Tunteita ja tuoksuja

-Yhteistyössä Lenor

Mä muistan, kun lapsena aina vanhempien viikatessa puhtaita lakanoita, mä halusin ehdottomasti mennä seisomaan sinne lakanan alle. Oli ihanaa tuntea lakanan ”humpsauttelusta” aiheutunut ilmavirta kasvoilla ja nuuhkia sitä puhtaan pyykin raikasta tuoksua. Mietin tässä hetki sitten, että oliko minun lapsuudessa 80-luvulla myynnissä vain ja ainoastaan sinistä huuhteluainetta, vai johtuuko harha päässäni siitä, että meille nyt vaan aina ostettiin sitä sinistä ihanan tuoksuista? (Tommi sanoo, että oli myös vaaleanpunaista)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Puhtaasta pyykistä intoilu ei ole vähentynyt iän myötä. Juuri jokin aika sitten totesin Tommille sängyssä, että en ehkä tiedä mitään ihanampaa kuin kaivautua puhtaisiin hyvän tuoksuisiin lakanoihin muru vieressäni. Se on jotenkin niin totaalisen onnea täynnä oleva hetki, ja juuri silloin tuntuu kuin mikään ei voisi olla pielessä.

En varmasti ole ainoa, jolle puhtaan pyykin tuoksu on avain moniin muistoihin ja tunteisiin. Luin tuossa Lenorin tutkimusraporttia jossa käsiteltiin tuoksujen vaikutusta ja merkitystä Pohjoismaissa ja sen esipuheessa eräs tuoksuihin paneutunut kemian tohtori kertoi, että ”ihminen saa päivittäin jopa 75 % positiivisista emotionaalisista signaaleista tuoksujen välityksellä”. Ruoan tuoksu, rakkaan ihmisen tuoksu, raikkaan syysilman tuoksu ja puhtaiden vaatteiden ja petivaatteiden tuoksu, siinä monta ainakin itselle tärkeää positiivista fiilisten luojaa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jos aamulla kiskoo päällensä nuhjuiset vaatteet, jotka dunkkaavat epämiellyttävälle, ei olo varmasti ole ihan parhain ja itsevarmin, vaikka asu upealta näyttäisikin. Lenorin tuoksuraportin mukaan 38 % ihmisistä kokee olonsa epämukavammaksi vaatteissaan päivän päätteeksi ja syy siihen on useimmiten se, että kamppeet eivät tuoksu enä yhtä hyviltä kuin aamulla puhtaana päälle pukiessa. Tästä syystä hyvin moni ihminen tunnustaakin (naisista jopa 46 %) pesevänsä pyykkiä vastapestyn tuoksun vuoksi eikä aina välttämättä siksi, että vaatteet olisivat tosiasiassa likaisia. Vaatehuollon ja ekologisuuden kannalta ei kuitenkaan ole ihan hirvittävän suositeltavaa pyörittää pyykkikonetta ihan vain siksi, että saisi vaatteet tuoksumaan hyviltä, jos ei muuten varsinaisen pesun tarvetta vielä ole.

Minä sain nyt tämän blogikamppiksen myötä testiin laatikollisen Lenorin uusia hajuvesivalmistajien kanssa yhteistyössä suunniteltuja huuhteluaineita joiden kerrotaan uudenlaisen tuoksuteknologiansa avulla saavan vaatteet tuoksumaan hyvältä entistä pidempään. Tuollaiset tuoksuteknologiat, mikro-parfyymikapselit sun muut menevät kyllä kaltaiseltani tavalliselta tallaajalta siinä määrin ohi, että eihän tätä lupausta usko ennen kuin itse kokeilee. Olenkin nyt pyykkäillyt ensimmäiset koneelliset käyttäen luxurious sarjan Gold Orchid ja Topaz & Magnolia huuhteluainetiivisteitä ja aion tarkkailla tätä tuoksun kestoa nyt nenä pitkällä!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tuoksuja Lenorilta löytyy kaikkiaan seitsemän, mutta kaikkia en ole vielä ehtinyt pyykkeissa nuuskuttelemaan. Se pullosta suoraan tarjoutuva lehahdus kun ei tällaisten tiivisteiden kohdalla tosiaankaan kerro totuutta, vaan on melkoisesti lopputulosta voimakkaampi tuoksu. Kokeilemistani pulloista omaa hajuaistiani on kuitenkin tähän mennessä miellyttänyt kauniin roosan sävyiseen pulloon pakattu Topaz & Magnolia, (no nyt  meidänkin pesuhuoneesta löytyy vihdoin vaaleanpunaista huuhteluainetta sinisen sijaan!) jonka keveässä tuoksussa on häivähdys magnoliaa ja ruusua. Uskallan kuitenkin veikata, että perinteisemmältä sinisessä sävyssään näyttävä Spring Awakening saattaa kyllä myös itseäni miellyttää. Seuraava lakanakoneellinen kokeillaan sillä!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pelkkää huuhteluaineiden nuuhkimista tämä blogiyhteistyö ei kuitenkaan sisällä, sillä pääsin kamppiksen tiimoilta tekemään jotain huikeaa, suunnittelemaan huivin! Voitte kuvitella miten innoissaan kaltaiseni huivi-/turbaanifriikki tästä haasteesta oli. Huivia on nyt valmistettu pieni erä ja niitä on tulossa arvottavaksi myös teille lukijoille. Omaa luomustani olen tietenkin ilolla ja ylpeänä jo kaulassani kantanut ja testaillut minkänäköisiä turbaaneja siitä saa aikaiseksi. Ja täytyy sanoa, että aika kivalta näyttää. 🙂 Huivista ja sen suunnitelusta tulossa myöhemmin ihan oma postauksensa!


