Aurinkoinen sosekeitto kaapin jämäpaloista

Tehtiin tänään varsinainen kaapintyhjennyskeitto ja siitä tuli niin hyvää, että kirjaanpa tänne ylös mitä tuli tehtyä. Homma lähti liikkeelle jääkaapissa lojuneista vähän nuhjaisista porkkanoista joista haluttiin eroon ja päätettiin parittaa ne punaisten linssien kanssa. Vihanneslaatikosta löytyi myös muutama pieni peruna, salottisipulia ja yksi suippopaprika, joten kutsuttiin ne mukaan pataan porisemaan. 

Kattilaan nakattiin siis kiehumaan vajaa litra vettä, kasvisliemikuutio, 5 pilkottua porkkanaa, kolme pientä perunaa, 1,5 dl punaisia linssejä, pari kynttä valkosipulia, raastettua inkivääriä ja puolikas chili. Suippopaprika pääsi leikkiin mukaan käytyään ensin uunissa paahtumassa, jotta saatiin kuori nätisti irti ja paprikaan vähän paahteista makua. 

Kaikenlaisia mausteitakin se Tommi sinne nakkeli, kun en ollut katsomassa. Ainakin paprikajauhetta, mustapippuria ja hieman kurkumaa tuomaan nättiä väriä.

Sitten vaan keiteltiin sen aikaa, että peruna ja porkkana pehmenivät. Sillä välin kaiveltiin vähän lisää kaappeja ja aluksi ajateltiin laittaa joukkoon kookoskermaa, mutta sitten bongasin jääkaapista Koskenlaskijan (voimakas) jämät ja sehän passasi enemmän kuin hyvin tähän jämäkeittoon.

Juusto mukaan kattilaan ja lopuksi koko setti sauvasekoittimella soseeksi. Ihan viimeisenä nappasin vielä hedelmäkorissa asustelleen kuppaisen näköisen madariinni puoliksi ja puristin siitä mehut mukaan keittoon. 

Tarjoiluvaiheessa mukaan lisättiin vielä raejuustoa ja persiljaa ja täydellinen pakkaspäivän keitto oli valmis. Ja mikä parasta, keittoa tuli sellainen määrä, että tiedän mitä syön huomenna lounaaksi!

 

Tässä vielä keiton ainekset listattuna: vettä, 5 porkkanaa, 3 perunaa, 2 salottisipulia, 1 suippopaprika, 1,5 dl punaisia linssejä, 1/2 chili, tuoretta inkivääriä, 2 valkosipulin kynttä, koskenlaskijajuustoa, 1 mandariinin mehu + mausteet (paprikajauhe, mustapippuri, kurkuma) ja päälle raejuustoa ja persiljaa.

Ja sehän näissä sosekeitoissa on parasta, että ei näihin mitään ohjeita sen kummemmin tarvitse, kattilaan voi heitellä asioita ihan oman maun ja sen mukaan mitä sattuu komeroista löytymään. Todellä näppärä ja helppo ruoka siis kyseessä ja sopii ainakin omasta mielestäni ihan täydellisesti juurikin kylmiin pakkaspäiviin.

Vaikka tämän uuden aihetunnisteen nimi onkin Tommi kokkaa, niin tällä kertaa oli kyllä sopalla useampi kokki ja tehtiin se täysin yhdessä tuumin. Mutta kyllä se useimmiten minun roolini on olla apukokkina, joka tekee mitä keittiömestarimme käskee. Tommi hoitaa meillä kokkailussa suuret linjat ja minä keskityn pilkkomaan ja hämmentämään hänen visioidensa mukaan. Toisinaan taas ruoka valmistuu näppärästi niinkin, ettei minun tarvitse sen eteen tikkua ristiin laittaa.

Mutta mukavinta on mielestäni kuitenkin laittaa ruokaa yhdessä. Mitä tänään syötäisiin -on kysymys, jota pohditaan usein selailemalla kahdestaan netistä reseptejä. Keittiössä rinta rinnan hämmentäminen onkin nykyään ihan parasta laatuaikaa murun kanssa. Silloin ei sen pohjaan palaneen kattilan tiskaaminenkaan tunnu yhtään tympeältä, kun ollaan keittiössä yhdessä. 

 


6 Comments
 • tätioranssi
  Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

  Uskomatonta. Mä tein äsken itselleni keiton perunasta ja linsseistä kun ne on olleet kaapissa jo liian kauan. Tuli hyvää muttei yhtään noin kauniin väristä. Sitä sitten syön viikon. Kukaan muu ei sitä meillä syö ja se onkin lounas töissä aina huippu!

  Uskomaton yhteensattuma.

  • Veera
   Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

   seuraavalla kerralla porkkanaa sekaan, niin tulee värikin mukaan! 🙂

 • Vierailija
  Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

  Teen silloin tällöin sosekeittoa, johon laitan kaksi pussia kasvissuikaleita. Keitän ne vähässä vedessä kana- tai kasvisliemifondin kanssa. Kasvisten pehmenettyä purkki maustettua ruokakermaa, kolme juustoa sopii mielestäni tähän. Sitten sauvasekoittimella sileäksi, jos tuli liian paksua, lisää vettä.

 • veerala
  Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

  Yleensä tummaa, mutta näin kevään (oi kyllä!) kynnyksellä jotain vaaleampaa: SHADES PINK

  • veerala
   Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

   Haha, menin suoraan sivun loppuun ja heitin kommentin 😀 Kenties väärä postaus? 😀

 • Mami
  Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

  Snakey Antique White on niin <3

Post A Comment