Joogakokeilua ja kaamea darra

Lempeä lämpöjooga, Hyvinvointicenterillä Porissa, oli ensi kokeilun perusteella juurikin nimensä mukainen. Etukäteen jännitti, että tehdäänkö siellä jotain itselle liian vaikeaa ja kuukahdanko kuumuuteen.

Pelkoni olivat kuitenkin aivan turhia sillä tunti oli kaltaiselleni rapakuntoiselle lähes joogan ensikertalaiselle (olen käynyt muutamalla astangajoogatunnilla joskus vuosia sitten) todella sopiva. Sellaista mukavan leppoisaa kehonhuoltoa, mikä sopi nyt loistavasti niin mielen kuin kropankin tilaan.

Salin lämpötilakaan ei ollut mitenkään pakahduttavan kuuma, vaan sellainen miellyttävän lämmin, mikä teki olosta rentoutuneen ja liikkeistä ja venytyksistä enimmäkseen nautinnollisen tuntoisia. 

Toki piti kestää myös hieman epämiellyttäviä tuntemuksia kehossa. Minulla on paljon yliliikkuvuksia (ihan diagnosoitu hypermobiliteettisyndrooma) ja muutamissa liikkeissä jouduin kiinnittämään erityistä huomiota siihen, että en kiusaa liikaa esimerkiksi alaselkääni. Myöskään ranteet eivät pitäneet ihan kaikesta, mutta onneksi esimerkiksi nelinkontien tehdyt liikkeet pystyi tekemään myös kyynerpäät maassa, jolloin ranteet säästyivät niihin kohdistuvalta kipua aiheuttavalta asennolta. 

Koin kuitenkin, että tietyistä kivuista huolimatta tunti tarjosi keholleni ehdottomasti enemmän hyvää kuin huonoa, joten menen kyllä toistekin. Toisin oli sen astangan aikoinaan, se tuntui monella tapaa vain pahalta ja loppuikin siksi lyhyeen. Mutta tällainen hellävarainen joogailu voisi olla minulle sopivaa.

Yksi aivan hirveä asia tunnista kuitenkin seurasi. Nimittäin aivan järjettömän kamala ”darra”. Pistin jo tunnilla merkille, etten hikoillut lämpimästä salista huolimatta juuri lainkaan. Nyt tänään todellisuus sitten iski ihan huolella. Kärsin ihan kunnollisesta nestehukasta.

Olen aina ollut huono juomaan ja tiedostanut kyllä, että minun pitäisi ehdottomasti pistää enempi nestettä koneistooni, mutta eilinen hikoilemattomuus ja tämän päivän totaalisen kamala olo päänsärkyineen ja lihaskramppeineen sai todellakin heräämään asiaan.

Mun keho on kuiva. Ei vain tänään, vaan se on ollut sitä jo pitkään. Ja tuo lämpimässä tehty aineenvaihduntaa kiihdyttänyt treeni oli sitten vähän liian kova niitti siitäkin huolimatta, että join sen aikana. 

Tänään menikin sitten pitkälle iltapäivään ennen kuin olo jotakuinkin normalisoitui. Pystyin vain lepäämään ja tankkaamaan enkä muista koska viimeksi olisin kärsinyt samanlaisesta pääkivusta. En edes oikeassa krapulassa.

Muistan kuinka joskus vuosia sitten kehonkoostumusmittauksessa mittaaja oli ihan kauhuissaan , ei suinkaan mun korkeasta rasvaprosentista, vaan huolestuttavan alhaisesta nestepitoisuudesta. Tää asia on nyt vihdoin oikeasti korjattava. On alettava juomaan. Todennäköisesti mun viimeaikaiset iho-ongelmatkin ovat vain seurausta tästä yleisestä kuivuudesta.

En tiedä miksi juominen on mulle niin vaikeaa. En edes tunne janoa kovinkaan helposti. Mutta nyt mä yritän tätä yhtä uudenvuodenlupausta, lisään vedenjuomista huomattavasti. Iho tarvitsee nestettä, aivot tarvitsevat nestettä. Ihan koko akka tarvitsee nestettä pysyäkseen hengissä.

