Nitor All in one

Vaatteen värjääminen pesukoneessa – valkoinen farkkutakki vaihtui pinkiksi

Vaatteiden värjääminen pesukoneessa on hurjan helppoa, mutta jostain syystä kynnys ryhtyä puuhaan on ollut itselläni silti korkea. Pelkään, että lopputulos jostain syystä epäonnistuu. Nyt kuitenkin näin eräässä fb-ryhmässä miten ihanan pinkin pinkin lopputuloksen eräs nainen oli saanut valkoiseen farkkutakkiin. Juuri sama Polan farkkutakki ja Nitorin All in one väri oli helposti löydettävissä Tokmannilta, joten rohkaistuin itsekin kokeilemaan.

Valkoinen farkkutakki

Täyspuuvillainen valkoinen Polan farkkutakki löytyi tosiaan Tokmannilta ja vielä -50% alennuksesta. Hintaa rotsille jäi siis 15 €. Kokoja oli ainakin tähän omaan XL:ään saakka.

Vaikka materiaalitiedoissa lukeekin, että 100% puuvillaa, niin ompelulankoja se ei valitettavasti koske, vaan ne ovat keinokuitua, joka ei värjäänny. Tämän kuitenkin tiesin jo nähtyäni kuvan värjätystä takista.

Nitor All in one

Nitorin All in one väri maksoi n. 7 € ja se sisältää nimensä mukaisesti kaiken värjäyksessä tarvittavan. Ei siis tarvita erikseen suolaa kuten jostain vuosikymmenien takaiselta edelliseltä värjäyskerralta muistelin. Myös värin ostin Tokmannilta. Saatavilla aika hyvin tavarataloista ja marketeista. Nitorin värivalikoiman näet heidän sivuiltaan.

Nitor All in one

Vaatteen värjääminen pesukoneessa

Pussi leikataan auki ja se laitetaan yhdessä vaatteen kanssa pesukoneeseen. Koko pussi siis sellaisenaan. Ei kaadella väriä mihinkään. Sitten perus puuvilla-pesuohjelma päälle ilman esipesua. Ohjeissa sanottiin, että 30 tai 40 astetta ja että mitä korkeampi lämpötila, sitä syvempi värisävy. Itse käytin 40:ää.

Myös pesuohjelman kesto vaikuttaa lopputulokseen. Pyöritä siis ihan normaali pitkäkestoinen ohjelma, ei mitään hätäistä pikapesua sillä muuten vaatteeseen voi jäädä epätasaisuuksia tai väri ei välttämättä kiinnity kunnolla.

Mitä värin määrään ja vaatteen painoon tulee, niin itsellänihän ei ollut vaakaa enkä näin ollen yhtään tiennyt mitä rotsi painaa. Sekin vaikuttaa värisävyyn miten paljon kangasta vs. väriä on käytössä. Mutta ohjeiden mukaan yksi pussi värjää korkeintaan 1,5-2 kg tekstiiliä, joten yksi farkkutakki menee siis helposti.

Vaatteen värjääminen pesukoneessa

Tadaa! Varsin päräyttävä sävy sieltä tuli esiin takin kuivuttua. Ihan just mun pinkkiin pirtaan passeli. Kun otin rotsin koneesta, ehdin hieman huolestua nähtyäni muutamia epätasaisia länttejä. Ne olivat kuitenkin vain märempiä kohtia ja haihtuivat yhdessä huoleni kanssa vaatteen kuivuessa. Eli älä hätäile, lopullisen sävyn ja värjäyksen tasaisuuden näkee vasta, kun tuote on kuiva.

Vaatteen värjääminen Nitor

Langat tästä ei tosiaan värjäytyneet, koska ovat keinokuitua, mutta näin farkkurotsissa se ei mielestäni haittaa, tikkukset saavatkin näkyä. Mutta on toki monia vaatteita missä ei halua ompeleiden näkyvän, joten ennen värjäämiseen ryhtymistä olisi hyvä tietää ovatko langatkin luonnonkuitua vai keinokuitua.

Värjättäviksi tosiaan siis sopii luonnonkuidut kuten puuvilla, silkki ja pellava sekä muuntokuitu viskoosi. (Tarkasta kuitenkin aina käyttämästäsi väristä mille materiaaleille se sopii. Jotkut väriaineet on tarkoitettu vain tietyille kankaille). Eli polyesteri tai esim akryyliä ei voi värjätä.

Vaatteen värjääminen pesukoneessa

Vaatteen värjääminen Nitor

Hieno siitä tuli. Näin räyheän pinkkiä farkkurotsia ei ollutkaan tullut missään valmiina vastaan. Jos nimittäin olisi tullut, olisi sellainen kaapissani jo ollut.

Pesukone kannattaa värjäämisen jälkeen käyttää tyhjänä mahdollisten värijäämien poistamiseksi. Itse en kylläkään tehnyt niin, vaan tungin seuraavaksi vaan pesuun tummanharmaan lakanan, jossa pieni hippunen pinkkiä väriä ei olisi näkynyt.

Vaatteen värjääminen Nitor

La Kivan korvikset on kuin tehty takin kaveriksi!

Farkkutakki – Pola, Tokmanni / Mekko – Zhenzi (saatu) / Korvikset – La Kiva / Kengät – Benetton

Tämä kokeilu kyllä rohkaisi, että voisin uskaltaa värjäämään pari sellaistakin vaatetta, jotka on kaapissa odotelleet, että pääsisivätkö vielä käyttöön vai pistänkö kiertoon.

Hurjan helppoa siis, uskallan suositella!


Tags:
5 Comments
 • Marina / Dioriina
  Posted at 14:01h, 22 kesäkuun Vastaa

  Siitä tuli magee! Pakko ehkä itekkin kokeilla tota värjäämistä.

  • Veera
   Posted at 10:45h, 23 kesäkuun Vastaa

   Mä luulen kans et täytyy värjäillä jotain muutakin 🙂

 • Sini
  Posted at 19:57h, 22 kesäkuun Vastaa

  Päheä rotsi tuli pikkurahalla! Ihana match noiden korvisten kanssa 🙂

  Mulla on parinkymmenen vuoden takaa (nyt tuntuu vanhukselta) kokemus farkkujen värjäämisestä mustiksi, ja sitten sateessa kastuessaan niistä farkuista irtosi väriä kenkiin.
  Onkohan noi värit kehittyny tässä ajassa, ettei vaikka pinkkiä irtoaisi valkoiseen paitaan jos se takki vähän kastuu. Jos jaksat niin raportoi kokemuksia 😀

  • Veera
   Posted at 10:45h, 23 kesäkuun Vastaa

   Totta, toi on kyllä vähän kuumottava tilanne, että olis sade ja vaaleaa päällä takin kanssa. Mä rapsaan jos/kun päädyn tällaiseen tilanteeseen!

 • Satu // Life with Satu
  Posted at 08:39h, 26 kesäkuun Vastaa

  Onpas kivan näköinen lopputulos!

  Mulla on äidiltä peritty itseäni vanhempi Marimekon paksua puuvillaa olevaa kauppakassi. Koska sen ikä on 40+ vuotta oli se aika kulahtaneen värinen. Uudelleen värjäys mustalla ja suutarin vahvistamat vuosien saatossa rispaantuneet kantohihnat (laittoi nahasta vahvikkeet) niin mun suosikki ostoskassi on kuin uusia. Vanhaa värjäämällä ja kunnostamalla pääsee kyllä tosi pitkälle.

Post A Comment