14.12.2020 Vannoin, että ”en koskaan”, mutta söin sanani. – Uusi laji vaati uuden kellon, arvostelussa Polar Ignite
Kaupallinen yhteistyö, Keskisen Kello
Siitä on nyt pian puoli vuotta, kun suuntasin Suurin Pudottaja -leirille. Vaikka ohjelmaformaatissa kärkenä onkin painon pudotus, oli itselläni tärkeimpänä tavoitteena jotain muuta. Minä kaipasin liikuntaa jälleen toimivaksi rutiiniksi elämääni ja ajattelin, että muutaman viikon intensiivinen, häiriötekijöiltä rauhoitettu, treenijakso voisi olla toimiva ns lähtölaukaus.
No miten tuon tavoitteen kanssa sitten oikein kävi? Varsin hyvin! Viisi viikkoa leirillä oli riittävästi taklaamaan ne pahimmat ”en pysty, en jaksa, tää tuntuu kauhealta” -fiilikset. Ja kun treenijää oli kunnolla särjetty, oli kotiin palattua helppo jatkaa sporttailua.
Monipuolista liikuntaa
Loppukesä ja alkusyksy meni mm. porrastreenien, maastopyöräilyn ja toiminnallisten ulkotreenien parissa. Ennen koronarajoitusten tiukentumista tuli myös testailtua monenlaisia ryhmäliikuntatunteja. Säiden viiletessä puolestaan olen siirtynyt taas enemmän salille.
Onkin ollut mahtavaa huomata, että mua kiinnostaa aika monenlainen liikkuminen enkä siis ole minkään tietyn lajin varassa, joten tekemistä on helppo vaihdella olosuhteiden ja fiiliksen mukaan. Tärkeintä on vain säilyä aktiivisena.
Kesästä saakka mun treenailujen apuvälineenä on ollut Polarin urheilukellot. Syksyyn saakka ranteessani asui Polar Unite, (josta voit lukea kokemuksia TÄÄLTÄ). Olin ajatellut Uniten ominaisuuksien riittävän itselleni ja se olikin oikein toimiva vehje aina siihen saakka kunnes lajivalikoimani laajeni hieman yllättävään suuntaan.
Polar Ignitessä on selkeä ja värillinen kosketusnäyttö. Näytön lisäksi toimintojen ohjailuun on vain yksi nappula, joten käyttö on todella yksinkertaista. Polar Flow-sovelluksen kautta voi hallita lajiprofiileja ja niissä näytettäviä tietoja, joten kellossa voi pitää vain omat lajit, jolloin niiden selailu nopeutuu.
Lenkkeily sai kaipaamaan integroitua gps:ää
Siitä on ihan muutamia kuukausia, kun vielä vannoin, etten juokse metriäkään. Se vaan on aina tuntunut ihan hirveältä enkä todellakaan meinannut sellaiseen kidutukseen ryhtyä. Mutta kuten valkoiset farkut, tolppakorkokengät ja monet muut ”en koskaan” -jutut, myös juoksuaskeleet (tai no, toistaiseksi se on vielä hölkkää, mutta suuri edistys kävelystä) ovat hiipineet osaksi elämääni.
Lenkkeilyn, ja myös maastopyöräilyn vuoksi tulikin sitten tarve päivittää urheilukelloa hieman, sillä koin sittenkin tarvitsevani integroidun gps:n. Tykkäsin Unitesta paljon ja olin tottunut sen helppoon valikkoon, joten oli luonnollista vain hypätä ikään kuin seuraavalle tasolle samassa kelloperheessä ja näin käteeni vaihtui tutulla sirolla muotoilulla ja helpolla käyttöliittymällä varustettu Polar Ignite.
Kellon ajastintoiminnot auttavat harjoituksissa. Kun asettaa kelloon haluamansa työskentelyajat vaikkapa intervallitreeniin, on helppo keskittyä tekemiseen kun ei tarvitse koko ajan vilkuilla aikaa, vaan halutun ajan tai matkan täyttymisen huomaa kellon värinästä. Tämä helpottaa kovasti etenkin nyt, kun kello on lenkillä hautautuneena hihan alle.
Vaikka puhelin useimmiten lenkeillä mukana kulkeekin, on kellon integroitu gps luotettavampi kuin puhelimeen linkitetty. Oma puhelimeni kun esimerkiksi saattaa viileämmillä keleillä hyytyä kesken kaiken ihan vaan huvin vuoksi vaikka akkuakin olisi jäljellä. Nyt Igniten kanssa kuljettu reitti ja vauhti tallentuvat vaikka puhelin sammuisikin tai bluetooth-yhteydessä olisi kipuja.
Suurin ero Uniteen verratuna on siis tuo GPS. Sen lisäksi Ignite tarjoaa jonkin verran enemmän dataa kuin ”pikkusisaruksensa”. Lenkkireitin nousut ja laskut metreinä, askeltiheys ja Training Load Pro, joka vertailee treenikuormitusta pitkällä aikavälillä, ovat tietoja, joita aiemmin käyttämäni kello ei kertonut.
Polar Flow -sovellukseen synkronointi on nopeaa ja helppoa. Treenit jäävät talteen Flow:hun ja niihin voi tehdä kellon antaman datan lisäksi myös omia muistiinpanoja. Itse kirjaan aina hieman ylös mikä treeni oli kyseessä ja myös fiilikset.
Polar Ignite, loistava kello kuntoliikkujalle
Polar Ignite on todella toimiva kello kaltaiselleni kuntoliikkujalle. Ainoa asia mitä kalliimmista malleista voisin tällä hetkellä kaivata, on musiikinhallinta. Mutta en toisaalta sen ominaisuuden vuoksi olisi valmis vaihtamaan kelloa yhtään isompikokoiseen laitteeseen.
