Entisen sientenvihaajan suunnan muutos – herkullinen suppisrisotto

Yleisön pyynnöstä (eli yksi ihminen instassa pyysi 😀 ) tässä tulee Tommin eilen loihtiman hurjan hyvän Suppilovahverorisoton ohje!

Minä olen entinen sienikammoinen. Söin aiemmin lähinnä herkkusieniä ja metsäsienet vaikuttivat mielestäni niljakkailta ja arveluttavilta. Viimeisen parin vuoden aikana olen kuitenkin varovasti uskaltautunut joidenkin sieniruokien pariin. Sienisalaatti on edelleen mielestäni epäilyttävän näköistä ja liian sienirikasta mössöä, että ei kiitos.

Mutta kun riittävän pieneksi pilkotut sienet saavat seurakseen riittävästi muitakin aineksia, niin johan alkaa uppoamaan. Jopa ihan lempiruoaksi asti. Olen nimittäin aivan totaalisen rakastunut sienirisottoihin! Olen tilaillut risottoja ahkerasti ravintoloissa, mutta täytyy sanoa, että se on kyllä aikamoista hakuammuntaa. Ei mee aina ihan maaliin. 

Oman kotikokkini risottokokkailut puolestaan eivät ole pettäneet vielä kertaakaan. Eilinen herkku sai lisämakua aurinkokuivatuista tomaateista ja valkoviinin puutteessa risottoon käytettiin vehnäolutta. 

 

Ainekset

 • n. 0,5 l suppilovahveroita
 • 100 g voita
 • 4 salottisipulia
 • 2 valkosipulinkynttä
 • 2,5 dl risottoriisiä
 • 7 dl kasvislientä
 • 2 dl vehnäolutta
 • 10 kpl aurinkokuivattuja tomaatteja 
 • 1/2 ruukkua tuoretta timjamia
 • mustapippuria
 • 100 g parmesaania

Tee näin

1. Kuullota sieniä kuivalla pannulla, jotta saat ylimääräisen nesteen pois. Sulata voi isossa paistokasarissa ja kuullota pieneksi pilkotut sipulit voissa pienellä lämmöllä. Lisää riisi ja kuullota sitä kunnes se on hieman läpikuultavaa. 

2. Lisää kasvislientä n. 0,5 dl kerrallaan samalla sekoitellen. Lisää nestettä aina vasta edellisen annoksen imeydyttyä riisiin. Tommi sekoitti osan oluesta kasvisliemeen ja osan lisäsi sellaisenaan loppuvaiheessa. Jatka sekoittamista kunnes riisi on kypsää. Tämä vaatii hieman kärsivällisyyttä. Oman risottomme kypsyttely kesti noin puoli tuntia. Aika riippuu hieman riisistä. Riisiin saa jäädä hieman puruvastusta.

3. Lisää kasariin pieneksi pilkotut aurinkokuivatut tomaatit ja omaan makuun sopivaksi pilkotut sienet. Heitä sekaan myös reilusti tuoretta timjamia. Kuumenna hetken aikaa samalla sekoitellen. Risotto on parhainta, kun se on koostumukseltaan melko löysää.

4. Mausta pippurilla ja lisää raastettu parmesaani. Maistele ja lisää tarvittaessa mausteita. 

5. Herkuttele välittömästi!

 

 


Tags:
4 Comments
 • Alissa
  Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

  Oooo, kiitos tästä! Kuulostaa tajuttoman hyvältä 🙂 Menee kokeiluun. Oliko sienet ihan kaupasta?

  • Veera
   Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

   Juu, Prismasta löytyi tähän aikaan vielä tuoreita suppiksia!

 • Ananasaika
  Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

  Oi, täytyy kokeilla! Omani teen suppiksista, sipulista, makeasta chilikastikkeesta kookosmaitoon (tulee ihana keitto myös!).

  Ihana, että uskaltauduit ylittämään makurajat. Kiitos ohjeesta.

 • Ei-leen
  Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

  Tuo on hyvin samanlainen resepti kuin meidänkin vuosia käyttämä suppilovahverorisotto (jonka löysin aikoinaan Me Naisista). Lapsetkin tykkää ihan simona. Meillä vain tuo vehnäolut puuttuu, palan painikkeena maistuu paremmin viini 🙂 Toinen hyvä suppilovahverojuttu on Valion reseptin mukaan tehty sienikeitto. Ohjeessa taidetaan mainita herkkusienet, mutta meillä käytetään suppiksia. ”Ristiäiskeitto”, nam.

Post A Comment