Ryhdy läskiksi, se on upeaa!

Olen viime päivinä lukenut ympäri internetiä taas sellaisia lausuntoja ja mielipiteitä tämän Tess Hollidayn UK Cosmopolitan kansikuvan tiimoilta, että en ole aina kyennyt päättämään että itkiskö vai nauraisko.

Moni ihminen on ihan tosissaan sitä mieltä, että todella ylipainoinen nainen Cosmon kannessa saa välittömästi tuhannet nuoret naiset ahtamaan naamansa täyteen donitseja näyttääkseen samalta. On kuulema edesvastuutonta ja hyvin vaarallista luoda mielikuvaa, että ylipaino olisi upeaa ja tavoiteltavaa. 

Minä vaan kysyn, että missä kohtaa ikinä kukaan niistä harvoista lehtien kansissa nähdyistä pluskokoisista naisista olisi sanonut, että ”ryhtykää kuulkaa kaikki läskiksi, tää on aivan upeaa!”. Juu, Tess Holliday ja muut bodypositive -hahmot kyllä puhuvat tärkeää asiaa itsensä hyväksymisen puolesta, mutta se juuri olisikin se ydinasia johon kannattaisi takertua, ei se minkä kokoinen tai näköinen ihminen niin sanoo.

Tessin ja muiden mediassa näkyvien lihavien naisten päälle sovitellaan vaarallisen roolimallin viittaa. Että kun on kerran julkkis, on jotenkin erityisen suuressa vastuussa siitä millaista esimerkkiä muille antaa. (Täytyisi varmaan olla normaalivartaloinen päihteetön tuntitolkulla joogaava kasvissyöjä, joka lahjoittaa rahaa köyhille. Jos ainoastaan sellaisista ihmisistä olisi ok tehdä juttuja lehtiin, niin jo kävis tylsäksi! :D) 

Jos nyt haluaa välttämättä ajatella julkkikset aina roolimalleina, niin muistuttaisin että ihmisissä on muutakin kuin heidän koko ja ulkonäkö. Tess on mielestäni loistava roolimalli näyttämään kuinka kaiken maailman muita kyttäävien ja arvostelevien ihmisten mielipiteistä ei kannata välittää tippaakaan. Se on siis se asenne, jota hänessä ihaillaan, ei se lihavuus.

Jos nyt vaikka lasten saamista vaikutteista ollaan huolissaan, niin kyllä ihan varmasti ihmisiä koon ja ulkonäön vuoksi lokeroivat paskapäät ovat edelleen siinä määrin tässä maailmassa vallassa ja äänessä, että ihan joka ikiselle tulee kyllä melko nuorena jo selväksi, että läski on pahasta. En siis olisi hirvittävän huolissani, että yksi ylipainoinen malli Cosmon kannessa saa kaikki hinkumaan lihaviksi. Mut jospa joku Tessin juttuja luettuaan tajuaisi, että elämäänsä ei kannata käyttää muiden miellyttämiseen. 

Tämän kansikuvan ja siinä esiintyvä naisen viesti ei ole, että ”mä oon lihava ja sinunkin kannattais olla” vaan ”älä anna kokosi määrittää voitko rakastaa itseäsi”. Ja se on kuulkaa hyvä viesti kuultavaksi ihan kaiken kokoisille ja näköisille. 

 

 


13 Comments
 • HV
  Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

  Helvetin hyvin kirjoitettu, totta joka sana! Lihavuus kun on nykypäivän rutto….

 • Vierailija
  Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

  Niin totta! Ei lihava saa syömään tai laiha laihduttamaan, ainakaan meikäläistä.

 • isla
  Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

  Mä en kyllä ymmärrä miksi minkään kokoisen pitää mennä kuviin alusvaatteisillaan, ellei kyseessä ole kaupallinen tiedote. Niin tehden sitä just esineellistää itsensä ja menee asiaa kohti ulkonäkö edellä. Tuo Tesskin olisi voinut varmaan tuoda agendaansa esille ihan puettunakin. Ja luulen, että positiivistakin palautetta on tullut.
  Mutta kehovihan kohteena oleminenhan ei toisaalta ole lihavien yksinoikeus, aika raadollista on esim. fitnesskisaajien ja mallienkin ulkonäön ruotiminen. Joten turha noista on kenenkään ”pillastua” : ) 

  • Veera
   Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

   Eikös kuitenkin ennemminkin kaikkien ois syytä asiasta vähän pillastua, miksi kenenkään kehoja ja ulkonäköä pitäisi v***maisesti ruotia? 