Tiedän, että en ole ongelmani kanssa yksin. Kuka muu lupaa parantaa tapojaan juomisen suhteen?

– Kuvan Biancaneve -toppi ja BomBomin trikoot saatu 


28 Comments
  • Jo.hanna82
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Mun pitäisi ehdottomasti myös tsempata veden juomisen kanssa. Minä, joka en yleensä tee uuden vuoden lupauksia, lupaan tässä semijulkisesti koettaa parhaani mukaan parantaa veden juontia!

    • Veera
      Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

      Hyvä lupaus! Toivotaan et me molemmat onnistutaan.

  • Eevaleena
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Mulla on ihan sama. Paras konsti on ollut se, että kun keitän itselleni teevettä, keitän sitä vedenkeittimen maksimimäärän. Juon kupillisen teetä ja sitten pelkkää semilämmintä vettä keittimen tyhjäksi. Talvella en voi kuvitella kylmän veden juomista…hrrr… Kilpparivammaisena tunnistan hikoilemattomuuden ja myös palelun, johon tuo lämpimän veden juominen auttaa aina hetken .

    • Veera
      Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

      Mä taas en kyllä voi kuvitella juovani ihan pelkkää vettä lämpimänä. Mutta ehkä voisin opetella juomaan teetä, mun suht viileässä kämpässä kaipaa iltaisin jotain lämmikettä.

  • Ebbanen
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Viimeksi tänään ajattelin, et tää vois olla sellainen kevyt tavoite vuodelle, mut jos rehellisiä ollaan, oon ajatellut näin jo monesti. ”Nyt alan juomaan enemmän vettä”. Ja sit unohdan taas, koska mukaan ei juuri koskaan janota, mikäli en juuri silloin urheile tai oo juuri urheillut / hikoile helteessä. En oo ennen ees ajatellut, et ehkä tää tosiaan on myös syy sille, et en oo tykännyt koskaan mistään lämpötunneista, vaan se kuumuus on tuntunut aina vähän ikävälle, koska sen seurauksena on aina ollut jollain tapaa huono olo.

    • Veera
      Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

      Minäkin olen monta kertaa tätä tapojen parannusta yrittänyt, mutta huonoin tuloksin. Mutta nyt jotenkin tuo todella huono olo herätteli ihan uudella tavalla asiaan.

  • Sandels
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Täällä myös huono vedenjuoja tai minkään muunkaan juoja. Täytyisi myös yrittää parantaa tapansa. Toisaalta ärsyttää, kun juo vähän enemmän, niin saa juosta vessassakin yhtenään. Ja sitten, jos on johonkin menoa, niin ei edes viiti enemmälti juoda, ettei tarvi just yhtenään vessassa juosta. On se hankalaa 😁

    • Veera
      Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

      Mulla kans usein se juomisen lisäämisen yrittäminen tuntuu kaatuvan siihen että tympäännyn vessassa juoksemiseen. Mutta pitäis vaan jatkaa, koska kyllä sen pissalla ramppaamisen pitäisi siitä sitten vähän tasaantua.

  • Ilssu
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Kannattaa lataa joku sovellus muistuttamaan vedenjuonnista 🍶 Mulla sellainen ku Lets drink Water! Se muistuttaa parin tunnin välein hörppäämään lasin vettä 💙

    • Veera
      Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

      Mulla oli joskus sellainen missä kasteltiin sellaisia söpöjä kasveja jotta ne kasvaisi. 😀

      Pitänee taas ladata joku appi.

  • Marrie
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Aloin treenata veden juomista viime kesän helteillä, mutta syksyllä taas unohtui… Sitten hoksasin, että ei, totta tosiaan, mun tartte litkiä vettä vetenä, jos se ei vain onnistu. Muutin alkukesästä uudelle paikkakunnalle ja täällä
    sitä paitsi hanavesi on PAHAA!!!

