Menneiden vuosikymmenten kimallusta

Teini-ikäisenä minun ja parhaan ystäväni vuoden kohokohta oli aina ehdottomasti Katinkullassa järjestetyt Back to the 60's -bileet. Oli niin mahtavaa kaivaa kaikkia 60-luvun ihanuuksia äidin vaatekätköistä, tuhria naamansa ripsiliimalla ja tuntea itsensä kovin aikuisiksi, kun onnistuttiin kerta toisensa jälkeen livahtamaan paikalle riittämättömästä iästä huolimatta. 

Ihailin kovasti kaikkia äitini menneiltä vuosikymmeniltä säilyttämiä vaatteita jotka hän oli teettänyt aikoniaan ompelijalla. Kyselin aina uudelleen ja uudelleen, että mihin juhliin mikäkin vaate oli teetetty. Vaatteet heräsivät ihan eri tavalla henkiin, kun kuuli tarinat niiden takana. Oli mahtavaa myöskin tutkia ompeleita ja kirjailuita jotka herättivät ihailua pikkutarkkuudessaan ja huomaamattomuudessaan.

Oman äidin vaatekaapit on moneen kertaan tutkittu, mutta sunnuntaina pääsin ihastelemaan lisää menneiden aikojen mekkoja, kun Emil Cedercreutzin museossa Harjavallassa avautui Juhlan aika – Ilta- ja päiväjuhlien asuja 1950-luvulta 1970-luvulle –näyttely.

Kyseessä on Harjavaltalaisen Maria Siuran yksityiskokoelmista koottu näyttely. Kaikki esillä olevat asut ovat Siuran äidin Helka Mustosen (1923-1986) pääosin 1950-1970 -luvuilla käyttämiä iltapukuja, cocktailasuja ja muita juhlapukuja.

Siuran isä Kalervo Mustonen palveli Suomen Ilmavoimissa ja jäi eläkkeelle Satakunnan lennoston komentajana. Suuri osa juhlapuvuista onkin teetetty erilaisiin ilmavoimien juhlatilaisuuksiin, kuten itsenäisyyspäivänjuhliin. 

Esillä on pukujen lisäksi myös paljon koruja ja asusteita.

70-luvun lurexhuumaa lukuunottamatta huomasin aika monen leningin kohdalla miettiväni, että "täähän passais ihan täysin tähän päivään!" Esimerkiksi nämä alla olevat pikkumekot ovat varsin ajattomia yksinkertaisessa tyylikkyydessään. Myös iltapuvuissa oli paljon elementtejä jotka toistuvat vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen ja tuoltakin näyttelystä olisi hyvin voinut kiskaista mekon jollekin tämän vuoden itsenäisyyspäivän vastaanotolle suuntaavalle leidille.

Jos siis liikut täällä Satakunnan suunnalla seuraavien kuukausien aikana, niin tässäpä yksi vierailuvinkki! Näyttely on avoinna 21.2.2016 saakka. Lisätiedot löydät Emil Cedercretzin museon sivuilta.

 

PS. Toisin kuin jo jossain vaiheessa luulin, niin Bloglovin ei toimi oman blogini kohdalla edelleenkään. Asia on tiedossa ja selvityksen alla, mutta ei minun käsissäni, joten en voi asialla mitään. Ei auta kuin toivoa parasta.

 


No Comments

Post A Comment