15 Comments
 • Emmi L.
  Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

  Kyllä ne puhtaat lakanat ja niiden tunne ja tuoksu on maailman ihanimpia asioita 🙂

  Emmi L.

  http://happyfeetingblogi.blogspot.com

  • Veera
   Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

   niinpä!

 • al
  Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

  Mitenkään väheksymättä yhteistyökuviotasi täytyy todeta, että tuo erilaisten tuoksuaineiden tunkeminen paikkoihin, joissa niitä ei oikeastaan tarvita, on mielestäni turhaa…ei ole ihmekään, että hajusteyliherkkyydet lisääntyvät koko ajan, kun kaiken ”pitää” tuoksua jollekin ja joka aineeseen lisätään jotain hajustetta…On siellä monessa kodissa sellainen tuoksujen sekamelska, että huhhuh…Puhtaisiin lakanoihin en kyllä itse kaipaa mitään tuoksua, pyykinpesuainekin on tuoksutonta : )

  • Veera
   Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

   no, nämä taitaa olla usein makuasioita, itse kyllä kaipaan esim kosmetiikkatuotteisiin jotain tuoksua, sillä omaan nenääni ne hajustettomat haisevat vain pahalle.

 • Anna
  Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

  Olen myös sitä mieltä, että mitä vähemän myrkkyjä käytämme peseytymiseen, pyykinpesuun ja siivoukseen, sen parempi. Osaa näistä mikroaineista ei saa vedenpuhdistamolla puhdistettua vedestä ja nehän päätyvät sitten vesistöihin ja sieltä kaloihin ja sitä kautta eläimiin ja myös ihmisiin.

  Eli en ostaisi, tämä on siis vain oma mielipiteeni.

 • Johanna
  Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

  Hei,

  oletko tehnyt itse korin? Jos kyllä, niin julkaise ohje, ole kiltti.

  • Veera
   Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

   en oo tehnyt, en oo noin näppärä. Sinooperi Home Storesta hankittu joskus aikoja sitten. Samanoloisia näkynyt nyt myös Tigerissa

 • adelheid
  Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

  Puhdas tekstiili ei tuoksu millekään. Jos tekstiili tuoksuu jollekin, se ei ole puhdas. Tunkkaisesta hajusta pääsee eroon tuuletuksella tai etikalla. Lisäksi hajusteet lisäävät allergiaoireita ja ihon ärsytystä. Huuhteluaine siis muodostaa ”kalvon” kankaan pinnalle, joka estää mm. kankaan hengittävyyden minkä takia tekstiileistä tulee niin tunkkaisia.

  Pyykin saa ”pehmeäksi” ilman keinotekoisia kemikaaleja kuivattamalla ulkoilmassa, silittämällä ja mankeloimalla sekä käyttämällä huuhteluaineen tilalta etikkaa, joka myös kirkastaa värit ja hapan etikka neutralisoi mahdolliset emäksiset pesuainejäämät tekstiilikuiduista. (Pyykki on myös valmiiksi pehmeää heti pesukoneesta nostettaessa kun käyttää pesupähkinöitä.)