    Keitän päivittäin useamman kerran vettä vedenkeittimellä ja haudutan jotain hyvää yrttiteetä (suosin Pukkan ja Yogan teitä mm.) pieneen teekannuun ja juon ne pikkuhiljaa työn teon lomassa. Ja kyllä, nyt menee joka päivä ainakin 1-1,5 litraa vettä teen muodossa ihan mielellään ja huomaamatta. Joululomalla vanhempien luona tuskailin, kun siellä ei ollut mitään lemppariteitä 😀

    Kantsii vain hoksata, ettei juo kofeiinipitoista teetä liikaa (musta/vihreä/valkoinen/mate/darjeeling/oolong), jos on sille herkkä, kuten minä, ja mieluummin noita yrttihaudukkeita tai rooibosta, niin ei myöskään värjäydy niin hampaat kuin oikeista teistä. Itse en käytä makeutusta, joten ylimääräisiä kaloreja tästä ei mulle tule.

    • Veera
      Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

      Mä voisin kyllä vähän koittaa opetella tuota teenjuontia. Mun kylmässä kämpässä olis iltaisin lämmikkeelle tarve.

  • Torey
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Toinen huono juoja täällä! Mutta, kiitps erään radiojuontajan, käytän nykyään Hydro Coachia! Lataa toki omaan puhelimeesi! Enää en edes tarvitse muistutuksia, vaikka juomiseni sinne listaankin! 😊

    • Veera
      Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

      Kiitos vinkistä, minäpä tutustun appiin!

  • PiP
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Mun neuvo on vanha kikka, kannu vettä pöydälle, niin tulee juotua päivän mittaan. Mäkin kyllästyn välillä pelkkään veteen, joten sekaan limeä, sitruunaa, kurkkua tai marjoja. Joskus törsään kivennäisvesiin. Olen kova hikoilemaan, joten janokin tulee, silti juuri talvella juon liian vähän. Pitäis aina muistaa ottaa se vesipullo mukaan – petrataan yhdessä!

    • Veera
      Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

      Tää kannu pöydälle on kyllä vanha, mutta hyvä kikka! 

  • Siki
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Oon kans todella huono juomaan vettä esim. työpäivien aikana, joten luulin olevani ihan kuiva. Kehonkoostumusanalyysissä jokunen viikko sitten kuitenkin ehkä suurin ylläri oli se, että nestetasapaino oli ihan normaalin ylärajalla eli oikein hyvä. Vaikken vettä varsinaisesti juokaan, saan nestettä ilmeisesti vihanneksista ja hedelmistä, niitä kun menee päivässä helposti yli sen suositellun puolen kilon verran. Mun vinkit on siis että syö tuoreita ja jos hanavesi ei maita niin vichyä kehiin.

    • Veera
      Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

      Joo kivennäisvesiä mä saan vähän helpommin juotua kuin hanavettä. Ja pitäis kyllä lisätä tota kasvisten ja hedelmien syömistäkin!

  • emmi
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Moikka! Minä aloitan päiväni aina sillä, että kun menen aamulla meikkaamaan vessaan, otan jääkaapista mukaani puolen litran vesipullon, joka pitää juoda siinä samalla, kun hoidan aamuhommat. On ollut tosi kätevä juttu! Jotenkin keho ja aineenvaihdunta herää lempeästi liikkeelle. Aloitin tämän viime kesän helteiden aikaan, kun oli niin hiton kuuma koko ajan.

    Töissä muistan juoda, kun mulla on juomapullo koko ajan nokan alla/mukana. Mulla on sellainen metallinen pestävä kestopullo, oon tykännyt, kun se on vielä niin nättikin (kiiltävä musta 😀 ).

    • Veera
      Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

      Tää pitäkin ottaa käyttöön, et meikatessa juotava vaikka edes iso lasillinen. Hyvä vinkki!

  • Vierailija
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Onnea joogan aloituksesta, kaikki rankaa tukeva liikunta on hyväksi. Kärsin itse diagnosoiduista yliliikkuvuudesta ja kun 60 on lasissa huomaa että olisi kannattanut tehdä vähän enemmän nuorena tuon asian eteen. Tsemppiä sinulle!

    • Veera
      Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

      Joo, tän selän vuoksi olisi tosiaan hyvä pitää etenkin kaikki rankaa tukevat lihakset kunnossa. Kävin pari talvea sitten nykytanssitunneilla ja se oli kans tosi hyvä juttu selälle!