 • iiris
  Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

  Hei Veera, Fanitan juttujasi. Tämäkin oli tosi hyvä. Olen itse aloitteleva bloggari GrannyNanny ja harmittaa kun en pääse kuvauskursseillesi täältä Australiasta. Myös poseerauskursseillesi haluaisin. Upea tyyli sinulla ja jutut rautaa! Asiaa!

 • Anja
  Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

  Nuoret tytöt, kiertäkää kauppojen karkkihyllyt kaukaa! Iän myötä kiloja kertyy sitten hormonien ansiosta muutenkin, kerronpa vaan kokemuksesta. HUOM! Minun nuoruudessani EI OLLUT useiden metrien mittaisia karkkihyllyjä ja hyvä niin !

 • Vierailija
  Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

  Cosmopolitanin malli on ehkä ylipainoinen mutta silti kaunis kasvoiltaan. Milloinkas saadaan kasvoiltaan ruma malli muotilehden kanteen? Ja turha lässyttää ettei piirteiltään rumia ihmisiä ole, kyllä meitä on ja olisi kauhean kiva kun saataisiin myös sellaista kasvopositiivisuutta. Että ihmiset tottuisivat myös meihin rumiin, niin ei tarttisi julkisesti naureskella. 

 • Simpantti
  Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

  Jännää, että alipainoisia ihmisiä saa katsoa lehtien kansista, ylipainoisia ei.

 • Nanskuli
  Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

  Juuri tällainen keskustelu osoittaa, että näille jutuille ja kuville on tarvetta. Kehoneutraalissa maailmassa ei olisi tarvetta kommentoida mallin ulkonäköä millään tavalla. Siihen tuskin koskaan päästään, mutta paljon on (onneksi) jo tapahtunut. On hyvä, että ihmiset joutuvat miettimään omia arvojaan – jos minun esimerkiksi pitäisi valita, olisinko kaunis vai terve, ei tarvitsisi kahdesti miettiä. Ehkä joskus maailmassa saavutetaan kehorauha, jolloin jokaisen vartalo on yhtä arvokas ja kaunis. Silloin kansikuvassa voisi olla kuka vain, eikä se antaisi kenellekään aihetta paheksuntaan.

 • Vierailija
  Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

  Cosmon kannessa ei varmaankaan ole koskaan ollut mallia, jonka ulkonäöstä ei joku pillastuisi. Aina on liikaa tai liian vähän läskiä tai jokin muu ulkonäöllinen ”ongelma”. Nuoret naiset näkevät kansikuvamallin, eivät mallin luonnetta. Todella ylipainoinen kansikuvanainen on ihan yhtä huono roolimalli kuin todella alipainoinenkin.

 • PiP
  Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

  Kiitos Veera – taas kirjoitit niin asiaa! Näistä kommenteistakin käy ilmi, että tätä body positivea tarvitaan. On se vaan jännä kuinka vaikeaa kanssaeläjille etenkin naisten ylipaino on…

 • Aa
  Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

  Hupaisintahan tässä on, että jos kannessa poseerannut nainen syystä tai toisesta tiputtaisi yhtäkkiä ainoaan, hän olisi silloinkin väärän kokoinen. Koska sehän olisi todiste siitä, ettei hän koskaan ”halunnut” olla ylipainoinen, ja painonpudotus olikin silkkaa pottuilua niille jotka ovat?
  Sitä ei varmaan ees trvii mainita mitä puhutaan, kun entinen hoikka mallityttö onkin XL-koossa. Case Lola O, maanmainio Lola josta ei sitten nähty aluksi kuin ihonväri ja sen jälkeen vaatekoko. Hohhoijaa.

  Maailmassa jossa niin kärkkäästi hoetaan läppänä että ”naisella on oikeis muuttaa mielipidettään” ei kuitenkaan tajuta, että naisella on oikeus myös olla sen kokoinen kuin on, ja joskus vaikka muuttua eri kokoiseksi. Eikä se kuulu kelleen tippaakaan.

 • Vierailija
  Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

  Läski ei ole upeaa! Kuinka sen upeuden sitten käsittääkin. Mutta jos niin että upea on kaunista niin läski ei ole.

Post A Comment