Musiikinhallintaominaisuus löytyy sitten huomattavasti hintavammasta Polar Vantage V2-mallista, missä on myös paljon sellaista dataa tarjolla, mitä minä en edes tajua. Juoksutehon mittausta ja ylä- ja alamäkiosuuksien analysointia sun muuta. Jos ymmärrät sellaisten päälle ja osaat niitä kaivata, niin tsekkaa siis Vantage V2.
Mutta jos sinunkin hölkkähommista ja muista riittää dataksi mm. sykkeet, vauhti, kuljettu reitti ja askeltiheys ja kaipaat helppokäyttöistä kelloa, voisi tämä Polar Ignite olla sinullekin passeli.
Kellotauluun on valittavissa erilaisia näkymiä ja näyttö on päällä vain tarvittaessa. Halutessaan näyttöön voi toki lukita valot päälle, mutta se luonnollisesti kuluttaa akkua nopeammin. Onneksi akun lataus on kuitenkin todella nopea!
Ulkomuodoltaan Ignite on lähes identtinen Uniten kanssa, eli ihanan siro ja kevyt. Ainoa ero löytyy kellotaulun takapuolelta, kellojen latureiden kiinnitysten eroavaisuuden vuoksi. Latauskiinnityksen takia Iginiten on 1-2 mm paksumpi, mutta ero on niin mitätön, ettei sitä käytössä huomaa.
Koska mitat ovat muuten samat, sopii näihin kelloihin samat rannekkeet. Oletuksena kellossa olevan silikonirannekkeen lisäksi käytän mielelläni ylläolevassa kuvassa pilkistävää miellyttävän tuntuista tekstiiliranneketta, jota on saatavilla harmaan lisäksi ainakin valkoisena ja turkoosina.
Minulle tärkeimmät syyt kellon käyttöön ovat tällä hetkellä sykkeen seuranta, lenkeillä matkan mittaaminen sekä se, että kellon avulla olen paremmin kartalla liikuntamääristäni. Laiskalta tuntunut viikko osoittautuu useimmiten virhetulkinnaksi, kun tarkastelen treenihistoriaa Polar Flow -sovelluksesta.
Pakko myöntää, että olen hieman laiska venyttelijä. Olen kuitenkin koittanut totella, kun kello muistuttelee, että olisi aika pitää kehonhuoltopäivä. Silloin voi vaikka valita jonkin kellon Fitspark-ohjelman tarjoaman venyttelyohjelman.
Liikunta antaa vuorokauteen lisää aikaa
Näin neljä kuukautta Suurin Pudottaja -leirin loppumisen jälkeen, ovat liikuntamääräni hieman maltillistuneet loppukesän innokkaimmista hetkistä, mutta tällä hetkellä liikun 4-5 kertaa viikossa. Tunneissa treeniä tulee tavalla tai toisella hieman viikosta riippuen 3,5-6h. Tällä hetkellä liikuntalukujärjestyksessä on tärkeimpänä salitreenit ja juuri aloittamani parin kuukauden juoksukurssi.
Toki väliin on mahtunut jokunen kiireisempikin viikko, jolloin työt ovat meinanneet haitata harrastuksia ja liikuntakerrat ovat jääneet vähäisemmiksi. Ilokseni voin kuitenkin todeta, että nykyään liikunta ei ole se asia, josta ensimmäisenä stressaavina hetkinä luovun. Päin vastoin, kamalimpinakin kiireviikkoina olen onnistunut pitämään liikunnan osana arkeani ja treenaamaan ainakin muutaman kerran. Jokainen tehty treeni, on parempi kuin o.
Olen oppinut, että juuri silloin, kun tuntuu ettei millään ehtisi liikkua, kannattaa kiskoa lenkkarit ja trikoot jalkaan ja lähteä hikoilemaan edes hetkeksi. Yleensä se ei vähennä vaikkapa töihin käytettävissä olevaa aikaa, vaan energiaa ja jaksamista tuomalla lisää sitä. Nämä ovat ihan mahtavia oppeja ja oivalluksia ja kannustavat jatkamaan tällä hyvin alkaneella liikunnan tiellä.
Kellon ostoa harkitessa lukaise ihmeessä myös aikasempi postaukseni Polar Unitesta, niin saat samalla tietää paljon lisää myös Ignitestä. Sillä merkittävin ero kelloilla on tosiaan vain tuo gps. Käyttöliittymä ja kaikki perustoiminnot ovat samat.
Olitpa hankkimassa urheilukelloa itsellesi tai käärimässä sellaista vaikka joululahjaksi, niin hyödynnä Keskisen Kello -verkkokaupan alekoodi VEERA5, jolla saa 5 € alennuksen kaikista Polarin sykemittareista 28.2.2021 saakka.
Polarin kellovalikoimaan pääset TÄSTÄ.
Kuvat: Piia Viena
Irina
Posted at 22:05h, 14 joulukuunTekisitkö arvion hyvistä urheiluliiveistä isommilla kuppikoolla? Itse olen tänä vuonna aloittanut liikunnan, mutta kun kuppi on suunnilleen Suomen kirjaimissa K tai L, niin on aika epätoivoista löytää hyviä liivejä nimenomaan urheilupuolelta. Englannin kuppikokomi on 40 HH, ja tilaamalla ehkä saisi jotain… Mutta olisi hyödyllistä lukea sun mielipiteitä asiasta 🙂