ilman lääkkeitä. Mutta onhan tämä aika jännää. Mun aivokemiat on vuosikausia olleet osaksi lääkkeiden ohjailemia, joten mitenkähän välittäjäaineet pärjäilee ihan ilman lisäapua? Olenko mä ilman lääkkeitä jotenkin erilainen ihminen kuin lääkkeiden kanssa? Se on asia, jota on toki tullut vuosien aikana usein mietittyä.

Vähän on olo kuin olisin jättänyt pitkäaikaisen turvallisen ystävän. Koitan kuitenkin olla liikaa ylipäätään miettimättä tätä lääkeasiaa, sillä jos kauheasti alkaa kuulostelemaan omaa oloaan, niin helposti sitä myöskin löytää itsestään tuntemuksia ja oireita, ettei kaikki olisikaan hyvin.

Mutta, tässä sitä nyt ollaan ainakin toistaiseksi ilman mielialalääkkeitä. Ja ainakin toistaiseksi kaikki on hyvin. Olen nyt ollut lääkkeettä sen verran monta viikkoa (en kylläkään muista tarkkaan koska lopetin), että en usko, että lopetusoireita enää pitäisi enää ilmaantua.

Ei voi kuin toivoa, että jospa se oma pää kantaa.

 

PS. Jos kuvien korvakoruja ihastelitte, niin ne on *La Kivan


6 Comments
 • Ulla Vuorikoski
  Posted at 19:16h, 10 maaliskuun Vastaa

  Kiitos äärimmäisen hyvästä pohdiskelupostauksesta.
  Kaikkea hyvää jatkoon…💟

 • Myy
  Posted at 23:41h, 11 maaliskuun Vastaa

  Kiitos tästä. Itsekin pohdin saman lääkityksen lopettamista.

 • Sassuli
  Posted at 07:29h, 13 maaliskuun Vastaa

  Vaikka sanot olevasi ”harmaassa nollakaudessa”, niin siitä huolimatta näytät tosi hyvältä vaaleanpunaisissasi 🙂

 • Saara
  Posted at 10:30h, 13 maaliskuun Vastaa

  Mulle kävi oikeastaan ihan samoin viime kesänä. Olin ollut tosi pienellä annoksella jo pitemmän aikaa (aikaisemmin myös yrittänyt lopettaa, joten tiesin ohjeet) ja lomamatkalla unohdin ottaa nekin. Tuntui kyllä olossa, mutta ajattelin, että miksipä ei näin. Pelkäsin koko ajan romahdusta, mutta eipä ole tullut tähän mennessä. Vuosia käytin kuitenkin. Kaikkea hyvää sinulle!

 • Jade
  Posted at 13:17h, 15 maaliskuun Vastaa

  Äärimmäisen mielenkiintoinen aihe ja kirjoitus. Yleinen käsitys ymmärtääkseni on, että pitkäaikaisesta lääkkeestä, varsinkin mielialalääkkeestä vieroittuminen on hankalaa. Toivottavasti sinulla onnistuu hyvin ja jaksat pitää lukijat ajan tasalla tilanteesta. Nettiin tarvitaan myös näitä onnistumisesta kertovia kirjoituksia. Saanko kysyä, käytätkö mitään lisäravinteita mielen tasapainoon tai muuhun hyvinvointiin? Kivaa kevättä, t uudehko lukijasi

 • Jäbä
  Posted at 21:12h, 07 joulukuun Vastaa

  Mä lopetin kerralla venlafaxsin ja noin viisi päivää oli omituinen olo ja huomasin oman käytöksen olevan omituinen ja ailahteleva. Meni ohi ja sen jälkeen on ollut kaikki paremmin. Tunne elämä normaali ja jopa empatiatuntemukset ovat palanneet. Mä söin niitä hermokipuun ja kyllä ne auttoi siihen, en vain halunnut olla kylmätunteinen ja välinpitämätön toisia kohtaan joten lopetin ja kestän kivun mielummin.

Post A Comment