  Huuhteluaineet ovat tekstiilien vihollinen nro 1. Ne heikentävät synteettisiä kuituja ja näin ollen lyhentävät tekstiilin käyttöikää. Huuhteluaineet syövät elastisuutta! Alusvaatteiden kuminauhojen lörpsähtely ja mm. stretch-housujen vaalean harmaat karvat siellä peffan puolen saumoissa johtuu elastisiin poimuihin kertyneestä huuhteluaineesta, joka suoristaa kuidut ja lopulta katkaisee ne. Huuhteluaineet syövät myös kankaiden suojakäsittelyä: tekstiiliin jäävän huuhteluaineen molekyylit rikkovat pinnan ja päästävät veden tunkeutumaan kuituihin. Kaiken tämän lisäksi huuhteluaineet kuluttavat ylimääräistä ja erittäin tarpeetonta energiaa: turhia valmistus-, pakkaus-, varastointi- ja kuljetuskuluja, jotka kuormittavat luontoa.

  HUUHTELUAINE IRTOAA LOPULLISESTI TEKSTIILIKUIDUSTA VASTA n. 20 HUUHTELUAINEETTOMAN PESUKERRAN JÄLKEEN!

  • Veera
   Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

   Onneksi on olemassa paljon erilaisia joista jokainen voi valita itselleen mieluisimmat, oli ne sitten pesupähkinät, etikka tai huuhteluaineet.

 • Nuuhku
  Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

  Jotain Lenorin ”sensitive” tms huuhteluainetta erehdyin kerran ostamaan enkä kyllä osta toiste. Siinä on aivan järisyttävän voimakas haju, tai sitten sitä pitäisi ihan tosissaan laittaa koneelliseen vain yksi pieni pisara .. Olen laimentanut ainetta vedellä sitä mukaa kun pullo tyhjentynyt ja nyt vaatteisiin jäävä tuoksu (tai siis tässä tapauksessa HAJU) alkaa olla jotakuinkin siedettävä. Taidan edelleen pysyä tuoksuttomissa huuhteluaineissa, joita ylipäätään käytän vain ja ainoastaan lakanoissa ja joissain tietyissä paidoissa. Muut vaatteet ja niiden värit lähinnä kärsivät huuhteluaineista.

  • Veera
   Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

   Hmm, tulikohan mun paketissa myös sitä Sensitiveä. pitääpä kokeilla sitäkin, en ole ehtinyt vielä, joten ei ole mielipidettä tuoksusta.

 • Sanna
  Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

  Kiva kun on tuoksuja, mutta hajusteallergikko/migreenikko ei näistä kiitä :/

  Karmeinta mitä voi olla, on saada teatterissa/bussissa/koulutuksessa/ym. istumaan viereen itsensä hajusteilla (pyykinpesuaineet, hajuvedet, hiuslakka) valellut tyyppi. Vaikka se olisikin maltilla tehty, niin se combo voi tehdä jo tosi pahaa minulle.

  Itsellä käytössä kevyin mahdollinen kaupasta saatava hajusteellinen pesuaine (Lidl nestemäinen on hyvä) ja sitten ihan hajusteettomia suosin.

  • Veera
   Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

   allergiat ja yliherkkyydet on ikäviä, mutta aika mahdotonta on elää niin, että jokaista tuotetta valitessa pitäisi miettiä joka ikistä ihmistä johon mahdollisesti törmää omien mieltymysten kustannuksella. Olen toki sitä mieltä, että hajusteiden käytössä pitäisi jokaisen ymmärtää maltti, jos meinaa julkisille paikoille mennä, mutta kuten itse sanot, niin jo se matlillinen kombo voi jollekin ongelmia aiheuttaa, joten hankalaa on jokaista mahdollista allergikkoa miettiä aamulla tukkalakkaa suihkutellessa.

 • KatE
  Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

  Tuosta Lenorin ”tutkimusraportista” otetusta lainauksesta tulee mieleen pelkästään, että siinä on taas luomalla luotu tarve, jotta saataisiin kuluttajat ostamaan taas uusi, periaatteessa täysin tarpeeton tuote. Sinänsä minulle on samantekevää mihin ihmiset rahojaan laittavat, mutta koska nämä aineet ovat sekä ekologisesti että terveysnäkökulmista melko kyseenalaisia toivoisin, että ihmiset miettisivät toisenkin kerran tarvitaanko näitä…

  • Veera
   Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

   aika monen asian kohdalla voidaan aina vetää esiin ”tarvitaanko tätä todella” -kortti. Eihän me ihmiset loppupeleissä tarvita muuta kuin vettä, ruokaa ja katto pään päälle. Joten jokainen tosiaan omalla kohdalla miettiköön millaisia tuotteita haluaa käyttää. Itse esimerkiksi haluan käyttää huuhteluainetta esimerkiksi lakana- ja pyyhepyykissä ja satunnaisesti muussakin. Vaikka joku bloggaaja yhteistyöpostauksia huuhteluaineesta kirjoittaakin, niin ei ne aineet siellä kaupassa itsekseen ostoskärryihin väkisin hyppää.

Post A Comment