  • Maijjuhei
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Ah, jooga on ihanaa plus terveys- ja liikunta-alan ammattilaisena suosittelen monille hyvin ohjattua joogaa. Yliliikkuvalle sopivat tunnit tuo kaivattua lihastukea nivelille varsinkin kun ottaa liikkeissä yliliikkuvuuden huomioon.
    Ite kans oon huono juomaan tarpeeksi, koska kestän hyvin janoa. Oma vinkkini on, että hommaa nätti itseä miellyttävä ja käytännöllinen juomapullo, joka on aina mukana saatavilla niin tulee helpommin juotua 🙂 ite oon toteuttanu tätä niin hyvin, että puoliso on kieltäny ostamasta enää yhtään juomapulloa :’D Antoisaa joogataivalta sulle!

    • Veera
      Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

      Mulla on se nätti juomapullokin (ihana vaaleanpunainen kimaltava metallipullo) mut ei oo tuntunut sekään auttavan. Palaa kassissa kotiin lähes yhtä täytenä kuin lähtiessä. :/

  • Liian vähän juova 92
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Minä. 👍 Aloita aamu reilulla määrällä vettä niin se on jo alku. Itsellä menee puoli litraa vettä aamulla suolan kanssa.

  • annepa
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Mulla menee välilllä kuivan lihan puolelle, mutta pääsääntöisesti saan tarpeksi nestettä. THL:n mukaan aikuinen tarvii 2-3l nestettä, josta puolet pitäisi tulla ruuasta ja loput juomista (https://thl.fi/fi/ajankohtaista/kampanjat/kesaterveys/muista-vedenjuonti…). Tietysti jos hikoilee paljon, niin silloin nestettä tarvii enemmän. 

    Mulle tuo n. 1,5 l nestettä juotuna ei ole paha rasti. Aamulla juon kahvia maidolla ja vähän vettä. Siitä tulee jotain 3 dl nestettä. Töissä juon saman setin. Lounaalla juon 0,5l-0,75l (tuoppi tai juomapulloni tilavuus) vettä. Iltapäivällä vielä kahvit. Päivällisellä 0,3dl vettä, illalla vielä mehua, vettä, teetä tms. Tästä tulee helposti se n. 1.5l. Viikonloppuisin ja vapaapäivinä tämä systeemi rikkoutuu ja juon vähän vähemmän, mutta en ilmeisesti kuitenkaan liian vähän. Liikkuessa ja helteellä juon enemmän.

    Ihmettelen, että ettekö te juomisongelmaiset (haha, niinpä niin) juo esimerkiksi aterioilla mitään? Entä pidättekö kahvitaukoja? Minusta helppo tapa lisätä vedenjuontia on ottaa aterioille 1 lasillinen vettä jo olemassa olevan annoksen lisäksi. Jos siis nykyään juo lounaalla vaikka maitoa 2dl, niin ottaa sen lisäksi vielä toisen lasillisen vettä. Se on jo 4dl ja se on päivän tarpeesta jo yli neljännes (jos päivän tarve on 1,5l).

  • Jiiiii
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Mulla on se jännä juttu, että tykkään juoda vettä ja mielestäni juon sitä reippaasti, mutta silti oon kuivis. Eli olen ilmeisesti ns. läpikusija. Jotenkin pitäisi saada vesi paremmin imeytymään.

    Mä aloitan joka päivä aamun vähintään yhdellä ISOLLA lasillisella vettä. Osittain siksi, että jo Blondi tuli taloon -sarjasta (!!) mulle iskostui päähän, että se herättää hyvin aineenvaihdunnan 😃 Sama kai se, mistä hyvät hyvinvointineuvonsa saa…

  • Käyttäjä23308
    Posted at 00:00h, 30 marraskuun Vastaa

    Kahvihan on nesteenpoistaja, että sitä ei kannata laskea mukaan juotuihin nesteisiin. Eli kannattaa kahvikuppia kohden juoda aina myös vettä.

Post A Comment